PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været meget fokus på den ukrainske statsbank, PrivatBank, efter en lokal domsafgørelse om kompensation. Derudover er der nyt om IMF og virksomheden Motor Sich, som ser ud til at blive et opgør mellem USA og Kina.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 4. september til den 10. september. I ugen har vi på Ukrainenu skrevet om, at den ellers succesfulde våbenhvile i Donbas-regionen mellem Ukraine og separatisterne er brudt sammen efter 42 dage. Der var ellers håb om, at krigen, der har kostet mere end 13.000 livet, nu kunne få sin ende, men det forhåbninger ser ud til at have fået et knæk.

Derudover har vi skrevet om, at Ukraine har meldt sig på gaden som en mulig destination for de mange hviderussiske it-folk, som nu måske gerne vil forlade landet efter den megen politivold efter præsidentvalget. Hvis mange hviderussere ender med at tage til Ukraine og arbejde i it-sektoren, kan det blive en stor gevinst for Ukraine.

På Ukrainenu har vi også skrevet om Nord Stream 2, hvor et attentatforsøget på den russiske oppositionspolitiker Navalny har fået Tyskland til at genoverveje landets støtte til projektet. På samme tid har Rusland udvidet deres sanktionsliste med en række ukrainere, så den nu også indeholder den tidligere ukrainske præsident Petro Porosjenko.

Ukraine minder på nogle måder om Danmark, og faktisk er ukrainerne begyndt i større grad at bo i bofællesskaber, som vi kender det fra Danmark og fra norden generelt. Det er blevet et stort hit.

Hos Ukrainenu har vi også skrevet om, at landet har store problemer med psykiske lidelser, som blandt andet bliver forværret af en kultur, hvor det slet ikke er socialt acceptabelt at snakke om det eller at gå til lægen.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Nyt om PrivatBank

Selv om oligarken Igor Kolomojskis bank PrivatBank blev nationaliseret tilbage i 2016, så er sagen slet ikke lukket. Tidligere på året vedtog det ukrainske parlament en lov, som gør det umuligt at omgøre nationaliseringer, men heller ikke det har sat en stopper for bankens fremtid. I denne uge vandt de to brødre Igor og Hryhoriy Surkis, der havde mange penge i banken og et tæt forhold til Kolomojski, en sag i en ukrainske domstol i Kyiv.

Her blev det afgjort, at PrivatBank skal betale dem 350 millioner dollar tilbage, og hvis den sag skaber præcedens, kan Ukraine stå med mange krav i fremtiden – også fra Kolomojski selv. Det skriver UBN.

“Vi vil udfordre beslutningen. Vi vil fortsætte med at søge retfærdighed for PrivatBank og de ukrainske skattebetalere, der er bankens ultimative andelshavere,” sagde Petr Krumphanzl fra bankens bestyrelse.

Derudover har flere ambassadører fra G7 også forsøgt at få den ukrainske premierminister Denis Sjmygal til at gøre noget for at forsvare PrivatBank. Den ukrainske justistsminister Denis Malyuska har været ude på Facebook og hentyde, at dommeren i sagen er korrupt. Der er dog ingen beviser for nuværende, mens den ukrainske finansminister, ifølge UBN, også har været ved tasterne.

Han har blandt andet skrevet, at sagens afgørelse “er begyndelsen på kollapset af resultaterne af nationaliseringen af PrivatBank.”

Senere på ugen valgte den ukrainske højesteret dog at indefryse den lokale domstols afgørelse. Og derfor ser sagen slet ikke ud til at være ovre endnu. Samtidig skriver UBN, at det ukrainske parlament er i gang med at kigge på en lov, der kan forhindre en kompensation til brødrene.

”En solid reaktion fra regeringen på en tilsyneladende ubegrundet domstolsafgørelse, der koster omkring 10 milliarder UAH for statsbanken, er et godt signal. En sådan reaktion mindsker væsentligt chancerne for, at Surkis vil være i stand til at trække penge fra banken,” lyder det fra Alexander Paraschiy fra Concorde Capital.

Kyiv Post skriver, at National Anti-Corruption Bureau of Ukraine, NABU, har startet en undersøgelse af Surkis-brødrene efter domsafgørelsen. De skal muligvis kigge efter, om alt er gået ordentligt til.

Mere fra bankverdenen

Ifølge UBN har det ukrainske ministerkabinet i denne uge vedtaget en strategi for at reducere statens andele i de ukrainske banker. I dag ejer staten 60 procent, men det skal gerne nedbringes til under 25 i 2025.

For at nå det vil ministerkabinettet blandt andet have, at statsbanken Ukrgasbank delvist privatiseres. Det skal gøres ved at udgive bankens lån hos Verdensbanken som aktier.

Derudover vil staten gerne have statsbanken Oschadbank privatiseret i 2025, mens statens andel i Ukraines største bank Privatbank langsomt skal nedbringes. Ukreximbank skal også privatisereres.

Renten blev ikke sænket

Den ukrainske Nationalbank valgte i denne uge at holde centralrenten på seks procent. Der var snak om, at den måske skulle sænkes. Banken har meldt ud, at den også forventer, at niveauet for renten i den næste tid bliver på omkring seks procent. Det skriver UBN.

Ukraine holder kreditvurdering

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at Fitch Ratings har bekræftet, at Ukraine stadig er et stabilt land med vurderingen “B”. Blandt andet bliver Ukraine rost for at have sænket inflationen og nedbragt statens underskud før corona-krisen. Dog skriver Fitch Ratings, at corona-krisen har i hvert fald midlertidigt sat en stopper for de positive tendenser i Ukraine, men at der stadig er sket meget positivt siden 2014-2015.

Sjmygal med nyt om hryvnia

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har i den seneste uge været ude med en række meldinger om fremtiden for den ukrainske valuta hryvnia. Blandt andet har han sagt, at den fremtidige kurs i forhold til den amerikanske dollar i 2021 ventes at blive på 29,0 UAH.

“Valutakursen er sat til omkring UAH 29, hvilket er en smule mere optimistisk end vi havde ventet for i år – UAH 29,5,” sagde premierministeren ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform.

Derudover har Sjmygal også været ude og sige, at han gerne vil nå et niveau med syv procents renter for hryvnia lån for ukrainske iværksættere. Han vil nu arbejde sammen med det ukrainske parlament for at nå dette, hvor han lover resultater sidst på året.

Valutareserven vokser

Den ukrainske Nationalbank skriver, at landets valutareserve er vokset til hele 29 milliarder dollar i august, hvilket er det højeste niveau i otte år. Det er godt nyt for Ukraine efter, at landet oplevede en kortvarig valutakrise efter starten af corona-krisen.

Regeringen: Alt er godt med IMF

Ifølge den ukrainske finansminister Sergii Marchenko er alt på skinner i forhold til det fem milliarder dollar store IMF-lån, som landet fik godkendt tidligere på året. Siden Ukraine fik udbetalt først del af lånet har der været knas mellem den ukrainske regering og IMF. Det skriver UBN.

”Vi er i dialog med IMF og håber at modtage den næste udbetaling. Vi har planlagt yderligere to udbetalinger ved årets udgang på 700 millioner dollar hver, og i den nærmeste fremtid vil der være en onlinekonference. Det vil sige, det bliver ikke et besøg (fysisk besøg fra IMF),” sagde han.

Ifølge Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, er alt dog ikke, som det skal være mellem Ukraine og IMF.

”Faren ved denne officielle linje med, at det går fint på IMF-fronten, er, at politikere lulles i en falsk følelse af sikkerhed, når virkeligheden er, at dette fondsprogram er i alvorlige problemer,” lyder det fra Ash.

Motor Sich-sag giver sagsanlæg

Den kinesiske virksomhed Skyrizon købte i 2016 56 procent af aktierne i den ukrainske virksomhed Motor Sich, der producerer motorer til fly. Selskabet har dog aldrig fået lov til at få adgang til virksomhedens fabrik, da der er gået storpolitik i overtagelsen, da blandt andet USA har sat sig imod købet. USA frygter, at Kina vil få adgang til vigtig teknologi.

Det har, ifølge Unian, nu fået den kinesiske virksomhed til at starte en international retssag imod virksomheden, og mod afgørelserne hos Ukraines agentur for monopol-bekæmpelse og Ukraines State Security for at sætte en stopper for overdragelsen af virksomheden.

Samtidig skriver UBN, at Kinas Skyrizon og Kharkivs DCH Group har lavet en opdateret ansøging til Ukraines Antimonopoly Committee om købet af Motor Sich. Det lægger yderligere pres på Ukraine.

”Indsatsen stiger for Ukraine i historien om Motor Sich. Hvis denne sag skifter til en geopolitisk kamp mellem Kina og USA, bliver Ukraine nødt til at vælge mellem de to sider, hvilket kan føre til betydelige tab for landet,” forklarer Alexander Paraschiy fra Concorde Capital.

Nyt fra landbruget

Ifølge Poultry World har Ukraines eksport af fjerkræ i den første halvdel af året været nogenlunde stabilt med sidste år med en volumen på cirka 212.000 tons. På grund af faldenden priser er selve værdien af eksporten dog faldet med cirka 12 procent til 271 millioner dollar.

The Poultry Site skriver, at Mellemøsten nu er blevet Ukraines største aftager af fjerkræ. Det har tidligere været EU. Skiftet kommer efter, at EU har sat kvoter på importen, og da der har været udbrud af fugleinfluenza i Ukraine. I dag står Saudi Arabien for 18 procent af Ukraines eksport af fjerkræ. Holland står for 17 procent og de Forenede Arabiske Emirater for 12 procent.

Færre arbejdsløse

Antallet af arbejdsløse i Ukraine er faldende. I april var det officielle tal 149.000, mens det i dag er 68.000. Det skriver UBN. Langt fra alle arbejdsløse i Ukraine melder sig arbejdsløse, og det reelle tal er derfor langt højere, men det kan være en indikator på tendensen.

Nye positive tal

Ifølge Rail.insider er godstransporten med tog steget med 10,3 procent i august og er nu over niveauet fra august 2019. Det er første gang siden corona-krisens start, at niveauet er højere end året før, og det er et tegn på, at Ukraine så småt er ved at komme sig igen.

Tal fra den statsejede virksomhed Ukrenergo viser, at forbruget af elektricitet i august også er tilbage på niveau med sidste år. Faktisk var forbruget hos de ukrainske borgere 5,7 procent højere, mens industrien stadig var 2,9 procent under niveauet fra sidste år.

State Customs Service melder også, at eksporten af jern steg med 13 procent i august sammenlignet med niveauet i årets første otte måneder.

Alt dette har fået ICU Investment Group til at opjustere forventningerne til Ukraines BNP i år. Nu regner ICU kun med et fald på 5,7 procent for året, hvilket er markant bedre end den tidligere forventning på 6,7 procent. Næste år forventes en stigning på 5,6 procent i landets BNP.

Ikke ny karantæne

Karantænen i Ukraine er langt fra, hvad den var tilbage i foråret. Og ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal forbliver det sådan. Også selv om at antallet af smittede skulle ske at stige kraftigt.

“Vi forstår – både regeringen og statens ledere – at der ikke kan være en ny nedlukning af Ukraine. Det ved de fleste lande. At lukke landet ned, som vi så i foråret, er umuligt,” sagde han ifølge UBN.

Den udtalelse kommer ellers efter, at Ukraine har det tredjestørste antal nye sager i Europa. Antallet i Ukraine er omkring 2.100 dagligt, mens det i Frankrig er omkring 7.000 og i Storbritannien omkring 3.000.

I Ukraine er antallet af smittede, folk på hospitaler og dødsfald i øjeblikket dobbelt så høje, som det var tilfældet for en måned siden.

UIA åbner rute til USA

Det ukrainske flyselskab UIA åbner en direkte rute mellem Boryspil Lufthavn i Kyiv til JFK i New York snarligt. Billetter kan købes her.

Metro næsten tilbage igen

Nye tal viser, at antallet af rejsende i metroen i Kyiv er tæt på niveauet fra før corona-krisen. I dag er antallet cirka en million passagerer om dagen. Før corona-krisen rejste omkring 1,5 million dagligt i byens metro.

Nyt fra den røde liste

Om du skal i karantæne, når du rejser ind i Ukraine, afhænger af smittetrykket i det land, som du kommer fra. Det bliver målt op imod Ukraine, og hvis smittetrykket i de afrejse land er større, vil landet optræde på Ukraines røde liste over lande, og du skal i 14 dages karantæne ved ankomst i Ukraine – eller få foretaget en Covid-19 test.

Men på grund af de mange nye smittede i Ukraine er færre og færre lande nu at finde på den røde liste. Dermed er det nu nemmere at rejse til Ukraine uden at skulle hverken i karantæne eller få foretaget en test.

Ukraine vil genåbne ældre lufthavne

Ifølge UBN har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ambitioner om at genåbne en række mindre lufthavne i landet, som blev lukket i 90’erne efter Sovjetunionens sammenbrud. Det er en del af præsidentens store planer om at forbedre landets infrastruktur.

”Vi tilføjer alle lufthavne til programmet. Vi vil helt sikkert gøre Poltava lufthavn til en del af vores ‘Big Construction’-program,” sagde Zelenskij på et besøg hos Poltava Lufthavn.

Derudover har Zelenskij også planer om at genåbne landingsbanen på Sumy Lufthavn, hvis der kan findes en investor. Ifølge UBN vil det koste 25 millioner euro at genopbygge lufthavnen igen. Men det vil give store gevinster for borgerne, hvis det sker. I dag tager det indbyggerne omkring tre timer at køre til den nærmeste lufthavn i Kharkiv.