COVID19

Vaccinerne er så småt begyndt at blive sprøjtet ind i folk rundt omkring i EU, men nu kommer de også til Ukraine. 

COVAX, det internationale COVID-vaccine agentur, der arbejeder for at give alle adgang til vaccinen, sender 16 millioner vacciner til Ukraine, hvilket er nok til at vaccinere otte millioner mennesker, skriver Unian.

Det svarer til at der nu er vacciner klar til en femtedel af den ukrainske befolkning. Ukraine arbejder nu på at få infrastrukturen til at massevaccinere folk på plads, og starter som i andre lande med dem, der er i høj risiko for at få alvorlige sygdomsforløb.

Til en start var det meningen, at Ukraine skulle have otte millioner vacciner, men den seneste uge har det ukrainske sundhedsministerium med Stepanov i spidsen arbejdet på at få det fordoblet, hvilket altså er lykkes.

Vaccineskepsis

I Ukraine er der en vis mængde skepsis overfor vacciner generelt set. Ukraine Nu har tidligere skrevet om, hvordan Ukraine er på en noget uheldig førsteplads som det land i verden, hvor flest nye udbrud af mæslinger kommer.

Ifølge Lotta Sylwander, der er UNICEF’s repræsentant i Ukriane, skyldes landets lave vaccinationsgrad, at sundhedspersonalet har været dårligt informeret om vaccinationernes vigtighed.

“Sundhedsmedarbejdere har vist sig at være modstandere af at vaccinere børn – ikke fordi de som sådan er anti-vaxxers, men mere fordi de ikke selv er blevet vaccineret, da de var børn, og de har det jo fint i dag, så hvorfor lade sig vaccinere?,” siger Lotta Sylwander.

7000 tilfælde

Det seneste døgn er 6988 mennesker blevet smittet med COVID19. Det totale antal smittede siden pandemiens begyndelse er nu oppe på 1.037.362, og 18.000 mennesker er døde med sygdommen.

1298 af smittede er blevet indlagt, imens 16.000 mennesker er kommet sig det seneste døgn. I alt er 43.585 personer blevet testet det seneste døgn, hvilket betyder at der formentligt er et anseeligt mørketal.

Kyiv, Poltava og Odessa er pt. de hårdest ramte områder sammen med Lviv.