Foto: Markus Spiske hos Unsplash.

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har den ukrainske Nationalbank blandt andet været ude at slå fast, at valutakursen skal holdes stabil. Derudover slår samhandlen med Kina rekord. 

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 1. januar til den 7. januar. I denne uge har vi på Ukrainenu blandt andet talt med den danske ambassadør Ole Egberg Mikkelsen, som kigger lidt tilbage på året, der er gået, og lidt fremad. 

“Vi skal i gang med næste fase af både det danske Naboskabsprogram og Freds- og Stabiliseringsprogrammet. Og Det Danske Kulturinstitut arbejder på at åbne et dansk-ukrainsk ungdomshus i Kyiv,” siger ambassadøren om næste år.

På Ukrainenu har vi også interviewet Fredrik Andersson, der er VP for marketing hos Systemair. Han har haft Østeuropa som sit område i mange år, og han peger på, at Ukraine stadig har en række problemer. Blandt andet har landet blot et lille indre marked. 

“Vi kan se, at indkomsten er stigende i de sidste par år, og der er flere, som gerne vil bruge penge på komfort og et bedre helbred. Det er godt for os, men Ukraine er stadig langt efter mange andre lande. Vi åbner en fabrik i Moskva. Vi vælger Rusland over et land som Ukraine, da folk i Rusland cirka tjener tre gange mere end en ukrainer, og derfor er markedet der meget større,” forklarer Andersson til Ukrainenu

Derudover har vi i ugens løb også skrevet om, at USA har godkendt flere sanktioner imod Nord Stream 2, som får betydning for Ukraines rolle i EU’s gasimport som transitland, hvis den ender med at blive bygget. 

Derudover er der gode nyheder i forhold til Covid-19, hvor antallet af nye smittede er faldende i den seneste tid. Det skyldes dog til dels, at der bliver testet mindre i Ukraine. Derudover har Ukraine sikret sig omkring 18 millioner vacciner, så landet kan begynde at lægge epidemien bag sig. 

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske på mail, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

Ukraines handelsunderskud falder

Sidste år faldt Ukraines handelsunderskud fra 10,2 milliarder dollars til 4,9 milliarder dollars. Det melder Taras Kachka, der er Ukraines handelsrepresantant, på Facebook. Ukraine er specielt hjulpet af gode råvarepriser, hvor især prisen på metal er høj på verdensplan. På samme måde er Ukraines dårligere høst i år reddet af højere priser. 

”På grund af reduktionen i høsten er den fysiske eksport mindre end sidste år. Men dette fald i fysisk eksport kompenseres via prisstigninger,” skrev Kachka på Facebook. 

Nationalbanken forsøger at forhindre højere valutakurs

Den ukrainske Nationalbank har købt 335,5 millioner dollars på interbankmarkedet for at forhindre en styrkelse af hryvnia-kursen. Det er et stort beløb, og det skal forsøge at holde kursen på mellem 28-29 UAH per dollar.

Reuters har talt med en række analytikere, som forventer, at hryvnia dog forventes at ville styrkes i første halvdel af 2021. Det skyldes, at der forventes en fornyet interesse for at investere i Ukraine, og at eksporten vil stige og bringe mere udenlandsk valuta til landet.

Analytikerne forventer, at den ukrainske økonomi vil stige med fire procent i 2021, hvilket ikke helt vil lukke det hul, som corona-krisen har skabt i 2020. Her faldt den ukrainske økonomi med 4,8 procent. Inflationen ventes at ende på omkring 6,1 procent i 2021. 

Store reserver

Den ukrainske Nationalbank har meldt ud, at Ukraine ved udgangen af 2020 havde en international valutareserve på 29,1 milliarder dollars, hvilket er 15 procent mere end i 2019. Det svarer, ifølge banken, til fem måneders import og er det højeste niveau i otte år. 

Fiala og Svitek køber ukrainsk bank

Interfax-Ukraine skriver, at Tomasz Fiala, leder af Dragon Capital, og Ivan Svitek, tidligere bestyrelsesformand for Alfa Bank Ukraine, har købt Unex Bank fra Vadim Novinskys Smart Holding. Ifølge Smart Holding skulle handlen være godkendt af Ukraine Antimonopoly Committee. Det er den 74 største bank i Ukraine, og købssummen er ukendt. 

Deutsche Bank låner Ukraine millioner

Ifølge Censor.net låner Deutsche Bank 340 millioner dollars til Ukraine. Det melder det ukrainske finansministerium. Der er tilsyneladende tale om et kort lån, som Ukraine her behov for, før næste udbetaling af det store 5,5 milliarder dollar IMF-lån bliver udbetalt. 

Ambassade: Kina- og Ukraine-samhandel slår rekord

Nyhedsbureauet Ukrinform skriver i denne uge, at Kinas og Ukraines samhandel ser ud til at have slået rekord i 2020. Det melder den ukrainske ambassade i Kina, ifølge mediet. 

“I årenes løb har forbindelserne mellem Ukraine og Kina nået et niveau af strategisk partnerskab. Kina rangerer selvsagt først blandt Ukraines største handelspartnere. I 2019 udgjorde samhandelen mellem vores lande 13 milliarder dollars. Ifølge resultaterne fra 2020 sætter volumen en ny rekord… Der er ingen tvivl om, at den positive oplevelse af bilateralt samarbejde, der er akkumuleret gennem årene, vil bidrage til den videre udvikling af det ukrainsk-kinesiske samarbejde på alle områder til gavn for befolkningen i de to lande,” lyder det fra den ukrainske ambassade i Kina. 

Medie kigger på året i landbrugssektoren

Det ukrainske nyhedsbureau Unian kigger tilbage på landbrugsåret i 2020, der har oplevet en dårlig høst, højere priser og genindførelsen af et ministerium for landbrug. Roman Leshchenko er den nye minister, og han vil blandt andet forbedre vandingen i landbruget. 

“Gendannelse af historisk retfærdighed og fornyelse af et profilministerium er et spørgsmål, der bekymrer alle landbrug i vores land uden undtagelse… En af prioriteterne i det nye ministerium vil være at bringe tingene i orden i jordlige juridiske forbindelser,” sagde han. 

Uændret transport i havne

Ifølge Ukraine Sea Ports Authority har godstransporten på Ukraines havne været stort set uændret i 2020 – sammenlignet med 2019. I 2020 blev der fragtet 159 tons gennem landets havne, hvilket er blot 0,7 procent mindre end i år. Dermed har corona-krisen ikke haft den helt store indflydelse. Fragten af korn var 12 procent lavere, hvilket skyldes en dårligere høst i Ukraine, men transporten af malm er i modsætningen steget med 18,5 procent og gør op for noget af den tabte volumen i landbruget. 

“Ukraines terminaler konkurrerer, da korneksporten mangler… (og dette kan, red.) skabe større konkurrence mellem terminaler og nedskære omkostninger i Sortehavsområdet, som er en af verdens største eksportører af majs og foderhvede,” skriver mediet AgriCensus

Højere mindsteløn

UBN skriver i denne uge, at den ukrainske mindsteløn er steget med 35 dollars til 212 dollars om måneden. Til december vil den stige til 230 dollars. Gennemsnitslønnen i Ukraine er 480 dollars, og den er, ifølge State Statistics Service, steget med otte procent i 2020. Gennemsnitslønnen er dog noget højere i Kyiv, hvor den er 622 dollars.

Optimistisk om fremtiden

Rating Sociological Group i Kyiv har offentliggjort en ny undersøgelse. Den viser, at ukrainerne er optimistiske for 2021. 52 procent af de 2.500 adspurgte forventer, at 2021 bliver bedre end 2020. 27 procent tror ikke på ændringer, mens 18 procent tror, at 2021 bliver værre. Det er mest unge og primært folk i det vestlige Ukraine, som er positive. 

Mere fragt på landets jernbaner i 2020

Den statslige jernbanevirksomhed Ukrzalitnytsia melder i år, at 2020 har budt på en 7,4 procent stigning i godstransporten på landets jernbaner til 26,7 millioner tons.  

Mindre gas gennem Ukraine

Ifølge Ukraines Gas Transmission System Operator er volumen af russisk gas, der sendes gennem Ukraine til EU, faldet med 38 procent i 2020 – sammenlignet med året før. Rusland betaler en fast pris, og derfor er Ukraines indtægter ikke ramt af den lavere mængde, men det kan vise sig at ramme Ukraine senere, når kontrakten skal genforhandles. I 2020 sendte den russiske gas-virksomhed Gazprom 55,8 milliarder kubikmeter gas gennem Ukraine, mens det tal ventes at blive blot 40 milliarder i 2024.

Ny vej skal bygges i bjergområde

Myndighederne i Lviv skriver i denne uge, at de har planer om at bygge 75 kilometer veje fra Lviv og til de Karpatiske bjerge. Der er blandt andet planer om at bygge 37 broer. Lviv forventer at bruge syv millioner dollars på projektet ved navn “Small Carpathian Circle”.

”Takket være projektet Small Carpathian Circle forbinder vi ikke kun de tre regioner i den vestlige region i Ukraine med gode veje, det vil også give os mulighed for at genoplive den centrale del af de ukrainske karpater,” siger Oleg Bereza, leder af vejene i Lviv-området og påpeger, at det vil skabe bedre forbindelser mellem Lviv, Ivano-Frankivsk og Zakarpattia.

Mange bøder i 2020

Det ukrainske politi har i 2020 haft stor fokus på at straffe lastbiler, som kører med overlæs på landets veje, da det skader vejene og koster statskassen dyrt. Nu har det ukrainske ministerium for infrastruktur opgjort, at politiet i 2020 har undersøgt 700.000 lastbiler og givet 14.000 bøder, der samlet set løber op i næsten fem millioner dollars. 

Fransk og italiensk besøg i 2021

DN.ua skriver i denne uge, at Ukraine i 2021 ventes at få besøg af den franske præsident Emmanuel Macron og den italienske premierminister Giuseppe Conte. Derudover skriver mediet, at regeringen forventer, at også den nye præsident i Moldova Maia Sandu også vil komme på besøg i Kyiv, og derudover forventes det yderligere, at Ukraine får besøg af den svenske udenrigsminister i løbet af 2021. 

Fredag lukker Ukraine igen

UBN skriver i denne uge, at Ukraines nye karantæne træder i kraft fredag, hvor restauranter, barer, skoler, fitnesscentre, svømmehaller og alle butikker, som ikke sælger fødevareprodukter, skal holde lukket. Kun apoteker og supermarkeder plus blandt andet læger må holde åbent. Derudover må butikker, der sælger dyrefoder blandt andet også holde åbent, og det samme må banker, tankstationer, hoteller og mekanikere. 

Den nye nedlukning vil koste erhvervslivet dyrt, og regeringen vil derfor give 130 millioner dollars i økonomisk støtte til små og mellemstore virksomheder. Det har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij meldt ud

“Mange mennesker spørger, om vi planlægger at udsætte eller annullere karantænen, da antallet af sager er faldet. Med hensyn til den strenge karantæne fra 8. januar til 24. januar vil vi ikke indføre nogen ændringer,” sagde sundhedsministeren i sidste uge. 

”Vi kommer tilbage til vores sædvanlige livsrytme i april trin efter trin. (Indtil da. red.) Vi vil ikke helt slippe af med anti-epidemiske begrænsninger og sådanne barske karantæner,” siger Viktor Lyashko, der er ledende sanitære læge i Ukraine til Ukraina 24 TV

Højere temperaturer i juleferien

UBN skriver, at juleferien har været den varmeste længe, hvor de høje temperaturer flere dage har været op til 8,4 grader, hvilket er sammenligneligt med vejret i Ukraine i oktober. De høje temperaturer betyder, at Dnipro-floden vil være åben for fragt hele januar. 

Flere ukrainere søger på Wikipedia

Ifølge Ukrainian Wikipedia er antallet af besøgende steget med 21 procent i 2020 til 855,1 million besøgte sider. Det gør Wikipedia Ukraine til den 17 mest populære Wikipedia.

Flere ukrainske film

State Film Agency har i ugens løb meldt ud, at det gik godt for produktionen af ukrainske film i 2020. Det skriver UBN. I øjeblikket viser hele 20 ukrainske film i landets biografer, mens der er 92 nye film på vej.