Foto af Artem Bryzgalov hos Unsplash

Kiev: Skibet, der tidligere er brugt af Rusland til at skabe en blokade, er nu tilbageholdt af Ukraine. Den russiske bemanding er løsladt. 

Den ukrainske sikkerhedstjeneste SBU har tilbageholdt et russisk tankskib efter det ifølge dem sejlede ind i den ukrainske port – Izmail. Den russiske bemanding er frigivet til Rusland efter, at de er blevet afhørt. 

Skibet hedder Nika Spirit og er nok mest kendt som det skib, der blokerede Ukraine vejen gennem Kertjstrædet i november sidste år, da Rusland lukkede strædet og beslaglagde tre ukrainske flådefartøjer. De 24 ukrainske besætningsmedlemmer fra episoden er stadig tilbageholdt. 

Ifølge den ukrainske efterretningstjeneste SBU tilbageholdte de tankeren i går, da den ifølge ukrainsk lov har brudt reglerne ved at deltage i blokaden sidste år.

“Lige nu har en gruppe af SBU detektiver, militæranklagere og grænsevagter fuldendt deres opgave givet af den ukrainske ret – undersøgelsen var målrettet mod at finde ud af de faktiske omstændigheder, se på fartøjets papirarbejde, radiokommunikation i konflikten og skibets log. Sejlerne har været forhørt,” forklarede SBU. 

Skarbt svar fra Rusland

Rusland svarede senere på dagen, at hvis der er tale om, at Ukraine tager russiske gidsler, så er det “den meste brutale brud på international lov og konsekvenserne vil komme hurtigt.” Det skrev den russiske udenrigsministerium ifølge nyhedsmediet Tass. 

Udtalelsen fra det russiske udenrigsministerium kom før Ukraine meldt ud, at besætningen er frigivet, og det er endnu usikkert, om og hvordan Rusland svarer på hændelsen. 

Ifølge flere i Ukraine, så kommer tilbageholdelsen på et dårligt tidspunkt. Den ukrainske præsident og Rusland skulle efter sigende være tæt på en løsladelse af de 24 ukrainske flådesoldater, der sidste år blev tilfangetaget af Rusland og stadig er tilbageholdt. 

Det kommer flere observatører underligt, at tankeren derfor lige nu valgte at sejle ind i en ukrainsk havn, hvor netop denne respons fra Ukraine burde være ventet.