Foto: Markus Spiske hos Unsplash.

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der blandt andet været fokus på en række nye historier fra landets infrastruktur og bilbranchen. Blandt andet er franske Renault klar til at producere biler i Ukraine.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 11. september til den 17. september. I ugen har vi på Ukrainenu skrevet om de øgede restriktioner på grund af det øgede smittetal, men på trods af det øgede antal smittede skal vi ikke forvente en nedlukning lignende foråret, lyder det fra de ukrainske politikere. Det vil være for dyrt.

Sagen om den ukrainske våbenproducent Motor Sich har kørt siden 2017, og den skaber stadig overskrifter. Hos Ukrainenu skriver vi løbende om sagen, men har i denne uge skrevet en artikel, der giver et overblik.

Derudover har vi også kigget nærmere på, hvordan den russiske indflydelse på den ukrainske økonomi bliver mindre og mindre. Ukraine er blevet mindre afhængig af Rusland, siden krigen brød ud i 2014.

I ugens løb har vi også skrevet om, at Verdensbanken presser Ukraine for at få sat gang i landreformen, og vi har skrevet om, at Ukraine gør mere for trafiksikkerheden i landet. Derudover har vi også kigget nærmere på udkastet til budgettet for 2021, hvor der er afsat penge til bekæmpelse af Covid-19, forbedring af infrastrukturen og digitaliseringen.

Ukraine har også, sammen med EU, valgt at pålægge sanktioner imod dem, der er ansvarlige for at falsificere valgresultaterne og bruge vold imod demonstranterne” i Hviderusland. Ukraine følger derfor EU’s linje.

Hos Ukrainenu har vi også skrevet om to nye meningsmålinger, hvor en peger på, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij stadig er den mest populære ukrainske politiker på trods af faldende støtte. En anden viser, at der er støtte iblandt den ukrainske befolkning til den nuværende corona-karantæne i landet, som er blødt op i den seneste tid.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Renault skal producere biler i Ukraine

UBN skriver, at den franske bilfabrikant Renault er begyndt at bygge biler hos Zaporizhia Automobile Plant – UkrAVTO.

“ZAZ gennemgik en omfattende modernisering for fuldt ud at overholde de internationale kvalitetsstandarder fra Groupe Renault,” lød det fra virksomheden ifølge mediet uden at oplyse, hvilke modeller der skal bygges, eller hvor stor den franske investering er.

Den franske bilproducents leder i Ukraine og Østeuropa, Max Missana, siger, at “produceret i Ukraine vil være på samme kvalitetsniveau som produkterne fra andre fabrikker fra Renault Group.”

Ukraine har tidligere været en større bilproducent, men over tiden er antallet af biler produceret i Ukraine faldet drastisk. Ifølge UBN producerede Ukraine for eksempel 424.000 biler tilbage i 2008, mens det tal var blot 172 biler i juli i år. Det er håbet, at aftalen med Renault kan være med til at skubbe gang industrien i Ukraine igen.

Flere brugte biler i Ukraine

Nye tal fra Ukravtoprom viser, ifølge UBN, at antallet af importerede brugte biler i august var 35 procent højere end samme periode sidste år. Importen af nye biler faldt med 16 procent i samme periode. I løbet af august importerede Ukraine 206.500 brugte biler, hvilket var fire gange højere end antallet af nye biler, skriver mediet.

Ifølge Volodimir Kovel, der er medstifter af en organization, som beskytter importen af biler, siger, at antallet af brugte biler importeret fra USA er tilbage på niveauet fra før corona-krisen. Ukraine importerer mange brugte biler fra udlandet, der har været skadet. Ukraine sætter dem i stand igen. De ukrainske politikere har talt om at stoppe denne praksis, men det ser ikke ud til at være sket på baggrund af de nye tal.

Fartkontrol har en effekt

Ukraine besluttede for 100 dage siden at installere en række fartkameraer rundt omkring i Kyiv og regionen. De første 50 kameraer har ifølge Aleksei Biloshitsky, der er viceleder af færdselspolitiet, fået antallet af ulykker på strækningerne til at falde med faktor seks.

Der er blevet givet 833.949 bøder i samme periode, hvor UBN skriver, at 77 procent af bøderne er blevet betalt. Det er værd at bide mærke i, at du ikke kan få din udenlandske bil ind i Ukraine igen, hvis du får en fartbøde og ikke får den betalt, før du forlader landet.

Tidligere har bøderne været relativt lave, men et nyt lovforslag forelagt det ukrainske parlament kan få bøderne til at stige 6,5 gange til 122 dollars for en større fartovertrædelse, som er, hvis du kører 50 kilometer i timen for hurtigt på en strækning. Det er også muligt, at straffen for at køre påvirket af spiritus vil øges til mulig fængselsstraf og tabet af retten til at køre bil i 10 år.

Ifølge den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kriklii er det regeringens mål at reducerede antallet af færdselsulykker med 30 procent i 2025. Det vil redde 1.500 liv om året og forhindre 15.000 skader, lyder det. Regeringen vil ikke kun opnå det ved fartkameraer og større bøder, men også ved at bygge 26 rundkørsler og en række andre installationer såsom blandt andet flere fodgængeroverfelter. UBN skriver, at Verdensbanken tidligere har estimeret, at vejskader koster Ukraine to procent af landets BNP om året, hvilket svarer til cirka to milliarder dollar.

Flere lastbiler skal tjekkes

Ifølge den ukrainske regering skal lastbiler i fremtiden tjekkes yderligere for overvægt på landets veje. For tunge lastbiler ødelægger asfalten, og da Ukraine i øjeblikket er i gang med en større renovering og udbygning af infrastrukturen, så skal vejene i fremtiden beskyttes bedre.

Derfor skal de mange tjek af lastbilers vægt nu udvides til at være 24 timer i døgnet, og der skal installeres yderligere 50 vægtstationer i år, hvor lastbilernes vægt kontrolleres, lyder det ifølge UBN.

Stor støtte til vejprojektet

Ifølge Kyiv International Institute of Sociology, der har lavet en rundspørge hos 2.049 personer, så er der stor støtte til den ukrainske præsidents store ambitioner om at modernisere landets infrastruktur. Hele 90 procent støtter projektet, mens 49 procent peger på, at det især er landets veje som bør være førsteprioritet. Det skriver UBN.

Dansker vil lave hoteller

Danske Jesper Henriksen, der er forhenværende leder af Radisson Hotel Group i Kyiv, er gået sammen med Terry Pickard, der er bestyrelsesformand hos Pickard Real Estate & Asset Services. De vil lave en række hoteller i oplandet til de større ukrainske byer, fordi de håber på, at moderniseringen af landets veje vil få folk til at køre mere.

Der bliver primært tale om trestjernede hoteller med omkring 100 til 120 værelser. Der kommer også til at være McDonalds på hotellerne.

Ændringer af statens togvirksomhed

Transporten af gods på Ukraines jernbaner er stigende, og derfor vil Volodimir Zhmak, der er den nye direktør hos den statsejede togvirksomhed UZ, gerne splitte virksomheden op i fire. Der vil være en afdeling for fragt, passagertransport, infrastruktur og en for containere. Det skriver GMKCenter. Den plan ser ud til at blive støttet af landets regering, men der mangler endelig godkendelse.

Derudover melder virksomhedens strategiske direktør Alexander Karnachev, at yderligere syv private virksomheder har udtrykt interesse for at blive en del af et pilotprojekt, der skal tillade private virksomheder at fragte gods på landets jernbaner. Det skriver Magistral.

Alle disse nyheder kommer samtidig med, at Fitch Ratings har opgraderet UZ fra B- til B. Det sker blandt andet på grund af, at Sberbank har besluttet at forlænge et lån til virksomheden med yderligere tre år.

Unian: Valutakursen vil blive stabil i 2021

I en længere analyse har det ukrainske nyhedsbureau Unian i denne uge kigget nærmere på den ukrainske valuta hryvnia. Der er megen spekulation, om hvorvidt den vil stige eller falde næste år – især efter tumulten med den ukrainske Nationalbank. Ifølge Unian vil hryvniaen ikke svækkes i forhold til den amerikanske dollar næste år.

“Billedligt talt går toget en vej. Situationen har for nylig udviklet sig på markøren, hvor NBU (Nationalbanken, red.) køber udenlandsk valuta fra markedet i de øjeblikke, hvor hryvniaen viser styrke og stiger, og dermed ‘glatter’ styrken af hryvniaen. Men på den anden side, når hryvniaen svækkes, er NBU ikke alt for villig til at styrke valutaen og ‘udjævner’ ikke dens svækkelse,” siger en ekspert til mediet.

Unian peger dog på, at corona-krisen er en usikkerhed, som er svær at spå om, og det kan derfor ende med at komme ændringer i valutakursen.

Nyt om korruption

Roman Olearchyk, der er korrespondent for Financial Times i Ukraine, har i denne uge skrevet om det ukrainske retssystem.

”I de fleste lande lægger dommerne sig ud med mafiaen. I Kyivs distriktsadministrationsret er nogle af dommerne mafiaen, siger efterforskere imod korruption,” skriver Olearchyk, som ikke mener, at den ukrainske præsident gør nok i kampen mod korruption.

Også hos Atlantic Council har de i denne uge beskæftiget sig med korruptionsspørgsmålet i Ukraine. Her skriver Diane Francis, at korruptionsarbejdet i Zelenskijs første år ikke har været godt nok.

“Bestræbelser er på tilbagetog og i fare for helt at ende … præsident Zelenskij skal påtage sig opgaven med at kigge på landets retlige kabale,” skriver hun og advarer imod, hvad der kan ske uden et opgør.

“Opretholdelsen af korrupte domstole vil i sidste ende koste Ukraine – IMF og den vestlige støtte. Ukrainerne vil forblive fattige, investorer vil boykotte, og landet vil glide tilbage under oligarker og de skyggefulde russiske styrkers kontrol,” lyder advarslen.

Ifølge UBN har Gerry Rice, der er talsperson for IMF, i denne uge udtalt, at antikorruptionsarbejdet i Ukraine er altafgørende. Hun vil heller ikke oplyse endnu, hvornår IMFs første kontrolbesøg i Ukraine finder sted. Her skal IMF se på, om Ukraine overholder betingelserne for det fem milliarder store lån, som landet fik til at bekæmpe coronavirussen.

Ukrainsk politiker under pres

Censor.net skriver i denne uge, at den magtfulde ukrainske politiker Viktor Medvedchuk er kommet i problemer efter, at det er kommet frem, at han ejer en yacht til en værdi af 200 millioner dollar og et stort landområde i Bulgarien, som han ikke har opgivet. Det skal han ellers, når han sidder i det ukrainske parlament.

Det er endnu uklart, hvilke konsekvenser det vil eller kan få.

Oplysninger om udlændinge

National Anti-Corruption Bureau har i denne uge bedt landets banker om at give bureauet adgang til information om udlændinges køb og salg af landets obligationer. Det skriver Interfax-Ukraine. Det er blandt andet for at se, om prisen er kunstigt opjusteret.

Kina er Ukraines største handelspartner

Nye tal fra august viser, at Kina er Ukraines største handelspartner med en samlet samhandel på 9,4 milliarder dollar i august måned. Samhandlen med Rusland var til sammenligning 4,7 milliarder dollar. UBN skriver, at Ukraine havde et handelsoverskud med Kina på 800 millioner dollar, mens der var et underskud med Rusland på 900 millioner dollar.

Center for Economic Strategy skriver i et nyt studie, at Ruslands økonomiske indflydelse på Ukraine er faldende. Siden 2012 er Ukraines import fra Rusland faldet fra 18 procent af Ukraines BNP til blot seks procent i 2019. Det er også noget, som vi har skrevet om hos Ukrainenu.

Ukrainsk selskab færdiggør endnu en tanker

Kyiv Post skriver i denne uge, at det ukrainske skibsselskab Smart Maritime Group har færdiggjort det fjerde kemiske tankerskib for det hollandske selskab Veka Group. Skibet blev bygget i Kherson. Skibet er designet til at transportere olie og kemikalier.

Ukraine tjener to milliarder dollar på gas

Lederen af bestyrelsen hos den statsejede statsvirksomhed Naftogaz har i denne uge oplyst, at Ukraine ventes at tjene to milliarder dollar i 2020 på den russiske gas-transit gennem landet. Det skriver Censor.net.

Mystisk gaseksplosion nær Kyiv

Tirsdag nat eksploderede et af de større gasrør nær Kyiv, der står for at levere gas fra Rusland til EU. Flere medier har skrevet om eksplosionen, som nogle spekulerer i kan være et angreb for at forstyrre leverancen af gas, mens andre påpeger, at de ukrainske gasrør er gamle. De mener derfor, at det nok bare er en ulykke.

“En større eksplosion nær Kyiv har rystet den massive naturgasrørledning fra Kyiv-Vest-Ukraine-1,” skrev S&P Global Platts.

Eksplosionen skete blot ti kilometer fra det sidste metro stop på den blå linje i Kyiv, Teremky. Ingen skulle være kommet til skade.

Militærudgifter stiger i Ukraine

Aleksei Danilov, der er leder af Ukraines National Security and Defence Council, har i denne uge oplyst, at de ukrainske udgifter til militæret i 2021 vil stige til 5,92 procent af GDP. Det skriver Unian. Det er en stigning i forhold til 2020, hvor de udgjorde 5,45 procent af BNP.

“Stigningen i udgifterne er den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskys principielle holdning til nationale sikkerhedsspørgsmål,” sagde Danilov.

Møder med Østrig

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har været på sit første udenlandske besøg siden corona-krisen. I denne uge har han besøgt Østrig, hvor han var på officielt besøg. Det skriver Ukrinform.

”Vores første internationale besøg under karantænen er til Østrig. Vores lande har lange historiske forbindelser, under nye udfordringer skal de styrkes. Taknemlig over Østrigs støtte til Ukraines suverænitet og territoriale integritet,” skrev præsidenten på Twitter.

Ukrinform skriver, at Zelenskij blandt andet har talt med Østrigs regering om muligheden for, at østrigste investorer kan investere i Ukraines planer i infrastrukturen – især når det kommer til tunneller. Derudover skriver mediet, at Ukraine også gerne vil udvikle skiresorter, hvor håbet er, at Østrig kan spille en rolle i udviklingen af denne turismesektor.

”Vi har brug for dine højt kvalificerede specialister i infrastrukturprojekter. Vi har tunnelkonstruktionsprojekter. Jeg ved, at du er på et meget højt niveau inden for dette område. Jeg opfordrer dig oprigtigt til at gennemføre fælles projekter med Ukraine i vores land,” sagde Zelenskij.

Sjmygal vil have plan imod ulovlig skovfældning

Ukraine har store problemer med ulovlig skovfældning, og i denne uge talte den ukrainske premierminister Denis Sjmygal med repræsentanter for et selskab, der bearbejder træ. Det skriver Ukrinform.

“Spørgsmålene i kampen mod ulovlig skovhugst, brandforebyggelse og udvikling af industrien generelt blev drøftet med repræsentanter for træforarbejdningsvirksomheder,” lød det fra Sjmygal efter besøget.

“For at øge produktionsmængderne og videreudvikle branchen skal vi gennemføre nogle systemiske opgaver: fra oprettelse af e-bogføring af træ til styrkelse af ansvaret for overtrædelse af lovgivningen inden for skovressourcer,” gjorde Sjmygal det klart.

Nyt fra flytrafikken

Ifølge Lowcost Avia har Wizz Air aflyst 12 ruter fra Ukraine indtil marts. Der er tale om afgange fra Kyiv International Airport, Kharkiv, Lviv, Odesa og Zaporizhia. Avianews skriver til gengæld, at Azur Air Ukraine har planer om at starte direkte flyvninger til næste forår fra Boryspil Lufthavn i Kyiv til New York, Miami og Chicago.

Den Kyiv-baserede virksomhed European Travel Insurance har ifølge UBN solgt 63 procent færre forsikringer til turister denne sommer sammenlignet med sommeren i 2019. Antallet af forsikringer til ukrainske rejsende til udlandet faldt med 64 procent til 191.000, mens tallet for indenrigsrejsende faldt med 58 procent til 35.000.

”Selvom grænserne åbnede, og lufttrafikken genoptog i begyndelsen af juni, forblev turister alvorligt bange for den triste oplevelse af karantænen og havde ikke travlt med at springe ud i at rejse igen,” lyder det fra virksomheden ifølge mediet.

Ny lufthavn i Dnipro

I denne uges startede arbejdet på et syv år gammelt projekt til 200 millioner dollar, der skal bygge en ny lufthavn i Dnipro. Ifølge det ukrainske ministerium for infrastruktur bliver der bygget en 3,2 kilometer lang landingsbane og en terminal til at kunne håndtere 1.000 passagerer. Dnipro har allerede en lufthavn, men den er i dårlig stand og har en terminal tilbage fra Sovjet-tiden. Derfor er der brug for noget nyt.

Odesa Lufthavn bliver moderniseret

Ifølge Center for Transportation Strategies bliver en ny landingsbane hos Odesa Lufthavn åbnet ved udgangen af dette år. Det udtaler den ukrainske minister fra infrastruktur Vladislav Kriklii. Landingsbanen på hele 2,8 kilometer ventes at kunne tiltrække flere og større fly.

Ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal er der også planer om at modernisere landingsbanen hos Kherson Lufthavn.

“Kherson International Airport er en strategisk infrastrukturfacilitet i regionen og har et betydeligt potentiale til at øge antallet af fly og passagertrafik,” siger han ifølge UBN.

Antonov vil sælge fly

Den ukrainske flyproducent Antonov har sat sig som mål at producere 12 An-179 militære fragtfly om året fra 2023. Det skriver Ekonomichna Pravda. Allerede nu arbejder Antonov Airlines på en ordre fra Peru, der gerne vil have et An-179 fragtfly. UBN skriver, at også det ukrainske indenrigsministerium har bestilt 13 fly.