Foto: Michał Parzuchowski hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har det ukrainske parlament godkendt hasardspil igen, som kan komme til at påvirke hotelbranchen i landet. Derudover er der nyt om IMF, og Dnipro Hotel er solgt.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 10. juli til den 16. juli. I ugen har vi på Ukrainenu blandt andet skrevet om, at Eurowater er ved at blive en del af Grundfos, som virksomheden ser meget frem til og kan yderligere styrke Grundfos som virksomhed.

Derudover har vi på Ukrainenu også beskæftiget os med udviklingen i den ukrainske Nationalbank, hvor IMF står fast på, at bankens uafhængighed skal sikres i fremtiden, hvis ikke IMF-lånet skal komme i fare. I ugens løb har den ukrainske udenrigsminister også været ude at sige, at Ukraine næppe kommer på EU’s grønne liste over lande, hvorfra rejsende kan komme fra uden restriktioner. Det betyder, at ukrainske rejsende nok må finde sig andre destinationer, når de vil på sommerferie. I denne uge er karantænen i Ukraine også blevet forlænget med en måned.

Mens der har været dårligt nyt om IMF og Nationalbanken, så har Frankrig givet en række lån til Ukraine i ugens løb, og der sker en række nye handler mellem Ukraine og Frankrig. Derudover har det ukrainske parlament godkendt en lov, der gør hasardspil lovligt i Ukraine igen, og det kan føre til en række investeringer i hotelbranchen.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Ukraine skal producere elektriske busser

Den sydkoreanske virksomhed Caris har skrevet under på en treårig aftale med virksomheden Yuzhmash i Dnipro, der skal stå for at producere 5.300 elektriske busser og 7.800 ladestationer.

Ukraine Business News skriver, at det ukrainske parlament er ved at diskutere, om producenter af elektriske biler skal have skattefordele.

Stor vindmøllepark på vej

Norske NBT har stadig planer om at etablere en vindmøllepark i regionen omkring Zaporizhia til samlet 1,2 milliarder euro. Parken skal producere 792MW med i alt 160 turbiner. Planerne meldes dog at være på hold indtil, at der er klarhed over, om det ukrainske parlament ender med at ændre i de grønne tariffer, lyder det fra NBT.

Parlamentet skal snart stemme om grøn energi

Det ukrainske parlament skal snart stemme om en lovændring, der vil sænke de grønne tariffer, og dermed også finansieringen af den grønne omstilling. Det sker både for at spare regeringen og borgerne penge, og det er ikke populært hos de virksomheder, der beskæftiger sig med grøn energi. Det skriver Ukraine Business News. Parlamentet ventes at stemme om loven fredag før sommerferien, og mediet skriver, at en ændring kan påvirke investorers tillid til landet.

Fald i BNP på 5,9 procent

Ukraine Business News skriver, at de ukrainske ministerium for økonomi regner med, at den ukrainske BNP faldt med 5,9 procent i året første fem måneder på grund af Covid-19. Det forventes dog, at økonomien vil rejse sig lidt igen i den næste tid, som karantænen er blevet løftet.

Import og eksport falder

Ifølge Ukraine Business News er den ukrainske eksport af gods faldet med seks procent i den første halvdel af 2020, sammenlignet med samme periode sidste år. Samtidig var importen nede med 12 procent. Det betyder, at handelsunderskuddet er mindsket i Ukraine. I samme periode er det også blevet klart, at Kina har overhalet Rusland som Ukraines største handelspartner.

Mindre behov for energi

Samtidig meldes det, at ukrainerne bruger mindre energi. I første halvdel af året er forbruget faldet med fem procent sammenlignet med samme periode året før, skriver Ukraine Business News. Husholdninger bruger 2,9 procent mindre elektricitet, mens tallet er 6,2 procent for industrien. Transport er nede med 16,4 procent og maskinbyggeri med 20 procent.

Flere banker lukker afdelinger

Ukraine Business News skriver, at fire procent af landets bankfilialer er forblevet lukket efter Covid-19 karantænen er blevet løftet. Blandt andet har den statsejede bank Oschadbank valgt at holde otte procent lukket.

Stort lån på vej fra Den Europæiske Investeringsbank

Den Europæiske Investeringsbank overvejer at låne Ukraine 340 millioner euro, så Ukraine kan få restaureret og genopbygget skoler, hospitaler, veje og vandsystemer i landets østlige del. Det skriver Ukraine Business News. Den østlige del af landet er stadig ramt af følgerne fra krigen.

Mange ældre biler kommer til Ukraine

Ukraine Business News skriver, at det er blevet en voksende industri i Ukraine at opkøbe skadede og ældre biler fra USA og EU, sætte dem i stand og sælge dem i Ukraine. Mediet skriver, at Ukraine i øjeblikket modtager 10.000 biler om måneden, og at halvdelen af alle biler i Ukraine snart vil være tidligere skadede biler, hvis udviklingen fortsætter.

Nyt om flytrafikken

I denne uge er der som altid nyt om flytrafikken, som er begyndt at genåbne igen. Ifølge Ukraine Business News regner Kyivs lufthavne med at være på 20 procent i juli af niveauet fra samme måned året før.

Derudover er der også nyt i forhold til ukraineres rejser til Montenegro, hvor det er blevet meldt ud, at ukrainere ikke behøver tage Covid-19 test.

Ukraine International Airlines startede i denne uge også en rute til Toronto fra Boryspil Lufthavn i Kyiv. Det skriver Ukraine Business News, mens Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling, EBRD, vil give et lån på 25 millioner euro til UkSATSE, som skal hjælpe agenturet, der arbejder med kontrol af luftrummet, med at klare sig gennem krisen. Det er også planen, at nogle af pengene skal gå til at gøre Ukraine klar til at kunne indtræde i det fælles luftrum med EU.

Ukraine Business News skriver også, at Wizz Air regner med at genstarte direkte flyvninger mellem Ukraine og De Arabiske Emirater, mens Ungarn har lukket grænsen for ukrainere, da smittetallet i Ukraine er for højt.

Men der er også godt nyt. I dag skal rejsende til Ukraine i 14 dages karantæne medmindre, at de kan fremvise en nylig negativ Covid-19 test. Nu forventes laboratorier snart at åbne i lufthavnene i Kyiv og Lviv, som vil gøre det muligt for rejsende at få taget en test ved indrejse og potentielt undgå eller minimere deres tid i karantæne i Ukraine.

UIA regner med, at selskabet må være nødsaget til at afskedige op imod 900 ansatte, hvilket er omkring en tredjedel af alle ansatte, hvis der ikke snart kommer en genopretning af flytrafikken. Det skriver Ukraine Business News.

Ukrainerne er skeptiske over IMF-lånet

Kyiv Post skriver, at majoriteten af ukrainerne er modstandere af IMF-lånet, og at det i store dele skyldes, at de ukrainske medier er ejet af oligarker, som har interesse i at begrave lånet. Der er blandt andet tale om oligarken Igor Kolomojski, som ifølge mediet har planer om at overtage flere medier, som vil give yderligere magt over folkestemningen.

Mere uro om Nationalbanken

Katerina Rozhkova, der er midlertidig leder af den ukrainske Nationalbank, har udtalt sig om den ukrainske præsidents ambitioner om at sænke hryvnia-kursen i forhold til dollaren.

”For NBU-teamet er lanceringen af ‘pengepressen’ en af de ‘røde linjer’, som vi aldrig vil være klar til at krydse. Det er i modstrid med alt, hvad vi har gjort i seks år. Vores opgave er at beskytte borgerne mod afskrivning af deres opsparing og ikke udsætte dem for inflationsskat. […] Det er umuligt at have høj inflation og lave rater. Det vil aldrig ske.”

Samtidig skriver Edward Cowan, der er tidligere økonomisk redaktør på The New York Times, sig også negativt om præsidentens planer. Det skriver Ukraine Business News.

”Dette er klassisk inflationisme – afskriv din vej til hurtigere vækst. En anden etiket er Beggar My Neighbour. Svensken taler sandhed, som du bemærker – lærebog, mainstream økonomi. Her er det eventuelle problem: inflation fører uundgåeligt til højere renter, fordi långivere ikke er dummere end låntagere. Høje renter hæmmer den økonomiske aktivitet. Hvis centralbanken får sin handling sammen, vender den tilbage til monetær tilbageholdenhed. Der er ingen god erstatning for moderat pengepolitik og moderat, bæredygtig vækst,” sagde han.

IMF-direktør: Nationalbankens uafhængighed skal sikres

Kristalina Georgieva, der er direktør for IMF, har i denne uge talt med den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, hvor hun har sagt, at ”det er i Ukraines interesse at bevare (Nationalbankens, red.) uafhængighed, og det er også et krav under det nuværende IMF-støttede program.”

Præsidenten har kandidat klar

Det ukrainske parlament har godkendt den nye guvernør for Nationalbanken. Det skriver Ukraine Business News. Kyrylo Shevchenko skal overtage posten. Han kommer fra en stilling som leder af den ukrainske statsejede bank Ukrgasbank, og han har tidligere fået meget ros af præsidenten.

Han er kendt for i sit arbejde hos Ukrgasbank at skaffe grønne lån til vind- og solprojekter, og han går ind for privatiseringer, skriver mediet. Han er enig med Zelenskij i behovet for en mere ekspansiv pengepolitik, og han vil muligvis få et tættere forhold til præsidenten, end den tidligere guvernør, lyder det fra flere medier. Han har tidligere kritiseret den ukrainske Nationalbanks pengepolitik for at være for hård.

Det er endnu usikkert, hvordan udenlandske investorer og IMF vil reagere på præsidentens valg af kandidat.

Ukrainerne bruger mest kort og pengeoverførsler

Den ukrainske Nationalbank skriver på Facebook, at karantænen har betydet, at ukrainerne har flyttet store dele af deres betalinger væk fra kontanter og over på kort, pengeoverførsler og onlinekøb. Ikke kontant-betalinger er steget til 87 procent i maj fra 82 i januar.

Mange virksomheder i skyggen

LB.ua skriver, at den afgående guvernør for den ukrainske Nationalbank har udtalt, at der er en rigtig stor skyggeøkonomi i Ukraine.

”Ifølge økonomiministeriet er 30% af virksomhederne i skyggerne. Jeg tror, det let kan ganges med to. Mere end halvdelen af virksomheden er i skyggerne,” sagde Smoliy.

Ukrainerne er skeptiske over corona

Ukraine Business News skriver, at en ny undersøgelse viser, at 34 procent af de 1.000 adspurgte ukrainere tror at smittetallene i landet er overdrevne. Derudover siger 35 procent, at virussen ikke har ændret deres vaner, og 20 procent mener, at situationen er værre, end regeringen og de officielle tal viser.

Mindre fragt med togene

Nye tal viser et fald i godstransporten på de ukrainske jernbaner. Der blev fragtet ni procent mindre gods fra januar til juni, sammenlignet med samme periode sidste år. Ifølge Ukraine Business News var eksporten nede med 5,4 procent, importen nede med 19,4 procent, transitten faldet med ti procent, mens fragten internt i Ukraine faldt med otte procent.

Naftogaz-direktør vil gøre Ukraine uafhængig

Kyiv Post har interviewet hollandske Otto Waterlander, der er top manager hos den ukrainske statsvirksomhed Naftogaz. Han tror på, at Ukraine snart kan blive uafhængig af energi udefra, og han mener, at det kan opnås ved at fokusere på, hvad Ukraine er god til. Derudover skal der spares, hvor der kan, og der skal findes nye energireserver.

Præsidenten forsikrer: Planerne for infrastrukturen bliver til noget

Den ukrainske præsident har store ambitioner, når det kommer til at revolutionere de dårlige veje i Ukraine, som er til gene for både private og virksomheder. Vejene er ofte blevet peget på, som et symbol på korruptionen og problemerne i landet, og det vil præsidenten gøre noget ved. Han vil bygge nye veje og renovere andre. Kyiv Post skriver, at planerne er kommet i fare på grund af corona-krisen, men den ukrainske præsident har ifølge mediet forsikret, at planerne vil finde sted. Han vil gerne huskes som den præsident, der “byggede gode veje”.

Medicin-virksomhed vil ind på amerikansk marked

Kyiv Post skriver, at den ukrainske farmavirksomhed Farmak, der er den største på markedet i Ukraine, har store planer for fremtiden. Blandt andet vil den 95 år gamle virksomhed ind på det amerikanske marked.

Sæsonarbejdere bliver ikke i Ukraine

Har man fulgt lidt med i Ukraine i de sidste måneder, så har det været svært at undgå diskussionen om de ukrainske sæsonarbejdere, der efter karantænens indtog valgte at valfarte tilbage til Ukraine. Siden har regeringen forsøgt at holde på dem, men ifølge Kyiv Post vil det ikke lykkes. Det er stadig for attraktivt for dem at arbejde i udlandet.

Associeringsaftale mellem EU og Ukraine snart til genforhandling

Ukrinform skriver, at den ukrainske vicepremierminister for europæisk og euro-atlantisk integration snart vil starte forhandlingerne om at forlænge associeringsaftalen mellem EU og Ukraine.

“Fornyelsen af associeringsaftalen er en proces på flere niveauer, der vil blive iværksat i et bilateralt format over tid, men udarbejdelsen af Ukraines stærke position bør baseres ikke kun på regeringsanalyse, men bør også støttes med forretningsforslag. Meget snart ved udgangen af denne måned starter dialogerne med erhvervslivet. I slutningen af juli danner vi en kreds af eksperter, der sammen med virksomhederne vil identificere nøgle fokus, der vil blive grundlaget for vores forhandlingsposition,” sagde Olga Stefanishina ifølge mediet.

Dnipro Hotel i Ukraine er blevet privatiseret

Den ukrainske regering har store ambitioner om at privatisere en række statslige virksomheder, og det arbejde er nu for alvor begyndt. Censor.net skriver, at Dnipro Hotel i Kyv, som er den største store virksomhed, som skal privatiseres, er blevet solgt på en auktion for 41 millioner dollar til en ejendomsfirma. Det var 14 gange højere end startprisen.

Hotellet havde et overskud i 2019 på 11.000 dollar, men hotellet ventes at få et nyt liv, og Zelenskij siger, at den “store privatisering er startet”.