Foto af André François McKenzie hos Unsplash

Ukraine er nummer et på en liste over brugen af kryptovaluta, og ifølge ekspert er der måske endnu mere på vej. 

Tidligere i år toppede Ukraine Global Crypto Adoption Index 2020, som er en liste lavet af Chainalysis over de lande i verden, der bruges kryptovaluta såsom Bitcoin mest. På de næste to pladser kommer Rusland og Venezuela, men ingen af landene når altså Ukraine. 

Listen bliver opgjort efter en række faktorer, såsom den samlede værdi af transaktioner i kryptovaluta vægtet i forhold til købekraften per capita, PPP, værdien af on-chain detailoverførsler vægtet i forhold til PPP og antallet af on-chain kryptoindskud vægtet mod antallet af internetbrugere. 

Her er Ukraine altså nummer et, og ifølge Ruslan Kolodyazhnyi, der er teknisk chef hos platformen Wirex, kan der være mere på vej. Det skriver han i en længere analyse hos mediet cointelegraph. Han påpeger, at markedet for kryptovaluta i Ukraine stadig er et gråt marked, da det endnu ikke er en del af landets lovgivning, men det kan ske at ændre sig.

Blandt andet peger han på, at Ukraine har forsøgt siden 2014 at få lovliggjort handlen med kryptovaluta, så det bliver muligt for virksomheder at handle med den på lovlig vis. 

“Endelig for blot et par måneder siden fremlagde den ukrainske regering et nyt lovforslag om digitale aktiver for at legitimere sektoren – og denne gang kan forsøget muligvis være vellykket,” skriver Kolodyazhnyi. 

Mangler stadig at få det på plads

Han henviser til, at den ukrainske Nationalbank har forsøgt at få handlen med kryptovaluta til at blive sidestillet med almindelige betalinger. På grund af frygten for, at kryptovalutaen blot vil blive brugt til ulovlige transaktioner, har det ukrainske parlament vedtaget en lovgivning, som gør, at også digitale aktiver kan undersøges for hvidvaskelse og finansiering af terrorisme, skriver Kolodyazhnyi. 

Det bliver, ifølge ham, set som et skridt på vejen, hvor ministeriet for digital transformation kommer til at stå for reguleringen. 

“I betragtning af at krypto-optagelsen i Ukraine vokser hurtigt, især inden for decentraliseret finansiering og decentraliseret autonom organisationsinfrastruktur, er det afgørende, at den nye lovgivning fremhæver forskellen mellem disse to rum. Det, der er særlig interessant, er muligheden for at regulere decentraliserede autonome organisationers… arbejde,” skriver han om fremtiden. 

Måske egen digital valuta

Kolodyazhnyi påpeger, at det endnu er for tidligt at sige, om markedet for kryptovaluta i Ukraine ender med at bliver lovligt, men han mener, at der er en god chance for, at det kan ende med at blive stemt igennem. En lovliggørelse vil ifølge ham komme landet til gode, da det vil øge handlen med digitale aktiver i Ukraines indre market, og det vil gøre det nemmere for Nationalbanken at finansiere projekter, mener han.

Her peger han på, at den ukrainske Nationalbank også har planer om at indføre en krypto hryvnia-valuta, som kan styrke bankens stabilitet. Det har Ukrainenu tidligere skrevet om.

“Vi vil fortsætte med at kigge på muligheden for at indføre en e-hryvnia (den ukrainske valuta hedder hryvnia, red.). Vi vil være klar til at returnere til området, når vi er overbeviste om – ikke kun – at det er muligt teknologisk, men også at det ikke vi blande sig i vores mandat som centralbank, som er at sørge for… finansiel stabilitet,” sagde Yakiv Smolii, der tidligere var guvernør hos Nationalbanken til en konference ifølge Unian.