Foto af chuttersnap hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været en række nyheder omkring coronavirussen. Smittetallet i Ukraine stiger og stiger, mens der er problemer med Naftogaz og nyt om Nationalbanken.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 16. oktober til den 22. oktober. I ugen har vi på Ukrainenu blandt andet skrevet en ny artikel i serien om det ukrainske landbrug, hvor vi har kigget nærmere på udfordringerne i landbruget.

“Det går den rigtige vej i Ukraine, og blandt andet på grund af pres fra for eksempel IMF og EU, forbedres situationen langsomt. Ligesom flere og flere af de menige ukrainere efterhånden begynder at tro på, at det kan lade sig gøre at ændre mentaliteten blandt oligarker og politikere,” sagde Tom Axelgaard.

Derudover har vi på Ukrainenu også skrevet om, at det ukrainske landbrug i dag brødføder 150 millioner mennesker, og vi har lavet et interview med den nye danske ambassadør til Ukraine, Ole Egberg Mikkelsen.

”Ukraines sikkerhed er også vores sikkerhed. Hvis Ukraine ikke er sikkert, så er vi heller ikke sikre, og hvis den samfundsforandring, som Ukraine er i gang med ikke lykkes, så har det også betydning for vores sikkerhed. Derfor har vi interesse i at bistå Ukraine i den proces,” siger han til Ukrainenu.

Det ukrainske lokalvalg står også for døren, og det kan få stor betydning for Ukraines stabilitet, og det har vi også skrevet om på Ukrainenu. Valget virker som en test for den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij. Til valget skal vælgerne, foruden at vælge deres lokalpolitikere, også svare på en række spørgsmål, som regeringen vil bruge som styringsredskab.

Derudover er Ukraine og Tyrkiet også kommet hinanden nærmere i den seneste tid, hvor de i denne uge har indgået en række forsvarsaftaler og en egentlig frihandelsaftale.

“Aftalen indgås for at skabe et juridisk grundlag for udvidelse og uddybning af det eksisterende ukrainsk-tyrkisk samarbejde inden for forsvarsområdet samt definere proceduren for sådant samarbejde,” lyder det i et referat fra aftalen.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Nyt om Nationalbanken

UBN skriver i denne uge, at Katerina Rozhkova, der er den sidste af ledelsesteamet fra 2015-succesen, er blevet frataget sin magt. Hun kan nu ikke længere regulere banker i landet, lyder det. Ifølge mediet sker det som en kompromis, da banken gerne vil af med hende, men både IMF og Vesten vil gerne holde hende i banken.

“NBU-bestyrelsen tog fra Rozhkovas underordning seks vigtige afdelinger til tilsyn med bankmarkedet og overførte til hende tre divisioner, der ikke spiller en væsentlig rolle i reguleringen af banker,” skriver Unian.

”Problemet med Rozhkovas degradering er, at det sender en klar besked om, at bankreformerne fra 2015-17 på en eller anden måde var fejlagtige eller havde fejl. Det er ikke en tillidserklæring til hende eller disse bankreformer. Og jeg tror, det sender en generel besked til reformatorer i regeringen, at din indsats for at vedtage vanskelige og upopulære reformer ikke vil blive bakket op eller støttet af dine overordnede,” skriver Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company.

PrivatBank søger om kompensation

UBN skriver også, at Gennadiy Bogolyubov, der er tidligere medejer af PrivatBank før dens nationalisering, har indgivet fire søgsmål imod nationaliseringen i Kyivs retssystem. Det er hans første søgsmål i sagen.

Mere internethandel i Ukraine

UBN skriver, at Ukraines internethandel vokser mere end i resten af Østeuropa. Det første halvår af 2020 er internethandlen i Ukraine steget med 45 procent, mens det tal blot var 36 procent for Østeuropa. I Ukraine udgør internethandlen nu otte procent af den samlede handel, mens det udgør ti procent i Østeuropa generelt. Ukraine er derfor lidt efter.

Dansk selskab vil bygge nyt

Hjort Knudsen, der er en dansk møbelproducent, har meldt ud, at de vil åbne en ny fabrik i Ukraine. Fabrikken kommer til at være i Rivne-området med en investering på 11 millioner euro og skal have omkring 1,000 ansatte.

Brand ødelægger ski-produktion

Ifølge Industrialfireworld har en brand hos en skifabrik i Zakarpattia ødelagt store dele af produktionen af skiudstyr. 9.000 kvadratmeter skulle være brændt, og det påvirker muligheden for at producere. Fabrikken ejes af Fischer Sports GmbH og er Europas største producent.

Mere fragt gennem Mariupol Havn

Ifølge UBN er fragten gennem Mariupol Havn steget med 16,5 procent i årets første ni måneder – sammenlignet med samme periode året før. Eksporten steg med 17,4 procent til 4,5 millioner tons.

Problemer med Naftogaz

Det var lidt overraskende i denne uge, da den ukrainske statsvirksomhed Naftogaz, der sælger olie og gas, pludselig trak euroobligationer for 500 millioner dollars, som ellers skulle have været på markedet. Det skriver UBN, som skriver, at der er stor uro om virksomheden. Blandt andet peger Interfax-Ukraine på, at virksomheden ikke var i stand til at betale 2,6 milliarder dollar i skat sidste år.

“Virksomheden er blevet tvunget til at bruge uendelige mængder tid på at bekæmpe politisk pres og oligarkers bestræbelser på at berige sig gennem tvivlsomme transaktioner,” kommenterer en ekspert ifølge UBN.

“Temmelig pinligt, at finansministeriet / skattemyndigheden ser ud til at være i strid med en stor statsejet virksomhed… Alt dette brud omkring tidspunktet for den planlagte nye udstedelse var ret pinlig,” skriver Timothy Ash, der er ekspert på området, ifølge UBN.

Få støtter økonomisk frizone i Donbas

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij vil meget gerne lave fred i Donbas-regionen, og til det arbejde vil han gerne etablere en frihandelszone i området. Det er der bare ikke særlig stor opbakning til hos ukrainerne, viser en ny undersøgelse lavet af Kyiv International Institute of Sociology. Det skriver UBN.

Ifølge undersøgelsen støtter en tredjedel sådan en model, mens to tredjedele er imod. Nogle frygter, at den vil være grobund for korruption.

Zelenskij overdrager 33 millioner hektar landbrugsjord

Ifølge UBN har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij i denne uge overdraget seks procent af Ukraines landbrugsjord – omkring 33 millioner hektar – til lokalt lederskab i Ukraine.

“Den 26. oktober skulle alle nyoprettede samfund modtage jord i kommunalt ejerskab og være i stand til at bruge midler fra arealanvendelse til udvikling og velfærd for deres samfund,” sagde han.

Nyt fra flytrafikken

Ifølge UBN er Windrose ved at sætte sig på lufttrafikken fra Ukraine og til Balkan. Nu vil selskabet også flyve fra Kyiv Boryspil til den slovenske hovedstad Ljubljana, men også til Skopje og Beograd i regionen.

Ifølge Avianews forventer Lviv Lufthavn at spare en del penge på at undlade at fjerne sne fra landingsbanen.

“Da der ikke er planlagt natflyvninger, kan betydelige ressourcer spares ved ikke at arbejde i løbet af denne tid og ikke konstant rydde striben,” sagde Tatiana Romanovskaya, der er leder af lufthavnen.

Ifølge UBN åbnede den nye terminal i Zaporizhia i denne uge. Det er kulminationen på en 40 millioner dollars stor investering, som skal sørge for flere flyvninger – blandt andet til Kyiv.

Iran og Ukraine forhandler om kompensation

Tilbage i januar skød Iran et fly fra UIA ned, og alle 176 ombord omkom. Siden har Iran og Ukraine været uenige om en mulig kompensation, men nu mødes de to lande i Teheran for at finde en løsning, skriver UBN.

Antal corona-smittede kan stige voldsomt

Antallet af smittede med coronavirus i Ukraine har i de seneste dage ligget omkring 6.000, men en rapport fra Kyiv School of Economics peger på, at det tal kan stige til 10.000 om dagen i november. Det er blandt andet fordi, at flere vil opholde sig indenfor. Ifølge rapporten kan konsekvensen være at antallet af døde i Ukraine på grund af virussen vil stige fra 5.607, som antallet er i dag, til 20.000 ved udgangen af året.

”En komplet lockdown er ikke en mulighed. Det vil ikke stoppe forekomsten, men det vil dræbe økonomien, som allerede er på ryggen. Mange små og mikrovirksomheder har allerede lukket deres døre. Vi har en kæmpe ‘Covid-fond.’ Hvad bruges den på? På vejene. Det er vigtigt, men nu er andre prioriteter hospitaler og medicin. Det er nødvendigt at give folk fri adgang til personlige værnemidler,” siger Katerina Glazkova, der er leder af Union of Ukrainian Entrepreneurs ifølge UBN.

Ifølge mediet Obozrevatel er det muligt, at der vil komme yderligere restriktioner efter lokalvalget på grund af den øgede smitte. Blandt andet spekuleres der i, at reglerne om at bære maske vil blive håndhævet mere.

Færre giftermål i Ukraine

Ifølge Radio Free Europe er antallet af bryllupper i Ukraine faldet med 27 procent fra den 12. marts og frem til den 10. oktober. Der var 38.786 færre bryllupper, mens tallene også viser, at der i Ukraine døde to mennesker i første halvdel af året, hver gang en blev født.