Foto: Ben Scherjon fra Pixabay

Ukraine har en række statsejede kulminer, som landet gerne vil lukke, da de taber penge. Men det er en svær øvelse, da det betyder tab af arbejdspladser. 

Flere ukrainske byer i den østlige del af landet er dybt afhængig af en enkelt eller to arbejdspladser. Flere af dem er dybt afhængig af lokale kulminer såsom frontbyen Zolote, hvor størstedelen af de 11.000 indbyggere direkte eller indirekte er afhængig af kulminen. 

Det er et problem, da den ukrainske stat hvert år taber penge på kulminerne, da energiformen er relativt dyr, og fordi kulminerne ofte er i dårlig stand efter krigen brød ud i Donbas-regionen i 2014 mellem separatister og den ukrainske stat. Det betød, at flere kulminer blev oversvømmet, og at vand derfor dagligt skal pumpes ud. 

Det har som grafen viser nedenfor betydet et stort fald i den ukrainske kulproduktion, og Ukraine vil lukke flere af minerne, da de er urentable.

Beder udlandet om hjælp

Ukrainenu har tidligere skrevet om, hvordan den ukrainske kulproduktion lider, hvor Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, blandt andet har sagt, at sektoren er et fundament for andre sektorer i landet. 

Nu melder den ukrainske premierminister Denis Sjmygal, at han gerne ser, at udlandet hjælper med at transformere kulminerne, så der skal reddes arbejdspladser. Han påpeger, at minerne i dag er et fundament for andre industrier, og at der derfor skal findes en løsning. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform

”Et særskilt spørgsmål er den retfærdige transformation af kulregioner. Vi taler om situationerne, hvor produktionen er afsluttet, og miner lukkes. Vi kan ikke bare lade det stå til. Spørgsmålet er: hvordan byerne vil eksistere, hvad der vil ske med minerne, hvordan mennesker og samfund, der er afhængige af disse virksomheder, vil leve,” siger Sjmygal. 

Der er samtaler i gang

Ifølge premierministeren har der allerede været samtaler med udlandet. 

”Vi talte om dette under vores samtaler med den tyske kansler Angela Merkel og den amerikanske vicestatssekretær Stephen Biegun. Vi forklarede dette problem for dem. De har lignende erfaring; de leverer relevante projekter og er klar til at yde finansiering, specialister og eksperter. Dette er et langsigtet arbejde. Det er strategisk og vil tage år at transformere kulregionerne,” understregede han.

Tidligere har der været problemer med lønudbetalingerne til arbejderne i minerne, men det vil der ikke være fremadrettet, forklarer Sjmygal.

“Dette spørgsmål er mere kompliceret, og hvert firma skal behandle dette problem individuelt. Det samlede beløb er over 29 milliarder UAH (gælden, red.). Minister Kabinettet vil arbejde sammen med virksomheder og minearbejders fagforeninger for at løse de problemer, der er akkumuleret i de seneste år,” sagde han.