Foto af Mado El Khouly hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der blandt været nyheder omkring et muligt fransk statsbesøg i Ukraine, som vil kaste en række aftaler af sig, og derudover er der nyt om den grønne omstilling og banksektoren. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 15. januar til den 21. januar. I denne uge har vi på Ukrainenu blandt andet skrevet om det nye danske ungdomshus, hvor 29-årige Julie Arnfred Bojesen skal være leder, og hun tror på, at Ukraine har et stort potentiale. 

”Demokratiet er under pres alle steder, og der er virkelig brug for, at vi satser på det og får det gjort på en ordentlig måde. Det er vigtigt, at man taler til de unge og får dem til at være aktive beslutningstagere. I Danmark har vi også brug for et aktivt civilsamfund, og jeg tror mere på samtale-modellen i stedet for at komme med en komplet pakke, der hedder ’sådan laver man et demokrati’,” siger Bojesen til Ukrainenu. 

Derudover har vi skrevet om, at den stramme karantæne slutter mandag, og at de ukrainske politikere ikke regner med en forlængelse. Den nyhed kommer, som Ukraine har meldt ud, at de håber på at starte på vaccinationerne i landet i løbet af februar

Fra denne uge skal alle private butikker også levere deres services på ukrainsk som et led i implementeringen af den nye sproglov, som vi har skrevet om på Ukrainenu. Det kommer dog ikke til at ramme udenlandske turister i Ukraine, da personalet må tale andre sprog til ikke-ukrainsktalende.

I denne uge har der også været en række andre erhvervshistorier, som vi på Ukrainenu har skrevet om. Blandt andet har Tyrkiet og Ukraine indgået en aftale social sikkerhed, velfærd, ret til pension og understøttelse for deres borgere, der vælger at arbejde i den anden parts land. En ny undersøgelse viser også, at lejen i Kyiv er faldende, og at et større antal af virksomhederne i Ukraine regner med, at 2021 bliver bedre end 2020

Derudover har vi skrevet om, at en række eksperter regner med, at valutakursen vil være relativt stabil i 2021, hvilket vil komme en række virksomheder til gode, som er påvirkede af usikkerheden om kursen

“Dette (højere priser på stål og korn, red.) sammen med tilstrømningen af udenlandsk kapital til statsobligationer vil hjælpe med at styrke hryniaen. Men i anden halvdel af året vil satsen vende tilbage til niveauet 28 UAH for en USD på grund af væksten i importen,” siger Olena Belan, der er cheføkonom hos investeringsvirksomheden Dragon Capital.

Den ukrainske ferieby Odesa, der også er et knudepunkt for eksporten, har i denne uge meldt ud, at byen vil bygge 400 kilometer cykelsti, som et led i at tiltrække flere turister. Det er planen, at arbejdet vil begynde snarligt, og myndighederne oplyser, at en kilometer cykelsti kommer til at koste omkring 1,7 til 2 millioner UAH, hvilket betyder, at den samlede pris vil blive omkring 710 millioner UAH – omkring 154 millioner kroner. 

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske på mail, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

Mindre salg i shoppingcentrene

Ikke overraskende har Ukraines shoppingcentre oplevet et fald i omsætningen på 26 procent i 2020 – sammenlignet med 2019. Det sker på trods af, at detailsektoren solgte for 7,6 procent mere i 2020, hvor meget af salget flyttede online. Det skriver UBN. Ifølge mediet bremsede en række shoppingcentre deres planer om at udbygge i 2020 på grund af coronavirus og den usikkerhed, som virussen skabte. Det stopper i 2021.

Mediet skriver, at der vil komme skub i byggeriet i 2021, hvor en række virksomheder vil fuldføre planerne fra 2020. Blockbuster ventes at åbne yderligere 55.000 kvadratmeter, Ocean Mall ventes at åbne 99.000 kvadratmeter og White Lines regner med at åbne 21.000 kvadratmeter. 

Epicenter har store planer

Ukraines største forhandler Epicenter har store planer for fremtiden og vil investere hele 1,2 milliarder dollar i de næste to år. Virksomheden har planer om at få hjælp med finansieringen fra blandt andet den hollandske bank ING, lyder det fra Petro Mykhailyshyn, der er Epicenters direktør

”Vi håber og har til hensigt i år at foretage en hidtil uset investering i udviklingen af alle segmenter af vores virksomhed, alle virksomheder, og dette er byggeaktiviteter, landbrugssektoren, produktion af keramiske fliser og andre byggematerialer samt udvikling af logistikopfyldelsescentre,” sagde direktøren for Epicenter, der har 62 store hypermarkeder i Ukraine. 

Nu vil virksomheden også starte med at bygge en række mindre butikker, som vil betyde, at de kan være mere tilstede i hele landet. I øjeblikket er der planer om 100 nye mindre butikker på omkring 4.000 til 6.000 kvadratmeter. 

”Vi udvikler et online-system med en stor logistikinfrastruktur, som vil give beboere ikke kun regionale centre, men også landsbyer,” sagde direktøren.

Forsvaret vil købe nye fly

Det ukrainske forsvarsministerium vil købe otte nye An-74 transportfly i den næste tid, som skal erstatte de aldrende An-26-fly, som ofte er mere end 30 år gamle og er begyndt at blive farlige at flyve. Det skriver Oleg Uruskiy, der er minister for strategisk industri på Facebook. Ordren ventes at skubbe gang i Ukraines produktion af fly igen, som ellers har stået stille længe. De otte fly skal efter planen produceres på Kharkiv State Aircraft Production Enterprise, som ikke har bygget fly siden 2014. Det skriver UBN.

500 virksomheder skal sælges i år

Dmitro Sennychenko, der er leder af Ukraines State Property Fund, har skrevet på Facebook, at fonden regner med, at 500 statslige ejendomme og virksomheder skal på auktion i år og dermed privatiseres. 

”Privatisering øger antallet af arbejdspladser, forbedrer regionernes socioøkonomiske tilstand, og staten ophører med at bruge skatteydernes midler til erstatning,” skrev Sennychenko.

11 procent mere gods på jernbanerne

Den statslige virksomhed Ukrzaliznytsia skriver, at container-transporten på landets jernbaner steg med 11 procent til 425.000 TEUs i 2020, og det var især på grund af en stigning på 41 procent i antallet af containere, der blev fragtet på container-togene. Især blev der sendt flere til og fra Kina. 

Ukrzaliznytsia melder også, at de transporterede 61 procent af Ukraines høst til eksport sidste år, hvilket svarede til 35,2 millioner tons korn. 

I alt transporterede virksomheden 40 millioner tons gods mellem Ukraine og EU, hvoraf en fjerdedel gik til Polen. 28 millioner tons var eksport til EU, fire millioner var import og 7,5 millioner tons var transit. 

Mere salg af svinejern

Ukraines eksport af svinejern er steget med 20 procent i 2020 – sammenlignet med 2019 – til samlet 3,1 millioner metric tons. Det skriver mediet Steelorbis. Værdien af eksporten steg med 15 procent til 992 millioner dollars, hvor USA stod for at købe 58,5 procent. 

Kulproduktionen falder i Ukraine

Ukraines produktion af kul er faldet med syv procent i 2020 – sammenlignet med 2019 – til samlet 29 millioner tons kul. Det skriver UBN. Det er tæt på niveauet for produktionen i 1916, lyder det fra Ukraines energiministerium, der også oplyser, at der cirka arbejder 30.000 i sektoren i dag, hvilket er blot seks procent af niveauet, fra da Sovjetunionen gik i opløsning. 

State Property Fund skriver, at statens virksomhed Western Ukraine Coal Construction, som står for at bygge nye kulminer, skal på auktion i næste uge. Hovedkvarteret ligger i Chervonograd – nær Lviv og samlet råder virksomheden over 15.700 kvadratmeter. Prisen starter på 400.000 dollars. 

EBRD vil hjælpe med infrastrukturen

Ukrinform skriver, at den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling vil støtte et forslag fra det ukrainske ministerium for infrastruktur om at oprette en fond med fokus på udviklingen af lufthavne og jernbaner.

“Implementering af lovende offentlig-private partnerskabsprojekter er fortsat en af ministeriets hovedprioriteter i år. Og vi fortsætter med at arbejde med internationale finansielle organisationer. Jeg er taknemmelig over for vores permanente partnere fra EBRD for deres omfattende støtte til implementeringen af store infrastrukturprojekter i Ukraine og implementering af vores nøgleinitiativer,” sagde den ukrainske minister for infrastruktur. 

Præsidentens kontor tror på interesse fra Elon Musk

Elon Musk, verdens rigeste mand og direktør for SpaceX, vil i fremtiden have stor interesse for Ukraine. Sådan lyder det i hvert fald fra Igor Zhovkva, der er viceleder af den ukrainske præsidents kontor, ifølge Ukrinform

“Forresten kan vi tale meget om, hvorfor Elon Musk kunne interessere sig for Ukraine. Jeg vil kun nævne et emne – lithium. Ingen grund til at fortsætte? Vi har lithiumreserver, vi har muligheder for at producere og levere dette lithium. Hvad er batterier lavet af?” spurgte hun retorisk. 

Mange fik job ved hjælp fra staten

Mere end 600.000 ukrainere fandt job i 2020 ved at få hjælp af State Employment Service. Det skriver Ukrinfrom. Der har været ekstra pres på for at finde folk arbejde i 2020 på grund af corona-krisen, skriver mediet. 

28 procent fandt job i landbruget, 16 procent i forarbejdningsindustrien og 15 procent fandt job i handelssektoren, melder mediet. 

Ukraine vil købe franske tog

Den ukrainske ambassadør i Frankrig Vadim Omelchenko siger, ifølge Censor.net, at Ukraine muligvis vil underskrive en aftale om køb af franske tog, når den franske præsident Emmanuel Macron vil besøge landet i 2021. Ukraine skulle efter sigende ville købe en række elektriske tog fra virksomheden Alstom, men der kan også ske flere handler. 

”Dette er først og fremmest en stor kontrakt med Alstom og den ukrainske regering om levering af elektriske lokomotiver, som også giver mulighed for lokalisering i vores land. Vi håber også, at vi får tid til at udarbejde spørgsmålet om at udvide samarbejdet med Alstom om opførelse af højhastighedstoglinjer mellem Kyiv og Lviv, Kyiv og Odesa,” sagde Omelchenko og tilføjede, at Ukraine også har brug for hjælp med at bygge vandstationer i havnebyen Mariupol, hvor Frankrig kan få en rolle. 

Det er planen, at den franske præsident vil besøge Ukraine til foråret. 

Nyt fransk hotel i Lviv

Accor Hotel Group har planer om at åbne endnu et Ibis Hotel i Lviv i år, lyder det i en pressemeddelelse. Hotellet vil blive bygget på Ivana Franka Street 23a og skal bygges i moderne stil. Accor Hotel Group har også planer om at åbne endnu et hotel på Liuteranska 13 i Kyiv i 2021. 

868 bank filialer lukkede i 2020

Der lukkede 868 bankfinialer i Ukraine i 2020, skriver Censor.net på basis af tal fra den ukrainske Nationalbank. Det er en reducering på 10,8 procent, så der i dag er 7.134 afdelinger rundt omkring i Ukraine. Den ukrainske bank Oschadbank lukkede hele 490 filialer, mens Privatbank lukkede 211. Der blev åbnet 79 nye filialer i 2020, hvor Ukrgasbank åbnede flest med 26 nye. 

Bankernes profit faldt i 2020

Selv om mange banker har lukket en del filialer, så faldt bankerne profit fra januar til november sidste år med hele 27 procent – sammenlignet med samme periode i 2019. Det skriver den ukrainske Nationalbank. 11 af de 73 banker i Ukraine tabte penge, mens 62 altså havde profit. Privatbank, der blev nationaliseret fra Igor Kolomojski i 2016, havde størst overskud. Banken tjente 886 millioner dollars, mens den anden statsejede bank Oschadbank kom på andenpladsen med 172 millioner dollars i profit. 

Stor undersøgelse: Sådan er forventningerne til 2021

Den ukrainske Nationalbank laver hvert kvartal en undersøgelse af virksomhedslederes forventninger til fremtiden, og denne gang har de spurgt 693 virksomheder. Konsensus er, at inflationen i 2021 vil være 7,9 procent, og at den ukrainske valuta hryvnia vil svækkes med fem procent, så en dollar vil koste 29,68 UAH. Derudover siger 21 procent af virksomhederne, at de regner med at fyre folk i 2021, hvilket er en lille forbedring i forhold til sidste undersøgelse, hvor 33 procent forventede fyringer. 

63 procent af virksomhederne forventer at øge deres medarbejderes lønninger i år – ved sidste undersøgelse var det tal 56 procent. 42 procent forventer at låne penge i år – deraf regner 77 procent med at låne i hryvnia. 

Store investeringer i det østlige Ukraine

Oleksii Reznikov, der er viceminister for ministeriet for reintegration af de midlertidig besatte områder, skriver i et indlæg hos Atlantic Council, at de regeringskontrollerede områder i Donetsk og Luhansk vil modtage cirka en milliard dollar i investeringer i løbet af 2021. 

“Der er ikke nogen tid at spilde. I september 2020 startede en generation af ukrainske børn i skole, der ikke har nogen erindring om livet før krigen. Vi kan ikke sætte deres liv på hold på ubestemt tid, mens vi sætter vores håb på et politisk gennembrud,” sagde viceministeren, som skriver, at pengene kommer fra en række investorer og blandt andet går til at forbedre infrastrukturen i områderne og til at opgradere landbruget. 

Pengene kommer fra Verdensbanken, den Europæiske Investeringsbank, Naftogaz og regeringerne i Sverige, Canada, Frankrig og Tyskland. Virksomheder skal trækkes til områderne med skatte- og toldfordele plus en række garantier for deres forretning, hvis krigen pludselig udvikler sig. 

EBRD investerede en milliard i Ukraine i 2020

Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling, EBRD, investerede tæt på en milliard dollar i Ukraine i 2020. Det skriver banken. Blandt investeringerne var der 450 millioner euro til den statslige virksomhed Ukravtodor til at bygge jernbaner og støtte en række reformer. Derudover fik Ukraines statslige postselskab Ukrposhta 63 millioner euro til et opgradere virksomhedens sorteringssystem og købe nye køretøjer. Derudover var der også afsat penge til blandt andet at støtte små og mellemstore virksomheder.

Sjmygal: Vil finansiere gæld med grønne obligationer

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal vil tilbagebetale statens gæld til producenterne af vedvarende energi med grønne obligationer, skriver UBN. I 2020 stoppede staten med at udbetale støtte til producenterne af vedvarende energi, da de mente, at støtten var for høj. Det skabte en krise i Ukraine, som endte med et kompromis, men virksomhederne mangler stadig at få udbetalt en stor del af støtten, som staten ellers har lovet.  

”Jeg beder energiministeriet sammen med finansministeriet, økonomiministeriet med deltagelse af statsbanker og internationale finansielle organisationer om at finde ud af muligheden for at udstede” grønne ”obligationer,” sagde Sjmygal ifølge mediet. 

Klima-neutralitet i 2050

Den ukrainske minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug mener, at det er realistisk, at Ukraine kan være CO2-neutral i 2050. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform

“De næste årtier vil være en æra med økologisk transformation af økonomien. Jeg tror, at målet om at nå klimaneutralitet inden 2050 er ret reel for Ukraine. For at gøre dette er vi nødt til at sætte rammen for klimatransformation, som vi vil overholde i de kommende år,” sagde Ukraines minister på området Igor Petrashko til mediet.

Ukraine kan ikke ignorere klimaforandringerne

Den ukrainske energiminister Juri Vitrenko siger, at Ukraine ikke kan se bort fra den globale trend, hvor der bliver gjort mere og mere for klimaet. Han mener, at Ukraine vil miste konkurrencedygtighed, hvis landet ikke sørger for at følge med i den grønne omstilling. Ukraine bør følge med EU’s ambitionerne om reducering af mængden af drivhusgasser med 22 procent frem til 2020 og ambitionerne og klimaneutralitet i 2050, siger han. 

Ifølge Maxim Timchenko, der er leder af Ukraines største energivirksomhed DTEK, så er det afgørende, at Ukraine vedtager klare markedsregler. 

Rusland presser på for at færdiggøre Nord Stream 2

Rusland er i et kapløb med tiden for at færdiggøre Nord Stream 2, da amerikanske sanktioner imod projektet får en række virksomheder til at trække sig og skaber problemer med at gøre arbejdet færdigt. Det skriver UBN på basis af en artikel i Bloomberg. Den russiske statsvirksomhed Gazprom forventer at være færdige med byggeriet i det danske farvand i slutningen af maj og i Tyskland i slutningen af juni. 

Nord Stream 2 vil have stor betydning for Ukraines fremtidige rolle som transitland for russisk gas til EU-markedet. De amerikanske sanktioner har allerede fået danske Rambøll til at trække sig fra projektet, skriver Bloomberg. Derudover har Zurich Insurance Group og norske Veritas Holding AS også trukket sig og ventes at blive erstattet af russiske virksomheder. 

Zelenskij: Biden, kom til Ukraine

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij inviterede i ugens løb USA’s nye præsident Joe Biden til et statsbesøg i Ukraine. 

“Ser indvielsen af den nye amerikanske præsident. Jeg vil være glad for at byde Joe Biden velkommen i det velkendte Kyiv. Jeg er sikker på, at vores forhold vil blive forbedret,” skrev præsidenten på Twitter

Ukraine overvejer vaccine-pas

Ukraines ledende corona-læge Viktor Liashko siger ifølge UBN, at Ukraine er klar til at introducere et vaccine-pas. Alle der bliver vaccineret vil få sådan et pas, og det er Ukraines plan at vaccinere alle over 18 år, siger han. Det er planen, at passet vil give adgang til blandt andet at rejse til Ukraine uden at komme i karantæne, men det er endnu ikke besluttet politisk. 

En ny undersøgelse viser dog ifølge mediet, at blot 43 procent af ukrainerne vil lade sig vaccinere, mens 55 procent ikke vil på grund af bekymringer.

Højesteretsdommer måtte ikke komme ind

En række af statens sikkerhedsfolk blokerede tirsdag Oleksandr Tupytskyi, der er formand for den ukrainske Højesteret, adgang til Højesteret. Det sker som en reaktion på, at Tupytskyi tidligere stod i spidsen for at erklære den ukrainske antikorruptionsenhed NABU for forfatningsstridig, hvilket fik den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij til at suspendere ham. Tirsdag skulle Højesteret diskutere landreformen, sprogloven og bank-loven, og Zelenskij ville sikre sig, at Tupytskyi ikke ville få adgang til de diskussioner. 

Tupytskyi og en række dommere mener, at Zelenskij ingen ret har til at suspendere Tupytskyi, da det kun er Højesteret, der kan regulere sig selv.