Foto af Wesley Tingey hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har den ukrainske præsident blandt andet lovet at reformere Højesteret, og stålpriserne i landet er steget markant, som kommer Ukraine til gode. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 18. december til den 22. december. Denne ugens overblik bliver kortere end normalt på grund af juleferien. Vi er tilbage som normalt efter nytår.

I denne uge har vi på Ukrainenu blandt andet interviewet den svenske ambassadør om udviklingen i Ukraine. Han mener, at udenlandske virksomheder spiller en stor rolle i at transformere landet. 

“Jeg tror, at udenlandske virksomheder har en stor indflydelse på forandringerne i Ukraine. Ingen virksomhed kan ændre alt isoleret set, men jeg tror, at de har en effekt samlet set. Et eksempel er den svenske it-virksomhed Beetroot, som har kontorer over hele landet og har en separat afdeling for uddannelse,” siger ambassadør Tobias Thyberg.

Derudover har vi skrevet om, at det ukrainske parlament har godkendt barnepige-ordningen, som betyder, at udenlandske investorer, der kommer med mindst en investering på 20 millioner euro og skaber 150 nye arbejdspladser, kan få en række skattefordele og en dedikeret statsmyndighed, den såkaldte investeringsbarnepige, til at støtte investorerne i alle faser af deres projekter.

Derudover har vi skrevet om, at det er begyndt at gå bedre i forholdet mellem EU og Ukraine, mens der også i flere dage har været færre smittede med Covid-19 i forholdet til antallet af folk, der kommer sig igen efter smitte.

Der er også dårligt nyt for landmændene i Ukraine, som producerer svinekød, da priserne på svinekød ser ud til at falde i øjeblikket. Faldet skyldes tilsyneladende, at corona-krisen og de medfølgende karantæner har ramt hotellerne og restaurationsbranchen. Det har betydet, at deres efterspørgsel på fødevarer er faldet, og det påvirker priserne på svinekød. 

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske på mail, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

Zelenskij lover at gøre noget ved Højesteret

I denne uge har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij lovet at reformere den ukrainske Højesteret. Det siger han til New York Times. I den seneste tid har den ukrainske Højesteret blandt andet fundet NABU, der er landets uafhængige antikorruptionsenhed, for forfatningsstridig, hvilket har skabt dyb bekymring i Vesten. På samme måde vil Højesteret også kigge nærmere på, om landreformen og bank-loven er forfatningsstridige, og det er del udvikling, som Zelenskij vil sætte en stopper for. 

“Jeg synes, at det er vigtigt, da det ømme sted i Ukraine er domstolene, og nu er der Højesteret. Nu kæmper vi med nogle dommere ved forfatningsdomstolen, der ønsker at ødelægge antikorruptionsstrukturen i Ukraine. De vil ikke få succes. Vi vil reformere det hele. Og den næste store fase er den globale retsreform i Ukraine, som vi vil begynde at gennemføre næste år, fordi mange love allerede er forberedt, og stadierne for gennemførelsen af disse reformer er forberedt. Vi bevæger os lidt fremad,” sagde den ukrainske præsident ifølge præsidentens hjemmeside.

Møde mellem Tyrkiet og Ukraine

Udenrigsministrene i Ukraine og Tyrkiet har mødtes i denne uge for at diskutere landenes militære og økonomiske samarbejde. Det skriver UBN. Det er første møde mellem de to lande i deres nye 2+2-format, hvor de ofte skal afholde møder. Ukraine og Tyrkiet har indgået en række militære og økonomiske aftaler i den seneste tid, og det kan give Ukraine nye militære muligheder, at de blandt andet får adgang til tyrkiske droner. 

”Kyiv har absorberet lektionerne fra de nylige kampe i Karabakh og besluttet at gå hurtigere fremad med sin UAV-strategi og forsvarssamarbejde med Tyrkiet. (Dette) vil sandsynligvis udløse alarmklokker i Rusland, hvis styrker vil være de mest sandsynlige mål for tyrkiske droner, der er indsat af Ukraine,” skriver Paul Goble i et skriv hos Jamestown

Ny vej i Lviv på vej

Ukraine er i gang med en større renovering og udbygning af landets veje, og nu skriver UBN, at en omfartsvej i Lviv er blevet godkendt. Den nye hovedvej vil forbinde M-06 med tre veje, som leder fra Lviv og til Polen. 

Europæiske banker låner penge til infrastruktur

Pengene til at bygge den nye hovedvej omkring Lviv og en ny motorvej mellem Kyiv og Odesa kommer blandt andet fra europæiske banker. De låner i alt Ukraine omkring 900 millioner euro, skriver Ukraines ministerium for infrastruktur. Halvdelen kommer fra Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling, EBRD, og halvdelen fra den Europæiske Investeringsbank. 

”Under projektet forpligter Ukraines regering sig til at forbedre Ukravtodors indkøbssystem og styrke dens interne kontrol, politikker og procedurer for at forhindre bestikkelse og korruption,” lyder det fra EBRD

Ny container-rute på vej mellem de baltiske lande og Sortehavet

Det amerikanske medie The Maritime Executive skriver i denne uge, at en ny container-rute via tog fra de baltiske lande og til Sortehavet åbner næste år. Ruten skal blandt andet gå gennem havnen i Gdansk. 

“Vi taler allerede med tyrkiske rederier og speditører om fordelene ved den nye korridor med hensyn til hastighed og effektivitet,” lyder det ifølge mediet fra Lukasz Greinke, der er præsident for havnen i Gdansk. 

Højere priser på stål – og flere penge i landbruget

Elena Bilan, der er cheføkonom hos investeringsvirksomheder Dragon Capital, skriver i denne uge, ifølge UBN, at stålpriserne i Ukraine er steget med hele 150 procent i år til næsten 700 dollars pr. ton. 

“Gunstige priser på eksportvarer og udenlandske investeringer i statsobligationer skaber betingelser for at styrke hryniaen… Handelsbetingelserne for Ukraine er i øjeblikket de bedste i de sidste ni år.”

Også Ukraines landbrug får flere penge for deres varer. Høsten i år har været dårligere end i 2019 på grund af både tørke og oversvømmelser, men samtidig er priserne på en række landbrugsvarer steget. Ukraines samlede eksportværdi af landbrugsprodukter er derfor relativt stabil, skriver UBN. 

“Nedsatte afgrøder er blevet mere end kompenseret af forhøjede priser på nøgle-råvarer. Eksportpriserne på hvede er nu steget med 22 procent år-til-år, majs med 33 procent år-til-år, mens solsikkeolie har 45 procent vækst år-til-år i pris,” siger Oleskiy Blinov, leder af udvikling hos Alfa Bank. 

Ny energiminister

I denne uge er Juri Vitrenko, der tidligere arbejdede hos Naftogaz, blevet godkendt som landets nye fungerende energiminister. Han kommer med en uddannelsesbaggrund fra det franske universitet INSEAD og har tidligere ledet en sag imod Gazprom i sin tid hos Naftogaz.

Ifølge Aya Capital er det muligt, at Vitrenko vil komme med en ny linje. Han vil muligvis starte flere retssager imod Rusland, mens han vil være mere åben over for Vesten, hvilket kan åbne for flere investeringer. 

Derudover har det ukrainske parlament også godkendt Vadim Melnik som den nye leder af State Fiscal Service. Det er første gang, at der er en permanent leder på posten, siden Sergii Verlanov blev fyret tilbage i april. 

Tysk hjælp til energirenovering

Tyskland låner 255 millioner euro til energieffektivisering af Ukraines skoler, renovering af veje og modernisering af uddannelsessystemet. Det skriver det ukrainske finansministerium. Et mindre beløb bliver en bevilling, mens 215 millioner euro bliver et 30-års lån med to procents rente. 

Ukraine vil gøre mere ved cyberkriminalitet

Ukraine er udsat for jævnlige hackerangreb, og UBN skriver, at SBU, der er landets sikkerhedstjeneste, nu vil gøre noget ved problemet. 

“Omfanget af infiltration i offentlige informationsressourcer er imponerende – angreb forekommer næsten dagligt,” lyder det fra Ivan Bakanov fra SBU, som skriver, at angrebene bliver stærkere og stærkere, og han mistænker primært Rusland for at stå bag. 

Det er endnu usikkert, hvad SBU vil gøre anderledes. 

Flere jobtilbud i EU

Ifølge en ny rapport fra jobsiden Jooble så er antallet af jobmuligheder for ukrainere i EU steget 40 procent siden juni, hvor det igen blev muligt at flyve fra Ukraine og ind i unionen. Det skriver UBN. Klart de fleste jobs findes i Polen, der især efterspørger pakkere, håndværkere, skræddere og chauffører. Dernæst er der flest ledige jobs i Tyskland og Tjekkiet.  

Ny coronavirus fundet i Ukraine

Storbritannien har opdaget en ny mutation af coronavirus, som er mere smitsom end den oprindelige, og det har ført til en strammere karantæne. Nu skriver UBN, at den også er fundet i Ukraine, hvilket har fået Ukraine til at aflyse en række flyvninger til og fra Storbritannien. Mutationen er også fundet i Australien, Danmark, Holland og Italien. 

Nyt fra flytrafikken

Ifølge den ukrainske minister fra infrastruktur Vladislav Kriklii, så vil flytrafikken næste år komme op på 50 procent af niveauet fra før corona-krisen. I år har flytrafikken kun været på 28 procent af normalen. 

Den ukrainske regering har store planer om at renovere landets lufthavne, hvor en del mindre lufthavne er i dårlig forfatning. Nu er der afsat 85 millioner dollars til at renovere de fem regionale lufthavne i Dnipro, Kherson, Rivne, Vinnytsia og Odesa i 2021. Det meste af afsat til Dnipro Lufthavn.