Foto af John Schnobrich hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge handler det igen om coronavirussen, hvor EU kommer Ukraine til undsætning, og præsidenten har tanker om at starte et statsligt flyselskab. Nye tal viser også, at ikke alt er skidt i karantænen, hvor især onlinehandlen går fremad.

Det har været en hæsblæsende uge med en række rygter om, at Ukraine måske snart vil slække på nogle af de mange restriktioner for at stoppe corona-virussen, men det er ikke sket endnu. Derudover har ugen – ikke overraskende – været domineret af virussen, som sætter sine spor på erhvervslivet. Men før vi kommer dertil, er det værd at bemærke, at ugens økonomiske overblik i denne omgang er en smule anderledes end før.

Overblikket omhandler i denne omgang kun nyheder fra søndag den 18. april til torsdag den 23. april. Ændringen kommer, fordi ugens økonomiske overblik fremadrettet vil udkomme som et nyhedsbrev hver torsdag med erhvervsnyheder for de sidste syv dage (torsdag til torsdag), hvorefter overblikket vil blive tilgængeligt på Ukrainenu.dk om søndagen som normalt. Hvis du vil meldes til nyhedsbrevet, kan du skrive en mail til Ukrainenu på mms@ukrainenu.dk, hvorefter du hver torsdag vil få leveret nyhedsbrevet.

Hvad er der sket i ugens løb på Ukrainenu?

Men nok om det. Lad os komme tilbage til ugens erhvervsnyheder. Hos Ukrainenu har vi i denne uge lavet et sammendrag over, hvordan de danske virksomheder klarer sig i Ukraine. De klarer sig godt, lyder det fra flere virksomheder. 

Derudover har transportvirksomheden ICT A/S fortalt Ukrainenu, at Ukraine kan blive en af de store vindere af corona-krisen, og i denne uge forsøgte den ukrainske nationalbank at stimulere den ukrainske økonomi med en rentesænkning. Selv om krisen rammer Ukraine hårdt, så sker der stadig flere investeringer i den ukrainske økonomi, og Ukraine trækker i øjeblikket flere positive overskrifter på grund af landets rolle i fragten af medicinsk udstyr. På den negative side skrev Ukrainenu i ugens løb også om muligheden for et eksportstop af ukrainsk korn, som kan komme til at ramme landet hårdt, ifølge eksperter. 

Transportdirektør: Ukraine bliver blandt vinderne efter krisen

Men der var også en masse historier, som Ukrainenu ikke nåede at skrive om. Dem kan du få et overblik over nedenfor. 

Ukraine modtager hjælp fra EU

Mens Ukraine venter på at få stemt den nødvendige bank-lov igennem, som skal åbne op for et stort lån fra den Internationale Valutafond, IMF, så ser det ud til, at EU Kommissionen kommer Ukraine til undsætning. Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij skriver på Twitter, at EU giver Ukraine hele 1,2 milliarder Euro til at bekæmpe coronavirussen. 

 

 

Samtidig har ugen budt på flere spekulationer om karantænen. Vil den snart stoppe? Eller vil nogle af restriktioner blive lempet? Den ukrainske premierminister Denys Shmyhal har i ugens løb slået fast, at der ikke kommer lempelser før tidligst den 11. maj.

“Hvis situationen forbedres, kan vi den 11. maj tale om at åbne parker og pladser, institutioner med salg af andet end madprodukter, dele af services til forbrugere og muligvis andre reduktioner,” sagde Shmyhal ifølge mediet censor.net.

Den ukrainske økonomi er ramt

På grund af karantænen er antallet af arbejdsløse ukrainere fordoblet til hele 2,5 til 2,8 millioner. Det har Ukrainian Chamber of Commerce and Industry regnet sig frem til, skriver Ukraine Business News. De påpeger, at det er det højeste niveau i 15 år, og flere virksomheder regner med at skulle fyre yderligere, hvis karantænen ikke snart stopper. 

Colliers International har publiceret en ny rapport, hvor de kommer frem til, at helt op til 30 procent af de midlertidigt lukkede virksomheder ikke regner med at skulle åbne igen. Det er dog den værste prognose. Kyiv Post skriver også, at antallet af nye registreringer som iværksætter i Ukraine er faldet med 67 procent siden karantænens start. 

Den ukrainske regering har tidligere vedtaget en hjælpepakke, som skal sparke gang i økonomien og give en håndsrækning til de trængte virksomheder. Det store spørgsmål er, hvor pengene skal komme fra, og Concorde Capitals analytiker Alexander Parashchiy mener, at Ukraine måske vil printe flere penge enten direkte eller indirekte for at dække et stort statsunderskud. Det skriver Ukraine Business News. Derudover er det klart, at Ukraine også håber på, at IMF-lånet vil komme statsbudgettet til undsætning.

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at mængden af internet svindel i Ukraine er steget med 15 procent, siden karantænen startede. Det er specielt snyd med salget af udstyr, som skal beskytte mod coronavirussen. 

Ukraine skal have et statsejet flyselskab

Det er ikke gået den ukrainske præsident Volodimir Zelenskijs næse forbi, at det ukrainske flyselskab Antonov, der fokuserer på fragt, klarer sig godt i øjeblikket og høster positive overskrifter verden over på grund af fragten med medicinsk udstyr. Ifølge præsidenten skal Ukraine udnytte, at landet har en stor flåde af nogle af verdens største fly og etablere et statsejet flyselskab med fokus på fragt. Det skriver Kyiv Post

Foto af Sebastian Grochowicz hos Unsplash

“Antonov er en stor virksomhed med mange jobs. Ikke et eneste fly er blevet bygget i de seneste år. Jeg forstår ikke, hvorfor vores fly ikke flyver indenrigsrejser? Hvad er bekymringen hos vores AN (Antonov, red.)?… Vi skal udvikle et statsejet flyselskab. Det er min drøm at lave et statsejet og moderne flyselskab på niveau med Turkish Airlines eller Singapore Airlines. Staten er klar til at tildele penge til dette,” sagde Zelenskij og peger på, at staten også vil give flere ordrer til Antonov Airlines.

Priserne på fly-fragt af varer stiger i øjeblikket kraftigt. Prisen på fly-fragt mellem Kina og Ukraine er tredoblet siden karantænen startede for over en måned siden. Førhen var prisen cirka fire dollar for et ton, men er nu helt op til 18 dollar. Det skriver Avianews. Flere ukrainske flyselskaber er i gang med at lave deres passagerfly om til fragtfly. 

Det positive ved krisen

Mens det generelt ser skidt ud for erhvervslivet i Ukraine, hvor mange butikker er lukkede, så går det ikke overraskende godt for internethandlen. Kyiv Post skriver, at de store internetside OLX har oplevet store vækstrater i løbet af karantænen, hvor det især er kemikalier og fitnessprodukter, der bliver solgt meget af. Salget af rengøringsmidler er også steget med hele 365 procent, oplyser OLX. 

På samme måde er salget af cykler steget med 70 procent, mens salget af mad og drikke er fordoblet. E-handel-siden Rozetka melder også om stigende salg, ifølge Kyiv Post. 

Endnu en positiv nyhed er, at e-sporten tilsyneladende klarer sig godt i krisen. Kyiv Post skriver, at der ikke overraskende er fornyet interesse for mulighederne ved e-sport, når karantænerne gør det umuligt at besøge stadion eller blot se sit ynglingshold på fjersynet, og det håber flere ukrainske it-ledere at kunne udnytte forretningsmæssigt. 

Handlen mellem Kina og Ukraine stiger

Men det hele i ugens løb handler ikke kun om coronavirussen. Der er også kommet nye tal for samhandlen mellem Ukraine og Kina. Ukraines eksport er steget med 42 procent i de to første måneder af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år. Det skriver Ukraine Business News. Samlet var eksporten på 760 millioner dollar. Ukraines import af varer fra Kina var på samme tid 1,3 milliarder dollar, men steg kun 1,4 procent.

Ifølge Reuters er det dog ikke sådan, at Ukraine giver Kina lov til at investere i hvad som helst. Kina har af en domstol i Kyiv fået blokeret et forsøg på at overtage Zaporizhia-baserede Motor Sich, som producerer flymotorer. Ifølge Reuters er USA imod salget af selskabet til det kinesiske selskab Skyrizon Aircraft Holdings Ltd., da Kina vil få adgang til ny teknologi for jetmotorer.  

Andre nyheder fra ugen

Ukraine er for første gang siden 2009 igen blandt de 100 bedste lande, når det kommer til pressefrihed. Det skriver det ukrainske medie censor.net baseret på en ny rapport af Reporters Without Borders. 

“Ukraine har et diverteret medielandskab og dets autoriteter har vedtaget en række længe ventede reformer siden 2014-revolutionen, hvilket inkluderer en lov om gennemsigtighed om medie-ejerskab. Dog er disse fremskridt skrøbelige… der er behov for meget mere for at løsne oligarkernes greb om medierne, opmuntre til redaktionel frihed og kæmpe imod straffefrihed for vold mod journalister,” lyder det i rapporten.

Derudover skriver Ukrinform, at eksporten af ukrainske landbrugsmaskiner er faldet med 9,4 procent i 2019 til samlet 37,6 millioner dollar, sammenlignet med året før. Ifølge mediet faldet salget af traktorer faldet specielt meget.

Majshøst. Foto: Emil Filtenborg.

Vodafone har i ugens løb meldt ud, at deres 4G-netværk nu når 71 procent af den ukrainske befolkning. 3G når, ifølge Vodafone, 86 procent. 

Ifølge Ukrinform er gas-depoterne i Europa ved at være fyldte på grund af en mild vinter. Det skaber problemer med at finde ledige depoter, og der kan Ukraine spille en rolle, da landet har plads til yderligere 10 milliarder kubikmeter gas i landets depoter, lyder det fra de ukrainske myndigheder ifølge Ukrinform. 

Tidligere var det Forbes, der kunne berette, at den ukrainske oligark Rinat Akhmetov har set bedre tider. I denne omgang er det Bloomberg Billionaires Index, der kommer med samme konklusion. Ifølge en ny rapport har Akhmetov, der engang var god for 22,4 milliarder dollar, over de sidste syv år mistet 80 procent af formuen. Samtidig er han presset af corona-krisen som alle andre virksomheder i verden, skriver mediet. 

“Akhmetovs DTEK Energy – Ukraines største private energiselskab – sagde i sidste måned, at det forsøger restrukturere mere end en milliard dollar i gæld og vil lukke dets største kulmine, der har hele 20.000 medarbejdere. Prisen for stål – produceret af Metinvest, som er en anden nøgle-forretning – er faldet med 20 procent i år,” lyder det fra Bloomberg.