Foto: Wendelin Jacober / Pixabay.com.

Ukraines vel nok mest velkendte turistattraktion, Tjernobyl, bliver åbnet yderligere for turisme.

Styrelsen med det mundrette navn, the State Agency of Ukraine on Exclusion Zone Management, har i samarbejde med flere organisationer og tur-selskaber udviklet nye ruter i Tjernobyl og området omkring det gamle atomkraftværk. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Den nyligt godkendte rute går igennem eksklusionszonen og indholder både land- og vandrejse i det ukrainsk-russiske amfibiske fartøj, SHERP. Turen er blevet udviklet på Chornobyl Tours initiativ.

“Udviklingen af ruten er unik, fordi den benytter SHERP, der gør det muligt at se steder, som aldrig er blevet vist frem før. Det drejer sig om oversvømmede pramme, moler og udstyr benyttet af likvidatorerne efter Tjernobyl-ulykken,” siger Yaroslav Emelianenko, der er leder af Chornobyl Tours:

“Alle kan sejle igennem zonen i kayak og på ATV’er og se den anden side – et område, hvor unik flora og fauna er blevet genoplivet, og hvor strålingen er under kontrol. Det er et vigtigt skridt for at overvinde det nationens psykologiske traume og for, at staten kan realisere det enorme turist-potentiale,” siger Emelianenko.

Skovbrande ødelagde meget

Tidligere på året hærgede store skovbrande området omkring Tjernobyl, hvilket ødelagde en stor del af de attraktioner, der fylder programmerne i de forskellige ture ud. I ugevis kæmpede brandmænd med flammerne, der ødelagde luftkvaliteten i et stort område omkring zonen.

Dengang, i foråret, fortalte Emelianenko til Euronews, at brandene havde ødelagt omtrent 30 procent af alle seværdighederne i området – primært de små landsbyer, der ligger øde hen efter zonen blev lukket af og evakueret.

Brandene kom først rigtigt under kontrol, da det begyndte at regne. Indtil det skete brøde nye flammer ud forskellige steder, hver gang de blev slukket et andet sted.

Ukraines største attraktion

Den 26. april 1986 eksploderede den nu verdenskendte Reaktor 4 på Tjernobyl-kraftværket i Ukraine, nord for Kyiv tæt på grænsen til Hviderusland. Der er fortsat ikke nogen enighed om, hvor mange mennesker, der døde i ulykken, men tallene rækker fra 1 til 10.000-vis.

Efter ulykken begyndte staten – den tidligere Sovjetunion – at rydde op i området. Alle mennesker i området blev tvangsforflyttet, og tilbage står hovedbyen Pripjat som en spøgelsesby, fyldt til randen med både skræmmende oplevelser og en masse kunst, for dem, der har en svaghed for sovjetisk propaganda.

I 2019 besøgte 120.000 turister eksklusionszonen. I år har ikke været ligeså indbringende for tur-guiderne, fordi COVID19 har sat en naturlig stopper for de fleste ture. Tjernobyl har især fanget den brede befolknings opmærksomhed, da HBO Nordic sidste år udgav en serie om selvsamme ulykke.

Området er ulovligt at besøge uden guide, men turene kan fås til relativt få penge fra Kyiv. De fleste ture tager en dag, men man kan også købe 2-dags-ture, hvor man sover i området og får lov til at se flere af de små attraktioner.

Det er stort set fuldstændigt ufarligt at besøge området. Strålingsmæssigt er der ingen risiko, men bygningerne er ikke blevet vedligeholdt, og der er altid en fare for, at noget bryder sammen eller falder ned i hovedet på en.

Principielt må man ikke gå ind i bygningerne, men flere tur-guider har et afslappet forhold til den del af reglementet.