Foto af Martin Krchnacek hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I sidste uge har der været fokus på privatiseringer og flere nøgletal fra 2019. Derudover har IMF været på besøg, og samhandlen med Rusland falder, hvilketer godt for Ukraine, ifølge ekspert. 

Mens krigen kortvarigt blussede op igen i løbet af ugen i den østlige del af Ukraine, har der også været en række erhvervshistorier at skrive om. Ukrainenu har beskrevet, hvordan danske virksomheder kan tjene på krigen, og hvordan Ukraine vil indføre en kryptovaluta

Men ugen bød også en på en række andre historier, som ukrainenu ikke nåede at skrive om, men som du kan danne dig et overblik over her. 

Ifølge den ukrainske minister for økonomisk udvikling er det vigtigt, at Ukraine får sikret landet store udenlandske investeringer på helt op til 344 milliarder kroner over de næste 5-10 år. Han slog også fast, at det kun er i landbrugssektoren, at Ukraine teknologisk følger med nabolandene. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. Det vil ministeren have lavet om på, men det kræver store investeringer, slog han fast. 

Den ukrainske præsident forsøger i disse uger at sikre landet et længe ventet lån fra den internationale valutafond IMF, som skal skabe stabilitet i den ukrainske økonomi og frigøre midler til investeringer. Ukraine og IMF har indgået en foreløbig aftale, men IMF vil stadig se flere resultater, før lånet bliver givet, og i denne uge ankom en række IMF-eksperter så til Ukraine. Det er endnu usikkert, hvad de er kommet frem til. 

Rusland mister indflydelse i Ukraine

Anders Åslund, der er økonom og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, har skrevet et interessant indlæg hos den uafhængige organisation Atlantic Council

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto af Sam Oxyak hos Unsplash

Det er ingen hemmelighed, at den ukrainske handel med Rusland falder, mens ukraine sælger mere og mere til blandt andet EU, og det betyder en del for Ruslands mulighed for at påvirke Ukraine, skriver Åslund. 

“Ukraines udenlandske handel vokser stadig gradvist, selv om det er med moderat hastighed. Specielt ukraines handel med EU, Kina og Mellemøsten stiger, mens handlen med Rusland hurtigt falder på grund af de mange handelssanktioner, der er på plads. Det kommer Ukraines økonomi til gode og landets sikkerhed,” skriver Anders Åslund. 

Flere investeringer

Det er ikke kun i Danmark, at der bliver tænkt på yderområderne. I Ukraine har regeringen valgt at investere omkring 70 milliarder kroner i udviklingen af de ukrainske landsbyer indtil 2024. Det skal skabe bedre levestandarder for folk i de områderne, lyder det. 

Ukraine indgik tidligere en aftale med Deutsche Bahn om, at tyskerne skal vejlede de ukrainske jernbaner. Nu er det ukrainske agentur for veje Ukravtodor så i Tyskland for at få inspiration til udviklingen af vejene ifølge Ukrinfrom. Blandt andet vil der blive kigget nærmere på de ukrainske planer for infrastrukturen de næste 10-20 år. De dårlige veje i Ukraine koster landet mange penge, som Ukrainenu tidligere har skrevet om. 

Den ukrainske regering vil investere cirka 280 millioner kroner i de ukrainske farmere, så de kan få nyt landbrugsudstyr, lyder det fra Ukrinform. Derudover har den ukrainske sammenslutning af mælkeproducenter tænkt sig at skaffe yderligere 58 nye landbrug med husdyr, som skal have over 8.000 køer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto af Eric Schroen hos Unsplash

Faldende gaspriser og flere biler

Ifølge det ukrainske gasfirma Naftogaz skal firmaerne i Ukraine betale 12-15 procent mindre for deres gas i marts sammenlignet med februar. Prisen for gassen i marts bliver ifølge Naftogaz omkring 3.981-4.606 UAH pr. 1.000 kubikmeter gas. 

Spændende nok har Kyiv Post netop i denne uge skrevet en længere artikel omkring, hvorfor den ukrainske gasproduktion er så lav sammenlignet med udlandet. De er kommet frem til, at oligarker og politikere spiller en stor rolle, men at produktionen også er påvirket af udtømning, overregulering og for ambitiøse planer. 

Ifølge den ukrainske sammenslutning af bil-fabrikanter Ukrautoprom steg andelen af importerede biler til Ukraine 2.4 gange i 2019 sammenlignet med året før. Det skriver det ukrainske medie Ukrinform. Der blev importeret omkring 544.000 boiler, og importen af brugte biler steg også hele 2.9 gange. Det var speciellt japanske biler, som var et hit. 

Store privatiseringer i Ukraine

Ukrainenu skrev i sidste uges økonomiske overblik om, at Naftogaz måske kan ske at skulle privatiseres delvist eller helt. I denne uge er der også nyt om privatiseringerne, som er en af de helt store planer for den siddende præsident Volodimir Zelenskij og hans parti. I denne uge meldte statens ejendomsfond blandt andet ud, at de regner med at sælge mere end 500 virksomheder i 2020. Det er planen, at det skal bringe cirka 3,3 milliarder kroner til statskassen, og der er planer pm, at flere landbrugsvirksomheder skal privatiseres. 

Det er dog ikke kun statens ejendomsfond, der kommer med meldinger om privatiseringer. Ifølge Ukrinform har den ukrainske minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug meldt ud, at der vil ske en privatisering af 300 små virksomheder og fem store i 2020. 

Det er uklart, om det er udover tallene fra statens ejendomsfond, eller om der bliver meldt to forskellige tal ud. Uanset hvad så siger ministeren, at investorer, som køber en af de store virksomheder med over cirka 65 millioner i investering, kan få skattefrihed i fem år. 

Andre nyheder fra ugen

Her til sidst vil Ukrainenu samle nogle af de mindre nyheder for ugen, der er gået. Blandt andet har Zelenskj valgt at veto en stigning på ukrainske cigaretter, som ellers er blevet foreslået politisk. Det sker efter store protester fra tobaksvirksomheder. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto af fotografierende hos Unsplash

Det ukrainske flyselskab Windrose Airlines starter fire nye afgange i 2020, der går til Ljubljana i Slovenien, Zagreb i Kroatien, Berlin i Tyskland og Burgas i Bulgarien. Nyheden kommer på samme tid, som det ukrainske kabinet af ministre har meldt ud, at transporten i landet – såsom med fly – er steget med 3,3 procent i 2019. 

Den ukrainske forretningsmand Serhiy Starytsky er fundet død hos i den tidligere ukrainske udenrigsminister Leonid Kozhara’s hus. Ifølge det ukrainske politi er den mest sandsynlige grund selvmord, men det efterforskes stadig. Starytsky er stifter af de to virksomheder Sport Media Project LLC og C.I.U LLC.