Foto af Max Kukurudziak hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I sidste uge var der snak om, at den store ukrainske virksomhed Naftogaz kan ske at skulle privatiseres. Derudover har den ukrainske præsident og flere politikere haft travlt med at sikre flere aftaler. 

Der er sket en række interessante ting i Ukraine i sidste uge, når det kommer til erhvervslivet. På Ukrainenu har vi blandt andet skrevet om den danske udenrigsministers besøg i Ukraine, hvor han kom med 220 millioner kroner til landet gennem naboskabsprogrammet. Vi har også kigget nærmere på turismesektoren, på bankernes kronede dage, på præsidents visioner for de ukrainske veje og derudover på krigens økonomiske betydning for landet

Men ugen bød også en på en række andre historier, som ukrainenu ikke nåede at skrive om, men som du kan danne dig et overblik over her. 

For det første har den ukrainske præsident i ugens løb mødtes med den Internationale Valutafond, IMF, for at sikre det længe ventede lån, som kan styrke den ukrainske økonomi. IMF vil blandt andet have, at Ukraine gennemfører en række reformer såsom reformen af den dømmende magt, før lånet bliver godkendt. Ifølge den ukrainske præsident er dialogen produktiv, men meget lidt konkret kom ud af mødet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: World Economic Forum / Boris Baldinger

Travlt blandt politikerne

Den ukrainske præsident har haft en travl uge, hvor han også har haft møder med flere af landets store investorer. Der slog han fast, at han vil gøre alt, hvad han kan, for at sikre virksomhedernes sikkerhed. Her nævnte han blandt andet den juridiske reform som et vigtigt element. 

Men det er ikke kun den ukrainske præsident, der har haft travlt i ugens løb. Den ukrainske vice-premierminister har også været ude og lufte tankerne om, hvad Ukraine kan blive til i fremtiden. Der har han blandt andet funderet over det imponerende i, at samhandlen med Kina går så godt, selv om der er så lidt statslig kontakt mellem de to lande. Han håber på, at Ukraine kan blive stedet, hvor virksomheder fra Kina og EU kan mødes. 

“Det er derfor (fordi handlen med Kina går så godt i Ukraine), at jeg tror, at Ukraine kan blive stedet, hvor kinesiske og europæiske hovedstæder kan blive ‘gift’,” sagde han ifølge Ukrinform. 

Flere aftaler på vej

Derudover har der været et møde mellem repræsentanter fra Ukraine og Norge i sidste uge, hvor de har diskuteret muligheden for et øget samarbejde i energisektoren. Blandt andet med fokus på vedvarende energi. 

Den ukrainske premierminister har i sidste uges løb sagt, at han forventer, at Ukraines energisystem vil være fuldt synkroniseret med EU’s i 2023. Det skal ifølge ministeren hjælpe Ukraine med at komme nærmere EU-markedet. 

EU har også været i nyhederne for andet end energi i denne uge. Ukrinform skriver, at EU vil støtte den digital økonomi i Ukraine med 25 millioner Euro, som skal gå til digitalisering. Den ukrainske regering håber, at digitaliseringen kan bekæmpe korruptionen i landet. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Ukraine håber også, at EU vil støtte landet økonomisk i arbejdet med at få leveret landreformen. Foto af Martin Krchnacek hos Unsplash

Udenlandske banker kan komme til Ukraine

Ukrainenu skrev i ugens løb om, hvordan det går godt for de ukrainske banker, der har tredoblet overskuddet i 2019. Nu melder den ukrainske nationalbank ud, at de forventer, at udenlandske aktører vil komme ind på det ukrainske marked for valutaveksling i 2020. Det sker efter, at bankerne i Ukraine har fået lov til at handle valuta mellem hinanden. 

“Vi forventer, at der ved udgangen af året, vil være fem til seks udenlandske banker inde på markedet og havde startet med at handle,” sagde en af bankens ledere Oleh Churiy ifølge Unian. 

Men mens der har været gode nyheder på finansområdet i denne uge, så er den ukrainske avis Kyiv Post mere kritisk. I en række artikler sætter de fokus på de områder, som den ukrainske præsident endnu har fået styr på. Her peger de blandt andet på, at han stadig har en række uløste sager om banksvindel. Her er Privatbank den største af svindelsag, men den er langt fra den eneste. Eksperter har til Ukrainenu forklaret, at det er essentielt, at Ukraine får styr på disse sager, før landet kan bevæge sig fremad. 

En mulig privatisering af Naftogaz?

En af de allerstørste offentligt-ejede virksomheder i Ukraine er Naftogaz, der står for meget af gas- og olievirksomheden i landet. Den ukrainske regering har tidligere meldt ud, at en række ukrainske virksomheder skal privatiseres for at komme korruptionen til livs. Nu melder Naftogaz’ direktør ud, at det kan komme på tale at privatisere virksomheden eller sælge dele af den.

“Hvis resultaterne er gode (af at sælge dele af virksomheden), så sælg resten. Naftogaz kan være klar til IPO på tre år. Virksomheden har monopol på dets funktioner lige nu. Vi ser ikke længere risici ved landets energi-sikkerhed under normal regulering. Tag disse skridt og luk diskussionen ned,” sagde direktøren ifølge Ukrinform

Derudover har ugen også budt på en nyhed fra den ukrainske nationalbank, som er sød musik for de ukrainske boligejere. Banken forventer, at huslånene i landet vil falde til 15 procent om året i løbet af 2020. Den ukrainske nationalbank efterlyser, at der bliver gjort mere for at sikre gennemsigtighed på boligmarkedet, og at bygge-reglerne overholdes. 

Andre små-nyheder i løbet af ugen

Ellers er der sket lidt mindre nyheder i løbet af ugen, som blot vil blive nævnt kortvarigt her. Nye tal fra statens statistik service viser, at den ukrainske BNP klarede sig en smule bedre i fjerde kvartal af 2019 end året før. Hele 1,5 procent viser statens tal. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto af Sebastian Grochowicz hos Unsplash

Tal fra Kyivs internationale lufthavn – også kaldet Zhuliany – viser, at antallet af passagerer er faldet med 20,4 procent for januar 2020 sammenlignet med januar 2019. Det er ikke gode tal for den ukrainske turisme-sektor. 

Air Serbia har i ugens løb meldt ud, at de opretter en direkte rute mellem Lviv og Belgrad, som forventes at være klar fra juni. 

Ifølge den ukrainske præsident for den ukrainske samarbejds sammenslutning (UCF) vil der komme over 5.000 yderligere familielandbrug til i Ukraine med fokus på mælkeproduktion i 2027. Ukraine får støtte af FN til projektet, lyder det fra formanden ifølge Kyiv Post.