Foto af Bernd Dittrich hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge er der sket en række ting, såsom at det snart bliver muligt for udlændinge at komme til Ukraine igen. Derudover var de ukrainske politikere ude og love flere ting i løbet af ugen, og karantænen bliver lempet yderligere.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 29. maj til 4. juni, hvor Ukraine så togene starte igen, og hvor der var tale om at få gang i flytrafikken igen snarligt. Med andre ord lysner det i horisonten, og ugen bød også på andre positive nyheder, som Ukrainenu kiggede nærmere på i ugens løb. Blandt andet klarer Ukraine – og specielt Kyiv – sig godt i en ny global undersøgelse af iværksættermiljøet.

Derudover ser det fem milliarder dollar store lån med den Internationale Valutafond ud til at være på plads, og der er penge på vej til Ukraine, mens den danske stat har fordoblet puljen til erhvervsfremstød i Ukraine. I store dele af foråret har landmændene i Ukraine klaget over tørke, som har truet høsten, men i den seneste tid er der kommet meget regn. Dermed ser det nu ud til, at høsten er reddet, og at udbyttet kan vise sig at slå rekord.

Der er derfor meget godt nyt. I ugens løb har vi også spurgt Danfoss og Guldmann om, hvordan de synes, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har klaret sig i sit første år på posten. Her har de ikke været helt så positive og melder, at de stadig mangler at se resultater, som har betydning for deres virksomheder, men at det kan nå at komme endnu.

Ukrainenu har også set nærmere på, hvad betydning corona-krisen har for virksomheders muligheder for at outsource til Ukraine og deres udgifter. Her er svaret endnu uklart og for usikkert, da det er svært at spå om, hvordan adfærden hos virksomhederne ændres.

Ugen bød også på en række nyheder, som vi ikke har dækket i dybden hos Ukrainenu. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

IMF-lån er udskudt til 10. juni

Ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har den Internationale Valutafond bestemt at udskyde godkendelsen af det fem milliarder dollar store lån til Ukraine indtil et møde den 10. juni. Tidligere har de ukrainske politikere sagt, at lånet var så godt som på plads, men der mangler stadig den sidste godkendelse fra IMF. Det skriver censor.net.

Ukraines floder har stort potentiale

Det ukrainske parlament er ved at kigge nærmere på en lov, som skal øge godstransporten på Dnipro Floden. Ifølge den ukrainske minister for infrastruktur vil loven kunne generere 500 millioner dollar om året i ekstra økonomiske aktivitet, skibsproduktion, skatter og via mindre slitage på landets veje, hvis den vedtages. Ministeriet regner med, at transporten på floden kan stige trefoldigt til 30 millioner tons i 2025. Det skriver Ukraine Business News, og EU’s ambassadør Matti Maasikas har udtalt, at EU ser meget positivt på loven, da Ukraine kun bruger ti procent af potentialet på dets floder.

“De ukrainske flod-netværk har potentialet til at blive rygraden i et moderne transportsystem i Ukraine. Dog skal der reformer til, og vedtagelsen af den nye lov kan være det første skridt,” sagde ministeren.

Foto af Kyrylo Kholopkin hos Unsplash

Flyvninger og restaurantbesøg igen

Ukraine Business News skriver, at den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har godkendt, at indenrigsflyvninger allerede får lov at starte fredag, mens også restauranter fra fredag får lov at servere indendørs. Samtidig bekræfter premierministeren, at internationale fly igen vil være på vingerne fra den 15. juni, mens det dog kun vil være til lande, Ukraine har sikret sig aftaler med. Det er usikkert, hvilke lande der er tale om. Ukraine International Airlines har med det samme annonceret, at de starter med fly mellem Odesa og Kyiv, og andre flyselskaber følger trop.

Åbningen af restaurantbesøg indendørs kommer efter, at der tirsdag var demonstration foran det ukrainske minister kabinet, hvor flere restaurantmedarbejdere slog på potter og pander. De har brokket sig over, at udendørsserveringen kun har givet dem 56 procent af indtægterne, fra før karantænen trådte i kraft, hvilket til dels kan skyldes det dårlige vejr.

Ukraine sætter fart-kameraer op

Ukraine Business News skriver, at 50 fartkameraer for første gang blev taget i brug i Ukraine i denne uge. Det er et tiltag, som skal forsøge at reducere de mange trafikdrab i landet. I første omgang er der installeret 40 i Kyiv og 10 i Lviv, men det er planen, at der skal installeres 220 i løbet af i år. I første omgang måler de fart, men det er planen, at de senere skal måle andre lovbrud, såsom hvis der køres over for rødt. Selvom bøderne efter dansk målestok er meget lave, vil de stadig kunne ramme ukrainere hårdt.

175.216 personer har mistet livet i trafikken siden selvstændigheden ifølge indenrigsministeriet i Ukraine.

Naftogaz taber milliarder

Ifølge censor.net har den statsejede virksomhed Naftogaz tabt 13 milliarder milliarder hryvnia – omkring 3,2 milliarder kroner – i første kvartal af 2020 sammenlignet med samme periode sidste år. Det skyldes blandt andet lavere gaspriser.

Ukraine er vigtig for EU

Valdis Dombrovskis, der er EU Kommissær for finansiel stabilitet, var i ugens løb ude og garantere Ukraine, at EU står bag landet. Den lettiske politiker sagde, at “Ukraine fortsat er højt på den europæiske agenda”, og at EU “vil fortsætte den politiske, finansielle og tekniske støtte – specielt i løbet af krisen – for at støtte Ukraines reform-agenda”. Det skriver Ukraine Business News efter, at EU har besluttet at give finansiel støtte til Ukraine.

Ukraine tilbagebetaler euroobligationer

I ugens løb har Ukraine tilbagebetalt euroobligationer for en milliard dollar. Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal fortalte Reuters, at tilbagebetalingen viser, at Ukraine er i stand til at betale af på dets lån. Pengene til betalingen kommer fra den ukrainske central banks reserver, og premierministeren slog fast, at Ukraine ikke er desperate for at låne penge. Ifølge Ukraine Business News siger Alexander Paraschiy fra Concorde Capital, at Ukraine er på vej til at komme tilbage på markedet for euroobligationer, hvilket er en måde for landet at tiltrække udenlandske investeringer.

Ifølge censor.net vil regeringen sælge en del statsobligationer i fremtiden.

Centralbanken kan sænke renten yderligere

Bloomberg skriver, at det er meget muligt, at den ukrainske centralbank snart vil sænke renten i landet igen. Det baserer mediet på, at den ukrainske valuta har klaret sig godt under krisen, og at landets rente på otte procent er markant højere end inflationen i landet på blot to procent. Bestyrelsen i den ukrainske nationalbank har næste møde den 11. juni, og det er muligt at rentesænkningen sker der. I 2019 sænkede banken renten flere gange, og den trend ser altså ud til at fortsætte, så det bliver billigere at låne penge.

Politiet overtog virksomheds hovedkvarter

Ukrainsk politi måtte i ugens løb trænge ind i hovedkvarteret hos den statsejede virksomhed Centrenergo for at indsætte en nye ledelse, hvilket blev forsøgt forhindret – blandt andet med barrikader. Det skriver Ukraine Business News. Centrenergo producerer 15 procent af Ukraines elektricitet og har ifølge mediet kostet statskassen 3,7 milliarder dollar siden 2004, fordi de blandt andet har solgt elektricitet til under markedsprisen til en af oligarken Ihor Kolomojskis virksomheder. Ifølge Ukraines State Property Fund, der har planer om at privatisere Centrenergo, har virksomheden blandt andet ikke afleveret årsresultat for 2019. Med den nye ledelse på plads er Centrenergo klar til at blive privatiseret i løbet af dette kvartal, lyder det fra State Property Fund.

Vil gøre noget ved energisektoren

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at Oleksij Danilov, der er leder af National Security and Defence Council i Ukraine, vil have gjort noget ved energisektoren i landet. I en pressemeddelelse efter et møde med flere aktører i energisektoren står der, at “Danilov understregede behovet for at tage hurtige beslutninger for at balancere operationer på markedet for elektricitet, forhindre manipulation og beskytte borgernes interesser”. Ifølge mediet vil Danilov fremlægge en plan for præsidenten, men der er ikke skrevet noget om, hvad planen er på nuværende tidspunkt.

Parlamentet vedtager lov om skove

Det ukrainske parlament har vedtaget en lov, som ændrer den måde, som landets skove bliver gjort op på. Det skriver censor.net. Loven skal gøre det nemmere at holde øje med, hvor der fjernes skov og på den måde holde øje med om alt går til, som det skal. Derudover er det planen at indsamle bedre data for, hvad landets skove har brug for.

Foto af Oleh Mordach hos Unsplash

Landmænd er utilfredse

Det ukrainske økonomiministerium har planer om at reservere 70 procent af landets kvælstofsgødning til de nationale producenter, og det har skabt utilfredshed hos flere landmænd i Ukraine. De peger på, at prisen på gødning på det ukrainske marked er 30 procent lavere end i udlandet, og de mener, at planerne blot vil komme oligarkerne Dmitro Firtash og Igor Kolomojski til gode. Det ser ud til at demonstrationerne har fået ministeriet på andre tanker. Det skriver Ukraine Business News.

Økonomien har det bedre

Ifølge den ukrainske nationalbank havde Ukraine et overskud i april på grund af stor eksport af fødevarer og lavere priser på olie og gas. Der var et overskud på 1,4 milliarder dollar i modsætning til i marts, hvor underskuddet var på 292 millioner dollar. Det skriver Ukraine Business News.

Flere tal fra ugens løb

Underskuddet på handelsbalancen blev halveret i årets første fire måneder i forhold til samme tidspunkt i 2019. Sidste år var det 3,3 milliarder dollar, mens det tal nu er 1,5 milliarder dollar. Det skriver Ukraine Business News, der også melder, at Ukraines travleste havn, Pivdenniy, håndterede en rekordstor mængde gods i maj på hele 2,1 millioner tons.

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian har 76 procent af de ukrainske restauranter åbent igen efter lempelsen af karantænen. Ukraine Business News skriver, at eksporten af jern-metal er faldet med 18 procent, flysektoren med 61 procent og turismen med 96 procent i april. Derudover faldt eksporten af fødevarer med 6,6 procent, mineraler med 12,1 procent og it-service med 19,9 procent. Importen af store maskiner faldt med 29 procent, mens antallet af importerede biler faldt med 46 procent. Antallet af penge, sendt til Ukraine fra borgere i udlandet, faldt med 16,5 procent i løbet af april.

Nej til vejarbejde: Det var for dyrt

Det ukrainske medie censor.net skriver, at den statsejede virksomhed Ukravtodor, der bygger veje i Ukraine, for første gang nogensinde har afvist at bygge en vej, fordi det er blevet fundet for dyrt. Det er meningen, at de ukrainske veje skal gennemgå en større udbygning og vedligeholde i den næste årrække, og arbejdet med landets veje er historisk set kendt for at være fyldt af korruption. Ukravtodor har valgt at stoppe vejarbejdet i Rivne Oblast, da prisen blev vurderet til at være skruet for højt op. Prisen skal derfor nedbringes, før arbejdet kan begynde. Ifølge lederen af Ukravtodor har de en uvildig instans til at holde øje med prisen, og det er altså dem, som har meldt, at prisen er for høj.

Sommer-restriktionerne på lastbiler er startet

Ukraines årlige sommerrestriktioner på lastbiler startede i løbet af ugen, hvor lastbilerne nu ikke må køre på vejene fra kl. 10.00 til 22.00, hvis temperaturen kommer over 28 grader celsius. Restriktioner kommer fordi, at Ukraine gerne vil beskytte den bløde asfalt, og regeringen siger, at den vil holde øje med lovovertrædere ved at installere sensorer. Det skriver Ukraine Business News. Det er uklart præcist, hvad det betyder.

Foto: Alexas_Fotos fra Pixabay

Snart kan udlændinge komme til Ukraine

Det ukrainske minister kabinet oplyser, at de snart er klar til at løfte forbuddet imod, at udlændinge kan rejse til Ukraine. Ifølge Ukraine Business News skriver den ukrainske minister for infrastruktur på sin blog, at “verden er ved gradvist at komme sig over pandemien, og planerne er at returnere til skyerne igen”. Det betyder, at “vi overvejer at genstarte flyvninger til Finland, Sverige, Danmark, USA, Canada, Litauen, Letland, Indien, Kina, Aserbajdsjan, Holland, Belgien, Frankrig, Moldova, Polen, Østrig, Italien, Portugal, Albanien, Slovakiet, Kazakstan, Armenien, Ungarn, Egypten, Tunesien og UAE”.

Sæsonaftale er snart på plads med Polen

Siden Ukraine lukkede grænserne, har Polen og en række andre lande desperat forsøgt at lande en aftale med Ukraine, så landene igen kan få ukrainske sæsonarbejdere til at hjælpe til i blandt andet landbruget. Nu skriver Ukrinform, at Polen er tæt på at lande en aftale med Ukraine, som blandt andet omhandler en nemmere måde at få arbejdsvisum på. Derudover arbejder landene også på at åbne grænserne igen generelt set.

Regeringen vil støtte flyselskaber

Ifølge den ukrainske indenrigsminister vil regeringen gerne støtte flyselskaberne i Ukraine med en støttepakke, som dog ikke er nærmere defineret. Det sagde ministeren på tv-kanalen 1+1. Målet er, at “vi ikke har flyselskaber, der går konkurs, så vi kan returnere til normale flyafgange på et tidspunkt”, lød det fra ministeren.

Beskyldninger mod Akhmetov

Kommitteen for Antimonopol i Ukraine beskylder oligarken Rinat Akhmetov for at udnytte sin position på markedet for elektricitet. Det er hans virksomhed DTEK, som er i søgelyset. Sagen er relativt kompliceret men omhandler virksomhedens aktiviteter i en del af Ukraine. Der skulle DTEK have presset prisen op, lyder det fra mediet censor.net. Det er endnu uklart om der kommer noget ud af beskyldninger og i givet fald hvad.

Ukraine og Japan taler om aftale

Denne uge bød også på et møde mellem Ukraine og Japan, hvor der blev diskuteret muligheden for øget økonomisk samarbejde. Derudover skriver mediet Ukrinform, at de to lande diskuterede, hvordan de kan hjælpe hinanden i kampen mod Covid-19, men der er ikke meget specifikt fra mødet, som er kommet ud i pressen. Dog ser det ud til, at de to lande specielt har haft fokus på den ukrainske fødevaresektor.

Energiselskaber advarer mod lavere grønne takster

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at en række virksomheder i branchen for vedvarende energi har skrevet til den Internationale Valutafond, som er ved at lave en låneaftale med Ukraine. De har advaret IMF imod, at Ukraine i øjeblikket overvejer at sænke de grønne takster i landet. De grønne takster er en stor udgift for den ukrainske stat, da den giver støtte til vedvarende energi, og staten har planer om at reducere støtten med 10 til 20 procent for at hjælpe statskassen. Ifølge virksomhederne vil det betyde, at færre vil investere i Ukraine, og det vil ramme den grønne omstilling.

Corona vil ikke påvirke visumregler

Det ukrainske medie Kyiv Post skriver, at EU har garanteret, at coronakrisen ikke vil komme til at påvirke de særlige visumregler mellem Ukraine og EU. Det vil sige, at ukrainere igen vil have ret til at rejse ind i EU uden visum, når grænserne igen åbner, hvilket er godt nyt for mange virksomheder.

Foto af CDC hos Unsplash

Ny mønt kommer snart i omløb

Ukraine forsøger at få gjort op med de små hryvnia-sedler, hvor man blandt andet kan få en, to, fem og ti hryvnia som seddel. I dag findes der en, to og fem hryvnia som mønt, men nu kommer ti hryvnia også som mønt. Faktisk blev den allerede sat i omløb den 3. juni, men der kan gå lidt tid, før du støder på den i det daglige. Det skriver censor.net.

Politiet åbner sag mod korntyve

Ifølge censor.net har nogen stjålet mere end 2.700 vogne med korn fra statens reservelager. Politiet skulle nu være begyndt efterforskningen, som involverer stjålen korn for mere end 800 millioner hryvnia – omkring 200 millioner kroner – over hele landet. Det er endnu uklart, om politiet har nogen mistænkte, eller hvor kornet er forsvundet hen.

Valutaen styrkes igen

Den ukrainske valuta hryvnia var under stort pres i starten af coronakrisen, men der er siden kommet ro på. Kursen har rettet sig igen, og i den seneste tid er den yderligere styrket. Ifølge nyhedsbureauet Unian står en amerikansk dollar i dag til 26,80 hryvnia.

Israel har planer om at vedtage aftale

I sidste uge var den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ude at opfordre Israel til at få vedtaget frihandelsaftalen mellem de to lande, som har trukket i langdrag i den seneste tid. Nu svarer den israelske ambassadør i Ukraine, Joel Lion, ifølge Ukrinform, at Israel nok skal vedtage aftalen så hurtigt som muligt. Lion siger, at Israel “vil gøre alt for at vedtage den så hurtigt som muligt”. Aftalen skal styrke det økonomiske samarbejde mellem landene.

Erhvervspark med store ambitioner

UFuture Holding har store ambitioner for Bila Tserkva Industrial Park nær Kyiv. Holdingselskabet håber på at tiltrække 30 virksomheder og mere end 250 millioner dollar i investeringer. Det skriver Ukraine Business News. Der er allerede seks virksomheder i parken, der er på over 70 hektar. Det er forventningen, at parken vil skabe 4.000 arbejdspladser, og der er planer om at arbejde med lokale skoler for at sikre, at der vil være nok kvalificeret arbejdskraft til de mange virksomheder.

Den Europæiske Investeringsbank vil renovere

Ukraine Business News skriver, at Den Europæiske Investeringsbank og ministeriet for samfund og udvikling af territorium har indgået en aftale. Ifølge mediet låner investeringsbanken 300 millioner euro til ministeriet. Pengene skal gå til at istandsætte omkring 1.000 ældre sovjetiske offentlige bygninger i landet, hvilket vil komme cirka 2,5 millioner ukrainere til gode. Lånet går til at modernisere varmesystemerne, til termostater og isolering af blandt andet børnehaver, hospitaler og skoler.

Regnen var ikke nok alle steder

Selv om der er kommet meget regn i den seneste tid, så har det ikke været nok for den sydlige del af landet. Det skriver Unian. Især områderne omkring Odesa, Kherson og Mykolaiv har ikke fået nok regn efter længere tids tørke, og det ventes at påvirke årets høst med helt op til 18 procent i de sydlige områder.