Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine speaking in the "Special Address by Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine" session at the World Economic Forum Annual Meeting 2020 in Davos-Klosters, Switzerland, January 22, 2020. Congress Hall World Economic Forum / Boris Baldinger

Straffen for ikke at deklarere, hvilke aktiver man har som folkevalgt, er blevet genindført i Ukraine.

Det vakte ramaskrig, da den ukrainske forfatningsdomstol fjernede reglen om, at man ikke kunne blive straffet for ikke at deklarere sine aktiver som folkevalgt. Den beslutning er nu blevet omstødt af det ukrainske parlament, skriver Unian.

Straffen indebærer blandt andet store bøder, ligesom en eventuel overtrædelse af reglerne også kan medføre, at man ikke må tage visse offentlige hverv i flere år efter overtrædelsen har fundet sted.

Loven er en vigtig del af korruptionsbekæmpelsen i Ukraine, og vestlige samarbejdspartnere var mildt sagt bekymrede, da det kom frem, at reglen var blevet fjernet. Derfor er det helt centralt, at loven nu er tilbage.

Vigtig beslutning

Netop derfor er reglen så vigtig. Den er en central del af landets kamp mod korruption, men samtidig er den også en vigtig brik i Ukraines internationale samarbejde med særligt europæiske lande og institutioner.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij kom under heftigt pres, særligt fra nogle af landets vigtigste europæiske samarbejdspartnere. EU og IMF blandt andet har truet med at trække støtten til landet, hvor blandt andet den visa-frie adgang til EU er på spil.

Det er også en stor sejr for Volodimir Zelenskij, der tidligere på måneden lovede at gå i rette med forfatningsdomstolen. Blandt løfterne var at “løse problemerne i forfatningsdomstolen,” beholde Artem Sytnyk som leder af Anti-Korruptionsbureaet og genoprette lovkravet om, at offentligt valgte personer deklarerer deres aktiver.

Intern kamp

Zelenskij blev valgt som Ukraines præsident i foråret 2019, hvor han blandt andet lovede at tage kampen op mod korruption. I starten af sin periode blev han hyldet for sit arbejde, men i den seneste tid er de gode miner blevet afløst af nervøsitet.

“Mindre end halvandet år siden hans indvielse ser Zelenskijs præsidentskab ud til at være i alvorlige problemer. Han ser ikke ud til at have et sammenhængende program og bør selv indse dette. Ligeledes ser Zelenskijs parti Folkets Tjener ud til at være i terminal tilbagegang med den hurtige forværring som en politisk styrke, der afspejler sidste års meteoriske fremgang,” skriver økonom Anders Åslund fra Atlantic Council i en klumme.

”En kritisk kamp er i gang i Zelenskij-administrationen, der kan markere en fatal splittelse i dens forbindelser med IMF og Vesten… Ikke alene har Zelenskij brug for at holde Sytnyk på plads (selv som en simpel symbolsk gestus mod Vesten), men nu han har brug for at slippe af med Vovk, der aktivt arbejder på at underminere Ukraines forhold til Vesten,” skriver Zenon Zawada, der er analytiker hos Concorde Capital ifølge UBN.