Foto: Pixabay

I midten af februar begynder Ukraine at vaccinere borgere imod coronavirussen, lover sundhedsministeren.

I midten af februar begynder et vaccinationsprogram i Ukraine. I første omgang skal 367.000 ukrainere, heriblandt sundhedspersonale, gamle og soldater, vaccineres. Sådan lyder det fra Maksim Stepanov, Ukraines sundhedsminister, skriver Unian.

Ifølge ministeren er regeringen lige nu ved at forhandle vaccineleverancer med fire forskellige selskaber, men vi ved, at Ukraine allerede er blevet lovet 210.000 doser af Pfizer-vaccinen gennem COVAX-programmet.

Vi ved også, at ukrainerne har købt to millioner kinesiske vacciner. Aftalen er faldet på plads mellem Ukraine og selskabet Sinovac Biotech efter forhandlinger, der har varet siden september sidste år.

Lang vej endnu

Selv om det naturligvis er positivt, at ukrainerne er begyndt at vaccinere, så er der fortsat lang vej endnu. De vacciner, der rulles ud i første omgang fra midten af februar, dækker omtrent én procent af den ukrainske befolkning.

Ifølge Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet, skal op imod 70 procent af befolkningen vaccineres, hvis det skal batte. Det fortalte han til DR i en artikel om den danske vaccinationsprocess.

– Det kommer selvfølgeligt an på, hvor effektive vaccinerne bliver. Men med de foreløbige resultater, vi har set fra virksomhederne, så skal vi op i størrelsesordenen 60-70 procent af befolkningen. Ellers opnår vi ikke flokimmunitet, så man kan stoppe spredningen på befolkningsniveau, fortalte Flemming Konradsen DR.

I Ukraine er der en vis mængde skepsis overfor vacciner generelt set. Ukraine Nu har tidligere skrevet om, hvordan Ukraine er på en noget uheldig førsteplads som det land i verden, hvor flest nye udbrud af mæslinger kommer. Det skyldes alene, at nok ikke bliver vaccineret.

Sært fald i tilfælde

De sidste to dage er antallet af smittede i Ukraine faldet drastisk igen, efter Ukraine Nu skrev, at antallet af smittede var støt stigende. Lørdag blev 5990 nye smittetilfælde registreret, imens der de seneste 24 timer blot er registreret 3034 nye tilfælde.

En del af faldet kan nok tilskrives, at der kun blev udført omkring 13.000 tests de sidste 24 timer. Det vil altså sige, at godt en fjerdedel af alle testede også bærer smitten. I Danmark var 0,86 procent af alle tests det seneste døgn positive.

67 er døde af sygdommen de seneste 24 timer. Samtidig er 5236 patienter kommet sig i den samme periode, og der er nu 271.651 aktive tilfælde.