Foto: gloriaurban4 / Pixabay.

Der er stort behov for opbevaringsplads over hele verden, da der produceres mere olie og gas, end der er efterspørgsel. Ukraine er en af landene, som har stor opbevaringsplads, og landet lukrerer derfor nu på energikrisen. 

Der er mange følgevirkningerne af corona-krisen, og ikke alt er skidt for et land som Ukraine, der ellers er kommet i økonomisk uvejr. Ukraine ser ud til at blive den store vinder, når det kommer til opbevaring af olie og gas fra hele verden. Landet har stor opbevaringsplads, hvor meget kommer fra gamle gasfelter, som ikke bruges længere. 

Bloomberg skriver, at der nu er stor efterspørgsel efter opbevaringsplads til olie og gas verden over, da efterspørgslen er faldet, mens produktionen stadig er høj. Og her er Ukraines store opbevaringsplads blevet meget attraktivt. 

“Ekstra efterspørgsel er krævet til så lave priser, at opbevaringen i det nordvestlige Europa fyldes for hurtigt, så det er nødvendigt med en ny rute… Ukraine har vigtig opbevaringskapacitet for naturgas, og vi har været stigende aktive i landets gas handel,” siger Marco Saalfrank, der er leder af handlen hos Axpo Holding AG ifølge Bloomberg

Ukraine har stadig meget plads

Bloomberg skriver, at Ukraines opbevaring af gas fra udenlandske virksomheder er steget trefoldigt til 2,8 milliarder kubikmeter i juni, sammenlignet med samme periode sidste år. Mens lagrene i resten af Europa er ved at være fyldte, så har Ukraine stadig 13 milliarder kubikmeter tom kapacitet, hvilket svarer til 13 procent af Europas totale, skriver Bloomberg og peger på, at Ukraines priser er lavere end i resten af Europa. 

En af Bloomberg’s analytikere regner med, at Europa selv vil løbe tør for kapacitet i slutningen af sommeren, hvis det er ikke er for Ukraines ekstra plads. Mediet skriver, at Ukraine tager cirka 3,16 euro per megawatt time for at opbevare gassen, mens prisen i Europa generelt svinger fra 3,5 til 6,5 euro per megawatt time.

Ifølge Ukraine Business News opbevarer Ukraine lige nu 19,2 bcm gas, hvilket er 48 procent mere end samme tidspunkt sidste år. Mediet skriver, at ukraines opbevaringsplads primært kommer fra 12 gamle gasfelter, primært i den vestlige del af landet.