Foto af Marc-Olivier Jodoin hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har regeringen fremlagt planerne for deres store byggeprojekt, som har fokus på blandt andet at forbedre infrastrukturen. Derudover har Zelenskij sanktioneret oligarken Medvedchuk. Du kan få et overblik herunder. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 19. februar til den 25. februar. I denne uge har vi på Ukrainenu blandt andet interviewet Kjartan Tveitnes, der er direktør for Norwegian Ukrainian Chamber of Commerce, NUCC, om Ukraines udvikling. Han tror på, at udviklingen går den rigtige vej og peger på, at flere virksomheder mere seriøst overvejer at flytte produktionen væk fra Kina og til Ukraine. 

“Det er også mere bæredygtigt at have produktionen tættere på markedet, og der er Ukraine attraktiv. Det er klart, at corona-krisen har fået virksomheder til at diskutere, om de skulle flytte ‘hjem’, men den diskussion var der faktisk allerede førhen, og det er klart, at virksomhederne ikke er klar med de helt store investeringer lige nu. Men jeg oplever, at diskussionen lige nu om at flytte er mere seriøs, end den var for ti år siden,” sagde Tveitnes, der peger på, at det gælder for en række sektorer. 

Derudover har vi også interviewet Andrej Buzarov, der er ukrainsk ekspert hos tænketanken KyivStratPro, om Motor Sich-sagen, som kan komme til at få betydning for forholdet mellem Ukraine og Kina. 

“Jeg tror, at det her logisk nok vil fryse forholdet mellem Ukraine og Kina. Det kan få betydning for Kinas investeringer i Ukraine, men det ved vi ikke endnu,” sagde Buzarov, der forventer et større pres fra Kina. 

I ugens løb har den ukrainske premierminister Denis Sjmygal givet et større interview, hvor han blandt andet slår fast, at Ukraine vil reformere økonomien. Derudover slår han fast, at der er forhandlinger i gang med EU om ændringer af associationsaftalen for at skabe mere samhandel. 

“Vi taler om revision og ændring af bilagene til aftalen. De kræver ikke ratifikation af hverken de europæiske eller ukrainske parlamenter, og de er i fokus i dag. Blandt de vigtigste er bilagene til den såkaldte “industrielle visumfri rejse”, som er et element i udvidelsen af det omfattende frihandelsområde. Den indeholder 25 principper, hvoraf 18 allerede har afholdt workshops og aftaler sidste år,” sagde premierministeren. 

Hos Ukrainenu har vi også skrevet om regeringens nye store planer for blandt andet at forbedre den offentlige trafik og reducere rejsetiden fra den vestlige og til den østlige del af landet betragteligt. Et nyt studie lavet af Kyiv School of Economics peger på, at det vil betyde en stigning på 2,2 procent af BNP i de næste fem år. Du kan læse mere her om projekterne. 

“Vores undersøgelse viser, at investering i veje i Ukraine lige nu er en strategisk korrekt beslutning… Infrastrukturudvikling giver mulighed for at genoplive forretningsaktiviteter i et stykke tid, men samtidig suppleres de kortsigtede effekter med stærke langsigtede effekter af øget produktivitet og intensitet i bilforbindelser. Væsentlige effekter vil være mere synlige om 5-10 år,” sagde Yuriy Sholomytsky, leder af Kyiv School of Economics Center for makroøkonomisk modellering, og peger på, at omkring 30.000 til 50.000 vil få arbejde i forbindelse med byggerierne på kort sigt, hvor størstedelen altså kommer til at omhandle landets veje. 

Derudover har vi også skrevet om, at ukrainerne for første gang ifølge en ny undersøgelse nu foretrækker internettet foran TV som nyhedskilde. 51 procent af ukrainerne foretrækker nu internettet som deres primære nyhedskilde, mens 44 procent foretrækker fjernsynet. Helt skidt ser det ud for radio og print medierne, der blot samler to procent af ukrainerne.

Ugen har også budt på nyheden om, at karantænen i Kyiv strammes. Det betyder, at der fortsat ikke vil være store begivenheder med mere end 220 mennesker. Vandrehjem skal holde lukket, mens hoteller fortsat må holde åbent. Der er restriktioner på, hvor store skolehold må være.

Træningscentre må også kun holde åbent under visse forhold, og halvdelen af sæderne i den offentlige transport skal være tomme. Det er dog endnu uvist, hvor uhøjtideligt reglerne bliver taget, og hvad det betyder i praksis. Samtidig ser det ud til, at Ukraine har sikret sig endnu flere vacciner

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket på Ukrainenu. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske på mail, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

Zelenskij fryser Medvedchuks aktiver

Den pro-russiske politiker og forretningsmand i Ukraine Viktor Medvedchuk har haft en dårlig uge. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har i denne uge fastfrosset hans aktiver og udelukket ham fra at lave forretning i Ukraine i tre år. Det gælder også Medvedchuks kone Oksana Marchenko og hans forretningspartner Taras Kozak. I alt omhandler det otte personer og 19 virksomheder, og Zelenskijs skridt kommer efter, at han for nyligt lukkede nogle pro-russiske tv-kanaler i Ukraine. SBU skriver, at præsidenten har valgt at fryse aktiverne, da Medvedchuk har finansieret terrorisme blandt andet ved at levere brændstof til de prorussiske separatister i Donbas. 

Zelenskij har også taget skridt til at nationalisere virksomheder PrykarpatZapadtrans, der er ejet af Medvedchuk. 

”Ukraine er i dag et skridt tættere på diktaturet,” har det lydt som reaktion fra Medvedchuks parti i Ukraine, Opposition Platform for Life. 

Zelenskij: Vi vil få IMF-lån

Den ukrainske præsident har i denne uge været ude at kommentere på IMFs beslutning om at suspendere det fem milliarder dollar store lån til Ukraine, da landet, ifølge IMF, ikke har levet op til kravene om reformarbejde. Den ukrainske præsident har dog i ugens løb slået fast, at han er overbevist om, at Ukraine vil få udbetalt de sidste 2,9 milliarder dollars i år. Hvis det ikke skulle ske, så er der en plan b og c, slår han fast.

”En masse lobbyister, der arbejder individuelt med IMF, fortæller dem, hvad der foregår i Ukraine. De siger: ‘Åh, tingene er så forfærdelige her! Hvis vi kun var (ved magten), ville vi have gjort det bedre,” siger Zelenskij. 

Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, mener, ifølge UBN, at Zelenskij mangler forståelse for IMF’s bekymringer.

“Zelenskij har brug for at forstå, at fonden i sidste ende er en kreditor. Det sætter vilkårene, da det låner pengene til en diskonteringsrente… Med afkast på ukrainske euroobligationer allerede 60-70 bps højere i løbet af de sidste par uger, ville det måske være hensigtsmæssigt for Finansministeriet at vende tilbage til markedet hurtigere, snarere end senere,” skriver Ash.

EU er den største handelspartner

Kina er Ukraines største handelspartner, når der udelukkende ses på lande, men EU er samlet set meget større. Taras Kachka, der er Ukraines handelsrepræsentant i EU, skriver på Facebook, at EU står for 41 procent af samhandlen. Ukraines samhandel med Rusland faldt med 35 procent i 2020.

UBN skriver, at samhandlen mellem Tyrkiet og Ukraine fortsatte på samme niveau i 2020 som i 2019 på omkring fem milliarder dollar. Ukraine og Tyrkiet er ved at forhandle om en frihandelsaftale, som vil få samhandlen til at stige til 10 milliarder dollars hurtigt, ifølge den ukrainske ambassadør i Tyrkiet. 

Regeringen vil øge støtten til små virksomheder

Ukrinform skriver i denne uge, at regeringen har godtaget ændringer af støtten til små- og mellemstore virksomheder i corona-tiden. Det vil blandt andet blive nemmere for virksomhederne at optage billige lån. 

“Det tilladte statsstøttebeløb fastlægges på et niveau, der ikke overstiger 400 euro, bestemt til den officielle valutakurs, der er fastsat af Nationalbanken, og som træder i kraft den sidste dag i regnskabsåret,” lyder det ifølge Ukrinform fra regeringen, mens kravene også lempes. 

Store planer for infrastrukturen

Ukraines minister for infrastruktur Vladislav Kriklii har i denne uge sagt, at Ukraine over de næste tre år har planer om at renovere 20.000 kilometer af Ukraines veje. I alt har Ukraine 164.100 kilometer veje. Det skriver UBN

Emiraterne vil hjælpe Ukraine med reformer af toldvæsenet

Virksomheden DT World fra De Forenede Arabiske Emirater vil støtte reformarbejdet af toldvæsenet i Ukraine, skriver Ukrinform. DT World er specialiseret i handelsløsninger og vil gerne hjælpe med moderniseringen.

“Implementeringen af de tilgange og løsninger, vi foreslår, vil resultere i en øget handelsvolumen og national BNP-vækst. Ukraine kan forbedre sit logistiske præstationsindeks i Verdensbanken betydeligt, hvilket er et referencepunkt for investorer,” sagde driftchef Mahmood Al Bastaki.

Ukraine vil oprette statsligt flyselskab

Ukraine har længe overvejet muligheden for at oprette et statsligt ejet flyselskab, og det bliver en realitet ved udgangen af året, lyder det fra UBN

”Vi har et ambitiøst mål om at skabe et statsligt luftfartsselskab. Ukraine vil modtage et forståeligt statsligt nationalt luftfartsselskab, der ikke kun kan løse spørgsmål om turisme, men også statsspørgsmål,” lyder det fra Kirilo Timosjenko, der er viceleder af præsidentens administration. 

Det er planen, at ukrainske Antonov Airlines skal levere flyene, og det er planen, at selskabet skal fokusere på indenrigsrejser. 

Ny lufthavn er på vej i Donbas

Den ukrainske regering har planer om at bygge en ny lufthavn i Donbas-regionen, lyder det fra præsident Zelenskij. Det er dog endnu ikke besluttet, hvor lufthavnen skal placeres. Det skriver UBN

”Vi kunne åbne Mariupol lufthavn, gendanne og renovere den, men i dag siger militæret, at det er farligt,” lyder det fra Zelenskij, der i stedet har planer om at opgradere Kramatorsk- eller Severodonetsk Lufthavn. 

Regeringen vil give en hjælpende hånd til flybranchen

Ministeriet for infrastruktur har meldt ud, at de vil afsætte 18 millioner dollars til at lempe skatter og lejeudgifter for fire ukrainske flyselskaber. Det skriver UBN. Pengene vil gå til de fire flyselskaber, som hjalp med at evakuere ukrainere, da corona-krisen startede. Dermed er der efter alt sandsynlighed tale om hjælp til SkyUp, UIA, Windrose og Azur Air. 

Flere flyselskaber vil udvide på trods af krise

Pegasus Airlines har planer om at åbne seks nye flyruter fra ukrainske byer til flere destinationer i Tyrkiet. Der er tale om resort-ruter. Det skriver UBN

Derudover melder SkyUp, at selskabet holder fast i sin femårs plan om at fordoble antallet af selskabets Boeing 737-fly, på trods af corona-krisen. Selskabet har også planer om at åbne to nye ruter til Polen, som er populære for ukrainske arbejdere – Katowice og Lodz.

”Vi forbereder os på at begynde at flyve fra Kyiv og regionerne til Polen, Tyskland, Danmark, Jordan, Sverige, Serbien og Holland,” skriver selskabet.

Ukraines hotelbranche tror på gode tider i 2022

Ukrainian Hotel & Resort Association har i denne uge offentliggjort en undersøgelse af, hvordan Ukraines hoteller ser på fremtiden. De skriver, at 57 procent, af de 172 hoteller i undersøgelsen, forventer, at komme tilbage til 2019-niveau i 2022. 60 procent af hotellerne har oplyst, at de har mistet mere end 40 procent af omsætningen på grund af corona-krisen. 

Flest tog til Polen i 2020

De ukrainske grænsemyndigheder har oplyst, at der var registreret 11,2 millioner grænseovergange ud af Ukraine af ukrainere sidste år. Cirka fire millioner tog til Polen, 1,6 millioner til Ungarn og omkring 1 million tog til Rusland og til Tyrkiet. Det skriver UBN. 3,4 millioner udlændinge tog til Ukraine i 2020. Der kom de fleste – omkring 933.000 – fra Moldova, 463.500 fra Hviderusland, 390.000 fra Rusland og 272.000 fra Polen. 

PrivatBank presser på for digitale løsninger

Den største bank i Ukraine Privatbank har i denne uge meldt ud, at de ser en drejning fra brugen af kontanter til mere digitale løsninger. I de sidste tre uger af januar oplevede de, at ukrainerne lavede 137 millioner kontantløse betalinger, hvilket er langt højere end for samme periode i 2020, hvor der blev lavet i alt 72 millioner betalinger. Det er primært betalingskort, som dominerede antallet af betalinger, men der bruges også apps.

Ukraine vil frakobles russisk energinet i 2023

Ukraine arbejder på at koble sig fra elnettet i Rusland og Hviderusland og vil i stedet integreres mere med EU. Landets udenrigsminister Dmitro Kuleba har i denne uge været ude at sige, at Ukraine vil frakoble sig i 2023, skriver UBN.

”Siden sovjettiden har det ukrainske elnet været en del af et enkelt netværk, der inkluderer Hviderusland og Rusland. Men vi vil afskære fra dette netværk og gøre det ukrainske elnet til en integreret del af det europæiske netværk. Vi planlægger at gøre dette inden udgangen af 2023. Derefter bliver enhver strøm fra Hviderusland fysisk umulig,” lyder det fra ministeren. 

I februar har Rusland og Hviderusland stået for cirka tre procent af behovet for elektricitet i Ukraine. Den fungerende energiminister Juri Vitrenko har i denne uge sagt, at Ukraine skal sætte importrestriktioner på elektricitet, der kommer fra Rusland og Hviderusland, for at nå målet i 2023. 

Zelenskij vil samarbejde med Polen om Nord Stream 2

Der spekuleres i øjeblikket over, hvorvidt USA med Joe Biden i spidsen vil fjerne en række amerikanske sanktioner imod Nord Stream 2, så projektet kan færdiggøres. Ukrinform skriver i denne uge, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij forsøger at koordinere Ukraines indsats for at stoppe Nord Stream 2 med Polen, som heller ikke vil have det færdiggjort. 

“Dette projekt er faktisk en fælde for hele Europa. Det kan ikke tillades. Yderligere styrkelse af sanktionerne mod dette projekt er en garanti for Europas energisikkerhed,” sagde Zelenskij ifølge mediet i en telefonsamtale med den polske præsident Andrzej Duda i denne uge. 

Silpo køber konkurrent

Kyiv Post skriver i denne uge, at Fozzy Group, der er ejer af den store supermarkedskæde Silpo, har købt Furshet, der er en anden kæde i Ukraine. Købet er blevet godkendt af Anti-monopol kommiteen i Ukraine, AMCU. 

Naftogaz vil investere 7,3 milliarder dollars

Den ukrainske statsejede virksomhed Naftogaz, som står for landets olie- og gasproduktion, vil investere 7,3 milliarder dollars i gasproduktionen for at finde nye forekomster frem til 2025, skriver Kyiv Post. Planerne kommer som et led i virksomhedens planer for gøre sig klar til en børsintroduktion, IPO.

Eksperter diskuterer prisen på landbrugsjord

Landreformen i Ukraine er vedtaget, men der er stadig diskussioner om, hvor meget jorden rent faktisk skal koste. Det ukrainske nyhedsbureau Unian har kigget nærmere på det, og eksperter peger til mediet på, at prisen kan ende et sted mellem 1.000 til 2.000 dollars per hektar i det første år.

“Jordeksperter nævner et andet prisklasse – fra US dollars 1.000 til US dollars 2.000 per Hektar. Men prisen vil blive bestemt af markedet, når udbud og efterspørgsel dannes. Jeg anslår, at kun op til 10 procent af jorden… vil blive solgt i det første eller to år,” sagde analytiker Natalia Bilousova, der er redaktør for landbrugsmediet AgroPolit, ifølge mediet. 

Bilousova peger på, at muligheden for at sælge jorden kan få nogle jordejere til at hæve priserne på at leje jorden ud med omkring 18 procent. Det er noget, som kan komme til at ramme udenlandske landbrugsvirksomheder.

IT-sektoren er ikke ramt af corona-krisen

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at den ukrainske it-sektor voksede med 20,4 procent i 2020, og derfor ikke var mærket af corona-krisen. Eksporten endte derfor på over fem milliarder dollars for første gang nogensinde, hvilket er en stigning på 853 millioner dollars. Det svarer til, at sektoren står for 8,3 procent af den totale eksport i Ukraine.

“Hvad var med til at opnå årets imponerende resultater? Minimum bureaukrati, professionalisme hos Ukraines it-specialister og en stabil skattepolitik i hele branchen,” sagde Andy Hunder, der er præsident for American Chamber of Commerce i Ukraine, ifølge mediet. 

“Det er vigtigt at sikre bæredygtige og gennemsigtige betingelser for it-sektoren for at stimulere yderligere vækst og udvikling. Det betyder nemlig at forhindre øget regulering. Det er også vigtigt at garantere it-virksomheder frihed for deres aktiviteter, forretningsmodeller og former for interaktion med menneskelig kapital. IT-virksomheder skal beskyttes mod ulovlig indblanding i legitime forretningsaktiviteter,” uddybede Hunder.