Illustration: Vektor Kunst / Pixabay.com.

COVID19-epidemien er ved at løbe løbsk i Ukraine.

I det seneste døgn har Ukraine registreret 3144 nye tilfælde af COVID19. Det er det højeste antal af dagligt smittede i Ukraine siden pandemien blev verdenskendt i foråret. Det skriver Unian.

Det daglige antal smittede stiger støt for tiden, og har længe ligget i omegnen af 2500, men det er altså første gang, at smitteantallet kommer helt op over 3000 tilfælde på bare et døgn.

Hvis man kan tale om en plan, så sker det faktisk også, før det var planlagt. Premierministeren forventede nemlig ikke, at antallet ville være så højt før udgangen af måneden.

Fortsat stort mørketal

Selv om test-kapaciteten i Ukraine er blevet forøget over den seneste tid, så er der fortsat et stort mørketal forbundet med antallet af dagligt smittede. Siden pandemiens begyndelse har Ukraine testet 1,8 millioner gange.

I alt er der blevet registreret lige under 150.000 tilfælde, skriver Unian. Men 1,8 millioner tests svarer til, at omtrent en tyvendedel af befolkningen er blevet testet for COVID19 i det sidste halve år.

Per dag bliver der ifølge ourworldindata testet 0,51 personer per 1000 indbyggere i Ukraine – i Danmark er tallet over 10 gange så højt.

Dyre og utilgængelige tests

At blive testet i for COVID19 er heller ikke ligeså tilgængeligt, som det er i Danmark, hvor alle har krav på en gratis test. I Ukraine rangerer prisen oftest et sted mellem 60 og 120 dollars (375 DKK til 750 DKK) for en test alt afhængig af kvaliteten.

Det lyder måske ikke af meget, men det er en stor portion af den almindelige ukrainers månedsløn. Samtidig er det ikke til at se i lufthavnene, at der er en verdensomspændende og luftbåren epidemi i gang.

Udover maskerne og få temperatur checks kan ukrainere flyve relativt uhindret frem og tilbage mellem EU og Ukraine, også selv om der er lukket for adgang for borgere, som ikke er bosiddende i Ukraine, hvilket har sat flyaktiviteten ned.

Ved ankomst i lufthavnen er der ingen krav om tests, ligesom der ikke er nogen klare retningslinjer om, hvor og hvordan man kan blive testet. Det gælder i hvert fald, når man kommer fra et EU-land eller Hviderusland.