Foto: Alexas_Fotos fra Pixabay

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 12. juni til 18. juni, hvor der er kommet gang i de internationale flyvninger igen i et mindre omfang. Der har været flyafgang til Danmark i ugens løb, men stadig ikke noget stabilt. Efter mange lempelser af karantænen er smittetallet i Ukraine igen steget, og det får den ukrainske regering til at tale om en ny nedlukning af samfundet i nogle regioner.

Derudover har vi hos Ukraine kigget nærmere på IMF-lånet, som eksperter siger vil stabilisere den ukrainske økonomi, og parlamentet ser ud til at fortsætte med dens planer om at opgradere godstransporten på landets floder, som kan spare vejene for slitage.

I ugens løb har den ukrainske Centralbank sænket renten med to procentpoint. Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, har fortalt Ukrainenu, at den nylige rentesænkning kan ske at tiltrække udenlandske virksomheder til Ukraine. Lviv har i denne uge også modtaget hæder for byens grønne omstilling, men der har også været negative røster i ugens løb. Flere mener, at den ukrainske premierminister Denis Sjmygal mangler en overordnet økonomisk plan, hvis corona-krisen skulle ske at blive værre end ventet, og det fylder i medierne.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

IMF-aftalen kommer med krav

Ukraine har sikret sig IMF-lånet, men IMF har samtidig opstillet en række krav til Ukraine. Det skriver Ukraine Business News. Ukraine skal beholde fleksibiliteten i dens valuta, linke gasprisen i landet til de regionale priser, vedtage lovgivning omkring ejerskabet af landbrugsjord og holde inflationen omkring målet på de fem procent.

Ifølge Kyiv Post forventer IMF også, at Ukraine gør mere for at bekæmpe korruption i landet, mens det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at Ukraine vil bekæmpe korruption ved hjælp af digitale løsninger.

IMF har sendt penge til Ukraine

Ifølge Ukraine Business News har Ukraine allerede modtaget 2,1 milliarder dollar af det i alt fem milliarder dollar store IMF-lån, og de ukrainske valutareserver er dermed på hele 28,7 milliarder dollar. IMF sender et hold for at tjekke op på lånet i løbet af sommeren.

Regeringen regner med vækst

Selv om IMF regner med et stort fald i den ukrainske økonomi i 2020, så regner regeringen med, at den ukrainske økonomi vil komme sig i løbet af tredje og fjerde kvartal i år. Det fortalte den ukrainske premierminister Denis Sjmygal på et pressemøde, hvor han sagde, at “der er virksomheder der har lidt, men der er også virksomheder og producenter, der er meget optimistiske”. Han slog fast, at regeringens vil sparke gang i økonomien med store projekter i landets infrastruktur. Det skriver Ukraine Business News.

Derudover slog den ukrainske premierminister fast, der kommer flere privatiseringer i løbet af året. Det er planen, at 300 små- og mellemstore statslige virksomheder skal sælges i år. State Property Fund melder, at der skal sælges over 1.000 statslige virksomheder over den næste årrække. Yderligere 1.178 vil blive lukket.

En af de første til at blive solgt ventes at være Dnipro Hotel i Kyiv, der skal på auktion. Prisen starter på tre millioner dollars.

Mediet skriver også, at regeringens program med billige lån har resulteret i 639 lån til en rente på mellem fem til ni procent til en samlet værdi af 15 millioner dollar siden februar. Det er langt fra regeringens mål om 50.000 lån ved udgangen af februar 2021.

Foto af Andy Li hos Unsplash

Ukraine opgraderes fra Caa1 til B3

Moody’s Investors Service har opjusteret Ukraines rating for lange udenlandske lån fra Caa1 til B3 efter IMF-aftalen. Det skriver Ukraine Business News. Mediet skriver også, at både Moody’s, Fitch og S&P ser Ukraines fremtid som stabil, og at landet kan afdrage på dets gæld. Samtidig har Moody’s også opgraderet kreditvurderingen hos en række ukrainske banker såsom PrivatBank, Oschadbank, Ukreximbank, Raiffeisen Bank Aval, Sberbank og Pivdenny Bank.

Ukraine måske tilbage på markedet for Euroobligationer

Ukraine Business News skriver på baggrund af et memorandum fra IMF, at Ukraine kan komme tilbage på markedet for Euroobligationer ved udgangen af året. Det sker på grund af IMF-lånet.

I 2023 skal Ukraine stå på egne ben

Det ukrainske finansministerium har i ugens løb meldt ud, at den er på vej med et udkast til en økonomisk plan, der skal gøre Ukraine uafhængig af fremtidige lån fra udenlandske banker og fonde såsom IMF. Udkastet kaldes “Self-sustainability”, men der foreligger ikke en detaljeret plan tilgængelig for offentligheden endnu. Dog skriver Ukrinform, at strategien er, at Ukraine skal have bedre styr på den finansielle sektor og forbedre landets image hos udenlandske investorer, mens også landets skattesektor skal reformeres, og at digitalisering vil spille en rolle.

Fare for manglende reformer

Kreditrating virksomheden Fitch mener, at der stadig er trusler mod den ukrainske økonomi på trods af vedtagelsen af IMF-lånet.

“Det er synlig modstand mod reformer fra interessenter, hvilket inkluderer oligarker, og imponerede splittelse af præsidentens parti i Rada (det ukrainske parlament, red.) og de hurtige skift af nøglepositioner i Kabinettet, der har indflydelse på dynamikken af reformerne, skader vigtige love såsom landbrugsreformen og med risiko for at skabe politisk usikkerhed,” skriver Fitch.

Parlamentet godkender lov om lån

Censor.net skriver, at det ukrainske parlament har godkendt en ny lov, der forhindrer, at dårlige betalere bliver straffet i løbet af karantænen for manglende afdrag. Når karantænen er ovre, har de så 30 dage til at betale pengene, skriver mediet. Det er målet, at den nye lov vil forhindre flere konkurser i Ukraine og bliver set som en hjælpende hånd.

Ukrposhta vil sælge hovedkvarter

Den statslige postvirksomhed Ukrposhta vil sælge dets hovedkvarter på Khreschatyk Street i Kyiv, der er en ikonisk bygning fra Stalin-æraen. Det skriver Ukraine Business News, der påpeger, at det ventes, at salget vil indbringe 37 millioner dollar. På samme måde vil Ukrposhta sælge deres sorteringlager ved Kyivs hovedbanegård og bygge et nyt udenfor byen, hvor det ventes, at udgifterne kan sænkes.

Lange køer ved grænsen

Radio Free Europe melder, at der er syv til ni timers ventetid i øjeblikket ved fodgængernes grænseovergang – Medyka – mellem Ukraine og Polen. Mange ukrainske migrantarbejde og studenter forsøger at komme ind i Polen, hvor op til 3.000 krydser grænsen hver dag for at komme tilbage til deres arbejde i udlandet og deres studiepladser.

Antallet af lastbiler falder

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at andelen af lastbiler, der krydsede grænsen til Polen under karantænen, faldt med en fjerdedel. Mediet citerer Edita Khabowska, der er talsperson for Polish Customs Service. Hun siger, at 42.000 lastbiler krydsede grænsen fra den 15. marts til den 15. maj.

Antallet af trafikforseelser falder

Ukraine har for nyligt sat fartkameraer op i Kyivs gader og motorveje, og mange blev hurtigt fanget i fælderne. Siden de første ti dage er antallet af fartovertrædelser dog faldet med 50 procent, skriver Ukraine Business News, og i alt uddelt 7.399 fartbøder.

Stort forsøg på korruption

En af de helt store sager i Ukraine i denne uge har været, at tre personer er anholdt efter at have forsøgt at bestikke embedsmænd hos Special Anti-Corruption Prosecutor’s Office for at droppe en sag mod Mykola Zlochevsky. Hun var økologiminister under den tidligere præsident Viktor Janukovitj. Det melder flere medier. Pengene var i 100 dollar sedler.

Zaporizhia Lufthavn er åbnet

Zaporizhia Lufthavns nye 40 millioner dollar dyre lufthavnsterminal åbnede i løbet af ugen, og det er målet, at der kommer til at afgå fly til 12 internationale destinationer fra lufthavnen denne sommer. Det skriver Ukraine Business News. Lufthavnen skal være knudepunkt for den sydøstlige del af Ukraine, og den er cirka tre timers kørsel fra byerne Mariupol og Berdyansk. Der kommer til at være fly til Minsk, Burgas, Prag, Wien, Vilnius, Warsaw, Wroclaw, Gdansk, Krakow, Budapest, Istanbul og Antalya. Mediet skriver samtidig, at det også er planer om at renovere Dnipro Lufthavn cirka 100 kilometer nord fra Zaporizhia Lufthavn. Projektet koster 3,7 millioner dollar.

Foto af Jason Wong hos Unsplash

Smittetallet stiger i Ukraine

I den sidste uge er antallet af daglige smittede i Ukraine steget kraftigt til mellem 600 og 780 pr dag til samlet over 33.000. Det har fået flere politikere til at tale om nye restriktioner, da lempelsen af karantænen har resulteret i et antal smittede, som, de frygter, kommer ud af kontrol. Ukraine er begyndt at teste mere, men det er ikke nok til at forklare stigningen, lyder det fra myndighederne. Det skriver Unian.

Grøn og rød liste for rejsende

De ukrainske sundhedsmyndigheder har lavet et nyt system for at vurdere om borgere fra udlandet kan komme til Ukraine uden at skulle i karantæne. Hver tredje dag vil sundhedsmyndigheder opdatere listen, hvor rejsende fra lande på den røde liste skal i 14 dages karantæne, når de ankommer til Ukraine. De skal installere en app, som holder øje med, at de overholder karantænen. Om landene kommer på den røde liste afhænger af smittetrykket i det enkelte land. Danmark er på den grønne liste, og det betyder, at rejsende fra Danmark til Ukraine ikke behøver at skulle i karantæne.

Lande på den røde liste inkluderer blandt andet USA, Canada, Storbritannien, Frankrig, Italien, Spanien, Belgien, Holland, Portugal, Sverige, Kuwait, Singapore og Rusland. Alle rejsende til Ukraine skal fremvise en speciel helbredsforsikring, der dækker Covid-19-behandling.

Flyselskaber starter med rejser igen

Den nye liste fra de ukrainske sundhedsmyndigheder har fået flere flyselskaber til at genstarte flyvningerne. Wizz Air har blandt andet planer om at starte med afgange til ti lande på den grønne liste. Danmark er iblandt, og der skulle være afgået mindst et fly. Det skriver Ukraine Business News. Derudover ventes Lufthansa at flyve til Frankfurt, KLM til Amsterdam, Swiss til Zurich, SAS til Oslo, Flydubai til Dubai og Ryanair til Barcelona, Madrid og Krakow plus en række italienske byer såsom Rom, Bologna og Milano.

Mens mange flyselskaber er på vingerne igen i stor stil, afventer Ukraine International Airlines stadig situationen og starter kun med nogle få internationale flyvninger.

De tre grænseovergange Krim-Kalanchak, Chaplynka og Chonhar er også åbnet igen.

Flyselskaber advarer om konkurs

Rygterne om nye karantæne-tiltag har fået selskaberne SkyUp, Azur Air Ukraine og lufthavnene i Lviv og Zaporizhia til at advare imod, at Ukraines flyindustri er “i fare for at forsvinde”. Ifølge Ukraine Business News har de skrevet et brev til den ukrainske præsident, hvor de  beder ham om at tilbagebetale statens 2019 afkast, stoppe momsen på indenrigsrejser og sikre branchen lange lån uden renter fra statsejede banker.

“Kun staten har den nødvendige påvirkninger, ressourcer og mulighed for at påvirke situationen, som vi ser i dag i flybranchen,” lyder det.

Fly til Polen er aflyst

Flere flyselskaber havde håbet at kunne flyve til Polen den 17. juni fra Ukraine, men det afviste Polen. Polen har besluttet kun at tillade flyrejser fra EU-lande, skriver Unian.

40.314 bruger overvågnings app

Ministeriet fra digital transformation oplyser, at 40.314 personer i Ukraine i dag bruger appen ved navn ‘Diy Vdoma’, som holder øje med ens færden, hvis man kommer til Ukraine fra et land på den røde liste. Det skriver Ukraine Business News.

Eksprestog til lufthavn starter igen

Eksprestoget fra Kyiv til Boryspil Lufthavn startede igen i denne uge med tre tog om morgenen og tre om aftenen, skriver Ukraine Business News.

Flere tal fra ugens løb

Tal fra State Statistics Service viser, at Ukraines eksport til Kina i årets første fire måneder har overhalet eksporten til Rusland. Det skriver Ukraine Business News. Samhandlen mellem Ukraine og Kina steg til 4,2 milliarder dollar, mens samhandlen med Rusland faldt til 2,4 milliarder dollar, hvor Ukraines import af varer fra Rusland faldt med 38 procent.

Mediet skriver også, at ukraines handelsbalance er forbedret i løbet af corona-krisen, da eksporten er relativt høj, mens importen er faldet. Handelsunderskuddet er derfor skrumpet med to tredjedele til 674 millioner dollar. Ukraines eksport fra januar til april i år var på 98,3 procent af niveauet fra samme periode i 2019, mens importen var på 91 procent. Det er specielt drevet af prisen på importeret olie, der for eksempel faldt med 51 procent i maj, i forhold til samme periode året før.

I denne uge viser nye tal også, at 83 procent af Ukraines restauranter nu er åbnet igen, og det viser, at livet i byer såsom Kyiv er ved at være tilbage til normalen. Salget er på 70 procent af niveauet fra før corona-krisen. Rodion Eroshek, direktør for joinposter.com, regner med, at det landet restauranter først i 2021 vil være tilbage til niveauet fra 2019.

Ukraine vinder vigtig retssag

Selv om Ukraine har vedtaget bank-loven, der i folkemunde kaldes anti-Kolomojski loven, så er efterspillet med PrivatBank ikke slut endnu. I denne uge kom der dog endnu et punktum, da Ukraines højesteret afviste at give kompensation til to brødre for nationalisering af PrivatBank. De to brødre krævede 37 millioner dollar. Højesteretten lagde vægt på, at de begge havde tætte forbindelser til bankens ledelse, at der derfor ikke skal gives kompensation. Det skriver Ukraine Business News.

Rygter: Gazprom graver gasrør op

Ifølge Sergii Makogon, der er operator hos virksomheden LLC GTS, er Rusland begyndt at demontere flere gasrør til Ukraine. En stor del af Ruslands gasforsyning til Europa går gennem Ukraine, men Rusland forsøger at gøre sig mere uafhængig af Ukraine som transitland. Ifølge Makogon er der ikke meget, som Ukraine kan gøre ved det, da Rusland er i sin gode ret til at demontere gasrørene. Det skriver censor.net.

Bedre høst end først ventet

Det ukrainske ministerium for økonomisk udvikling, handel og landbrug har meldt ud, at høsten i 2020 ventes at blive på mere end 68 millioner ton, hvilket er bedre end tidligere estimater på 65-68 millioner tons. Det skriver censor.net.

Foto af Rasmus Landgreen hos Unsplash

Støtte fra IBRD til landbruget

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at den ukrainske landbrugssektor har modtaget 200 millioner dollar i støtte fra IBRD – International Bank for Reconstruction and Development. Pengene skal blandt andet gå til små- og mellemstore landbrug, som banken mener nu er klar til investeringer efter vedtagelsen af landreformen.

Mulig EBRD-støtte til at modernisere veje

Den ukrainske regering har store planer for at modernisere den ukrainske infrastruktur, og ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal er det muligt, at Ukraine vil modtage støtte fra EBRD – European Bank for Reconstruction and Development. Det skriver Ukrinform. Sjmygal slog fast, at støtte fra EBRD ikke er nyt i Ukraine, og han håber, at banken vil støtte landet med helt op til en milliard euro.

Frihandelsaftale med Israel på vej

Ukraine har tidligere opfordret Israel til at haste godkende frihandelsaftalen mellem de to lande, som er trukket i langdrag. Nu melder det israelske parlament, at aftalen vil blive godkendt i løbet af få uger, hvilket vil betyde, at samhandlen mellem de to lande kan styrkes. Det skriver Ukrinform, der også peger på, at der er planer om, at den israelske udenrigsminister skal på besøg i Ukraine.

Ukraine kan vinde på striden mellem Kina og Vesten

Ukraine Business News skriver, at Ukraine i denne tid modtager mere og mere fragt via tog fra Kina. Rejsen tager 10 dage – kun en tredjedel af tiden med skib – men koster samtidigt 2-3 gange mere. Ukraine håber, at blive et knudepunkt for Kinas fragt af varer til EU med tog, som kan ende med at blive en god forretning for landet. Togene fra Kina fragter primært varer med en høj værdi såsom boreudstyr, møbler og beskyttende udstyr.

Olga Drobotiuk, der er direktør for Modern China Institute på Kyiv National Economic University, mener, at striden mellem Kina og USA kan ende med at komme Ukraine til gode, da Ukraine kan være et alternativ til det amerikanske marked og et nyt led i forsyningskæden. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform.

Ekspert beskylder Akhmetov for at styre minister

Den politiske analytiker Volodimir Fesenko, der er en anerkendt ukrainsk ekspert i vesten, siger, at den fungerende energiminister Olga Buslavets er styret af oligarken Rinat Akhmetov, der sidder på store dele af den ukrainske energisektor. Det skriver Unian. I en længere analyse på Facebook forklarer han, hvordan ministeren altid tager beslutninger, som kommer Akhmetov til gode og nævner en række eksempler.

Militær støtte fra USA

I denne uge har Ukraine modtaget militær støtte fra USA for i alt 60 millioner dollar. Der er blandt andet tale om Javelin anti-tank missiler, ammunition og radioer. Det skriver Unian.

“USA står stærkt bag Ukraine i støtten af landets suverænitet og territorial integritet mod den russiske aggression,” skriver USA’s ambassade.

Megen fragt fra Kina

En af de største pakke-virksomheder i Ukraine hedder Nova Poshta, og virksomheden oplever 2,5 gange så mange ordrer fra kinesiske onlinebutikker i øjeblikket. Det skriver Ukraine Business News. Derfor vil virksomheden nu flyve pakker fra Kina til Ukraine to gange om ugen.