Foto af Kyrylo Kholopkin hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har det ukrainske parlament blandt andet vedtaget den længeventede plan om at få gjort Dnipro-floden til et knudepunkt for landets godstransport. Det var den under Sovjetunionen, men den er siden ikke blevet vedligeholdt. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 4. december til den 10. december. I den seneste uge har vi på Ukrainenu blandt andet introduceret vores nye business club for skandinaviske virksomheder med interesse for Ukraine. Formålet er at øge vidensniveauet og styrke netværket blandt de skandinaviske virksomheder, der arbejder med Ukraine.

”Vi tror på, at gode forretningsidéer opstår, når mennesker mødes. Derfor deler medlemmer af Ukrainenu Business Club viden og erfaring med at arbejde i og med Ukraine, når vi mødes i netværket, ligesom vi sørger for at øge vores fælles viden gennem faglige præsentationer fra eksperter”, siger Mikkel Schøler, chefredaktør for Ukrainenu.dk

Derudover har vi skrevet om den danske møbelproducent Hjort Knudsen oplever stigende salg under corona-krisen og nu vil udvide

“Men vores salg var kun påvirket i cirka syv uger. Efter det har vi oplevet stor vækst ligesom andre leverandører af produkter til hjemmet. Vi oplever meget stor interesse og ligger 25 til 30 procent over vores mål. Det er en meget voldsom stigning,” siger bestyrelsesformanden for Hjort Knudsen. 

Derudover har vi på Ukrainenu også forsøgt at få sat de nuværende mange nyheder om Ukraine i perspektiv. Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, siger, at Ukraine nu står overfor en ny politisk virkelighed, hvor præsidenten har mindre magt. 

“Folkets støtte til præsidenten er meget lavere, end det var for et år siden… Den manglende opbakning gør, at alle Zelenskijs beslutninger fremadrettet bliver dyrere rent politisk. Nogle af hans medlemmer i partiet vil have mere for at støtte ham, da de ikke tænker på partiets bedste, men i stedet mere på deres egen fremtid – også en mulig fremtid uden Zelenskij,” siger Jakubin.

Derudover har vi også skrevet om, at den ukrainske præsident har genindført en meget vigtig regel, om at politikerne i parlamentet igen skal opgøre deres aktiver. Den regel blev ellers fjernet for nyligt. 

Der er også godt nyt om julerejsen hjem. Der har været store spekulationer, om hvorvidt Ukraine igen vil indføre en hård karantæne, som landet oplevede tilbage i foråret for at dæmme op for corona-epidemien. Det kommer nu ikke til at ske, og det er godt nyt for alle, der har planer om juleferie hjemme i Danmark. I stedet kommer der dog karantæne i store dele af januar

Hos Ukrainenu har vi også skrevet om, at Ukraine og Kina kommer endnu tættere hinanden. Blandt andet har de i ugens løb holdt en investeringsmesse. Det er det nyeste tiltag mellem de to lande. 

Den ukrainske minister for økonomi har i ugens løb meldt ud, at BNP’en først kommer til at rette sig igen i løbet af foråret. Det er dårligere udsigter end tidligere, og det skyldes, at corona-krisen har været hårdere end ventet. Ukraine har også et stort hul i budgettet, som nu ser ud til delvist at blive lukket af nye låneudbetalinger fra EU og et nyt lån fra EIB

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

Lov vedtaget: Dnipro-floden skal være transportvej

UBN skriver i denne uge, at det ukrainske parlament har vedtaget en ny lov, som skal udvikle Dnipro-floden, så den igen kan blive et nøglepunkt i godstransporten. Loven har været 12 år undervejs. Det er planen, at godstransporten skal tredobles til 30 millioner ton om året i 2025. Der skal etableres en fond, der skal finansieres med skatter på brændstof. 

Regeringen regner med, at planen vil generere over 500 millioner dollars om året i økonomisk aktivitet. Det har den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kriklii skrevet på Telegram. Det vil også spare de ukrainske veje meget, hvis en del af transporten i stedet fragtes via Dnipro-floden. Kriklii regner med, at det vil spare Ukraine 35 millioner dollars for hver en million tons ekstra, som der vil blive fragtet på Dnipro-floden.

“Overalt i verden er flodtransport den billigste og mest miljøvenlige måde at levere varer på. Ukraine har et enormt potentiale for udvikling af vandtransport, men nu transporteres mindre end en procent af alle varer via floden (i EU er det syv procent). Samtidig er Donau og Dnipro inkluderet i fem største floder i Europa,” skriver parlamentsmedlemmet Arten Kovalev, der er hovedarkitekten bag planen, på Facebook.

Det er også regeringens håb, at planen vil betyde en genoplivning af Ukraines skibsbyggeri og flodkrydstogtturismen.

Det ukrainske nyhedsbureau Unian har i denne uge skrevet en længere analyse om regeringens planer. De er enige i, at Dnipro-floden har et stort potentiale, men at der er meget, der skal gøres, hvis godstransporten på floden nogensinde skal genoplives til tidligere højder under Sovjetunionen. 

Ukraine vil mere med handelsaftalen med Storbritannien

UBN har også i denne uge skrevet om, at Ukraine gerne vil genåbne frihandelsaftalen, som Ukraine og Storbritannien indgik tidligere i år. Derudover vil Ukraine også gerne lave frihandelsaftaler med Egypten, Indonesien, Jordan, Marokko og Vietnam, da Ukraine kan se et stort potentiale i at eksportere specielt fødevarer til de lande. 

Ukraines salg af obligationer klarer sig godt

Tellimer Research skriver i denne uge, at de ukrainske obligationer er en af dem, der klarer sig bedst efter præsidentvalget i USA. 

“Statsobligationer går foran, strammer 100-150 bps i november og overgår EM-indekser på trods af usikkerhed om IMF-finansiering og den ødelæggende virkning af coronavirus på den ukrainske økonomi,” skriver Kiti Pantskhava, der er analytiker hos Tellimer Research. 

Rusland genstarter Nord Stream 2

Nord Stream 2 kan få store konsekvenser for Ukraine, da det vil gøre Ukraine mindre betydelig som transitland for russisk gas til EU. USA har lavet sanktioner imod projektet, da de mener, at det er imod landets interesse, hvis EU bliver mere afhængig af russisk gas. Byggeriet har derfor været standset i et år, men nu begynder Rusland igen byggeriet. Det forlyder det i et dokument fra Tysklands maritime myndigheder

Tyskland har presset på for at få projektet gennemført, og de mener, at USA’s sanktioner er ulovlige. Ifølge Tyskland er USA bange for, at Nord Stream 2 vil ødelægge USA’s muligheder for at sælge gas til EU. 

Ukraine vil købe fly af Avakov

Ukraine har store planer for virksomheden Avakov, som blandt andet bygger nogle af verdens største transportfly. Nu vil det ukrainske forsvarsministerium købe nye fly af virksomheden. Det siger Oleg Urusky, der er minister for strategiske industrier i Ukraine, til Radio Svoboda. 

”En kontrakt vil blive underskrevet mellem Forsvarsministeriet og Antonov State Enterprise for tre An-178-fly, hvilket vil være første gang i Ukraine siden landets uafhængighed,” siger ministeren. 

Black Friday var en succes for nogle

På grund af weekendkarantænen havde en del virksomheder ændret Black Friday til Black Week. Det skriver UBN. Det har været en succes for nogle, mens andre stadig har problemer med salget. Akkord Bank melder, at der har set en stigning i brugen af kreditkort på 38 procent i ugens løb, hvilket dog er lavere end sidste års stigning på 47 procent. Ifølge Kreditvest Bank er Black Week-salget i år faldet med 40 procent sammenlignet med sidste år. 

Elektronikkæden Moyo har i modsætning oplevet en fordobling i salget, og danske Jysk har haft en 10 procent stigning og hele 1,5 millioner besøgende i deres online butik, hvilket er en stor stigning fra sidste år. 

Weekendkarantænen var dyr

Det har kostet landets shoppingcentre omkring 250 millioner dollars, at der i de sidste tre weekender har været indført weekendkarantæne i Ukraine. Det viser nye tal fra Ukrainian Council & Shopping Centers, ifølge UBN. Der blev godt nok handlet mere om fredagen, men det kunne ikke kompensere for tabet lørdag og søndag, hvor shoppingcentrene skulle holde lukket. 

Lønnen stiger i Ukraine

Ifølge State Statistics Service i Ukraine er de reelle lønninger i landet steget med 11 procent i oktober – sammenlignet med samme periode året før. Landets sundhedspersonale får i dag 54 procent mere i løn end sidste år, mens lønninger er stagneret hos hotel- og restaurantpersonale.

Den gennemsnitlige månedsløn i Ukraine er nu på 430 dollars. De er højest i Kyiv, hvor gennemsnitslønnen er på 618 dollars. 

Regeringen har planlagt en stigning i mindstelønnen på 30 procent, men den bliver nu udskudt, da regeringen gerne vil holde inflationen i ro, og da de har problemer med at få statsbudgettet til at hænge sammen. 

Bilsektoren vokser i Ukraine

Ukrinform skriver i denne uge, at der blev bygget 638 biler i Ukraine i november måned, hvilket er en fjerdedel mere end samme måned sidste år. Produktionen af biler i Ukraine er stadig meget lav, men den er stigende på trods af corona-krisen, der har haft en indflydelse på salget. 

De ukrainske myndigheder har i denne uge også meldt ud, at Honda har planer om at vil øge deres tilstedeværelse i Ukraine, og at de blandt andet vil udvikle it-løsninger her. Det skriver Ukrinform.

“Vores råd er at støtte liberaliseringen af den bilaterale handel, udvide forhandlernetværket, investere i produktion af færdige varer, tiltrække ukrainske it-virksomheder til udvikling af software til biler og motorcykler,” lyder det fra de ukrainske myndigheder ifølge mediet. 

Flere bøder for overvægt

De ukrainske myndigheder har i år sat ind overfor overvægt på landets veje. Flere lastbiler kører med overvægt, og politiet har fået til opgave at få dem til at overholde reglerne, da det er farligt og ødelægger vejene. I november har det ukrainske politi tjekket 75.000 lastbiler, hvilket er fire gange mere end antallet i samme måned sidste år. Det skriver UBN. Der bliver fundet brud på reglerne i to procent af tilfældene, og det har i år indbragt den ukrainske statskasse 4,5 millioner dollars i bøder. 

IRENA vil holde konference om vedvarende energi

Ukrinform skriver i denne uge, at International Renewable Energy Agency, IRENA, vil afholde deres første konference om vedvarende energi i Ukraine, når det bliver muligt efter corona-krisen. De vil blandt andet øge dialogen mellem Ukraine og EU, hvilket Ukraine tager godt imod. 

“Ukraine har et ambitiøst mål om dekarbonisering af energi, industri og transport. Brug af grønt brint er et af de vigtigste redskaber til at nå det. Vi betragter også dette mål som en del af en bredere strategi for vores integration i Den Europæiske Union,” siger den ukrainske udenrigsminister. 

Høsten er ved at være på plads

Det ukrainske ministerium for økonomi, handel og landbrug melder, at 99 procent af høsten er i hus. I alt blev der høstet på 24 millioner hektar i år, hvilket er et areal cirka seks gange Danmarks størrelse. Høsten har været ramt af tørke og oversvømmelse, og den er derfor ikke på samme niveau som året før. Korn-eksporten er nede med 14 procent til 20 millioner tons, mens majs-eksporten er nede med 26 procent til seks millioner tons. Der er dog tale om volumen. Da fødevarepriserne er steget meget i løbet af året, så vil den samlede eksportværdi ikke blive ramt i samme omfang. 

Stor flydende kran kommer til Ukraine

Ukraine er i gang med at bygge og renovere en række broer i Ukraine. Det er en del af landets store plan for transportsektoren. UBN skriver i denne uge, at europas største flydende kran nu er på vej til den ukrainske by Zaporizhia fra Tyrkiet, hvor den skal være med til at færdiggøre en bro. Den er hele 148 meter høj, når den er foldet helt ud.  

Brændstofpriserne stiger igen

Censor.net skriver i denne uge, at brændstofpriserne, som har været stigende i et stykke tid i Ukraine, igen stiger. Priserne stiger hos alle selskaber, og det kommer efter, at oliepriserne er steget i den sidste måned.

Ville bestikke sig til post

En tidligere ansat hos statsvirksomheden JSC Nikolaevoblenergo er blevet anholdt for at ville bestikke lederen af Ukraines State Property Fund. Han ville have lederen til at udnævne ham som leder af statsvirksomheden, og han var, ifølge censor.net, klar til at betale 100.000 dollars. Derudover ville han betale et stort beløb hver måned efter, at han var på posten. 

Ukrposhta køber nyt pakkecenter

Det ukrainske pakkeselskab Ukrposhta har planer om at bygge en ny central på hele 600.000 kvadratmeter. Det skriver UBN. Pengene kommer blandt andet fra EBRD og Den Europæiske Investeringsbank, der har givet Ukrposhta et lån på 93 millioner euro. Pengene skal også gå til at bygge en række centraler i byer såsom Kyiv, Kharkiv, Lviv og Dnipro. 

Førstedamen vil hjælpe handicappede

Den ukrainske førstedame Olena Zelenska vil hjælpe de handicappede på landets arbejdspladser. Det skriver UBN. Blandt andet vil hun fjerne barrierer, som gør det svært for både fysisk og psykisk handicappede at indtræde på arbejdsmarkedet og deres mulighed for at handle. En række virksomheder har skrevet sig op blandt andet landets største supermarkedskæde ATB.

Ny app: Nemt at få statistik

Meget af statistikken i Ukraine kommer fra State Statistics Service, som vi også ofte bruger hos Ukrainenu. Nu lancerer de en app, så du kan få alt statistikken på din smartphone. Du kan blandt andet få mere at vide om Ukraine BNP og mere detaljeret om udviklingen i landets priser, industrien, landbruget, transportsektoren, udviklingen i samhandlen og byggeriet.  

Wizz Air sælger billige billetter

Wizz Air har genstartet en række rejser fra Ukraine, og derfor sælger selskabet lige nu billetter med 50 procents rabat. Det skriver Ukrinform. Det omhandler blandt andet afgange til Danmark, så det er muligt at finde en billig tur hjem i julen, hvis du endnu ikke har booket billet. 

Nu kan du flyve til Tyrkiet på skiferie

SkyUp og UIA vil starte flyvninger til Tyrkiets bjergområde Anatolian fra den 27. december. Det skriver UBN. Der vil det være muligt at tage på skiferie. UIA vil flyve til byen Kayseri fra lufthavne i Kyiv, Kharkiv, Odesa og Zaporizhia, mens der også vil være en yderligere afgang til Erzurum fra Kyiv.

UIA beder staten om lån

Den ukrainske flyselskab UIA er i store økonomiske problemer grundet corona-krisen og har planer om at fyre 150 piloter. Nu beder selskabet den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij om et lån med lave renter. Derudover vil selskabet gerne have fjernet anden gæld. 

”UIA kræver ligesom andre luftfartsselskaber i Ukraine øjeblikkelige foranstaltninger med statsstøtte, som vil give dem mulighed for at overleve indtil genoptagelsen af efterspørgslen og mulighederne for international lufttransport,” lyder det fra UIA, ifølge UBN

UIA forsøger stadig at refundere for aflyste afgange fra tidligere på året. De har indtil videre blot refunderet 60 procent. 56.000 personer venter stadig. 

Turismen var hårdt ramt i Kyiv

Kyivs myndigheder har opgjort, at coronavirussen, og den medfølgende karantæne, har kostet byen en milliard dollars i manglende indtægter fra turisme. Der har været cirka 300.000 turister i Kyiv i år, hvilket er markant lavere end sidste år, hvor tallet var hele to millioner. 

”Dette får os til at lede efter nye retninger og partnere, blandt andet i landene i Skandinavien, Mellemøsten og Den Persiske Golf. Det bliver lovende,” lyder det fra myndigheder ifølge det ukrainske medie Ukrinform

Ukraine begynder at vaccinere i januar

UBN skriver i denne uge, at Ukraine modtager otte millioner vacciner mod Covid-19 i januar, og derefter vil begynde at vaccinere. Myndighederne går ud fra, at de kan nå at vaccinere fire millioner denne vinter, hvilket svarer til cirka 10 procent af befolkningen. Det vil derefter tage noget tid at få vaccineret næste gruppe. Regeringen regner dog med, at de vil kunne få vaccineret cirka halvdelen af befolkningen næste år.