Foto af meriç tuna hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge er der nye tal, der peger på, at høsten i slutningen af året ikke bliver særlig god. Derudover er der problemer med IMF-lånet og en ny sag viser, at Deutsche Bank har hjulpet PrivatBank med at hvidvaske penge.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 18. september til den 24. september. I ugen har vi på Ukrainenu blandt andet skrevet om, at danske Jesper Henriksen har planer om at bygge ti hoteller rundt omkring i Ukraine. Hotellerne skal være billige og fokusere på erhvervsdrivende, og der er planer om at lave en aftale med McDonalds. Det er håbet, at alle planerne vil være klar næste år.

Derudover har vi denne uge taget hul på vores tema om landbruget i Ukraine. I første omgang har vi kigget lidt nærmere på økologien, der i Ukraine er en voksende sektor, som dog stadig har plads til yderligere vækst. En række virksomheder har stor succes med eksport.

“Der er en stigende interesse for økologi, og vi oplever, at folk specielt efterspørger vores produkter i hobbylandbrug og i deres køkkenhaver. Det hjælper med at øge udbyttet, og vi vil gerne eksportere meget mere på sigt,” siger Anna Pradanova fra virksomheden Embio.

Derudover har vi på Ukrainenu skrevet om, hvordan detailsektoren i landet klarer sig forbløffende godt på trods af corona-karantænen. I løbet af sommeren har detailhandlen slået sidste års salg. Det er dog ikke tilfældet for alle sektorer i landet, og 40 procent af de ukrainske virksomheder frygter, ifølge en ny undersøgelse, en stram karantæne.

Hos Ukrainenu har vi også kigget nærmere på, at den hviderussiske præsident Alexander Lukashenko nu er endnu hårdere over for nabolandene såsom Ukraine. Det er på tale at lukke grænserne. I Ukraine forsøger landets præsident Volodimir Zelenskij at tiltrække de hviderussiske it-folk, som måske gerne vil forlade det uroplagede land.

Han har i denne uge været ude at give en række garantier til it-sektoren, som også hjælper branchen mere generelt.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Uro om Ukraines reformkurs

I denne uge har der været udtrykt flere bekymringer om Ukraines manglende anti-korruptions arbejde. Blandt andet har Viola von Cramon fra Europa-Parlamentets udenrigskomite tweetet i denne uge.

”Dette vil vi ikke glemme. Regeringen bringer den visumfrie ordning i fare med Den Europæiske Union og den næste tranche på 1,5 milliarder euro i bistand,” lyder det fra von Cramon ifølge UBN.

Tweetet kommer som en reaktion på, at det ukrainske parlament i denne uge udpegede kontroversielle medlemmer som eksperter i en komite, der skal vælge en chefanklager for anti-korruptionsarbejdet. Derudover har den ukrainske forfatningsdomstol sagt, at NABU, der er Ukraines uvildige anti-korruptionsenhed, er forfatningsstridig og skal lukkes.

Også ambassadørerne fra G7-landene har været ude med en udmelding. De har, ifølge mediet, skrevet på Twitter, at den ukrainske regering skal “demonstrere politisk vilje til at beskytte uafhængighed” af disse institutioner såsom NABU. Ellers vil det koste i reformprocessen.

Også EU og USA har været ude med en samlet udmelding, hvor de har gjort det klart, at et fremtidigt samarbejde afhænger af, at Ukraine får valgt en respekteret anti-korruptions chefanklager.

Financial Times har i denne uge skrevet, at “opretholdelse af NABUs uafhængighed er en betingelse for den livslinje på fem milliarder dollars, som IMF nåede til enighed om med Kyiv i maj samt finansiering af flere milliarder dollars fra andre udenlandske bagmænd.”

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har i denne uge, ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform, været ude at sige, at han håber, at IMF, der har lånt fem milliarder dollar til Ukraine, vil holde deres ventede kontrolmøde med Ukraine online.

“Ukraine sætter stor pris på den omfattende støtte, der ydes af IMF i vanskelige tider for hele verden,” sagde premierministeren.

Problemer i energisektoren

Der har tidligere været store problemer med grøn energi i Ukraine, hvor regeringen i et forsøg på at sænke statens udgifter har tilbageholdt aftalt økonomisk støtte til en række virksomheder. Senere blev der så endelig indgået en aftale, som vi på Ukrainenu har skrevet om, men nu ser det ud til, at aftalen måske ikke bliver overholdt. Det skriver UBN.

Den ukrainske regering skylder omkring en milliard dollar til producenterne af vedvarende energi, men det ukrainske parlament afviste i denne uge en lov med en model for tilbagebetale gælden.

”På nuværende tidspunkt ser vi ikke, hvordan regeringen vil være i stand til at løse dette problem. Dette reducerer både chancen for at udstede statsobligationer og endnu mindre chancen for, at betalinger på vedvarende energikilder vil ske i overensstemmelse med juridiske forpligtelser,” lyder det fra Olga Eremina fra EBRD.

Nord Stream 2 er i problemer

Hos Ukrainenu har vi løbende skrevet om Nord Stream 2, som har stor indflydelse på, hvor meget russisk gas der i fremtiden skal sendes gennem Ukraine. I denne uge har Europa-Parlamentet stemt for en ikke-bindende resolution, der skal få Tyskland til at stoppe konstruktionen af Nord Stream 2. Reaktionen kommer efter, at den russiske oppositionsleder Alexei Navalny blev forgiftet. Han blev behandlet i Tyskland, hvor giften Novichok blev fundet, en nervegas kendt fra det russiske militær.

Gasrør er repareret

I sidste uge skete der en mystisk eksplosion på en gasrør mellem Rusland og EU, lige uden for Kyiv. Det er nu repareret af Ukraines Gas Transmission Operator, ifølge UBN. Det tidligere gasrør var af ældre dato, men en undersøgelse mangler stadig at afklare, om det var sabotage.

Naftogaz taber penge

Ifølge Censor.net har Naftogaz Group, der er en statsejet energivirksomhed i Ukraine, tabt 11,5 milliarder UAH i første halvdel af i år. Det svarer til 2,5 milliarder kroner. Det er primært det store fald i olie- og gaspriser, som har ramt virksomhedens indtjening.

Store investeringer på vej

UkraineInvest melder, ifølge UBN, at de arbejder på 46 investeringsprojekter med udenlandske investorer på i alt 2,2 milliarder dollar. For at opfylde det behov vil de åbne 10 til 15 nye internationale kontorer, og de har også lavet en guide til investeringer i Ukraine.

”Det er et analytisk værktøj, hvor du kan finde information om investeringsprojekter, landets ressourcepotentiale, ændringer i lovgivningsmæssig politik. Du kan finde oplysninger om alle sektorer i den ukrainske økonomi: fra landbrug og energi til infrastruktur og IT,” lyder det fra den ukrainske premierminister Denis Sjmygal.

Planlagt tur for Zelenskij til Ungarn

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij planlægger en tur til Ungarn, hvor han efter planen skal mødes med Ungarns premierminister Viktor Orban. Den ukrainske udenrigsminister Dmitro Kuleba har allerede mødtes med den ungarske udenrigsminister som en forberedelse til mødet. Det skriver flere medier. Det møde skulle fjerne nogle af uoverensstemmelserne mellem Ungarn og Ukraine omkring statussen for det ungarske sprog i Zakarpattia-regionen og bane vejen for mødet.

“Vi ønsker mere handel, interpersonelle, infrastrukturelle og politiske kontakter mellem Ukraine og Ungarn,” sagde den ukrainske udenrigsminister Dmitro Kuleba efter mødet.

Deutsche Bank hjalp PrivatBank

En ny undersøgelse af ICIJ International Consortium of Investigative Journalists viser, at tyske Deutsche Bank har hjulpet den ukrainske bank PrivatBank med at hvidvaske 750 millioner dollar for Igor Kolomojski.

I dag er PrivatBank ejet af staten, men sagen stammer tilbage til tiden, da banken var ejet af den ukrainske oligark Kolomojski. Det skriver censor.net. Tilsyneladende hjalp Deutsche Bank Kolomojski med sine opkøb af ejendomme i USA, hvor han i dag undersøges for hvidvaskelse af en række domstole i landet. Flere ejendomme er konfiskeret.

Ifølge FinCen Files har også de ukrainske oligarker Andriy Klyuyev og Dmytro Firtash begået ulovligheder.

Ukraines it-folk er ældre

Ifølge et nyt studie af GlobalLogic er de ukrainske it-folk generelt blevet ældre, er oftere kvinder og mere flydende i JavaScript sammenlignet med for fem år siden. Andelen af kvinder er i dag 25 procent. I 2015 var andelen blot 14 procent. Der er også kommet flere testere til, og dermed er andelen af softwareudviklere faldet i den ukrainske it-sektor.

Hurtigere internet i Ukraine

UBN skriver, at Verdensbanken har planer om at sørge for 4G internet til 95 procent af Ukraines befolkning i 2025. Derudover vil Verdensbanken gerne have 5G-dækning på alle større veje i landet. Det vil foruden at gavne borgerne generelt også betyde, at antallet af trafikdræbte kan reduceres med otte til 10 procent, anslår banken, mens de også regner med at rejsetiden kan sænkes med op til 20 procent. Det mener Verdensbanken er muligt, da hurtigt internet vil åbne op for en række teknologiske muligheder i trafikken, som Ukraine kan udnytte.

Nyt fra landbruget

Ifølge UBN var Ukraines eksport af korn i de første ti uger af dette marketingsår, der startede den 1. juli, faldet med ti procent. En forsinket høst gør, at salget af korn er startet sent i år, men høsten har også været mindre, og regeringen forventer derfor et fald i eksporten på 16 procent.

Kina aftager til gengæld stadig store mængder landbrugsprodukter fra Ukraine. Mediet skriver, at Kina har importeret store mængder byg fra Ukraine denne sommer, som har presset priserne op med 20 procent.

Ukraine har været ramt af tørke i år, og det har nu skubbet såningen af vinterafgrøder i landet med to uger. Det melder APK-Inform. Der kan nu være tale om de værste forhold for vinterafgrøder i årtier.

”Jordlaget 0-10 cm var næsten tørt på 70-80 procent af arealet. Såning af store vinterafgrøder i områder med så lav fugtighed er upraktisk,” skriver APK-Inform.

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver i denne uge, at klimaforandringerne har ført til, at den nordlige region Polissia, nær den hviderussiske grænse, nu kan så afgrøder på samme måde, som det er muligt i den sydlige del af Ukraine.

“Hvis der før blev dyrket hør, humle, kartofler, rug, hirse, boghvede, så har majs, sojabønner, raps og solsikker nu vist sig her,” lyder det fra Sergie Ryzhuk, der er leder af Polissia Institute of Agriculture.

For at forsøge at gøre noget ved fremtidige problemer med tørke har den ukrainske regering planer om, at privatisere store dele af Ukraines gamle vandingssystemer. Det skriver UBN. Derudover har det ukrainske ministerium for økonomisk udvikling, handel og landbrug planer om at modernisere flere af vandingssystemerne fra Sovjetunionens tid.

Tal for coronavirussens betydning

Nye tal viser, at den ukrainske økonomi faldt med 11,14 procent i andet kvartal i år. Det var perioden med de skrappeste karantæneregler. Den ukrainske regering forventer et fald i år på 4,8 procent. Det ukrainske premierminister Denis Sjmygal har i denne uge været ude at sige, at han næste år regner med en vækst på 4,6 procent.

Ifølge den ukrainske Nationalbank er det primært det faldende forbrug internt i Ukraine i andet kvartal, der har betydet et stort fald i BNP. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform.

State Statistics Service skriver, at den industrielle produktion i Ukraine fortsætter med at falde. I juni faldt den med 5,6 procent, i juli med 4,2 procent og i august med hele 7,4 procent, sammenlignet med de første otte måneder i 2019.

Ifølge HotelMatrix var belæggelsen på hotellerne i Odesa i august måned 68 procent med en gennemsnitspris på 82 dollars. Undersøgelsen omhandlede hoteller med over tre stjerner.

Samtidig melder Center for Transportation Strategies, at trafikken i den ukrainske hovedstad er steget med syv procent i august – sammenlignet med samme periode sidste år. I løbet af corona-tiden er antallet af rejsende med offentlig transport faldet drastisk.

Kharkivs borgmester er syg

Hennadiy Kernes, der er borgmester i Kharkiv, er blevet fløjet til Tyskland i denne uge for at modtage behandling for lungebetændelse, der er blevet værre i forbindelse med, at han er blevet smittet med coronavirus. Det skriver UBN. Indlæggelsen kommer, som Ukraine i slutningen af oktober har lokalvalg, hvor Kernes er favorit til at blive genvalgt i Kharkiv.

Ukrainske arbejder er tilbage i Polen

Polen har i den seneste tid gjort det nemmere for ukrainere at rejse ind i landet, da de har hårdt brug for de ukrainske sæsonarbejdere. UBN skriver, at det nu er ved at give pote. Ifølge det polske arbejdsløshedscenter Gremi Personal er antallet af ukrainske arbejdere i Polen tilbage til niveauet fra før corona-krisen opstod.

”Indtil videre er strømmen af ukrainere til Polen den mest stabile på grund af den mest bekvemme logistik og relativt stabile økonomiske situation i Polen. Der vil være arbejde for ukrainere til slutningen af året,” lyder det fra Gremi Personal.

Nyt fra flytransporten

Wizz Air planlægger at genstarte fly fra Kyiv og Lviv og til Bratislava den anden oktober, hvis smittetallet tillader der. Det skriver UBN. Samtidig har UIA planer om at genstarte flyvninger mellem New York og Kyiv.