Foto: Greg Montani / Pixabay.com.

Hvis du møder det, man plejede at kalde en gæstearbejder, i EU, så er der god sandsynlighed for, at vedkommende er Ukrainer.

Lave lønninger i Ukraine får mange til at kigge mod vest i jagten på et bedre liv. Ifølge nye tal fra Eurostat, star ukrainerne for 55 procent af de 1,2 millioner førstegangs-opholdstilladelser, som blevet givet til ikke-EU-borgere sidste år. Det skriver Ukraine Business News.

Sidste år fik 660.000 ukrainere opholdstilladelsen. Det er omtrent syv gange flere end nummer to og tre til sammen (Indien og Hviderusland). Desuden medregnes de ukrainere, som benytter det 90 visumfri dage til at arbejde i EU.

De fleste af ukrainerne tager primært til Polen og andre østeuropæiske lande (Letland, Litauen, Estland, Finland, Ungarn, Slovakiet og Tjekkiet). Langt størstedelen arbejder holder sig til at arbejde i Polen.

Kan blive et problem

Ukraine Nu har tidligere skrevet om, at store dele af den ukrainske arbejdsstyrke enten arbejder sort eller i udlandet. Blandt andet skrev vi i januar, at næsten halvdelen af ukrainerne i arbejdsalderen arbejdede i udlandet eller uden kontrakt.

Kun 12,8 millioner af de i alt 28,5 millioner ukrainere i arbejds-alderen har et lovligt arbejde i Ukraine. Sådan lyder det fra landets økonomiminister Tymofiy Mylovanov, der oplyser, at resten enten har fundet et arbejde i udlandet eller er uden kontrakt.

Det er flere gange blevet beskrevet, hvordan det er et stort problem for Ukraine, at store dele af landets unge rejser til udlandet og arbejder. Blandt andet lavede NBC News en længere artikel om emnet sidste år.