Ukraine forbyder Ruslands vaccine

Foto af Hakan Nural hos Unsplash

Den ukrainske regering vil ikke tillade, at folk lader sig vaccinere med den russiske COVID19-vaccine.

Det er blevet forbudt at bruge den russiske COVID19-vaccine, Sputnik V, i Ukraine. Det har den ukrainske regering besluttet. Det skriver Unian. Hvorfor beslutningen er blevet truffet, melder historien ikke noget om.

Den mest nærliggende forklaring er dog nok, at Ukraine og Rusland fortsat befinder sig i et storpolitisk slagsmål. Ukraine mangler nemlig vacciner og er endnu ikke for alvor kommet i gang med at vaccinere.

Til gengæld mener Rusland, at de kan forsyne verden med et stort antal doser af deres egen vaccine. Mange lande i Østeuropa og Mellemøsten har allerede takket ja til den russiske vaccine.

Vaccine ser sikker ud

Den russiske vaccine ser ud til at være ret succesfuld. I december meldte Gamaleya Instituttet, som har udviklet Sputnik V, ud, at vaccinen havde en effektivitet på 91,4 procent og var fuldstændigt sikker.

Dengang var der en del tvivl om rigtigheden af de påstande. Der var nemlig ikke givet nogen dokumentation til offentlig debat eller gennemgang, så alle var efterladte med blind tillid eller mistro til de russiske videnskabsmænd.

Tidligere på måneden kom der dog en artikel i The Lancet, en af de vigtigste publikationer om medicin, der erklærede, at Ruslands Sputnik V-vaccine så ud til at være sikker og meget effektiv.

Vil vaccinere i løbet af februar

Ifølge sundhedsministeren så vil Ukraine begynde at vaccinere i februar, hvor sundhedspersonalet bliver prioriteret i første omgang. Vaccinerne koster omkring 100 kroner stykket, og det giver sig selv at det bliver et anseeligt millionbeløb, hvis alle vil vaccineres. Sygdommen har dog allerede kostet Ukraine mere end 20.000 liv, og økonomien skrumpede med 4,4 procent i 2020 og har kostet mange ukrainere arbejdet.

Ukraine vil i første omgang få otte millioner vacciner gennem Covax Facility, som vil være nok til at vaccinere fire millioner mennesker. Først i køen står altså sundhedspersonalet, og derefter kommer de ældre og syge personer, oplyser sundhedsministeren.

Ukraine har også tidligere aftalt at købe to millioner vacciner af kinesiske Sinovac Biotech, og derudover forhandler Ukraine om en række andre. I alt har Ukraine sikret sig omkring 18 millioner vacciner, hvilket vil være nok til ni millioner mennesker.