Foto af kyryll ushakov hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har den polske præsident været på besøg, og den ukrainske præsident har slået fast, at den ukrainske Nationalbank forbliver uafhængig. Få dit overblik her.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 9. oktober til den 15. oktober. I ugen har vi på Ukrainenu igen skrevet om landbruget, som har et stort potentiale ifølge en række eksperter, som vi har talt med. Høstudbyttet kan fordobles, lyder det fra ekspert.

“Ukraine har helt unikke betingelser i landbrugssektoren. De har mulighed for at få nogle af de højeste udbytter i verden, og jeg mener, at det er realistisk, at Ukraine kan fordoble den normale høst på omkring 60 millioner tons om året til 120 millioner tons om året,” siger Anders Åslund, økonom hos Atlantic Council og ekspert i overgangen fra planøkonomi til fri markedsøkonomi.

Derudover har vi skrevet om, at Ukraine har indgået et strategisk samarbejde med Storbritannien, og der er blandt andet indgået en handel om ukrainsk køb af flådefartøjer til det ukrainske militær. Nyheden kommer på samme tid, som den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har slået fast, at Ukraine vil blive medlem af NATO. Det er kun et spørgsmål om tid.

En ny undersøgelse viser lidt bizart, at Skjern Bank har spillet en rolle i ukrainsk våbensmugling. En kunde i banken har brugt Skjern Bank til hvidvaskning af penge, og det har vi skrevet om på Ukrainenu.

En af de store attraktioner i Ukraine for danske turister er Tjernobyl, og nu er en ny måde at rejse på blevet bekræftet af myndighederne. Den nyligt godkendte rute går gennem eksklusionszonen og indeholder både land- og vandrejse i det ukrainsk-russiske amfibiske fartøj, SHERP.

I ugens løb har Ukraine også oplevet en stor stigning i antallet af smittede, og det har vi også skrevet om på Ukrainenu. Flere spekulerer i, om der kommer en ny nedlukning, men nyheden kommer samtidig med, at Ukraine har besluttet at gøre det nemmere for udlændinge at komme til landet.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Zelenskij lover at sikre Nationalbankens uafhængighed

Der har og er stor bekymring over den ukrainske Nationalbanks uafhængighed, som har været under politisk pres i længere tid. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij slår i en ny udtalelse fast, at banken også i fremtiden vil være uafhængig.

“Nationalbanken var, er og vil forblive uafhængig… Vi er taknemmelige over for IMF, EU og Verdensbanken for økonomiske støttepakker til vores land og støtte til vigtige reformer i Ukraine,” siger præsidenten.

Ifølge UBN er Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, af en anden opfattelse.

“Det er svært at se IMF-gennemgang eller faktisk udbetalinger, før dette problem er løst,” siger Ask med henvisning til, at IMF har godkendt et fem milliarder stort lån til Ukraine tidligere på året, men hvor IMF stadig mangler at udbetale 2,9 milliarder dollars efter uenigheder.

Ukraines økonomi vil lide mere end ventet

Ifølge EBRD vil den ukrainske BNP falde med 5,5 procent i år. Tidligere regnede banken med, at faldet ville være på 4,5 procent, og nedjusteringen af den ukrainske økonomi kommer efter, at hele Europa ser ud til at blive ramt af en anden bølge af Covid-19. Ifølge analysefirmaet Fitch Ratings vil pandemien få yderligere konsekvenser for de ukrainske finanser.

”Fitch vurderer, at driftsindtægterne i de vurderede ukrainske byer vil blive påvirket af lavere opkrævning af personlig indkomstskat – deres største indtægtskilde. Vi mener, at pandemien vil få kapitalmarkedsforholdene til at stramme sig; dette inkluderer nedsat adgang til finansiering på grund af lavere vækstudsigter og højt refinansieringspres på staten,” lyder det.

Næste års budget uden corona-støtte

UBN skriver, at det ukrainske parlament i øjeblikket er ved at diskutere næste års budget, og modsat i år er der ikke planer om et specifikt budget til at bekæmpe Covid-19. Dog er der planer om at øge budgettet til sundhedsmyndighederne og midler til et nationalt vaccinationsprogram.

Corona kan føre til lavere rente

Nationalbankens guvernør Kirilo Shevchenko har i et interview med ZN.UA gjort det klart, at det kan føre til lavere rente, hvis Covid-19 får yderligere konsekvenser for den ukrainske økonomi.

”Den største risiko i dag er efter vores mening forværringen af pandemien. Hvis coronavirus-krisen har en betydelig indvirkning på økonomien, og vi ser, at den økonomiske vækst sænkes betydeligt, kan NBU beslutte at reducere styringsrenten yderligere,” sagde han.

Lavere inflation

UBN skriver, at inflationen i Ukraine er faldet til 2,3 procent for september, hvilket er lavere end de 2,5 procent i august. Nationalbanken forventer, at inflationen vil stige sidst på året i takt med højere energipriser og vil lade et sted omkring fem procent. Analytikeren Evgeniya Akhtyrko fra Concorde Capital kommenterer ifølge mediet følgende.

”Det rigelige udbud af indenlandske frugter og grøntsager drev madkomponenten af inflationen nedad og hjalp med at udjævne relativt lav inflation i september… Vi forventer, at forbrugerinflationen vil accelerere i sidste kvartal af året midt i den fornyede inflation for fødevarepriserne. Vi forventer, at forbrugerinflationen lander på 4,8% til dato for 2020 mod 4,1% til dato for 2019,” forklarer Akhtyrko.

Eksporten faldt i september

Ifølge State Customs Service i Ukraine er landets eksport faldet med 5,6 procent i september til 35 milliarder dollars – sammenlignet med samme periode året før. Importen er også faldet med 11,8 procent til 38 milliarder dollars i samme periode. Ifølge tallene var den samlede eksport til Kina dobbelt så stor som eksporten til Rusland.

Polsk møde i Ukraine

Den polske præsident Andrzej Duda har været på besøg i Ukraine i denne uge, hvor han blandt andet har besøgt Odesa. Ifølge UBN har Duda blandt andet talt om en ny transportkorridor mellem Odesa og Gdansk.

”Denne nye transportkorridor mellem Polen og Ukraine… (vil) have potentialet til at transportere varer fra Vesteuropa, Skandinavien, Tyrkiet og Østasien,” sagde Duda på det ukrainsk-polske økonomiske forum.

Planerne er blandt andet at lave en nem rute for lastbiler med en ny motorvej, som kan bringe transporttiden ned til 18 timer.

”Vi vil støtte Ukraines ambitioner om dets udvikling som et logistik-transitland i Østeuropa… Jeg er overbevist om, at ukrainske sø- og landterminaler kan give kunderne et attraktivt tilbud på godstransport,” sagde den polske præsident i Odesa.

I løbet af Dudas besøg underskrev den polsk statsvirksomhed for olie og gas PGNIG blandt andet en aftale med en amerikansk virksomhed. De vil sammen lede efter olie og gas nær Polens grænse ved Lviv.

I løbet af besøget har Zelenskij også udtalt, at han vil opgradere Ukraines konsulat i den polske by Wroclaw til et konsulat med større beføjelser.

Flere lån på vej

EBRD er klar med 450 millioner euro i lån til den ukrainske statsvirksomhed Ukravtodor, der står for landets veje. Pengene skal gå til at bygge en motorvej omkring Lviv og til motorvejen mellem Kyiv og Odesa. Lånet skal stadig godkendes af EBRD’s bestyrelse.

Verdensbanken er også klar med et lån på 65 millioner dollars til at renovere en 183 kilometer lang vej i Luhansk-regionen. Det melder Ukravtodor på Facebook.

Ny opbevaring for radioaktivt affald

UBN skriver, at et opbevaringsanlæg til 300 millioner dollars, der skal indeholde radioaktivt affald, er ved at være færdigbygget. Det er forventningen, at det skal åbne næste forår, og de fleste af pengene til projektet kommer fra United States International Development Finance Corporation, skriver mediet. Anlægget er placeret nær Tjernobyl og vil holde affald fra tre atomanlæg i tre ukrainske byer.

Nyt databehandlingscenter på vej

TECHNIA, der er en it-virksomhed i Kyiv, vil bygge et energiintensivt databehandlingscenter til i alt en milliard dollar i Kherson. Den overskydende energi skal gå til grønne projekter. TECHNIA siger, at de leder efter investorer til projektets første fase for 200 millioner dollars.

”Opførelsen af et så stærkt datacenter vil give Ukraine mulighed for at levere højhastigheds databehandlingstjenester og skabe nye job. Jeg er overbevist om, at vores land er i stand til at blive det mest magtfulde it-knudepunkt i Central- og Østeuropa,” siger virksomhedens direktør Jua Lezernikov ifølge mediet.

Endnu en vestlig direktør går af

Tidligere gik Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council, af som bestyrelsesmedlem hos den ukrainske virksomhed Ukrzaliznytsya, der står for landets jernbaner, på grund af politisk indblanding og manglende reformvillighed. Denne gang er det Arnos Hochstein fra USA, der har valgt at trække sig som bestyrelsesmedlem hos den ukrainske statsejede virksomhed Naftogaz, der er en af landets største arbejdspladser og beskæftiger sig med olie og gas. Det skriver Kyiv Post.

Hochstein trækker sig på grund af korruption.

“Virksomheden er blevet tvunget til at bruge uendelige mængder tid på at bekæmpe politisk pres og oligarkers bestræbelser på at berige sig gennem tvivlsomme transaktioner,” siger Hochstein.

Diya.City åbner næste år

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har i denne uge sagt, at udenlandske investorer næste år kan få glæde af regeringens Diya.City, der er en virtuel fri-økonomisk zone. Den virtuelle zone skal stadig godkendes af det ukrainske parlament, men, det regner den ukrainske premierminister med, vil ske relativt snart.

“Gunstige skattesatser, intet bureaukrati, en bekvem digital platform til at drive forretning og få alle de nødvendige tjenester online – det er fordelene ved projektet – Diya.City,” siger Sjmygal ifølge UBN.

Kinesisk virksomhed starter byggeri

Den kinesiske virksomhed Sinosteel har besluttet at starte det treårige byggeri af et nyt metalpelleteringsanlæg til 250 millioner dollars. Det skriver ArcelorMittal Kryvyi Rih. Det nye anlæg vil spare energi og reducere luftforureningen, lyder det i en udtalelse fra direktøren.

Mere handel med Kina

UBN skriver, at Kina har planer om at øge antallet af tog med containere til EU gennem Ukraine. Tilsyneladende er ruten gennem Ukraine den hurtigste, hvis varerne skal til det sydlige Europa. Ukrzaliznytsia, der er den ukrainske stats togvirksomhed, regner med, at de kinesiske planer vil resultere i en 50 procent stigning i antallet af tog gennem Ukraine.

”Vi planlægger at etablere en returstrøm af varer til Kina. Kunder i Ukraine kender stadig ikke denne service,” fortæller Alexander Polishchuk, der er direktør i virksomheden.

Højere kornpriser på vej

Høsten i flere lande bliver i år lavere end ventet. Det skriver Wall Street Journal, og det leder til højere kornpriser. Også i Ukraine er høsten i år lavere end i 2019 primært på grund af tørke. Prisen på hvede er i USA den højeste i 15 år, skriver mediet, og nogle lande såsom Rusland overvejer at lave restriktioner på salget af korn.

I Ukraine kan de højere priser rette op på det lavere udbytte i år og hjælpe de ukrainske landmænd. Ukraines samlede eksport af korn ventes i år at blive på 47,4 millioner tons, mens det i 2019 var på hele 57,2 millioner tons korn, skriver UBN.

Højere priser på tobak og alkohol

Det er blevet markant dyrere at være ryger i det sidste års tid, hvor prisen på alkohol også er steget. Tallene fra State Statistics Service for september viser, at prisen på lokal øl er steget med 2,8 procent sammenlignet med sidste år, mens prisen på vodka er steget med 0,5 procent. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform.

Prisen på filtercigaretter er steget med hele 21,9 procent.

Ukrainer gør som Elon Musk

Den ukrainske iværksætter Max Palyakov har planer om at sende en raket ud i rummet med en last på et ton fra Vandenberg Air Force Base i Californien. Raketten er 29 meter, og den vil placere en satellit i kredsløb om jorden. Palyakov er fra Dnipro i Ukraine, og hans private projekt til 150 millioner dollars er kun overgået af Elon Musk.

Projektet bliver beskrevet i en længere artikel hos Bloomberg, og mediet skriver, at han har ansat hele 300 personer i USA og 4.000 i Ukraine for at føre drømmen ud i livet og at skabe mulighed for rum-levering af varer.

”Hvis han kan slutte sig til SpaceX og Rocket Lab i regelmæssigt at sende satellitter i kredsløb, vil de yderligere hundrede millioner dollars have været det værd. Firefly’s værdi ville næsten helt sikkert skyde i milliarder,” lyder det fra en ekspert til Bloomberg.

”Selv efter alle disse år og mange fremskridt inden for raketvidenskab ved ukrainerne stadig, hvordan man bygger nogle kritiske raketkomponenter bedre end nogen anden. Firefly har også planer om en større raket kaldet Beta såvel som for sine egne satellitter, fremdrivningssystemer, et genanvendeligt rumfly og en månelanding,” skriver Bloomberg.

Porosjenko kommer sig over Covid-19

Den tidligere ukrainske præsident Petro Porosjenko har i længere tid været syg med coronavirus, men han er nu tilbage på arbejde. Det skriver han på Facebook. Derudover er lederen af flyselskabet UIA også kommet sig over virussen efter at have været indlagt i en uge.

Wizz Air aflyser flyvninger

Det stigende smittetal rundt omkring i Europa har fået Wizz Air til at aflyse 24 flyvninger mellem Ukraine og EU, skriver Lowcostavia.com.ua. Fra Kyiv er der aflyst til Bratislava, Katowice, Larnaca, Lissabon, Riga, Salzburg og Tallinn, mens afgange til Berlin, Budapest, Dortmund, Gdansk, Katowice, Kraków, Milano, Wien og Wroclaw er aflyst fra Lviv, Kharkiv, Odesa og Zaporzhia.