Photo by Hack Capital on Unsplash

Kiev: Selv om Ukraine langt fra er Silicon Valley, så er Ukraine hjem for en voksende it-sektor med en masse lovende nye virksomheder.

It og software er ikke nødvendigvis det første, som folk tænker på, når de hører om Ukraine. Men faktisk er Ukraine hjem for en voksende it-sektor, hvor der blandt andet udvikles software i stor grad. Der er 172.000 programmører i Ukraine, hvilket er 60.000 flere end for et par år siden. 

Det er især det høje uddannelsesniveau fra Sovjettiden, hvor Ukraine var kendt for at have en højtuddannet befolkning med stor flair for matematik, der er grunden til den blomstrende it-sektor i dag, påpeger eksperter til det ukrainske medie Kyiv Post.

Det er ikke kun i Ukraine, at it-sektoren blomstrer. Avisen påpeger også, at Polen og Hviderusland har stor succes. Polen, Ukraine og Hviderusland står til sammen for en eksport på omkring 75 millarder kroner, ifølge Kyiv Post. 

Foran lande som Hviderusland

Mens det går fremad i Østeuropa generelt, så er Ukraine i front. Det skyldes blandt andet, at Ukraine med sine 44 millioner indbyggere har en større befolkning end nabolandene. Ifølge Kyiv Post har Ukraine 245 tech-virksomheder med over 50 medarbejdere, mens det tal er 100 for Polen og 77 for Hviderusland. 

It-sektoren i Ukraine er ikke overraskende centreret omkring de større byer. Men i modsætning til for eksempel Hviderusland, hvor alt er centreret omkring hovedstaden Minsk, så har Ukraine dele af sin it-sektor spredt ud over hele landet. 

Ukraine adskiller sig også fra de andre lande på et andet område. Mens Hviderusland og Polen for eksempel er domineret af udenlandske virksomheder, så er it-sektoren i Ukraine domineret af lokale virksomheder, der bidrager mere til den lokale økonomi.