Foto af Oleksandr Zhabin hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har meget handlet om opsigelsen fra guvernøren af den ukrainske Nationalbank, der kan få konsekvenser for investorers tillid og IMF-lånet. Imens er der også meldinger om, at flere fly er på vingerne igen. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 3. juli til den 9. juli. I ugen har det helt store samtaleemne i Ukraine været, at den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy har opsigt sin stilling på grund af et “systematisk politisk pres”, der har gjort det “umuligt for mig, som formand, at effektivt styre Nationalbanken”. Hos Ukrainenu har vi også skrevet om emnet, og det ser ud til, at den ukrainske præsident snart er klar med en ny kandidat til posten, og det ventes der med spænding på. I øjeblikket ser det ud til, at opsigelsen kan påvirke IMF-lånet.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har også været ude og kommentere på Nationalbanken, hvor han blandt andet har slået fast, at han gerne ser en lavere valutakurs i landet, som kan styrke økonomien

Derudover har der også været nyt om den ukrainske karantæne, hvor Kyiv har lempet en del på trods af flere smittede, og hvor den ukrainske Førstedame er blevet udskrevet fra hospitalet efter at have været indlagt med coronavirus i længere tid

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Køb af euroobligationer er på pause

Efter IMF-lånet har den ukrainske regering ambitioner om at købe euroobligationer for at nedbringe landets udgifter, men det er nu på pause. Det sker efter, at den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy opsagde sin stilling på grund af “systematisk politisk pres”, som har skabt stor bekymring hos EU og udenlandske investorer. Den ukrainske finansminister Sergii Marchenko fortalte en række reportere i denne uge, at Ukraine “tager en pause, og vi vil derefter hvad og hvordan vi vil gøre det”. Efter Smoliys opsigelse mener han ikke, at tiden er til at købe euroobligationer. Det skriver Ukraine Business News

Mediet skriver også, at det ukrainske finansministerium i ugens løb har solgt hryvnia-obligationer for 11,7 millioner dollars i den sidste uge, hvilket er det laveste siden maj. 

IMF udskyder besøg

Ukraine Business News skriver, at den Internationale Valutafond, IMF, udskyder det aftale besøg i Ukraine, da fonden først vil komme, når de ved, hvem den ukrainske præsident vil udnævne som den nye leder af den ukrainske Nationalbank. 

Lån fra den Europæiske Investeringsbank

Den Europæiske Investeringsbank vil låne Ukraine 50 millioner euro til Ukraines UNIT.City innovationspark, som bliver på i alt 70.000 kvadratmeter. Parken skal ligge i Kyiv, og det er planen, at parken vil skaffe 15.000 jobs i it-sektoren. Det skriver Ukraine Business News

UNIT.City skriver, at “projektet vil bidrage til at skabe et af de største knudepunkter, der fusionerer dedikeret infrastruktur med et innovationsøkosystem for IT- og teknologivirksomheder i Central- og Østeuropa”.

Parken vil have både etablerede og nystartede virksomheder. 

Kyiv School of Economics skal have ny bygning

Dragon Capital vil investere fem millioner dollars i købet og renoveringen af en femetagers stor bygning, som skal huse Kyiv School of Economics. Skolen vil snart åbne og være moderne fra top til tå med en kapacitet på 600 studerende. Det skriver Ukraine Business News

”Vi er overbeviste om, at Kyiv School of Economics giver den bedste økonomiske uddannelse i Ukraine, der er på niveau med førende globale universiteter,” lyder det fra Tomas Fiala, direktør for Dragon Capital. 

”Skolen har ikke haft et hjem i 25 år, og nu vil vi takket være Dragon Capital være i stand til… (at) skabe en platform for udvikling af økonomisk tænkning i landet,” siger Tymofiy Mylovanov, der er præsident for Kyiv School of Economics og tidligere økonomiminister.

Bedre gang i landets havne

Ukraine Business News skriver, at det går bedre med fragten i flere ukrainske havne. Den mest travle hedder Pivdennii, og i havnen er fragten steget med 61 procent i årets første halvdel til 10,6 millioner tons, sammenlignet med samme periode året før. Det samme er tilfældet i Odesas havn, hvor fragten er steget med 62 procent i samme periode til 7,8 millioner tons. Også i havnen i Mariupol går det bedre, hvor fragten er oppe med 60 procent til cirka 528.000 tons. Der er det især fragten af metal, der trækker op. 

Fragten i Dnipro havn er dog faldet med 20 procent til 3,5 millioner tons. 

Ifølge Ukraine Business News er der også en stigning i container-trafikken i Ukraine med tog. Den er næsten er fordoblet i årets første fem måneder sammenlignet med samme periode i 2019 til i alt 109.440 containere. 

Ukraine kan sætte restriktioner på korneksport

Ukraine Business News skriver, at det ukrainske ministerium for landbrug overvejer at sætte restriktioner på korneksporten. Helt præcist vil de gerne reducere eksporten med 15 procent til 17,2 millioner tons i dette marketingsår. Overvejelsen sker for at beskytte brødpriserne, skriver mediet.

Positive tegn fra markedet

Antallet af nye solgte biler i Ukraine er steget med 24 procent i juni i forhold til i maj til samlet 7.306 nye solgte biler. Det skriver Ukraine Business News på basis af tal fra Ukravtoprom. Alfa-Bank mener, at det er et tegn på, at Covid-19 ikke vil påvirke forbrugeradfærden markant. Ukrainere køber primært nye biler fra USA, Japan og Tyskland. 

Ifølge investeringsbanken ICU er handelen i Ukraine “i bedring hurtigst”. Banken henviser til, at detailhandlen i Ukraine klarer sig bedre måned for måned. Selv om færre tager i Ukraines shoppingcentre var salget dog oppe med 10-50 procent i butikkerne i de første tre uger af juni sammenlignet med samme periode i 2019. Endnu et tegn på bedring. 

Den ukrainske pakkeselskab Nova Posta melder også, at de har håndteret en tredjedel flere pakker i første halvdel af 2020, sammenlignet med samme periode i 2019. Der er især en stigning i antallet af pakker fra Kina. 

Ukraines økonomi falder med 10 procent

Ifølge Reuters vil den ukrainske økonomi falde med 10 procent i andet kvartal i år. Det er det største fald siden 2015, da Rusland annekterede Krim-halvøen og krigen i Donbas-regionen påvirkede økonomien. 

Flere nye flyvninger

I ugens løb har endnu flere flyselskaber meldt ud, at de genoptager ruter. Ukraine Business News skriver, at det tyrkiske selskab Pegasus Airlines vil starte flyvninger til Istanbul fra Kharkiv, Lviv og Zaporizhia. Der vil også komme fly fra Kyiv til Dalaman, Ankara og Bodrum. Derudover er der også meldinger om, at der snart kommer fly til Egypten igen, hvor der er flere feriedestinationer såsom Hurghada og Sharm el Sheikh.

Ryanair melder også, at ville genstarte flyvninger mellem Ukraine og Italien igen. Der er tale om ruter fra Kharkiv, Kyiv, Lviv og Odesa til Milano, mens der også vil komme afgange til andre italienske byer. Ryanair vil også starte endnu flere ruter i Europa næste år. 

Flydubai vil igen flyve mellem Kyiv og Dubai, og det ventes også snart, at der vil være flyvninger mellem Ukraine og Montenegro. Air France har også meldt ud, at de vil genstarte flyvningerne mellem Paris Charles de Gaulle og Boryspil Lufthavn i Kyiv. 

Ukraine Business News skriver, at det går bedre for de ukrainske flyselskaber, som har haft en stigning i antallet af passagerer fra maj til juni på 42 procent, men mediet påpeger samtidig, at antallet er nede med 87 procent fra starten af året. I juni håndterede Boryspil Lufthavn i Kyiv 48.398 passagerer, hvilket er 97 procent mindre end normalen fra 2019. 

Ukrainere kan snart tage på ferie

23 lande har godkendt at få turister fra Ukraine. Der er tale om Storbritanien, USA, Sydkorea, Kroatien, Montenegro, Nord Makedonien, Serbien, Egypten, Tyrkiet, Irak, Dubai, Iran, Hviderusland og Ethiopien. Det skriver Ukraine Business News, men der kan være restriktioner i de forskellige lande, som turister skal være opmærksomme på. 

EU har meldt ud, at ukrainere, der kommer til unionen for at studere, arbejde, af helbredsmæssige årsager, i transit eller som lastbilchauffører, er velkomne, lyder det fra den ukrainske udenrigsminister Dmitro Kulba. 

Flere grænseovergange åbner

Ukraine Border Service har meldt ud, at yderligere seks grænseovergange mellem Ukraine og Hviderusland genåbnes. Det er både for biler og gående. Derudover er der genåbnet yderligere fire overgange til Rusland. 

Hvor vil ukrainerne rejse hen?

En undersøgelse lavet af Rozetka Travel finder, at 45 procent af ukrainerne regner med at holde ferie i Ukraine i år, mens 24 procent vil til udlandet og 17 procent regner med at besøge familie eller venner. Det er specielt Tyrkiet og Egypten, der lokker i udlandet. Odesa og Zakarpattia trækker indenrigs.

De ukrainske hoteller og resorts ved sortehavet og Azov Sea har kronede dage i øjeblikket. Det skriver Ukraine Business News på basis af data fra televirksomheden Vodafone, der kan se på brugen af 4G-data, at der er rigtig mange mennesker i de ukrainske ferieområder. Vodafone vurderer, at der er 30 procent flere gæster.

”Den postsovjetiske stereotype af ukrainske feriesteder er nu ude af trit med den opgraderede virkelighed i landets stadig mere konkurrencedygtige turistindustri. Da en rekord mængde ukrainere er klar til at opdage dette for sig selv, når de tilbringer deres ferier i 2020 i Ukraine, kunne landets ferie-sektor fremstå som en af de få ukrainske industrier til at drage fordel af coronavirus-krisen,” lyder det i en blog hos Atlantic Council

Hvis du har planer om at besøge Ukraine, så har Visit Ukraine Today netop startet en hjemmeside, hvor de kan holde dig opdateret på restriktioner på besøg i Ukraine og andre ting, som du skal have styr på i Ukraine. 

Kyiv Post skriver om ny leder af anti-korruptionsenhed

Olga Pishchanska er den nye leder af Ukraines Anti-monopolenhed efter at blive udnævnt af den ukrainske præsident. Udnævnelsen kommer efter, at den tidligere leder Yuriy Terentyev gav sin opsigelse. Kyiv Post har skrevet en længere artikel om den nye leder, og har et interview med den tidligere

PrivatBank samarbejder med Google Pay

Censor.net skriver, at den største ukrainske bank Privatbank er begyndt at acceptere betalinger via Google Pay fra 12.000 onlinebutikker. Det bliver set som et skridt i den rigtige retning for digitaliseringen af betalinger i landet.

Banker kan afskrive dårlige lån

Det ukrainske Financial Stability Board har i denne uge accepteret, at statens banker kan afskrive dele af deres 300 milliarder hryvnia såkaldte dårlige lån over de næste tre år, hvor der er problemer med betalingen. Det sker blandt andet for at sørge for, at bankerne kan klare sig gennem krisen, skriver censor.net

“I henhold til NBU-forordningerne betyder annullering ikke tilgivelse af gæld. Bankerne vil fortsat forsvare deres interesser i at inddrive gæld fra ejere,” lyder det fra Nationalbanken.

Guide: Sådan registrerer du leasingaftaler og ejerskab af land

Der sker store omvæltninger af det ukrainske marked for landbrugsjord i denne tid efter landreformen, og censor.net har lavet to guides for, hvordan du registrerer leasingaftaler af landbrugsjord og ejerskab. Du kan læse artiklen om leasingaftaler her, og artiklen om ejerskab her