Foto: Emil Filtenborg.

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 5. marts til den 11. marts. Vi starter med COVID19, som har været en af de helt store historier i denne uge. De fleste er nok ved at være trætte af at læse om coronavirus, men denne uge har alligevel været speciel.

For det første var det meningen, at 10.000 personer dagligt skulle vaccineres imod COVID19, men det tal er langt fra opnået. Det højeste antal vaccinationer er blevet givet det seneste døgn.

Næsten 6000 mennesker har fået stikket med vaccinen, der skal redde verden fra en uendelig cirkel af karantæner, åbninger og nye bølger af smitte. Det bringer det totale antal op på næsten 30.000 personer, hvilket er omtrent en promille af den voksne befolkning.

I samme genre skal det siges, at ikke nok med, at ukrainerne generelt set ikke vil lade sig vaccinere, så vokser modstanden imod vaccinerne tilmed. Blot 24,1 procent af ukrainerne er klar til at lade sig vaccinere imod COVID19, hvis en vaccine bliver gjort tilgængelig for dem.

Samtidig advarede premierministeren i denne uge om, at endnu et lockdown kan være på vej, hvilket kan udrette stor skade på særligt butiksliv og turismen.

Nord Stream 2 snart færdig

Det hele er dog ikke corona. En anden historie, der også har fyldt meget i medielandskabet, er historien om, at Nord Stream 2 nærmer sig slutspurten. Konglomeratet bag projektet kunne tirsdag fortælle, at de regner med at være færdige til september.

Gasledningen går fra Rusland, gennem det Baltiske Hav og dansk farvand, indtil den når endestationen i Tyskland. Ukraine og Polen er store modstandere af gasledningen. Ukraine, fordi den giver Rusland en vej udenom Ukraine i forhold til transport af gas.

Også USA er store modstandere af gasledningen. Både præsident Donald Trumps administration og Joe Bidens administration har gjort, hvad de kunne for at kaste grus i maskineriet.

Senest har Joe Bidens Secretary of State, Anthony Blinken, sagt, at de lige nu undersøger mulighederne for yderligere sanktioner. Det kan du læse mere om her:

USA undersøger muligheden for flere sanktioner mod Nord Stream 2

Nationalbanken skændes indbyrdes

Imens staterne skændes på den store scene, så lader der til at være en del uvenskab mellem lederne af Ukraines Nationalbank, NBU. Banken har været en kampplads siden den forhenværende guvernør gik af på grund af, hvad han kaldte, politisk pres.

Nu har en del af den øverste ledelse, Katerina Rozhkova, været ude med riven. Ifølge hende er lederskabet i banken gået fra “at være kollegialt til at være sovjetisk centralisme.” Efterfølgende forsøgte bankens presseafdeling angiveligt at censurere interviewet.

Det lykkedes dog ikke. Det vækker dog stadigvæk ikke særligt høj tillid til den linje, som er blevet lagt for centralbanken. Det kan skade Ukraines internationale partnerskaber fremadrettet.

Særligt den Internationale Valutafond, IMF, ser med skeptiske briller på udviklingen i NBU. Adskillige milliarder er blevet stillet Ukraine i udsigt af netop IMF, men der vil ikke blive udbetalt noget lån til Ukraine, hvis ikke IMF er tilfredse med reformprocessen.

Inflationen (og renten) stiger

Der er dog også blevet tid til at arbejde i NBU. I januar og februar steg inflationen betragteligt, hvilket har fået Nationalbanken til at hæve renten. Nationalbankens mål er, at inflationen skal ligge omkring fem procent.


Kilde: tradingeconomics.com

Der er en forventning om, at den ukrainske valuta vil styrkes i løbet af foråret, i takt med en forventet stigning i interessen for at investere i Ukraine fra udlandet samt en stigning i eksporten, der medfører yderligere udenlandsk kapital til Ukraine.

Analytikerne forventer, at den ukrainske økonomi vil stige med fire procent i 2021, hvilket ikke helt vil lukke det hul, som corona-krisen har skabt i 2020. Her faldt den ukrainske økonomi med 4,8 procent. Inflationen ventes at ende på omkring 6,1 procent i 2021.

IT-sektoren bare vokser

Inflationen er ikke det eneste, der stiger. Mere positivt gør det sig også gældende for aktiviteten i den ukrainske IT-sektor. Ukraines IT-eksport steg med 20 procent i 2020 i forhold til 2019 og udgør nu 8,3 procent af landets samlede eksport efter mad, metal og migrantarbejdere.

Siden 2013 er IT-eksporten steget fra at udgøre 1,3 procent af Ukraines eksport til de 8,3 procent, den nu udgør. Det er en sektor, der på alle måder vokser for tiden. Antallet af ansatte i sektoren stiger med 15 procent om året.

Kvinderne gør sit indtog i IT

IT-sektoren er meget domineret af mænd. Det er den også i Ukraine og fortsætter med at være det, men kvinderne er kommet på banen. Det seneste årti er antallet af kvinder i IT tredoblet.

I dag udgør de 22 procent af sektoren. Særligt blandt systemtestere er der mange kvinder – hele 33 procent af alle systemtestere er kvinder, imens 8 procent af udviklerne er kvinder.

Det skriver UBN.

Virtuelt møde om økonomi

Digitalisering er blandt andet et af emnerne for en virtuel konference med fokus på tysk-ukrainsk handel. Den tyske kanslerinde, Angela Merkel, taler blandt andet på konferencen sammen med sin ukrainske kollega, premierminister Denis Sjmyhal.

Det drejer sig blandt andet om industriel udvikling, digitalisering, energi og grøn energi, fødevarebearbejdning, landbrug samt logistik og infrastruktur. Du kan registrere dig til begivenheden her.

Yderligere integration med EU

I 2022 vil Ukraine ikke længere være på samme energinet som Hviderusland og Rusland. Ukraine vil synkronisere deres el-net med ENTSO-E, the European Network of Transmission System Operators. Det betyder i praksis, at de tilslutter sig implementeringen af EU’s energipolitik.

Ukraine vil gøre sig uafhængige af russisk energi i 2022

Ukrainerne går væk fra kontanter

Ukrainerne bruger færre og færre kontanter. Antallet af handler med betalingskort steg med 25 procent sidste år, imens handelsvolumen steg med 23 procent. Der bliver nu handlet for 79 milliarder USD på betalingskortene. Det skriver UBN.

Priserne stiger

Priserne som forbruger er steget med en procent. Æg (84 procent), sukker (61 procent) og naturgas (44 procent) så i februar de højeste stigninger. Samtidig dalede prisen på grøntsager med 7 procent imens tøj (5 procent) og sko (17 procent) også faldt.

Det skriver Ukrinform.

Forventet stigning i høsten

Vice økonomiminister Taras Vysotskij forventer, at Ukraines kornhøst stiger med 15 procent til 75 millioner ton i år. Det er særligt drevet af en stigning i mængden af hvede og byg, skriver UBN.