Foto af Martin Adams hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge er der igen nyt om IMF-lånet, og der er kommet nye nøgletal for den ukrainske økonomi, som klarer sig dårligere end ventet. På den positive side har Ukraine nu indgået en ny gas-aftale.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 22. maj til 28. Maj – i en tid, hvor Ukraine åbner mere og mere op. Hos Ukrainenu har vi blandt andet skrevet om, at den danske virksomhed Guldmann ser kampen mod coronavirussen som en krig, hvor alt kan ske, og hvor det altid gælder om at tænke fremad og udvikle sig hele tiden. På samme måde spår virksomheden, at krisen kan komme til at skabe forandringer i virksomhedernes rejseaktivitet fremadrettet.

Derudover har Ukrainenu set nærmere på den økonomiske situation i Ukraine, hvor landet skal ud og låne mange milliarder, og hvor landet er snublende tæt på et lån med den Internationale Valutafond. Ukraine har planer om at opgradere landets infrastruktur, og der mangler ikke ambitioner på det område, mens landet også ved at være klar med 4G.

Ugen bød også på en række nyheder, som vi ikke har dækket i dybden hos Ukrainenu. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Premierminister overvejer at begrænse import

Der flyver mange idéer rundt i øjeblikket, hvor den ukrainske regering ofte fra den ene dag til den anden har nye planer for at få Ukraine gennem krisen. I denne uge udtaler den ukrainske premierminister Denis Sjmygal, at det ukrainske minister kabinet overvejer importbegrænsninger for at beskytte de ukrainske selskaber.

“Sund økonomisk nationalisme er en strategi i mange lande, og vi vil også bevæge os i den retning,” sagde han ifølge censor.net.

Privatbank bidrager til statskassen

Den ukrainske statsejede bank Privatbank klarer sig godt, og det er planen, at banken skal overføre en milliard dollar af overskuddet fra 2019 til statens budget. Ukraine Business News skriver, at bankens aktiver i 2019 steg med 11,7 milliarder dollar.

PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg
Dansk ambassadør i Polen kommer til Ukraine

Polennu.dk skriver, at Ole Egberg Mikkelsen, der er Danmarks ambassadør i Polen, kommer til at være Danmarks ambassadør i Ukraine. Han har været i Polen i omkring fire år, og mediet skriver, at han har haft stor succes i Polen, hvor han har udbygget relationerne mellem Danmark og Polen. Ole Egberg Mikkelsen er født i Esbjerg og har en uddannelse i statskundskab bag sig. Han har tidligere været ambassadør i Syrien og Tyrkiet, og Mikkelsen er ridder af Dannebrog og har tre børn.

IMF-lån er tæt på

Ifølge Gerry Rice, der er talsperson for IMF, er Ukraine og IMF i øjeblikket i gang med at diskutere det nye ‘standby program’. Den ukrainske finansminister Serhiy Marchenko regner med, at Ukraine vil modtage første del af lånet – omkring 1,9 milliarder dollar – fredag. Det skriver Ukraine Business News, men nyheden mangler stadig at blive bekræftet. Ifølge Ivanna Vladkova, der er IMF’s udsendte i Ukraine, kommer IMF dog først til at kigge nærmere på aftalen i starten af juni.

Ukraine indgår vigtig gasaftale

Ukraine forsøger at gøre sig fri af russisk gas, og i denne uge kom landet et skridt længere. Det ukrainske minister kabinet underskrev onsdag en gas-aftale om at importere halvdelen af landets import-behov fra USA. Aftalen er underskrevet med Louisiana Natural Gas Exports Inc, og Ukraine skal modtage 5,5 milliarder kubikmeter gas gennem Polen. Det skriver Ukraine Business News, mens viceministeren for energi i Ukraine Konstantin Chyzyk skriver på Facebook, at aftalen “vil styrke vores energisikkerhed og selvstændighed såvel som at reducere Ruslands indflydelse –  ikke kun på Ukraine, men også på Europa”.

Flere it-specialister

Ifølge hjemmesiden DOU er antallet af selvstændige it-specialister i Ukraine steget med 22 procent i 2019 til 183.000. Udviklingen bliver ifølge organisationen drevet af hovedstadsområdet, der huser 30 procent af alle it-specialisterne i landet.

Huslejen vil falde og flere tomme centre

Kyiv Post skriver i denne uge, at corona-krisen kommer til at koste shoppingcentrene og hotellerne dyrt. Ifølge mediet, der citerer en undersøgelse, er der et lavere behov for kontorplads, da mange virksomheder regner med at få flere medarbejdere til at arbejde hjemmefra, når krisen er ovre. Det betyder allerede nu, at to store erhvervsprojekter er blevet droppet, og det ser ud til, at flere shoppingcentre vil mangle lejere.

Flere bruger kort – færre kontanter

Ukraine er normalt et samfund, hvor kontanter bruges overalt, men nu ser udviklingen ud til at vende. Ifølge den ukrainske nationalbank steg andelen af kontantløse transaktioner med 24,5 procent i første kvartal i forhold til samme tidspunkt i 2019. Pengesummen steg med 15,6 procent.

Foto af Nick Pampoukidis hos Unsplash
Mindre fragt

Det er ikke overraskende, at Ukraine i denne tid også oplever et fald i fragten. Ifølge State Statistics Service faldt volumen med 15 procent i årets første fire måneder sammenlignet med samme periode i 2019. En stor del af det var dog manglende gasleverancer fra Rusland gennem de mange ukrainske gasledninger. Ifølge Ukraine Business News var godstransporten via tog på 92,5 procent af normalen i samme periode.

Store tab på de ukrainske jernbaner

De ukrainske jernbaner havde et godt år i 2019, men i år – på grund af krisen – er det en anden historie. Ukraine Business News skriver, at de ukrainske jernbaner har tabt 260 millioner dollar i årets første kvartal. Godstransporten faldt med 4,8 procent, mens også en faldende hryvnia har påvirket regnskabet for første kvartal, hvor passagertransporten har stået stille. Ifølge Ukraine Business News spår Alexander Paraschiy fra Concorde Capital, at de ukrainske jernbaner taber helt op til 600 millioner dollar i år.

Mange overvejer ændringer af arbejdsgangen

Ifølge en ny undersøgelse fra European Business Association overvejer 62 procent af direktørerne blandt organisationens medlemmer at lade nogle medarbejdere arbejde hjemme enten helt eller delvist efter krisen. De fleste sagde, at de er klar til at lade op til 50 procent af medarbejderne arbejde hjemmefra. Derudover sagde 59 procent af direktørerne, at det vil tage fra seks måneder til et år at komme tilbage igen til niveauet fra før krisen, mens 17 procent regner med, at det vil tage to år.

Ukraine vil have hurtig handelsaftale

Ukraine og Israel har længe været i forhandlinger om en frihandelsaftale, men den er endnu ikke blevet til noget, og nu er den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij ved at miste tålmodigheden. Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver, at præsidenten nu direkte har bedt Israel om at færdiggøre aftalen og understreget, at aftalen er vigtig for begge parter, som kæmper imod coronavirussens konsekvenser.

Vær klar til ny bølge

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har bedt ukrainerne og forretningslivet i landet om at være klar på en mulig anden bølge af coronavirussen, når nu landet er begyndt at åbne igen.

“Verden forventer en anden bølge af coronavirus. Vi klarede det relativt fint ved den første, selv om vi desværre mistede 600 liv. Vi må forberede alt… for fremtiden. Hospitaler, læger, apoteker: Alle skal være klar med masker, desinfektionsmiddel og udstyr,” sagde han ifølge Kyiv Post.

Flere nye nøgletal

Ukraine Business News skriver, at der er kommet en række nye tal for, hvordan Ukraine klarer sig gennem krisen. Blandt andet viser tal fra State Statistics Service, at den industrielle produktion er faldet med 16,2 procent i april, sammenlignet med samme måned sidste år. Derudover faldt minedriften med 6 procent, fødevareproduktionen med 6,5 procent, elektricitet med 8 procent, detailhandlen med 14,9 procent, godstransporten via tog med 17,5 procent, mens godstransporten i sin helhed faldt med 27 procent. Stålproduktionen faldt med 31 procent i april.

Centralbanken regner med fald på 6-7 procent

Tidligere har den ukrainske nationalbank meldt ud, at de regner med et samlet fald i landets bruttonationalproduktet på fem procent i 2020, men nu melder banken, at faldet nok nærmere bliver seks til syv procent. Det siger Dmitro Sologub, der er viceguvernør i den ukrainske nationalbank til Liga.net. Meldingen kommer efter, at banken har kigget på de nye tal for industrien, produktionen og transportsektoren i Ukraine.

Gaspriserne falder

Ifølge Naftogaz faldt gaspriserne for husholdninger i maj til halvdelen af, hvad de var i januar. Prisen er i maj 87 dollar for 1.000 kubikmeter gas, hvilket er 21 procent lavere end i april, og det er det laveste i ti år. Det betyder ifølge Ukraine Business News, at Naftogaz vil tabe mange millioner dollars i den næste periode.

Windrose Airlines satser på indenrigsrejser

Ukraine Business News skriver, at Windrose Airlines vil tilbyde tre flyrejser om dagen fra Boryspil Lufthavn i Kyiv til Kharkiv, Dnipro, Lviv og Odesa. Det starter fra den 15. juni, hvor det er planen, at staten åbner for flyrejser igen.

Lviv Lufthavn gør klar til genstart

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian er Lviv Lufthavn ved at gøre klar til at åbne igen fra den 15. juni. Der kommer til at ske en række ændringer for at højne sikkerheden, hvor flere ting blandt andet bliver gjort digitalt. Derudover vil der være temperaturmålinger af alle passagerer, og kun passagerer vil have adgang til terminalerne, hvor de også skal være iført maske og holde afstand.

Ryanair starter blidt op

Ifølge mediet censor.net vil Ryanair kun starte op med 24 af virksomhedens 47 ruter i Ukraine, når flyene engang er på vingerne igen. 17 afgange kommer ikke i gang før til vinteren 2020-2021, mens yderligere seks ruter lukker helt, skriver mediet. 15 af selskabets i alt 25 ruter fra Kyiv vil fortsætte, mens tre ud af syv ruter i Lviv vil genstartes i første omgang. Nogle vil åbne senere, mens andre altså skrottes. I Odesa vil Ryanair fortsat have fire ud af dets syv ruter, og i Kharkiv er det en ud af fem.

Foto af Sebastian Grochowicz hos Unsplash
Ukraine sætter told på rør

Ukraine har sætter 51,52 procent told på “seamless pipes” fra Kina, hvilket ifølge Ukraine Business News er bemærkelsesværdigt, når Kina er Ukraines største handelspartner. Tolden kommer efter klager fra Interpipe, der er Ukraines største producent af rør.

Eksporten til Kina stiger

Ukraines eksport til Kina blev fordoblet i første kvartal i år sammenlignet med samme periode sidste år. Samhandlen lød på næsten 3,2 milliarder dollar med den ukrainske eksport på hele 1,25 milliarder dollar. Kinas position som Ukraines største handelspartner, når der blot kigges på lande, blev derfor udbygget. Det skriver Ukraine Business News.

Samtidig steg samhandlen med Polen også til 1,8 milliarder dollar i samme kvartal, mens samhandlen til hele EU lød på 10,6 milliarder dollar.

Apple registrerer kontor i Ukraine

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at tech-giganten Apple har registreret et kontor i Ukraine. Der er ingen meldinger om, hvad Apple har tænkt sig at lave i Ukraine, og det skaber spekulationer i pressen.

Stadion bliver endelig solgt

Odesa’s fodboldstadion er endelig blevet solgt. Amerikanske Allrise Capital har købt stadionet for fem millioner dollars, hvor der hører kontorer, fitnesscenter, hotel og restaurant med. Stadionet, der har været til salg længe, var oprindeligt sat til salg for 40 millioner dollars. Det skriver Ukraine Business News.

Regn hjælper på afgrøderne

Landbrugene i Ukraine har tørstet efter vand i den seneste tid, hvor der i store dele af foråret har været tørke. Det skyldes også en mild vinter. I den seneste tid har det dog regnet en hel del, og det har forbedret kornafgrøderne, lyder det fra agriculture.com. Det mangler dog fortsat vand i de sydlige dele af Ukraine, men ifølge vejrudsigten kommer der rigeligt med vand i den næste tid.

Ukraine rammer makseksporten af hvede

De ukrainske landmænd kan måske se frem til et eksport-stop. Det står endnu uklart, men i hvert fald har eksporten af ukrainske hvede allerede nået den kvote, som det ukrainske ministerium for økonomisk udvikling, handel og landbrug har fastsat. Det skriver censor.net. Mediet skriver, at ministeriet har truet med at sætte et eksport-stop på salget af hvede, hvis kvoterne ikke overholdes. Ifølge mediet er der i alt eksporteret 53,5 millioner ton afgrøder, hvilket er 7,8 millioner tons mere end samme periode sidste år.

I en anden udtalelse afviser ministeriet dog at lave et eksport-stop på nuværende tidspunkt, men der kan ske andre tiltag, lyder det.

IKEA lukker ned for handlen – midlertidigt

IKEA åbnede for nyligt op for online-salg i Ukraine, og det har været en bragende succes. Så stor en succes, at IKEA nu lukker ned for handlen efter blot ti dage. Virksomheden siger, at “for at møde efterspørgslen og fortsætte med at møde IKEAs høje standarder og kundernes forventninger har vi besluttet at behandle og levere allerede registrerede ordrer og midlertidigt sætte en dæmper for muligheden for at lave nye”. Det skriver Ukraine Business News, men IKEA håber på snart at åbne igen.

Foto af Oleg Laptev hos Unsplash
Store og mellemstore virksomheder taber penge

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform har de store og mellemstore virksomheder i Ukraine tabt 4,9 milliarder hryvnia – omkring 1,24 milliarder kroner – i første kvartal af 2020. I samme kvartal sidste år havde den samme sektor et overskud på 111 milliarder UAH – cirka 28 milliarder kroner. Mediet har fået tallene fra State Statistics Service.

Investeringer falder i Ukraine

State Statistics Service i Ukraine skriver, at investeringer i landet faldt med 29 procent i første kvartal sammenlignet med samme periode i 2019. 2,85 milliarder dollar blev investeret, og der blev specielt registreret et fald i nye byggerier og i landbruget, mens der var en stigning på 17 procent i investeringerne i telekommunikation.

Pengeoverførsler fra udlandet falder

Pengeoverførslerne fra udenlandsk arbejdskraft i udlandet til Ukraine er faldet med 17 procent i år til ti milliarder dollar, lyder det fra Ukraine Business News. Det er et fald på to milliarder dollar, og det skyldes, at mange valgte at tage hjem til Ukraine, før den ukrainske karantæne trådte i kraft i marts. Ikke overraskende er mange virksomheder i blandt andet Polen og Tyskland desperate for at få de ukrainske arbejdere tilbage igen.

Statens gæld steg med 1 milliard dollar i april

Det ukrainske finansministerium skriver, at statsgælden i Ukraine steg med en milliard dollar i april, hvilket er en stigning på 1,3 procent til en samlet gæld på 81,4 milliarder dollar. Det skriver censor.net.

“Investorernes aktivitet – på grund af den globale Covid-19 pandemi og forventninger om en mulig recession i den globale økonomi – var ikke høj. Ud af de i alt fire auktioner planlagt af finansministeriet i april var kun en til noget. Ifølge auktionens resultat fra den 28. april blev der rejst 9,8 milliarder til statens budget i UAH,” lyder det fra nationalbanken.

Stor stigning i arbejdsløse

De officielle arbejdsløshedstal i Ukraine er steget med 64 procent – målt i sidste uge sammenlignet med samme periode sidste år. Der er nu i alt 501.000 arbejdsløse i Ukraine, skriver Ukraine Business News. Ukraine er kendt for, at langt fra alle registrerer sig som arbejdsløse, og det reelle antal må derfor forventes at være langt højere.

Ukraine skal bruge krisen til at modernisere

Kyiv Post har i samarbejde med energivirksomheden DTEK holdt en online konference i ugens løb, hvor Ukraines økonomi minister Alexa Chopivski blandt andet har opfordret til, at Ukraine bruger corona-krisen til at modernisere sin økonomi. Du kan se konferencen her.

“Når business ikke kan køre som normalt, så er det den perfekte tid til at kigge efter det nye normale,” sagde han blandt andet ifølge Kyiv Post.

Kemikalie-industrien skal reddes gennem import-stop

Ukraine har en stor kemikalie-industri, men den er, som flere andre sektorer i landet, i vanskeligheder. Det er ikke kun på grund af corona-krisen. Ifølge Mykola Shchurikov, der vicedirektør hos et anlæg i Odesa, skal der drastiske tiltag til for at redde industrien i Ukraine. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. Shchurikov siger, at det største problem er, at de ukrainske selskaber ikke kan konkurrere med udlandet, og den eneste løsning er at stoppe importen af kemikalier udefra, hvis industrien skal overleve.