Foto af Yura Fresh hos Unsplash

Kiev: Staten skal være i din smartphone – det lyder måske som noget fra en gyserfilm, men det er den ukrainske regerings forsøg på at gøre det nemmere at være borger i landet. 

Ukraines nyvalgte præsident Volodomir Zelenskij har underskrevet et dekret, der skal gøre det nemmere at være borger i Ukraine – i hvert fald når det kommer til kontakten til det offentlige system, det skriver Kyiv Post. 

I dekretet lyder det, at landets ministre skal gennemføre 11 skridt, der skal fjerne papiret og digitalisere ansøgningsprocesser. Det sker både for at spare tid for borgerne og staten, hvor præsidenten håber, der også kan spares penge. 

Ministrene har fået et halvt år til at oprette en hjemmeside, der skal rumme hele borgerens kontakt med det statslige systemet. At dømme ud fra beskrivelsen skal den gerne komme til at ligne det, vi i Danmark kender som Borger.dk. 

Væk med korruptionen

Det er dog ikke kun for nemhedens skyld, at ukrainerne nu skal ty til computeren, når de vil i kontakt med det offentlige. Også ønsket om at adressere landets store problemer med transparens og korruption er tænkt ind i det – i hvert fald officielt. 

“De fleste af landets processer er ineffektive og uigennemsigtige. Det er den primære årsag for plyndring, korruption og andre ordninger i udførelsen af services fra statslige enheder,” siger præsidentens digitale rådgiver ifølge Kyiv Post. 

Digitaliseringen har dog stadigvæk lange udsigter i Ukraine. I år skal det ifølge planen være muligt at registrere nyfødtes adresse, få udstedt dåbsattest og få sine skatteoplysninger digitalt. Landet har løbende gjort flere ting mulige at ordne digitalt, men indsatsen har været fragmenteret, skriver Kyiv Post.