Foto af Christian Lue hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været en række erhvervsnyheder omkring associationsaftalen med EU, samhandlen med Kina og den politiske situation i Ukraine.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 12. februar til den 18. februar. I denne uge har vi Ukrainenu blandt andet skrevet om Beetroot Academy, der er et svensk projekt, som siden lanceringen i 2013 har uddannet 4.000 ukrainske it-folk

“Den nuværende model tror vi på kan tiltrække mange flere til, og de nye erfaringer fra corona-krisen viser, at meget kan foregå online, og det giver os endnu flere muligheder… Sidste år udbredte vi også akademiet til Kosovo, og vi har også ting i gang i Sverige, hvor ukrainere faktisk uddanner svenskere i Sverige,” siger virksomhedens direktør Andreas Flodström, der peger på, at Beetroot Academy i år regner med at uddanne 3.000 IT-folk. 

Kristian Andersson, der er bestyrelsesformand hos svenske SEB Bank i Ukraine, slår over for Ukrainenu fast, at den ukrainske banksektor er stabil på trods af faldende indtægter og usikkerheden i corona-krisen. Den er langt stærkere end tidligere, siger han. 

“Der er ingen panik i bank-sektoren, som der har været tidligere ved andre kriser. Før i tiden var folk bange for, at bankerne ville gå konkurs og mange trak deres penge ud, når der kom en krise. Det har vi ikke set under Covid-19, og det er fordi, at det ikke er en bekymring,” siger Andersson.

For første gang nogensinde investerede NEFCO i et kommunalt projekt i denne uge. Projektet er en større modernisering af Krementjuks fjernvarmesystem. Investeringen beløber sig på i alt 12,7 millioner euro. 25.000 borgere vil få gavn af det nye projekt. 

Derudover har vi på Ukrainenu også skrevet om, at IMF har suspenderet arbejdet med Ukraine indtil, at landet blandt andet får styrket Nationalbanken, styrket korruptionsarbejdet, sikret reformer i banksektoren, domstolene og energipolitikken. Det er dog på nuværende tidspunkt usikkert, hvorvidt Ukriane vil imødekomme kravene, og det giver usikkerhed i Ukraine. Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har dog været ude og slå fast, at Ukraine vil gøre, hvad der kræves for at komme tilbage på sporet

I denne uge har Ukraines præsident været på statsbesøg hos De Forenede Arabiske Emirater, og det har kastet en række aftaler af sig. Blandt andet køber Ukraine en række våben, men De Forenede Arabiske Emirater laver også en række investeringer i blandt andet Ukraines infrastruktur

“Vi ved, at flodtransport kan være den billigste med hensyn til transport. Så jeg vil gerne have, at du (DP World, red.) overvejer fremtidige muligheder. Jeg synes, det er en attraktiv forretning i Ukraine. Og det handler ikke kun om turisme, men primært om godstransport,” sagde Zelenskij efter mødet med henvisning til Emiraternes virksomhed DP World.

American Chamber of Commerce i Ukraine har i denne uge været ude og pege på ti punkter, som Ukraine skal styrke for at komme ud af corona-krisen, og det har vi også skrevet om på Ukrainenu. Det vigtigste punkt er, ifølge handelskammeret, at reformere den dømmende magt, som en række eksperter også peger på. 

Derudover har vi på Ukrainenu også sat fokus på de store forekomster af sjældne metaller i Ukraine, som både EU, USA og Kina har en stor interesse i. Meget lidt bliver i dag udvundet, men det kan hurtigt ændre sig, da der er en konflikt på vej mellem verdens stormagter om at sikre mineralerne. 

Derudover har vi på Ukrainenu også skrevet om, at ukrainerne er begyndt at tage de digitale løsninger til sig, og at regeringen har store planer for at digitalisere store dele af den ukrainske økonomi og offentlige forvaltning.

Derudover har vi skrevet om, at Den Europæiske Investeringsbank låner 320 millioner euro til Ukraine i kampen mod Covid-19, og at en ny undersøgelse peger på, at 36 procent af ukrainerne er imod corona-rejserestriktionerne

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket på Ukrainenu. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske på mail, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

Klar til at forhandle associationsaftale

UBN skriver i denne uge, at EU og Ukraine nu er klar til at begynde forhandlingerne om ændringer af den nuværende associationsaftale mellem parterne.

”Dette vil være et vigtigt skridt i retning af yderligere forbedring af adgangen til vores respektive markeder. Vi håber, at denne positive tendens mellem Ukraine og EU også vil styrke EU’s rolle som en vigtig handelspartner for Ukraine,” sagde Valdis Dombrovskis, der er vicepræsident for økonomi i Europa Kommissionen, ifølge mediet. 

Den udtalelse kommer dog samtidig med, at flere af Europa Parlamentets medlemmer har været ude at kritisere Ukraine for manglende reformarbejde. De peger blandt andet på, at Ukraine stadig blandt andet har problemer med korruption ved domstolene og forsøger at påvirke Nationalbanken, som ellers har haft stor succes. 

“Mens EP-resolutionen ikke vil have nogen øjeblikkelig virkning på forbindelserne mellem EU og Ukraine, herunder den visumfri rejseordning eller yderligere handelsliberalisering, er det stadig et tidligt advarselssignal for Kyiv,” siger Juri Svirko, analytiker hos Concorde Capital, ifølge UBN. 

Hurtigere privatiseringer på vej

Mikheil Saakashvili, der er leder af Ukraines reformarbejde, har i denne uge meldt ud, at han vil forsøge at øge hastigheden af landets privatiseringer af en række statslige ejendomme og virksomheder. I Kyiv Post skriver han, at han har forelagt parlamentet en lov, som skal forhindre landets domstole i at fryse salg af statslige ejendomme og skal sikre de lokale budgetter 30 procent af salgene. Saakashvili peger i sit skriv på, at Ukraine har 63 gange så mange statslige virksomheder som nabolandet Polen. 

Asien er det mest voksende marked

Det ukrainske økonomiministerium skriver på deres hjemmesiden, at Asien var det mest voksende marked for ukrainsk eksport i 2020. Tallene viser også, at eksporten til EU i 2020 faldt med 10 procent, og at det var det første fald i eksporten i mange år. 

“De vigtigste indikatorer er den fænomenale vækst i eksporten af ukrainske produkter til Vietnam og Kina – henholdsvis 93% og 98%,” lød det ifølge hjemmesiden fra økonomiminister Igor Petrashko. 

Ifølge ministeriet så skrumpede Ukraines økonomi med 0,7 procent i fjerde kvartal af 2020 – sammenlignet med samme periode i 2019. 

Minister: Luxembourg kan hjælpe Ukraine

Ukrinform skriver i denne uge, at Ukraine er interesseret i at samarbejde med Luxembourg om flere projekter i infrastrukturen. Den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kryklii har i ugens løb været i forhandlinger med Luxembourgs viceminister for mobilitet Francois Bausch. 

”Vi sætter pris på støtten fra Storhertugdømmet Luxembourg og er åbne for implementering af nye fælles initiativer og lovende projekter inden for infrastruktur og transport,” sagde Kryklii.

Frihandelsaftale på vej med Japan og en revideret med Canada

Ifølge Ukraines ambassadør i Japan, så er der en frihandelsaftale på vej mellem Ukraine og Japan i den nærmeste fremtid, som også vil sikre et øget samarbejde mellem Japans rumindustri og Pivdenne Design Bureau i Dnipro. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform

”Der har allerede været adskillige dusin sådanne møder – dette er begyndelsen på forhandlinger om en frihandelsaftale,” sagde ambassadøren.

Derudover skriver det ukrainske udenrigsministerium, at Canada og Ukraine, som allerede har en frihandelsaftale, vil begynde at forhandle om ændringer, som blandt andet kan få aftalen til at indeholde flere varegrupper og sikre flere investeringer i begge lande. Den ukrainske udenrigsministeren skulle i ugens løb have været i dialog med Canadas udenrigsminister. 

Ukraines handelsunderskud reduceres

I denne uge er der også kommet en række nye nøgletal for 2020. Blandt andet viser tal fra State Statistics Service, at Ukraines handelsunderskud for varer og tjenester faldt i 2020 til 255 millioner dollars, hvilket er 93 procent lavere end i 2019. Normalt har Ukraine et overskud på handelsbalancen, når der isoleret set kigges på tjenester, men her faldt overskuddet med 31 procent til seks milliarder dollars, skriver myndigheden. 

Bankernes profit falder

Ifølge den ukrainske Nationalbank så faldt de ukrainske bankers profit i 2020 med 29 procent i forhold til i 2019 til 1,4 milliarder dollars. 65 ud af de i alt 73 banker i Ukraine havde profit, hvor statsejede Privatbank havde størst. 

Nationalbanken vil følge EU-kurs

Guvernøren for den ukrainske Nationalbank Kirilo Shevchenko skriver på Facebook, at han fortsat vil sikre, at Nationalbanken holder kursen med fokus på at implementere EU-regulering i den ukrainske banksektor. 

”NBU planlægger fortsat at hjælpe med at tilpasse ukrainsk banklovgivning til EU-lovgivning og fremme implementeringen af de globalt bedste praksis inden for bankvirksomhed. Vi har for nylig fremsendt et udkast til lov til forbedring af virksomhedsledelse i banker til det ukrainske parlaments behandling, som er blevet godkendt af IMF-eksperter,” skrev han.

Åslund: IMF og Ukraine er uenige om stort set alt

Anders Åslund, der er økonom med fokus på Østeuropa hos Atlantic Council, har i denne uge skrevet om IMF’s meldinger om at suspendere låneudbetalinger til Ukraine i en analyse hos Atlantic Council

“Da jeg ikke arbejder for IMF, kan jeg tale på den slags direkte måde, som IMF og den ukrainske regering finder så vanskelige. Der blev for nylig ikke indgået nogen aftale mellem IMF og den ukrainske regering, fordi de grundlæggende er uenige om stort set alt.”

“Tvisten er, at IMF støtter retsstatsprincippet og ejendomsrettigheder, mens den ukrainske regering ønsker fuldstændig frihed. Missionen tog så lang tid, fordi IMF håbede, at den ukrainske regering ville indse, at den var på det forkerte spor, men det gjorde den ikke… Hvad skal Zelenskij gøre? Han er presserende nødt til at genfokusere på de anti-korruptionsbeskeder, der gjorde det muligt for ham at vinde jordskredssejren  ved præsident- og parlamentsvalget i 2019,” skriver Åslund. 

Zelenskij: Vi vil reformere det juridiske system

Kritikken fra IMF og udsigten til ingen låneudbetalinger i år har fået den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij til at reagere. Han lover at fremsætte et forslag til parlamentet i denne uge om ændringer af landets domstole, som har store problemer med korruption. Det skriver Bloomberg

“Ukraine er fortsat forpligtet til sin reformdagsorden og frugtbare partnerskab med IMF,” skriver finansminister Sergii Marchenko til mediet. 

Regeringen vil fyre lederen af NABU

Kyiv Post skriver i denne uge, at regeringen har fremsat en lov til parlamentet, hvor de presser på for at få Arten Sytnyk, der er leder af landets anti-korruptionsenhed NABU, fyret. NABU er finansieret af Vesten, og det er langt fra sikkert, at det skridt vil blive modtaget med kyshånd af udenlandske investorer. Kyiv Post skriver, at Sytnyk måske bliver fyret, fordi at han har gjort Zelenskij vred ved at forsøge at undersøge Oleg Tatarov, der er vicechef for præsidentens administration, for bestikkelse. 

NABU undersøger problemer med vaccine-priser

Ukraines antikorruptionsenhed NABU har i denne uge meldt ud, at de undersøger en historie om problemer med vaccine-priserne i Ukraine. Historien går på, at Ukraines sundhedsminister Maksim Stepanov har stoppet købet af den kinesiske vaccine for tre dollar stykket for i stedet at forhandle en højere pris på 17,85 dollars stykket. 

Tidligere Privatbank-ejere undersøges af FBI

De to tidligere ejere af Privatbank Kolomojski og Boholyubov undersøges, ifølge Radio Free Europe, af FBI for hvidvaskelse, og de to forretningsfolk sagsøger nu den amerikanske stat for at forsøge at beslaglægge deres bygninger i Texas. De mener, at FBI’s ageren er imod Ukraines suverænitet. 

Flere russiske sanktioner

Rusland har valgt at sanktionere otte ukrainske virksomheder i denne uge, skriver UBN. Dermed stiger det samlede antal til 84, og det er usikkert, hvorvidt de nye sanktioner kommer som modsvar til, at Zelenskij for nyligt har lukket flere pro-russiske medier i Ukraine. Blandt de nye virksomheder er skibsfabrikanten Craneship, fragtfirmaet Donmar, fragtoperatøren Transship og metalproducenten Maxima Metal. 

Energiminister vil fjerne leder af Naftogaz

Censor.net skriver i denne uge, at den fungerende energiminister Juri Vitrenko har planer om at fjerne lederen af Naftogaz Andrij Kobolev. Han skulle have fortalt premierminister Denis Sjmygal, at Ukraine er bedre stillet med en ny mand på posten, da Naftogaz har for mange problemer. 

“Men selv om konklusionerne fra den allerede gennemførte revision af moderselskabet, bør der drages konklusioner, især personale… Desuden er der en tilsynsråd, som skulle udøve tilsyn, desværre udøvede den tilsyn ineffektivt, derfor konklusioner skal drages,” udtalte Vitrenko. 

Naftogaz bidrog med 10 procent af statsbudgettet

Ukrinform skriver, at nye tal fra den statsejede virksomhed Naftogaz viser, at virksomheden i januar måned bidrog med 10 procent af statens indtægter for måneden. Det svarer til syv milliarder UAH. I hele 2020 bidrog Naftogaz med cirka 142 milliarder UAH til statsbudgettet. 

DTEK: Stop prisloft for energi

Ukraines største energivirksomhed DTEK har i denne uge været ude med stor kritik af den ukrainske regerings håndtering af energisektoren. De peger på, at der er stor politisk manipulation af priserne for energi, hvilket er ved at skabe en krise på markedet. Derudover peger virksomheden på, at det skader Ukraines egenproduktion af energi, at der importeres så megen energi fra Rusland og Hviderusland. 

“På grund af grundlæggende økonomiske fejl og fordrejninger af europæiske reguleringsprincipper er den ukrainske energisektor i en dyb krise. Hovedårsagerne til krisen er store manipulationer på elmarkedet og import af elektricitet fra fjenden, hvilket allerede har irreversible konsekvenser for landets industri og økonomi,” advarer DTEK.

“I Europa, når der er mangel på systemet, gennemgår produktionen spidsbelastninger ved at bruge en dyrere type brændstof: naturgas eller kul. I denne henseende kan omkostningerne under spidsbelastninger stige betydeligt. Sæsonbestemte prisstigninger i udviklede lande er normale,” skriver DTEK og påpeger, at Ukraine i stedet sænker prisen i disse tilfælde, og at det derfor skaber en underligt marked. 

Nord Stream 2 kan være på vej tilbage på skinner

UBN skriver i denne uge, at byggeriet af Nord Stream 2 måske nu får en chance for at overleve med Joe Biden som ny præsident i USA. De henviser til en artikel i Financial Times, der skriver, at Tyskland og USA i øjeblikket er i forhandlinger om Nord Stream 2, og at USA vil have garantier for Ukraines sikkerhed, hvis projektet skal have lov at fortsætte. USA har sanktioneret projektet og fået byggeriet til stort set at gå i stå, men amerikanerne kan lade det fortsætte, hvis Tyskland og USA lover at lukke for Nord Stream 2, såfremt at Rusland stopper med at sende en hvis mængde gas gennem Ukraine.

”Tyske, EU og amerikanske embedsmænd er i forhandlinger om en pakke af foranstaltninger, der søger at styrke ukrainsk stabilitet og europæisk energisuverænitet,” skriver Bloomberg også i en anden artikel. 

Ukraine vil være korridor mellem Tyrkiet og Sverige

Ukraine vil gerne være link mellem Tyrkiet og Sverige, hvor Ukraine gerne vil åbne en ny togrute, som vil gøre samhandlen i regionen bedre. Det siger Edwin Berzins, der er leder af den statslige togvirksomhed Ukrzaliznytsias terminal i Kyiv. 

“Oprettelse af en ny korridor mellem Østersøen og Sortehavet. Vi har foreslået en nøjagtig beregnet rute – Tyrkiet-Ukraine-Polen – sammen med partnere i dette projekt,” sagde han. 

Kinesisk konkurrent til Uber er på vej

Den kinesiske taxiservice DiDi er på vej ind på det ukrainske marked, skriver AIN.ua. Den bliver en konkurrent til Uber, Bolt, Uklon og andre tjenester og almindelige taxichauffører i Ukraine. DiDi har 550 millioner brugere på verdensplan og er blandt andet også til stede i Rusland. Det er Uber, der er den største på det ukrainske marked. Virksomheden peger på, at cirka 4,3 millioner ukrainere har downloadet deres app på mobilen. 

Udbygning af landingsbane hos Kyiv Sikorsky Airport

Kyivs borgmester Klitschko har vedtaget en femårsplan, der skal opgradere Kyiv Sikorsky Airport – også kaldet Kyiv International Airport. Blandt andet skal landingsbanen forlænges med 500 meter, hvilket vil gøre det muligt for lufthavnens største kunde Wizz Air at bruge større flyvemaskiner. Dermed kan lufthavnen komme til at håndtere flere passagerer. Opgraderingerne vil gøre det muligt at lande i lufthavnen under dårligt vejr, hvor flyene tidligere har skulle omdirigere til Boryspil Lufthavn i sådanne tilfælde, skriver UBN.

EIB låner 270 millioner euro til Ukraine

Den Europæiske Investeringsbank, EIB, har i denne uge meldt ud, at banken låner Ukraine 270 millioner euro til at renovere Boryspil Lufthavns 50 år gamle landingsbane, der er 3,5 kilometer lang. Lånet strækker sig over 20 år og sikrer blandt andet også, at det ikke så nemt vil fryse til.

Wifi er på vej i alle toge

Det kan snart være slut med de lange togrejser uden Wifi. Volodimir Reznik, der er direktør for IT hos statens jernbanevirksomhed Ukrzaliznytsia, siger i hvert fald, at der arbejdes på at skaffe wifi på alle ruter

”Intercity + tog bruges ofte som kontorer på hjul, så i disse tog er det først og fremmest vigtigt at sikre internetadgang af høj kvalitet. Hvis dette projekt lykkes, introducerer vi Wi-Fi i alle tog, hvilket sikrer uafbrudt kommunikation under hele rejsen med tog gennem Ukraine,” sagde Reznik. 

Vaccinationerne starter i denne uge

UBN skriver, at Ukraine vil starte med at vaccinere i denne uge. Viktor Lyashko, der er landets ledende sanitær læge og viceminister for sundhed, siger ifølge mediet, at 367.000 ukrainere vil blive vaccineret over de næste ti uger. Det er primært soldater og Covid-19-læger, som vil komme forrest i køen i starten. 

Højere bøder er blevet vedtaget

UBN skriver, at parlamentet har vedtaget, at bøderne for at køre med for meget alkohol i blodet skal stige til 608 dollars. Hvis det ikke er første gang, at en person bliver taget for spirituskørsel, så stiger bøden til 1.216 dollars, og du vil miste kørekortet i tre år og køretøjet beslaglægges. Parlamentet har også besluttet at bøden for at køre for stærkt i byzoner med en hastighedsbegrænsning på 50 kilometer i timen skal stige til 60 dollars.