Foto af Denys Rodionenko hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har den ukrainske regering blandt andet meldt ud, at væksten i 2021 bliver lavere end ventet, og at regeringen har planer om en række nye privatiseringer. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 8. januar til den 14. januar. I denne uge har vi på Ukrainenu interviewet Bohdan Senchuk, der er præsident for Swedish Business Association i Ukraine. Han mener, at Ukraine byder på en række muligheder for udenlandske virksomheder, hvis der tages nogle forholdsregler. 

“I dag er den svenske eksport til Ukraine meget lav på et niveau omkring 0,3 procent af den totale svenske eksport. Det er meget lidt, når man tænker på, at Ukraine er det største land i Europa, og at landet har en af de største befolkninger. Der er et stort potentiale, og det samme er der for den ukrainske eksport til Sverige. Den ukrainske eksport til Sverige udgør kun 0,1 procent af den samlede ukrainske eksport,” siger han. 

Derudover har vi skrevet om den ukrainske vinsektor, der er presset af billig vin fra EU og fjernelsen af told. Hvis der ikke snart sker noget, så kan det få store konsekvenser for de ukrainske vinbønder. 

Derudover har vi skrevet om, at FC Dynamo Kyiv vil starte sin egen kryptovaluta for at engagere klubbens fans, mens vi også har skrevet om de stigende brændstofpriser og den øgede inflation i Ukraine. 

Det ser også ud til, at Rusland når at færdiggøre Nord Stream 2 på trods af amerikanske sanktioner, og det vil få stor betydning for Ukraine som transitland for russisk gas eksport til EU. Derudover har Ukraine meldt ud, at landet skal betale omkring 108 kroner per kinesisk vaccine, som landet har besluttet at købe. Ukraine må ikke oplyse, hvad de betaler for de vestlige

En af ugens helt store nyheder har været, at samarbejdet mellem Ukraine og den Internationale Valutafond er blevet genoptaget efter længere tids problemer, og det er en kærkommen nyhed for udenlandske investorer. Det er også noget, som vi har dækket på Ukrainenu

“Regeringen støtter reformernes vej og følger konsistent implementering af europæiske normer og praksisser i Ukraine. Sammen med præsidenten og NBU (Nationalbanken) har vi gjort alt, hvad vi kan for at implementere de strukturelle punkter, der blev krævet i aftalen,” skrev den ukrainske premierminister Denis Sjmyhal på Facebook.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske på mail, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

Ekspert: Manglende retssikkerhed et problem

Anders Åslund, der er økonom hos Atlantic Council, skriver i en analyse, at selv om 2021 bliver bedre end 2020, der var præget af corona-krisen, så bliver det stadigvæk et hårdt år. Han peger på, at manglen på retssikkerhed i Ukraine i kombination med en stor usikkerhed om reformarbejdet i 2020 vil skræmme nogle udenlandske investorer væk i det nye år.  

“Når man ser fremad, er Ukraines værste økonomiske problem fortsat fraværet af ejendomsrettigheder, hvilket fortsat hindrer investeringer af enhver art… Uden retsreform eller en forøgelse af investeringerne er der ringe grund til at forvente nogen økonomisk vækst ud over gevinsterne som følge af den forventede rebound efter coronavirus,” skriver Anders Åslund, der er ekspert i overgangen fra planøkonomi til fri markedsøkonomi. 

Lavere vækst end ventet

Det ukrainske ministerium for økonomi har meldt ud, at den forventede økonomiske genrejsning i foråret kommer til at blive mindre end ventet. Det skriver UBN. Det var ventet, at Ukraine ville opleve vækst i årets første måneder, men nu melder ministeriet ud, at de forventer et fald i Ukraines BNP på tre procent i perioden januar til marts – sammenlignet med samme periode året før. Sidste år faldt Ukraines BNP med 4,8 procent. 

“(Det skyldes) faldende styrke i de fleste udenrigshandler (især tjenester), konstante udsving og ændringer i arbejdsvilkår i 2020, fortsatte begrænsninger forbundet med kampen for at kontrollere coronavirus-pandemien,” lyder det fra ministeriet. 

Ukraine bruger en stor del af budgettet på gæld

Ifølge det ukrainske finansministerium vil Ukraine bruge 20 milliarder dollar på at afdrage gæld og på renter i 2021. 72 procent går til at betale indenrigsgæld, mens 28 procent går til at betale gæld til udlandet. 

En række nye auktioner

Den ukrainske regering har store planer om at privatisere en række statslige virksomheder for at komme korruption og underskud til livs. I denne uge er ministeriet meldt ud, at den statslige virksomhed Ukroboronprom vil sælge 250 af selskabets ejendomme med et samlet areal på 380.000 kvadratmeter. Du kan se detaljerne på selskabets hjemmeside, mens selve auktionen vil finde sted på Prozorro.sale, der vil stå for salget. 

“Nogle vil gå til privatisering, fordi de producerer ikke-militære produkter, og andre vil ophøre med at eksistere,” lyder det fra Yuriy Gusev, der er Ukroboronprom’s direktør, og han oplyser, at blot 20 procent af virksomhedens mange afdelinger, som skal til salg, giver overskud. 

Derudover er der meldinger om, at 16 udenlandske virksomheder har udtrykt interesse i at købe United Mining & Chemical Company, der blandt andet miner titanium i Zhytomyr og Dnipropetrovsk. Det skriver UBN. Det er planen, at salget skal indbringe mindst 150 millioner dollars. 

1.899 privatiseringer i 2020

State Property Fund har meldt ud, at 1.899 privatiseringer har fundet i sted i 2020, hvilket har givet samlet 107 millioner dollars. Det skriver UBN

Mange nye indregistreringer af brugte biler

Ukrautoprom, der er Ukraines organisation for landets bilindustri, skriver i denne uge, at 80 procent af de 438.900 førstegangs bil-registreringer i 2020 var brugte biler. Generelt er det tal stigende, lyder det, mens der i 2020 samlet set dog blev indregistreret færre biler end i 2019. 

Kina overgår Rusland i samhandel

Tal fra State Customs Service viser, at Ukraines samhandel med Kina i 2020 overgik samhandlen med Rusland. Der blev handlet for 15,4 milliarder dollar med Kina, mens det tal blot var 7,3 milliarder dollars med Rusland. 

Ifølge det ukrainske ministerium for økonomisk udvikling, handel og landbrug er EU dog samlet set stadig Ukraines største handelspartner og står for 40,7 procent af samhandlen. Det skriver Ukrinform. Ministeren tror på, at handlen vil stige i 2021, da tolden vil fjernes på en række varer. 

Ukraine vil sænke gaspriserne

Den ukrainske regering har besluttet at sænke gaspriserne i Ukraine med 30 procent fra den første februar for at beskytte forbrugerne mod de højeste gaspriser i over to år. Det melder Zelenskij på præsidentens hjemmeside

Dog kan reduceringen af gaspriserne give problemer med den Internationale Valutafond, IMF, da fonden længe har krævet, at Ukraine stopper med at subsidiere priserne i landet og følge markedspriserne.

“(Jeg) kan ikke se IMF købe dette… Jeg tror, at Ukraines gamle korrupte elite igen bruger gaspriskortet til at skubbe IMF-programmet,” siger Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, ifølge UBN

Unian: Gasmarkedet stod imod i 2020

Nyheden om at den ukrainske regering nu vil sænke gaspriserne kommer ellers efter, at Unian i en længere analyse har skrevet om, at den ukrainske gassektor i 2020 har været i stand til at stå imod uroen på markedet.

“I dag kan vi med selvtillid sige, at den nationale gassektor, der har gennemgået en dramatisk ændring i de senere år, ikke kun har modstået angrebet fra coronavirus-krisen, men også har lagt et solidt fundament for fremtidig langsigtet udvikling,” skriver mediet i analysen. 

“Den vigtigste begivenhed det sidste år for vores land var lanceringen af et konkurrencedygtigt gasmarked for befolkningen den 1. august. Fra den dag er gasprisen for husholdningsforbrugere ikke fastsat af regeringen, som den var før, men er dannet baseret på balancen mellem udbud og efterspørgsel.”

Finansministeriet holder renten på obligationer i ro

Det ukrainske finansministerium har holdt renten i ro på denne ugens auktion, hvor de solgte obligationer for 319 millioner dollars. Et-års obligationerne blev solgt med et årligt afkast på 3,8 procent.

“Statsejede banker forblev sandsynligvis de største købere af indenlandske obligationer… Med målet om budgetunderskud i 2021 sat til 5,5 procent af BNP vil regeringens lånebehov forblive højt i år og holde det afhængigt af samarbejde med IMF,” lyder det fra Dragon Capital ifølge UBN

Big Mac index: Ukraines valuta er undervurderet

Ifølge The Economists nye Big Mac index rapport, så er den ukrainske valuta hryvnia undervurderet med hele 61 procent. En Big Mac koster cirka 62 UAH, hvilket svarer til omkring 2,21 dollars, i Ukraine, mens denne samme burger i USA koster 5,66 dollars. Baseret på disse tal, så har Ukraine den femte mest undervurderede valuta – kun slået af Sydafrikas rand, den tyrkiske lira, russiske rubel og den libanesiske pund. 

Mere sol og vandkraft

Ukrhydroenergo har planer om at øge kapaciteten på et af dets vandkraftværker med 212 MW og på et af dets solanlæg med 65 MW. Det skriver Expro Consulting. Der er meldinger om, at Verdensbanken og den Europæiske Investeringsbank vil støtte projektet finansielt. 

DTEK vil tiltrække investeringer i London

Ukraines største energivirksomhed DTEK vil forsøge at tiltrække investeringer fra London ved at åbne et nyt investeringsknudepunkt i byen. 

”Vi skabte et knudepunkt for at tiltrække investeringer i nye energiprojekter i Ukraine. Dette vedrører primært vedvarende energikilder, energilagringssystemer og brintsenergiprojekter,” siger virksomhedschef Maxim Timchenko til virksomhedens hjemmeside. 

Tyrkiet og Ukraine indgår mere militært samarbejde

Den ukrainske ambassadør i Tyrkiet Andrii Sybiha siger i denne uge, at de to lande nu samarbejder på mere end 30 projekter med fokus på produktion af militært udstyr. Det skriver Defensehere.com. Der er ifølge ambassadøren især fokus på at forske sammen og samarbejde på projekter, hvor der blandt andet er tale om, at det ukrainske flyselskab Antonov, der blandt andet producerer militærfly og helikoptere, kan producere i Tyrkiet. Mens tyrkiske droner kan produceres i Ukraine. Derudover er der også et rumsamarbejde. 

Mange vacciner på vej

De første 700.000 vacciner vil ankomme i Ukraine i slutningen af februar, skriver UBN. Det er første del af de 1,9 millioner doser af den kinesiske Sinovac Biotech-vaccine, som Ukraine har købt. 

Ifølge Lekhim, der er en medicinalvirksomhed i Kharkiv, vil de stå for at producere fem millioner doser af den kinesiske vaccine. Alle skal have to doser, og det vil derfor være nok til 2,5 millioner personer i Ukraine. 

Zelenskij vil have hjælp fra EU

Rusland har tilbudt den russiske vaccine til Ukraine, men den ukrainske regering har takket nej. Nu vil den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij gerne have hjælp fra EU til at finde et alternativ, skriver Reuters.

”For alle lande i det østlige partnerskabsinitiativ, især Ukraine og Moldova, er spørgsmålet om at få vacciner vigtigt. Landene i det østlige partnerskab bør have øget opmærksomhed fra EU-staterne i forbindelse med fælles indkøbsprocedurer og hurtigere levering af vacciner,” sagde Zelenskij. 

En række bøder under karantænen

Det er ikke alle, der overholder den nye karantæne, skriver UBN. Ifølge mediet har det nationale politi i Ukraine uddelt en række bøder – 1.314 bøder til butikker, 264 til restauranter, 40 til shoppingcentre og bøder til 22 fitnesscentre. Derudover har 3.658 personer fået en bøde for ikke at bære maske i det offentlige rum. Karantænen fortsætter til den 24. januar.

Ny karantæne koster dyrt 

Den første weekend i den nye karantæne har kostet landets restauranter 58 procent af deres omsætning, skriver virksomheden Poster, der har spurgt 2.000 virksomheder, på Telegram. Det går til gengæld bedre for dem, der generelt kun laver take away. De har oplevet en stigning i salget på fem procent, mens landets kaffe-boder har tabt 12 procent af omsætningen. 

Mere trafik i Kyiv

Center for Transportation Strategies skriver i denne uge, at Kyiv oplevede en stigning i trafikken på fem procent i 2020 i forhold til 2019. Trafikken på Khreschatyk er steget med fem til ti procent, mens trafikken i andre dele af byen er steget med 17 til 24 procent, og der er pres på byens broer. Det øgede trafik skyldes ganske enkelt flere biler og busser, mens den manglende metro-kørsel i foråret og dårlig styring af trafikken også får en del af skylden.

Færre kørte med metro i 2020

Ikke overraskende har færre passagerer rejst med metroen i Kyiv i 2020, hvor metroen blandt andet har været lukket i foråret under den første karantæne. I alt har der været 279,5 millioner rejsende med metroen i Kyiv i 2020, hvilket er et fald på 44 procent, skriver UBN. Det har kostet billetindtægter for 61 millioner dollars. Tallene viser, at den røde linje var mest populær, derefter kom den blå og til sidste den grønne metro linje. 

Køb din togbillet via Viber eller Telegram

Som noget nyt kan du nu købe din togbillet via chat-robotter i Viber eller Telegram, hvor du også får mulighed for at købe måltider til din rejse. Chat-robotterne snakker ukrainsk, russisk og engelsk, og du kan også tjekke afgangstider, priser og ledige billetter via de to tjenester. Det melder Ukrzaliznytsia, der håber på, at det vil gøre det nemmere at rejse. 

Årsopgørelse over passagerer i Kyiv Boryspil Lufthavn

To-tredjedele af passagererne i Kyiv Boryspil Lufthavn er i 2020 forsvundet – sammenlignet med 2019, viser nye tal fra lufthavnen ifølge UBN. I 2020 havde lufthavnen 5,1 millioner passagerer, mens det tal i 2019 var på hele 15,3 millioner. Tallene viser, at andelen af charterflyvninger faldt med 53 procent, ruteflyvninger med 74 procent – transitpassagerer med 91 procent. 

Ryanair stopper en række flyvninger

Avianews.com skriver, at Ryanair vil aflyse 70 procent af selskabets planlagte flyvninger fra Kyiv Boryspil Lufthavn på grund af den nye karantæne. Det samme bliver en række flyvninger fra lufthavnene i Kharkiv, Kherson og Lviv. Det sker efter, at store dele af EU har lukket for ukrainere efter et øget corona-smittetal. Dog kan ukrainere stadig få adgang til EU, hvis de har arbejdstilladelse, skal studere eller rejser i transit. 

Turkisk Airlines nu større end UIA

Ukraine International Airlines, UIA, er normalt det største selskab i Ukraine, men i 2020 har Turkish Airlines overhalet UIA, skriver UkSATSE, der er Ukraines myndighed for lufttrafik. Turkish Airlines udførte 14.623 flyvninger, mens UIA foretog 14.406, mens Belavia kom på tredjepladsen med 10.664 flyvninger. Wizz Air kom på fjerdepladsen med 9.151 flyvninger. 

Shipping-sæsonen stopper fredag

Shipping-sæsonen på Dnipro Floden har været åben meget længere end normalt denne vinter på grund af milde temperaturer, som har holdt floden isfri og gjort det muligt at sejle længere. Nu melder myndighederne dog, at floden lukker fredag, skriver UBN. da der er hård frost på vej. 

Flere ukrainske arbejdere i Polen end før karantænen

Det nuværende antal af ukrainske arbejdere, der betaler for forsikring i Polen, er nu højere end i februar, da corona-krisen startede. Det melder Analytical Center of the International Employment Company Gremi Personal, ifølge Censor.net. I alt skulle 532.500 ukrainere nu arbejde i Polen. 

Ukraine planlægger forhandlinger med Algeriet

Ukraine og Algeriet er i denne uge blevet enige om, at de skal afholde nye forhandlinger om økonomisk samarbejde i februar og marts. Det skriver Ukrinform. Det er håbet, at landene kan indgå en række aftaler. 

“Som et resultat af forhandlinger og under hensyntagen til de nuværende karantænebegrænsninger blev det aftalt at udarbejde muligheden for i februar-marts at organisere flere fælles forretningswebinarer og fora, der sigter mod at etablere direkte kontakter mellem berørte forretningskredse i Ukraine og Algeriet,” lyder en udtalelse fra de to lande. 

Stor analyse af den ukrainske banksektor

Det ukrainske nyhedsbureau Unian har kigget nærmere på, hvordan den ukrainske banksektor har klaret sig igennem 2020 og corona-krisen. De kalder corona-krisen for en reel test af bankernes tilstand, og de mener, at bankerne har bestået prøven, og blandt andet har tilpasset sig med at udvikle en række online-løsninger for kunderne. 

“Banksektoren er blevet et af de områder, der ikke ophørte med operationen under nedlukning. Imidlertid oplevede bankerne et fald i borgernes solvens og problemer, som virksomhederne står over for: nettogevinsten… faldt ifølge NBU i løbet af de 10 måneder af 2020 med næsten 25 procent i forhold til året, svarende til næsten 40 milliarder UAH.” skriver Unian.

Kompensation på vej til fly-ofre

Det er cirka et år siden, at Ukraine International Airlines-flyet PS752 blev skudt ned at to Iranske missiler tæt på lufthavnen i Teheran, hvor alle 176 ombord mistede livet. AP skriver, at Iran vil tilbyde 150.000 dollars i kompensation til hver berørt familie, mens der stadig foregår et juridisk slagsmål mellem Iran og flere lande, der havde passagerer på flyet. 

To nye tænketanke på vej

UBN skriver i denne uge, at Kyiv School of Economics vil starte to nye tænketanke omkring virksomhedsledelse og virksomhedsrelationer. Universitetet har haft et rekord år med mange studerende, men det er ambitionen, at det skal fordobles i 2021, hvor universitetet blandt andet får en fem millioner stor investering fra Dragon Capital til renovering.