Foto af Yassine Khalfalli hos Unsplash

Efter nedskydningen af UIA-flyet PS-752 i nærheden af den iranske hovedstad, vil Ukraine nu forhandle kompensation med fire andre lande.

I januar blev et ukrainsk passagerfly skudt ned over Iran. Ulykken der skete i nærheden af den iranske hovedstad Teheran kostede 176 mennesker livet – blandt dem 82 iranere, 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre britere og tre tyskere .

I kølvandet fulgte flere undersøgelser og politiske tovtrækkerier om blandt andet udleveringen af de sorte bokse, de ukrainske myndigheders mulighed for at undersøge ulykken og kompensationen til de pårørende familier.

Det er denne kompensation, som Ukraine nu får international støtte til at forhandle med iranerne. Konkret bakker Canada, Afghanistan, Storbritannien og Sverige op om ukrainerne i et nyt forståelsespapir. Det skriver Unian.

Fælles front

Den nye fælles front mod Iran er blevet etableret på baggrund af et ønske fra den ukrainske regering, hvor udenrigsminister Dmitro Kuleba udviser glæde over den internationale opbakning.

“Jeg er glad for, at gruppemedlemmerne støttede vores initiativ. Det er vigtigt, fordi vi nu har en formaliseret tilgang til de mellemstatslige forhandlinger om at holde Iran ansvarlige for flystyrtet,” siger Kuleba.

“Ukraine bliver denne gruppes stemme. Dokumentet definerer vores stat som talsmand, hvilket betyder, at Ukraine vil forhandle med Iran på vegne af gruppen. Iran vil stå med ansvaret og betale for det, de har gjort. Retfærdigheden vil sejre uanset, hvor længe det må tage,” siger Kuleba.