Ugens økonomiske overblik

Ugens økonomiske overblik: Flere aftaler med Tyrkiet og ændring i Zelenskijs administration

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været en række nyheder om IMF-lånet, mens Ukraine udbygger samarbejdet med Tyrkiet. Derudover er der sket udskiftninger på en række topposter, og den ukrainske premierminister lover at forbedre erhvervsklimaet.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 20. november til den 26. november. I de seneste uger har vi på Ukrainenu skrevet om krisen i Højesteret og i den grønne omstilling, og i denne uge har vi fået en ekspert til at se nærmere på, om det har den store betydning for udenlandske virksomheders villighed til at investere. Ifølge Alexander Paraschiy, der er analytiker og ledende forsker hos Concorde Capital, betyder kriserne ikke det store.

“Jeg ser det ikke, som et stort problem i forhold til investeringer. Det er klart, at det betyder noget for, hvorvidt Ukraine kan få flere penge fra IMF, EU og Verdensbanken, men det er mest et politisk spørgsmål,” forklarede Paraschiy.

Derudover har vi besøgt den svenske virksomhed LLENTAB, som bygger stålbygninger i Ukraine. Virksomheden har været i Ukraine siden 2004 og har i den tid set en rivende udvikling i landet på godt og ondt. Efter krigen med Rusland har de virksomhederne i Ukraine måtte tilpasse sig.

“Jeg har set, at markedet har udviklet sig siden skiftet mod Vesten. De virksomheder, der har været i stand til at skifte marked, har faktisk nydt godt af skiftet. Det har betydet, at de er blevet mere moderne,” siger LLENTABs landedirektør Konstantin Ivanov til Ukrainenu.

Derudover har vi på Ukrainenu skrevet om, at detailsektoren i landet, som oplever stor vækst på trods af corona-krisen. Supermarkeder udvider, mens også virksomheder såsom Jysk oplever øget salg.

Ugen har også budt på andre nyheder såsom øget samarbejde mellem Ukraine og Israel og en undersøgelse, der viser, at ukrainerne stadig støtter op om regeringens corona-kurs på trods af nylige stramninger.

Hos Ukrainenu har vi også skrevet om, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij lover at imødekomme den Internationale Valutafond i dens synspunkter. Han lover blandt andet at fikse problemerne med Højesteret.

“Det er en koalition af russiske proxyer og nogle prominente ukrainske oligarker, der føler sig truede af vores anti-korruptions-institutioner,” har Zelenskij sagt, mens det er klart, at der ikke kommer nye penge fra IMF i år.

Derudover har den ukrainske sundhedsminister været ude og sige, at hvis weekendkarantænen ikke sænker det stigende smittetal i Ukraine, så kan der blive brug for en hårdere karantæne. Det er dog usikkert, hvorvidt det vil ske, men det er noget, som vi på Ukrainenu også følger med i.

I en helt anden boldgade har den ukrainske premierminister sagt, at der skal gøres mere for ligestillingen i landet, hvor det faktisk går bedre. Han vil blandt andet have gjort mere for ligestillingen i erhvervslivet.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Ukraine og Tyrkiet kommer nærmere hinanden

Tyrkiet er trådt ind på den store scene i Kaukasus efter krigen i Nagorno-Karabakh, hvor landets droner var med til at sikre Azerbaijan sejren i krigen mod Armenien. I en ny analyse hos The Jamestown Foundation skriver Can Kasapoglu, at det er værd at bemærke, at Ukraine og Tyrkiet udbygger deres militære samarbejde hele tiden. Blandt andet har de to lande lavet aftaler om droner, antiluftskyts, militær kommunikation og andet.

“Tyrkisk-ukrainske strategiske bånd ser ud til at skabe en ny geopolitisk virkelighed i Sortehavsregionen… Ukraine står for at blive en anden vigtig partner af denne type… Den yderligere politisk-militære værdi vil hjælpe Tyrkiet med at afveje Rusland i Sortehavet,” skriver Kasapoglu.

“Mens den aserbajdsjanske–tyrkiske alliance har bestået en vigtig test af udholdenhed, er Tyrkiets udvikling af en ny strategisk alliance med Ukraine i sine embryonale dage,” siger professor Taras Kuzio fra Kyiv-Mohyla Academy.

Detailhandlen fortsætter med at vokse

Rozetka er en af Ukraines største virksomheder for online-salg, og de melder, at hele 5,6 millioner besøgte deres hjemmeside tirsdag i denne uge, hvilket er rekord. Det er yderligere bevis for, at flere og flere ukrainerne har skiftet til at handle online, hvilket er accelereret siden corona-krisen. Faktisk har Rozetka så travlt, at de er ved at løbe tør for nogle varer, lyder det fra virksomhedens ledelse, som især melder om interesse for elektronik.

Ukraine får bedre veje

Den ukrainske regering er i gang med en omfattende renovering af de ukrainske veje, og det ser ud til at virke. I hvert fald skriver The Legatum Prosperity Index, at Ukraine er steget fra en plads som nummer 146 til en plads som nummer 126 over verdens lande med de bedste veje.

Over 100 skoler allerede bygget

Den ukrainske regering er i gang med en større plan for at bygge skoler og andre vigtige kommunale bygninger rundt omkring i landet. Ukrinform skriver, at regeringen melder, at have bygget 100 skoler indtil videre i år. Det er planen at bygge 100 skoler, 100 børnehaver og 200 skadestuer.

“Great Construction er det første store infrastrukturprojekt i Ukraine, som ikke udføres på papir, men som faktisk ændrer livskvaliteten for samfundets beboere. I år er omkring 600 faciliteter klar til genopbygning – skoler, børnehaver, sportsfaciliteter og optagelseskontorer. Byggearbejdet er afsluttet i 100 skoler over hele landet. Vi vil fortsætte programmet i de kommende år,” lyder det fra ministeriet for udviklingen af samfundet.

Premierminister: Vi vil gøre forretningsklimaet bedre

I denne uge har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal været ude og sige, at han gerne vil tage nogle skridt for at forbedre forretningsklimaet i landet. Det skriver Ukrinform. Blandt andet vil han gerne fortsætte med at privatisere den store offentlige sektor, men han har endnu større ambitioner.

“Blandt vores hovedretningslinjer er Ukraines indtræden i top-30-rangordningen (over bedste lande at lave forretning i, red.). Derfor arbejder vi indenfor bestemte områder. Forenkling af forbindelsen til elnettet. Gøre kreditressourcer billigere. Understøtte eksportpotentialet for ukrainske produkter på internationale markeder. Alt dette er på dagsordenen, og vi observerer allerede positive ændringer på alle disse områder,” sagde han.

Det kommer samme uge, som Zelenskij har været ude og præsentere yderligere fem tiltag til at støtte erhvervslivet gennem corona-krisen.

“Hvis ejeren af virksomheden blev tvunget til at sende arbejdstagerne i tvangsorlov på grund af karantæne, vil han være i stand til at modtage hjælp til betalinger til sådanne medarbejdere med et beløb på op til 8.000 hryvnia per ansat,” lød det blandt andet fra præsidenten ifølge censor.net.

Færre investeringer i Ukraine

Nye tal fra State Statistics Service viser, at investeringerne i Ukraine er faldet med 29 procent i årets første tre kvartaler til 9,5 milliarder dollar – sammenlignet med samme periode sidste år. 69 procent af investeringerne kommer som egenfinansiering fra virksomhederne, mens omkring 8,6 procent kommer fra de lokale budgetter, 7,5 procent fra bank-lån og 6 procent fra statens budget. 0,5 procent kommer fra opsparinger, mens 5,2 procent kommer fra udenlandske investorer.

Biden kan hjælpe Ukraine i kampen mod korruption

The Washington Post skrev i denne uge, at USA’s nye præsident Joe Biden kan være en stor hjælp for Ukraine i kampen mod korruption. Der er generelt også i Ukraine et stort håb om øget amerikansk støtte efter valget.

“Biden… har været en af Ukraines bedste amerikanske venner, han har besøgt landet fem gange, mens han var vicepræsident og stærkt støttet dets kampe mod russisk aggression og indenlandsk korruption… En Biden justitsministerie kunne også forny bestræbelserne på at forfølge kriminelle korruptionssager mod vigtige ukrainske oligarker, herunder Dmitro Firtash og Igor Kolomoiskij, som har været medvirkende til at blokere for reformer og fremme russiske interesser i Ukraine,” skriver avisen

Biden vil også være hård mod Nord Stream 2

Der har været spekulationer omkring, hvorvidt Joe Biden som USA’s nye præsident vil genoplive Nord Stream 2, som Donald Trump har forsøgt at forhindre med sanktioner. Ifølge en artikel fra Bloomberg er Biden dog også modstander af Nord Stream 2. Projektet har stor betydning for Ukraines energimæssige fremtid som transitland for russisk gas til EU, og hvis Nord Stream 2 ikke bliver til noget, vil det umiddelbart være godt nyt for Ukraine, der dermed fortsat vil være et knudepunkt i transitten af gas til EU.

Wall Street Journal advarer også Biden imod, at han ændrer USA’s kurs mod Nord Stream 2, da det ikke vil være i landets interesse.

”Den indkommende demokratiske administration ønsker et tættere samarbejde med Vesteuropa. Det burde ikke ske på bekostning af at øge NATO’s sårbarhed over for Rusland. Kongressen vil hjælpe amerikanske og europæiske strategiske interesser, hvis den får Nord Stream-sanktionerne over målstregen i den haltede anden session,” skriver mediet, mens USA meldes i gang med at ringe til virksomheder, der arbejder med Nord Stream 2, for at advare imod, at de kan blive ramt af sanktioner.

Ny jernbane i Luhansk

UBN skriver i denne uge, at den ukrainske regering har planer om, at bygge en ny togforbindelse i Ukraines østlige del af Luhansk, som har været uden forbindelse efter krigen brød ud i 2014. Mediet skriver, at Frankrig tidligere har tilbudt at låne Ukraine penge til at bygge jernbaner i Østukraine, og det er muligt, at en del af pengene derfor vil komme fra Frankrig.

Polen giver lastbilstilladelser

Den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kriklii har i denne uge sagt, at Polen har godkendt at udstede 5.000 yderligere tilladelser til ukrainske lastbiler, som vil gøre det nemmere at transportere ukrainske varer gennem Polen og ind i EU. Aftalen kommer efter, at der ellers har været problemer på området mellem Ukraine og Polen.

Zelenskij laver en række udskiftninger

I denne uge er der blevet udpeget nogle nye personer til nogle magtfulde positioner i Ukraine. Blandt andet har Zelenskij udpeget Oksana Markarova, der tidligere var finansminister, til posten som Ukraines nye ambassadør i USA. Hun har blandt andet en uddannelse fra Indiana University, skriver UBN, og hun er kendt for at have et godt forhold til IMF og Verdensbanken.

Derudover skriver mediet, at Timofiy Mylovanov, der tidligere var minister for økonomi i Ukraine, er blevet udpeget som ny rådgiver til Andrej Jermak, der er leder af præsidentens administration. Han kommer fra en stilling som leder af Kyiv School of Economics og er kendt for at støtte det frie marked.

Zelenskij har også fyret Olga Buslavets fra posten som fungerende energiminister i denne uge og i stedet udpeget Juri Boiko, der var hendes viceminister, til posten. Boiko har længe været ansat i staten og er tidligere vicedirektør for statsvirksomheden Energorynok.

Mange positive tests

Det daglige antal smittede i Ukraine stiger og stiger. I øjeblikket meldes der om omkring 14.000 nye smittede om dagen, og Ukraine bliver beskyldt for at teste meget lidt. UBN skriver i denne uge, at 27 procent af alle PCR-corona-tests er positive. Endnu et udtryk for, at Ukraine har store problemer med at kontrollere virussen.

Mange smittede politikere

Den ukrainske præsident Zelenskij er blevet erklæret rask i denne uge efter, at han har været indlagt med Covid-19. Der er dog stadig en række politikere, som er indlagt, skriver UBN. Blandt andet modtager sundhedsminister Maksim Stepanov behandling, og det samme gør parlamentets talsperson Dmitro Razumkov. Derudover er borgmesteren i Mykolaiv stadig indlagt på grund af komplikationer.

Pris til minister

UBN skriver i denne uge, at American Chamber of Commerce i Ukraine har givet deres årlige Thanksgiving pris til den ukrainske minister for digital transformation Mikhailo Fedorov og til Paul Niland, der er stifter af Lifeline Ukraine, der hjælper veteraner i Ukraine.

“Vi har allerede oprettet en mobilapplikation og en portal med elektroniske tjenester – “Diia”, introduceret de første digitale pas i verden, lanceret registreringen af en virksomhed på 15 minutter,” siger Fedorov ifølge mediet.

Nye flyvninger

UIA genstarter flyvninger til Armeniens hovedstad Jerevan fra den 4. december ifølge UBN. Flyvningerne var stoppet i to måneder på grund af krigen mellem Armenien og Aserbajdsjan, som gjorde selskabet nervøs for, at et fly kunne ende med at blive skudt ned ved en fejl.

Ukrinform skriver, at SkyUp også har planer om at genstarte flyvningerne til Armenien, og at selskabet også vil åbne en rute til Berlin.

UBN skriver, at et nyt ukrainsk flyselskab ved navn Bees Airline planlægger at starte med de første flyvninger næste måned, hvor de i første omgang vil have flyvninger fra Kyiv International Airport til en række destinationer i Egypten. Næste år har selskabet også planer om at flyve til Georgien.