Foto: Emil Filtenborg.

Der er et demokratisk efterslæb i nogle af de regerings-kontrollerede områder i Østukraine, men nu er valget så småt på vej.

Ukraines valgkommission, CEC, har spurgt myndighederne i de regeringskontrollerede områder i Donetsk og Luhansk om, hvorvidt det er muligt at afholde lokalvalg i området den 28. marts i år, der hvor det mangler.

Myndighederne er blevet bedt om at svare på anmodningen inden den 15. januar. Formelt set er det militæret og de civile myndigheder, der skal svare tilbage. Områderne, der mangler, er landsbyer omkring Bakhmut, Volnovakha, Mariupol og Pokrovske, samt områder i nærheden af Severodonetsk og Sjastia.

CEC kan ikke selv afgøre muligheden for autorisere sikkerhedssituationen vedrørende et valg. Det siger den ukrianske lov. Derfor skal det hele ske i samarbejde med blandt andet militæret, der af indlysende grunde er stærkt repræsenteret i området.

Lussing til Zelenskij

I oktober blev der afholdt valg i det meste af Ukraine. Valget blev en syngende vælgerlussing til præsident Volodimir Zelenskij og hans parti, Folkets Tjener, som ikke fik en eneste borgmesterpost.

Derudover var lokalvalget også en test for den siddende præsident Volodimir Zelenskij, hvis parti “Folkets Tjener” for første gang skulle deltage i lokalvalget og havde ambitioner om at vinde borgmesterposter. Sådan skulle det ikke gå, og det er endnu et symbol på, at opbakningen til den ukrainske præsident er dalende.

Radio Free Europe skrev, at partiet ikke fik nogen større borgmesterposter allerede ifølge exit polls. Partiets kandidat i Kyiv fik for eksempel blot otte procent af stemmerne. På landsplan fik Folkets Tjener cirka 17 procent af stemmerne, hvilket er lavere end de 54 procent af stemmerne, som partiet fik ved parlamentsvalget sidste år.