Foto af Patrick Hendry hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været en række nyheder om Ukraines vaccineprogram, som starter snart. Derudover har kineserne reageret på Motor Sich-sagen, og Ukraine har fået øjnene op for, at de har brug for at få udarbejdet en klimapolitik. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 5. februar til den 11. februar. I denne uge har vi på Ukrainenu blandt andet skrevet om den svenske virksomhed Beetroot, og hvad de tænker om udviklingen i den ukrainske it-sektor. Der har den ukrainske regering blandt andet planer om at implementere den digital by – Diia City.

“Jeg har lidt blandede holdninger. Jeg synes, at der er en åben dialog mellem branchen og ministeriet, og jeg er sikker på, at de har branchens bedste for øje. Branchen er ofte modstander af forandringer, men jeg er stadig optimistisk, men jeg deler bekymringen i forhold til, om der kommer for meget regulering,” siger Andreas Flodström, stifter og direktør for Beetroot.

Flere fra Skandinavien oplever problemer med at overføre penge til og fra Ukraine, og det er der en logisk grund til, forklarer Kristian Andersson, der er bestyrelsesformand for SEB Bank til Ukrainenu

“Det er klart, at bankerne i dag vil stille flere spørgsmål, da de skal overholde nye nationale og internationale regler, så der vil være mere arbejde i at svare på spørgsmål om ens overførsler. Det er dog ikke svært at gøre,” siger Andersson og peger på, at udviklingen kommer efter, at verden er blevet ramt af en række sager om hvidvaskelse blandt andet i Danmark. 

Hos Ukrainenu har vi også skrevet om, at flere analytikere tror på stor vækst i 2021, hvor væksten næsten vil opveje faldet i 2020. Analytikernes estimater ligger godt i tråd med den ukrainske Nationalbanks forventninger om vækst i BNP i 2021 på 4,2 procent. Derudover har Ukraine også store forventninger til udenlandske investeringer i år, og det er også noget, som vi har skrevet om på Ukrainenu. Der er allerede nu konkrete planer om investeringer i Ukraine – nogle er danske, såsom møbelproducenten Hjort Knudsen, der er ved at bygge produktionsfaciliteter i Ukraine.

Derudover har vi også skrevet om den ukrainske præsidents lukning af tre pro-russiske medier i Ukraine og omkring, hvordan det kan vise sig som en stor sejr for præsidenten, der muligvis vil få støtte fra sine skeptikere. 

“Derfor, hvis forbuddet mod disse tv-kanaler gennemføres konsekvent, vil Ruslands informationsindflydelse på Ukraines område falde betydeligt, skønt det ikke forsvinder permanent,” skriver Petro Oleschuk, der er professor på Taras Shevchenko Kyiv National University.

Ukraine oplever i øjeblikket også en energikrise, hvor ældre kraftværker og en dalende kulproduktion ser ud til at skabe problemer nu i den kolde vinter. Det kan lede til strømsvigt flere steder denne vinter, lyder advarslen, mens det kan se meget værre ud til næste vinter, hvis der ikke gøres noget. 

Der er også godt nyt for Ukraines vaccinationsarbejde, hvor flere EU-lande angiveligt har givet udtryk for, at de gerne vil sælge overskudsvacciner til Ukraine. Det vil kunne få vaccinationen til at gå hurtigere. 

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket på Ukrainenu. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske på mail, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

Kinesisk reaktion på Motor Sich-afgørelse

Det er blevet mødt med forargelse i Kina, at den ukrainske præsident for nyligt besluttede at forhindre den kinesiske overtagelse af den ukrainske virksomhed Motor Sich, som sælger motorer til helikoptere og jetfly. I denne uge har Zhao Huirong, der er debattør og researcher hos Chinese Academy of Social Sciences, også argumenteret imod afgørelsen i det kinesiske statsmedie China Daily. Han advarer om, at afgørelsen kan ødelægge Ukraines forhold til Kina, og det er ikke i nogens interesse. 

”Sanktionerne er kun målrettet mod de virksomheder, der er involveret i aftalen, ikke mod dem, der er involveret i fælles kinesisk-ukrainske projekter. Zelenskij ønsker ikke at skade de kinesisk-ukrainske relationer og søger i stedet at skabe dybere kommercielle bånd med Kina… (Motor Sich-sanktioner, red.) har reduceret chancerne for en betydelig stigning i kinesiske investeringer i Ukraine og tilskyndet potentielle investorer til at overveje de politiske risici i landet, før de investerer,” skriver han. 

Kolomojski får ikke rejst sag

Igor Kolomojski har længe forsøgt at få Ukraine til at betale seks milliarder dollars i kompensation for at nationalisere banken PrivatBank, som blev frataget ham i 2016, da det kom frem, at Kolomojski med sine samarbejdspartnere havde svindlet for 5,5 milliarder dollar. Arbitration Institute of the Stockholm Chamber of Commerce meldte i denne uge, efter længere betænkningstid, at Kolomojski ikke har krav på beløbet. Det er blevet beskrevet som en kæmpe sejr for Ukraine af Denis Maliuska, der er Ukraines minister for retfærdighed. Det skriver han på Facebook

Derudover har en dommer i London besluttet, at Kolomojski og hans tidligere samarbejdspartner Gennadij Bogolyubov skal betale PrivatBank en million britiske pund ekstra, så de i alt skal af med 11 millioner pund i kompensation. UBN peger på, at Kyiv Court of Appeal i denne uge også har afvist et sagsanlæg fra Kolomojski imod Anders Åslund, der er økonom ved Atlantic Council. Kolomojski havde lagt sag imod Åslund for at udtale sig om Kolomojskis indblanding i PrivatBanks konkurs, men retten fandt, at Åslund blot brugte ytringsfriheden, og at der derfor ikke var noget at komme efter. 

Zelenskij forsvarer afgørelse om medie-lukning

I sidste uge besluttede den ukrainske præsident Zelenskij at lukke tre pro-russiske medier i Ukraine, og i denne uge har han været ude at forsvare den afgørelse foran en række ambassadører i Ukraine.  

”Præsidenten bemærkede, at sanktionsbeslutningen var baseret på bevis for, at finansieringen kom fra Rusland, og de målrettede tv-kanaler samarbejdede med terrororganisationer,” lød det blandt andet

I ugens løb var Mikheil Saakashvili, der er leder af Zelenskij reformarbejde, også været ude at forsvare beslutningen, skriver Kyiv Post

“Zelenskijs mod til at stå op mod Medvedchuk skal bifaldes… Det er velkendt, at Putin havde afsat en og en halv milliard dollars til Medvedchuk for sin pro-Rusland mediehypnose,” har Saakashvili udtalt. 

Ukraines højesteret skal nu kigge på, om Zelenskij rent faktisk kan lukke de tre pro-russiske medier, og ifølge Viktor Medvedchuk, så skal Zelenskij ikke have lov til at lukke medierne, da det ødelægger ytringsfriheden.

”Med et penneslag kastede Zelenskij 1.500 journalister og andre ansatte på de tre stationer ud på gaden og fratog millioner af mennesker retten til at modtage objektiv information,” har Medvedchuk sagt, ifølge UBN. Han er leder af det prorussiske parti Opposition Platform – For Life.

Vaccinationerne starter i næste uge

Ukraines sundhedsminister Maksim Stepanov har udtalt til Ukraina 24 TV, at myndighederne vil begynde at vaccinere i løbet af næste uge. Myndighederne vil modtage de første 117.000 vacciner fra Pfizer-BioNtec. Det er de første af i alt 25 millioner vacciner, som Ukraine har bestilt fra en række leverandører. Det vil være nok til cirka en tredjedel af befolkningen. 

For at få vaccinationen til at forløbe gnidningsfrit, så vil myndighederne etablere 500 vaccinations-teams. I starten vil der være 50, der løbende vil stige i antal, som Ukraines langsomt modtager flere vacciner. Derudover skal der etableres en række vaccinationsrum på landets hospitaler og klinikker. 

UBN skriver, at nogle af de første, som vil blive vaccineret, vil være folk i forsvaret, der har oplevet mindst 15.000 tilfælde af corona-smitte. Mediet skriver også, at Natalia Vinohrad, der er leder af Epidemiologi hos Lviv National Medical University, i denne uge har udtalt, at cirka halvdelen af alle ukrainere har antistoffer mod Covid-19 i kroppen. 

“På trods af at mange mennesker siger, at de ikke har været syg med coronavirus og ikke har oplevet nogle lignende symptomer, har 43 procent af befolkningen i Ukraine antistoffer,” sagde Vinohrad. 

Ukraines sunhedsminister Maksim Stepanov har også sagt til ICTV, at alle ukrainere i løbet af 2021 vil blive tilbudt vaccinen. 

”Vi vil sikre, at 100% af befolkningen har adgang til en COVID-19-vaccine inden udgangen af 2021,” sagde han til mediet, mens det er endnu er uklart, om udlændinge bosat i Ukraine også vil få vaccinen tilbudt. 

Zelenskij vil tage vaccine live på tv

Ukraine har store problemer med vaccine-skepsis, og den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har derfor meldt ud, at han vil tage vaccinen på direkte tv. Det skriver UBN. Han håber på, at det kan bidrage til, at færre vil være nervøse for at tage vaccinen, så Ukraine kan opnå flokimmunitet. 

Forkert brug af corona-midler kan skabe problemer

UBN skriver i denne uge, at 2,8 milliarder dollars af landets Covid-19 bekæmpelsespulje er gået til alt muligt andet såsom udbyggelse og forbedring af landets vejnet. Kun 23 procent gik til selve sundhedsministeriet, og det kan vise sig at være et problem. Det udtaler Evgeniya Akhtyrko, der er analytiker hos Concorde Capital.

”Det var tydeligt, at Zelenskij-administrationen brugte projektet med udbygning af vejene som et redskab til at opretholde dets popularitet. Denne misbrug af offentlige midler undergraver også tilliden til Ukraines vestlige partnere, der var involveret i udbetaling af betydelige midler til COVID-relaterede behov i Ukraine… de rapporterede oplysninger vil blive taget i betragtning i IMF’s beslutningstagning om økonomisk bistand til Ukraine,” siger Akhtyrko ifølge mediet. 

Tysk hjælp til sundhedsmyndighederne

UBN skriver i denne uge, at Tyskland vil donere 13,1 millioner euro til Ukraine, så landet kan indkøbe medicinsk udstyr til at behandle og diagnosticere Covid-19-patienter. Tidligere har Tyskland også givet 23,5 millioner, som går specielt til at øge hospitals mulighederne i Østukraine. 

USA har i denne uge også opgjort, at de i 2021 i alt har støttet Ukraines kamp mod pandemien med 48 millioner dollars. Det melder Kristina A. Kvien, der er US Chargé d’Affaires, til ambassadens hjemmeside. Pengene er blandt andet gået til Ukraines sundhedssystem og til små forretningsdrivende. 

“COVID-relateret desinformation truer vores kollektive evne til at få denne pandemi under kontrol,” sagde hun ifølge hjemmesiden. 

NASA giver ny ordre til Firefly

Firefly Aerospace Inc. er en ukrainsk-amerikansk virksomhed med halvdelen af dens medarbejdere placeret i den ukrainske by Dnipro og halvdelen i USA. Virksomheden har netop meldt ud, at de har fået en ordre fra NASA på 93 millioner dollars til at levere ti laster til et måne-projekt, der løber af stablen i 2023. Firefly skal blandt andet hjælpe med deres raket og virksomhedens Blue Ghost Lunar Lander til projektet, som skal indhente data, der kan bruges til at forbedre en planlagt bemandet mission til månen i 2024. 

Svigt på grund af lave temperaturer i Ukraine

Temperaturen er styrtdykket i Ukraine i den seneste uge, og der er intet, der for nuværende tyder på, at det vil stoppe. De lave temperaturer har allerede fået 15 kraftenheder i Ukraine til at lukke ned på grund af behov for reparationer og mangel på brændstof. Det skriver Andrij Gerus, der er leder af parlamentets komitee for energi, på Telegram

“På trods af vanskelighederne forårsaget af inoperativ tilstand for nogle kraftenheder, afbalancerer Ukrenergos afsendere elsystemet, alle forbrugere har en stabil og uafbrudt strømforsyning,” skrev han. 

Prisen på varme vil ikke stige

Den ukrainske regering har indgået en aftale med en række parter, der sikrer, at afgifterne på varme og varmt vand ikke vil stige denne vinter. Omkostningerne for at producere varme stiger lige nu, men staten vil gå ind og garantere afgiftsniveauet, skriver Ukrinform

Sne kan forstyrre fragten

De lave temperaturer og den megen sne kommer til at påvirke trafikken i Kyiv og i hele Ukraine i den nærmeste tid. Det kan betyde forsinkelser for lastbiler og tog, og i værste fald kan butikker mangle varer. I Kyiv kan der komme restriktioner for, hvor mange lastbiler der må køre ind i byen. 

DTEK vil omstrukturere gæld

DTEK, der er den største energivirksomhed i Ukraine, omstrukturerer to milliarder dollars af virksomhedens gæld, som virksomheden har til banker og i obligationer. Virksomheden skulle have indgået en aftale med kreditorer efter 10 måneders forhandlinger, skriver UBN. For at få omstruktureret en del af gælden, så er DTEK gået med til, at der bliver udpeget en uvildig rådgiver til bestyrelsen, som kommer fra kreditorerne. Vedkommende vil have ret til at nedlægge veto og kan kigge virksomhedens finanser igennem. 

Ifølge UBN, så bliver aftalen blandt andet blevet modtaget positivt af Adamant Capital og Concorde Capital. 

“De opdaterede vilkår ser betydeligt bedre ud end dem, der blev offentliggjort i slutningen af november… Vi bekræfter vores købsanbefaling,” skriver Adamant Capital. 

“Det opdaterede DTEK-tilbud giver mere klarhed om minimumsbetalinger til obligationsejere… de opdaterede omstruktureringsbetingelser ser afbalancerede ud,” skriver Concorde Capital.

Ukraine: Kilmapolitik er vigtigst

Den vigtigste prioritet for Ukraine i 2021 er at få udformet en klimapolitik, lyder det fra Taras Kachka, der er landets handelsrepræsentant i Bruxelles. 

“Succesen med vores samarbejde med EU i årtier vil afhænge af, hvordan den dannes. I år arbejder Den Europæiske Union aktivt på, hvordan man kan påvirke klimaændringerne gennem importkontrol,” siger Kachka. 

Han henviser til, at EU frem mod 2050 vil investere omkring en trillion euro i at opnå CO2-neutralitet, og det skal blandt andet også gøres ved at beskytte unionens produkter, der produceres uden brug af CO2, fra produkter, som produceres med brug af beskidt industri, udefra. Det kan ramme Ukraine. 

”Hvis andre ikke bevæger sig i samme retning, bliver vi nødt til at beskytte Den Europæiske Union mod konkurrenceforvridning… Det er et spørgsmål om vores industris overlevelse. Så hvis andre ikke bevæger sig i samme retning, bliver vi nødt til at beskytte Den Europæiske Union mod konkurrenceforvridning og mod risikoen for kulstoflækage,” sagde Frans Timmermans, Europa-Kommissionens vicepræsident for den europæiske grønne aftale, i sidste måned, ifølge UBN

Ifølge mediet henviser Timmermans med udtrykket “kulstoflækage” til, at nogle virksomheder i EU måske kunne tænke på at flytte deres produktion væk fra EU for at omgå den grønne omstilling, og det vil EU skulle beskytte sig imod. Derfor kan der blive indført told på varer produceret udenfor EU, hvis de lande ikke overholder en række CO2-krav. Ifølge mediet kan det blandt andet betyde højere told på ukrainsk stål, cement og korn. 

Ukrinform har i denne uge skrevet om, at den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har mødtes med tyske repræsentanter for at kigge nærmere på, hvordan de kan hjælpe Ukraine i den grønne omstilling. Ifølge Sjmygal kan tyskerne blandt andet hjælpe med at få transformeret 61 byer i Ukraine, der i dag er afhængig af kulproduktion til en ny verden uden brug af kul. 

Stålproduktionen kan stige med seks procent i år

GMK Center skriver i denne uge, at stålproduktionen i Ukraine kan stige helt op til seks procent i år op til 21,8 millioner tons. Det melder centret, der laver analyser om metalindustrien, i et studie ved navn: “Forecast of Steel Production in Ukraine in 2021.” Væksten ventes især at drives af øget eksport til Kina, Tyrkiet og Sydasien. I dag er Ukraine verdens 11. største producent af stål, og den udvikling ser ud til at fortsætte i den nærmeste fremtid. 

”Ukrainske stålproducenter begynder 2021 med de bedste betingelser på markederne i de sidste 12 år… Efterspørgslen efter stål i EU og MENA-regionen er allerede fuldt ud genoprettet, mens Kina vil opretholde lave eksportmængder,” lyder det i rapporten.

Nova Poshta åbner nyt pakkecenter

Der er stort tryk på de ukrainske pakkevirksomheder efter, at meget af detailhandlen er flyttet online. Nova Poshta har nu åbnet et nyt sorteringscenter i Kyiv til 14 millioner euro. Ifølge UBN står pakkevirksomhederne Nova Poshta, Ukrposhta og Meest Express nu for 364.000 kvadratmeter af den lager- og logistikplads, som åbner i år. 

Billigere realkreditlån

UBN skriver, at State Mortgage Institution fra den 1. marts vil tilbyde realkreditlån med syv procents rente, hvilket er lidt højere end centralrenten på seks procent. Mediet skriver også, at den statsejede bank Ukrgazbank har meldt ud, at banken siden juli har udstedt lån for 16 millioner dollars til 548 personer, hvor renten ofte er under 10 procent. 

Unian i analyse: hryvnia vil holdes stabil

Det ukrainske nyhedsbureau Unian har kigget nærmere på den ukrainske valuta hryvnia, som blev styrket i starten af februar måned. Ifølge mediet er det muligt, at kursen vil forblive stabil i 2021 på omkring 28 UAH per dollar.

“Jeg anbefaler alle ikke at være opmærksomme på valutakursen, da der ikke er nogen grund til, at valutakursen ikke kan forblive stabil. Den vil være stabil, og det var den også sidste år på trods af krise. Der var et noget spekulativt angreb i marts før karantænen, men det var midlertidigt. Nationalbankens reserver er mere end tilstrækkelige til at opretholde hrynias valutakurs, og vi ser ingen makroøkonomiske årsager til forværringen af valutakursdynamikken,” sagde finansminister Sergii Marchenko til Unian.

Flere sender penge fra udlandet

Corona-krisen har lukket mange landegrænser og gjort det svært at rejse, men Nationalbanken melder stadig, at der i 2020 har været en stigning i pengeoverførsler til Ukraine fra ukrainere i udlandet. I alt er der blevet sendt 12,1 milliard dollars, og det er en stigning på to procent i forhold til i 2019. Flere penge blev sendt via banker og internationale betalingssystemer, mens færre gav dem fysisk til venner og familie, som tog pengene over grænsen. 

Ukrainerne drikker mere kaffe

Ukrainian Agribusiness Club Association, UCAB, melder i denne uge, at Ukraines import af kaffe er steget med 63 procent over de sidste fem år. I 2020 importerede landet 48.400 tons til et samlet beløb på 166,1 millioner dollars. Det skriver Ukrinform. 51 procent af kaffen bliver importeret til Ukraine ubrændt og bliver forarbejdet i Ukraine. 

Ukraine træder ind i FN-komite for fødevaresikkerhed

Ukrinform skriver, at Ukraine i denne uge er trådt ind i FN’s komite for fødevaresikkerhed, CFS. Ukraine er en stor producent af fødevarer og har noget af det bedste landbrugsjord i hele verden. 

“Ukraine er allerede en garant for fødevaresikkerhed i mange lande rundt om i verden på grund af traditionel stærk fødevareeksport. Tilslutning til FN’s Komité for Verdensfødevaresikkerhed giver vores land yderligere muligheder for at påvirke den globale fødevarepolitik. Ukraine fortsætter med at styrke sin rolle som garant af global fødevaresikkerhed,” sagde den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba ifølge mediet. 

Penge kommer nu fra gambling licenser

Ukraine vedtog i 2020 en ny lov, der lovliggør hasardspil, og nu melder censor.net, at statskassen har modtaget de første 23,4 millioner hryvnia for at have udstedt den første licens til en spiludbyder. 

“En virkelig historisk begivenhed. For seks dage siden blev det besluttet at udstede den første licens. Og i dag bekræftede statskassen modtagelsen af betaling på 23,4 millioner UAH… Efter betalingens bekræftelse udstedes en licens i en periode på fem år. LLC “Spaces” har de rettigheder og forpligtelser, der er specificeret i loven og licensvilkårene. Blandt dem er overholdelse af reglerne for spil, hvilket forhindrer spredningen af spilafhængighed og ikke tillade folk, der ikke har fyldt 21 år at spille,” lød det fra Kommissionen for regulering af hasardspil og lotteri, KRAIL.