Det er usansynligt, at der kommer en ny nedlukning før lokalvalget i denne måned, men hvad der sker bagefter er usikkert. Ukraine har nu et af de største smittetryk i verden, og det påvirker landet.
Ukraine har nu over 4.000 nye smittetilfælde om dagen, og det tal forventes at stige voldsomt i den næste tid. Ifølge UBN har Jarno Habricht, WHOs repræsentant i Ukraine, sagt, at antallet af daglige smittede ventes at stige til 9.000 ved udgangen af året.
”Vores forskning viser, at kun én ud af fire vasker hænder regelmæssigt. Vi ser også, at hver tredje person ikke opretholder fysisk afstand, når de deltager i forskellige begivenheder,” siger Habricht.
Ukraine er allerede nu er at de lande i verden med flest antal nye smittede. Ifølge Worldometer er Ukraine kun overgået af Indien med 26.265 nye tilfælde, USA med 15.333, Rusland med 10.499 og Mexico med 4.863. Ukraine har i øjeblikket 121.958 aktive sager, og i alt 4.430 har mistet livet, ifølge tal fra Kyiv Post.
Folk har taget roligt på det
Lederen af den ukrainske præsidents administration Andrej Yermak har kommenteret på det øgede smittetryk. Han siger, ifølge UBN, at folk slappede lidt for meget af i sommeren, og at han er lidt nervøs for efterår og vinter, hvor sygdomme kan spredes nemmere.
Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har tidligere været ude og slå fast, at der ikke kommer en stor nedlukning af Ukraine igen, da landet ikke har råd til det. Nogle eksperter har dog peget på, at det disse udtalelser skal tages med et gran salt, da der er lokalvalg i Ukraine i slutningen af oktober, og at en ny nedlukning er upopulær. Det er derfor muligt, at noget kan ske efter valget, men det er også usikkert.
Flere undersøgelser peger på, at Ukraines BNP ender med at falde med cirka fem procent i 2020, men at der vil blive rettet op på det igen i 2021, hvor der forventes lignende vækst. Det ukrainske ministerium for økonomisk udvikling, handel og landbrug har været ude at advare politikerne om, at en ny nedlukning af samfundet vil resultere i voldsommere økonomiske konsekenser. Fra april til juni, da karantænen var hårdest, faldt Ukraines BNP med 11,4 procent.
Corona-penge bruges på veje
Da corona-krisen ramte Ukraine tilbage i foråret, var det ukrainske parlament hurtig til at oprette en fond til kampen mod virussen. Radio Free Europe peger dog på, at halvdelen af pengene er gået til renovering af landets veje. Noget går også til at betale politilønninger.
Ifølge UBN viser en ny undersøgelse lavet af AmCham, at omkring en fjerdedel af de adspurgte virksomheder nu siger, at alle deres medarbejdere arbejder hjemmefra. AmCham spurgte 94 virksomheder. Dermed ser det ud til, at virksomhederne er bedre forberedt på endnu en nedlukning, men flere har advaret, at de ikke har råd til endnu en.
”Den nye arbejdsform har haft en negativ indflydelse på medarbejdernes mentale sundhed og kvaliteten af interaktion i teams og har dermed gjort følelsesmæssig udbrændthed, vanskeligheder med teamkommunikation og ujævn fordeling af arbejde mellem hold til de største udfordringer inden for menneskelig kapital,” lyder det fra Olena Boichenko, der er direktør fra Human Capital Advisory hos Deloitte, ifølge UBN.