Foto: Emil Filtenborg.

I går brød kampe imellem den armenske enklave Nagorno-Karabakh og Aserbajdsjan. Det har fået Ukraine til at reagere.

Siden 1994 har der været strid om, hvem der har retten til Nagorno-Karabakh, en enklave i Aserbajdsjan under etnisk armensk kontrol. Aserbajdsjan mener, at Armenien og det har nu resulteret i en række krigshandlinger.

Begge sider er enige om at beskylde modparten for aggressionen, og tabstallet er indtil videre ukendt, men det står klart, at dusinvis er døde og hundredvis er sårede – heriblandt civile.

Det har fået verdenssamfundet til at reagere og bede om, at krigshandlingerne indstilles hurtigst muligt. Det gælder også for Ukraine, der har appelleret til begge sider om at stoppe op.

Meget bekymrede

Det ukrainske udenrigsministeriet har skrevet på Twitter, at de er meget bekymrede over udviklingen.

“Det ukrainske udenrigsministerium er dybt bekymrede over eskaleringen af konflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan. Vi undersøger hændelserne, der ledte til eskaleringen, og beder parterne om at gå tilbage til dialog og få løst konflikten gennem fredelige løsninger. Vores tanker er med ofrenes familier,” skriver udenrigsministeriet.

Det er endnu usikkert, hvad den ophedede konflikt kan få af betydninger for forholdet mellem særligt Ukraine og Aserbajdsjan. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij mødtes sidste december med Aserbajdsjans ditto.

På mødet styrkede de to parter de diplomatiske relationer landene imellem med fokus på harmonisering af samhandlen. Begge lande har historisk set støttet hinanden i optagelsesprocesserne i internationale organisationer. ‘

Forholdet til Armenien er en smule mere anstrengt, men landene er ikke uvenner som sådan. Der er noget handel mellem to lande, som også kan lide et knæk, hvis konflikten udvikler sig.