Pressefoto: Kontoret for Ukraines Præsident.

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I sidste uge er der kommet en række nøgletal, og der er indgået nye aftaler med blandt andet Tyrkiet og Hviderusland. 

Som altid har der været en række vigtige erhvervsnyheder i løbet af ugen i Ukraine, der gennemgår en stor udvikling i disse år. På Ukrainenu har vi i sidste uge skrevet en del af landreformen og om den ukrainske økonomi set fra Dansk Industris perspektiv. De nyheder kan både findes under de fremhævede historier på siden og under fanen “Business”. 

Men ugen bød også en på en række andre historier, som ukrainenu ikke nåede at skrive om, men som du kan danne dig et overblik over her. 

For det første skrev Bate Toms, der er formand for det Britisk-Ukrainske kammer for handel i Financial Times, at Brexit måske kan betyde øget handel med Ukraine blandt andet på landbrugsområdet. Det er noget, der kan komme både udenlandske og ukrainske landmænd i Ukraine til gode. 

Derudover skriver Ukrinform, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij og den italienske premierminister Giuseppe Conte har mødtes for at diskutere et øget samarbejde mellem de to lande. Blandt andet mener den ukrainske præsident, at italienske firmaer kan spille en rolle opbyggelsen af den ukrainske infrastruktur og energi-sektoren. 

En række aftaler er faldet på plads

Men det er ikke kun Italien, som de ukrainske politikere har haft møder med. Blandt andet har Ukraine og Hviderusland underskrevet en aftale, der fjerner administration ved samhandlen såsom restriktioner på godstransport. Den ukrainske minister for infrastruktur håber på, at det kan øge samhandlen mellem de to lande.

Derudover har Ukraine og Deutsche Bahn endelig underskrevet den aftale, som der længe har været rygter om. Ifølge aftalen skal Deutsche Bahn rådgive ukrainerne i at drive de ukrainske jernbaner, som er et tiltag for at komme korruptionen til livs. 

Tyrkiet og Ukraine skal arbejde tættere sammen. Foto af Meriç Dağlı hos Unsplash

I ugens løb har der også været businessforum i Kyiv, hvor der har været fokus på samarbejdet mellem Tyrkiet og Ukraine. Her slog den ukrainske præsident blandt andet fast, at Ukraine har taget en række tiltag for at forbedre erhvervsklimaet. Han sagde også, at han håber, at samhandelen vil stige til 10 milliarder dollar. 

Nye nøgletal og forventninger

Ifølge den ukrainske nationalbank steg den ukrainske eksport med 6,4 procent i 2019 til 46,1 milliarder dollar eller omkring 314 milliarder kroner. Ifølge banken blev stigningen især drevet af øget eksport af mad og korn, der steg med henholdsvis 19 procent og 33,1 procent i 2019. Eksporten til Asien steg med 11 procent, mens den steg med 22,5 procent til Afrika og 5,1 procent til EU. 

Derudover meldte den ukrainske nationalbank også ud, at inflationen i Ukraine, der faldt kraftigt i 2019 til omkring fem procent, forventes at forblive omkring fem procent i 2020. Med mulighed for at stige eller falde med en procent. Det vil betyde stabilitet for virksomhederne på det punkt. 

I 2019 steg den ukrainske valuta mere end nogen anden i verden. Det har gjort det sværere at eksportere ukrainske varer, da det koster på konkurrenceevnen. Det har længe fået økonomer til at spekulere i, om der vil komme en devaluering.

Nu melder den ukrainske nationalbank ud, at hvis den kommer, så vil den kun have en midlertidig negativ effekt, før det vil være positivt. Banken henviser til udenlandske erfaringer som grundlag for udmeldingen. De slår fast, at en devaluering vil have en positiv effekt for den ukrainske økonomi på lang sigt. 

Billede fra Google

“Den nationale valutas stigning har ledt til en stigning i værdien af de importerede råvarer, og generelt investerings importen,” skriver banken blandt andet. 

En række andre nyheder

Derudover har den ukrainske præsident i ugens løb sagt, at han vil modernisere de ukrainske kulminer, der længe har haft brug for en overhaling. Han siger blandt andet, at Ukraine i lang tid “har undervurderet” kularbejdernes betydning, og at der skal gøres noget ved det. 

Den japanske virksomhed Rakuten har tænkt sig at åbne et center for udvikling i Kyiv. Det skriver det ukrainske ministerium for digital transformation på Facebook ifølge Ukrinform. Rakuten ejer blandt andet besked-tjenesten Viber. Blandt andet vil Rakuten fokusere på it-udvikling og rekruttering i Ukraine. Ifølge Ukrinform er Viber installeret på 97 procent af alle smartphones i Ukraine. 

Men mens der er godt nyt angående Rakuten, så ser det ifølge den ukrainske minister Dmytro Dubilet ikke ud til, at PayPal kommer til landet endnu. Han slår fast, at de ukrainske myndigheder er i kontakt med Paypal, men at betalingstjenesten endnu ikke mener, at det ukrainske marked er interessant nok for dem.