Foto af Hanson Lu hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. De ukrainske medier har i denne uge fokus på Kina, som vil gøre endnu et forsøg på at overtage Motor Sich, mens der igen er problemer om den ukrainske Nationalbank og det fremtidige forhold til EU. Få et overblik over ugens nyheder her.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 2. oktober til den 8. oktober. I denne uge har vi på Ukrainenu skrevet om, at Jysk efter et rigtig godt år har store ambitioner om at åbne en række nye butikker i den næste årrække. I alt regner de med på sigt at kunne have 150 butikker i Ukraine, hvilket er meget højere end de 69 i dag.

Hos Ukrainenu har vi også gang i vores landbrugstema, hvor vi i denne omgang har kigget nærmere på landreformen, som der stadig er uenighed om, hvorvidt er en fordel for Ukraine.

Derudover har vi også skrevet om, at Ukraine i øjeblikket oplever en stor stigning i antallet af smittede, og at det kan resultere i en ny nedlukning af Ukraine. Det er dog usikkert, hvad der vil ske endnu, da der er forskellige meldinger, men især vokser antallet af smittede i Østukraine.

Derudover har vi også skrevet om, at Ukraine har indgået et samarbejde med Microsoft i udviklingen af en sky-baseret opbevaring.

“En af vores ministeries prioriteter er at digitalisere alle offentlige services på to og et halvt år. Det kan ikke gøres uden et datacenter, der kan opbevare vores data, eftersom vi fokuserer på at opbevare data i vores land. Microsoft-projektet er måske de første, der vil tillade os at nå dette ambitiøse mål,” siger minister for digital transformation, Mikhailo Fedorov.

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har i denne uge besøgt Bruxelles, og før det møde gav han et stort interview til magasinet Politico, som vi også har skrevet om på Ukrainenu. Der talte han i hårde vendinger omkring, hvordan Rusland og Hviderusland bør lytte til folket.

Fra sin tur til EU fik Zelenskij sikret sig en række lån, som blandt andet skal styrke den ukrainske infrastruktur, og han har i ugens løb også lovet at gøre mere for at digitalisere det offentlige.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Kina presser på om Motor Sich

I denne uge er der nyt om sagen om det ukrainske våbenproducent Motor Sich, der blandt andet producerer motorer til kampfly. Virksomheden blev tidligere opkøbt af kinesiske Skyrizon Aircraft Holdings Limited, men det køb er bremset i de seneste fire år af, hvad der virker som politiske årsager. Det har vi tidligere skrevet om på Ukrainenu.

I ugens løb har Skyrizon presset på for at få løftet blokeringen for handlen. Virksomheden har blandt andet advaret om en international voldgiftssag. Det skriver UBN. Virksomheden vil have 3,5 milliarder dollar i kompensation af den ukrainske stat, som har blokeret handlen. Derudover har den kinesiske ledelse sendt et brev til alle medlemmerne af det ukrainske parlament, hvor de opfordrer medlemmerne til at kigge nærmere på udlandets indblanding i sagen om Motor Sich.

“Mens Wang (direktøren for Skyrizon, red.) byder på Motor Sich som privat forretningsmand, har Beijing været opsat på at opgradere Kinas kapacitet til motorfremstilling til at understøtte sine ambitioner om produktion af militær- og kommercielle jetfly i verdensklasse samt missiler,” skriver det japanske medie Nikkei.

Oleksiy Kusch, der er økonom hos Growford Institute, siger til Nikkei, at Kina vil forsøge at udnytte det ledelses-vakuum som opstår i forbindelse med et amerikanske præsidentvalg.

”Valget i USA skaber et meget snævert vindue til at gennemføre denne aftale, da Trump-administrationens fokus på Ukraine er svækket … Motor Sich vil ikke være en prioritet for Trump eller Biden i de næste par måneder,” siger Kusch.

Zelenskij: Gerne flere kinesiske investeringer

Mens sagen om Motor Sich stadig kører, så har den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij været ude og tale varmt om kinesiske investeringer. Det gør han i et stort interview med det kinesiske medie Xinhua. Den ukrainske præsident har også inviteret den kinesiske præsident på besøg.

“Kredit-, investerings-, agroindustri-, maskin- og transportsektorer bør nævnes blandt de prioriterede områder for praktisk samarbejde… Ukraine har et betydeligt videnskabeligt og uddannelsesmæssigt potentiale, rig kultur. Dette giver gode muligheder for at øge handel og økonomisk samarbejde,” sagde præsidenten ifølge mediet.

Hans interview kommer som en kinesisk virksomhed har planer om at bygge 50 kilometer jernbane i Luhansk-regionen, der vil forbinde et lokalt kulværk med jernbanenettet. Det skriver mediet Tribun.

Ukraine vil ændre aftale med EU

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver i denne uge, at den ukrainske regering har håb om at genforhandle associationsaftalen med EU, der blandt andet sikrer samhandlen mellem unionen og Ukraine. Den ukrainske minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug Igor Petrashko siger, at der bør ske nogle ændringer af den økonomiske del.

“Jeg er en stærk tilhænger af den europæiske sammenslutning, især nu i tider med økonomiske blokke. Den økonomiske blok med Den Europæiske Union er ekstremt vigtig. Vi vil revidere den for at øge handelsvolumen med langt de fleste varer,” siger han og uddyber:

“Mange europæiske virksomheder opererer allerede i Ukraine, og de ønsker og forstår, at det er bedre for dem at have en platform her, og de er allerede interesserede i frihandel. Så vi har allerede vores allierede.”

Problemer hos Nationalbanken

Bestyrelsen hos den ukrainske Nationalbank har i denne uge udtrykt, at de ingen tillid har til bankens første viceguvernør Katerina Rozhkova og vicedirektør Dmitro Solohub. Det skriver Ukrinform.

“(Vi har besluttet, red.) at irettesætte første vicegeneraldirektør for NBU Kateryna Rozhkova og viceguvernør for NBU Dmytro Solohub. At udtrykke mistillid til første vicegeneraldirektør for NBU Kateryna Rozhkova og vicegeneraldirektør for NBU Dmytro Solohub,” skriver bankens direktør Bohdan Danylyshyn ifølge mediet i en rapport.

Hvilke konsekvenser, som det vil få, er endnu uvist, men der har været intern tumult i Nationalbanken, siden den tidligere bank-guvernør Yakiv Smolii i juli valgte at gå på grund af “systematisk politisk pres”.

Kateryna Rozhkova har svaret tilbage i ugens løb, hvor hun blandt andet kaldte forsøget på at presse hende ud som en “sejr for fortiden over fremtiden” og et alarmerende signal til bankens selvstændighed. Det skriver UBN. Ifølge Rozhkova kommer hendes reprimande efter, at hun har givet et interview til Kyiv Post.

”Dette kan være det seneste skridt i Zelenskij-administrationens forsøg på at fjerne topembedsmænd fra Porosjenko-formandskabet, der opfører sig uafhængigt og støttes af internationale finansielle institutioner… Rozhkova og Solohub er de eneste NBU-bestyrelsesmedlemmerne, der har langvarige forbindelser med IMF, og deres afskedigelse vil reducere fondens tillid til NBU til ‘nul’,” lyder det fra Alexander Paraschiy, der er analytiker hos Concorde Capital ifølge UBN.

Nationalbanken har været ude og forsvare kritikken. Ledelsen slår fast, at Rozhkova og Solohub har brudt bankens interne regler om, at banken skal udtale sig med en stemme. Det siger bankens guvernør til Bloomberg.

“Enhver Nationalbank i verden har en kommunikationspolitik, og det er virkelig følsomt og virkelig vigtigt. Hvis forskellige bestyrelsesmedlemmer giver forskellige udsagn til markedet, kan det føre til rod,” sagde han.

Nationalbanken har solgt ud af reserven

Den ukrainske Nationalbank har solgt for omkring 200 millioner dollars i denne uge for at støtte den ukrainske valuta hryvnia. UBN skriver, at det er det tredjestørste salg i årets første ni måneder. I den seneste måned er den amerikanske dollar steget i værdi i forhold til hryvniaen, så en amerikansk dollar nu koster omkring 28,3 hryvnia.

To virksomheder må ikke handle mere

Den ukrainske sikkerhedsstyrelse SBU har i denne uge meldt ud, at to virksomheder er blevet udelukket for at handle med værdipapirer, da de er beskyldt for at have lavet ulovlig fakturering. Virksomhederne er ZNPVIF Portfolio Investment og ZNPVIF New Technologies.

Kernel vil have kapital

Ukraine største producent af solsikkeolie – Kernel Holding S.A – vil skaffe en investering på 300 til 350 millioner dollars via Euroobligationer. Det skriver UBN. Efter nyheden har Standard & Poor’s Global Ratings opjusteret Kernel til B+ på grund af stabile fremtidsudsigter.

“Vi vurderer positivt på udstedelsen af nye senior usikrede obligationer til refinansieringsobligationer, der udløber i januar 2022… De stabile udsigter afspejler vores opfattelse af, at den lave risiko for forstyrrelse af eksportmængderne på grund af COVID-19-pandemien og betydeligt lavere kapitaludgifter i finanspolitikken 2022 burde understøtte pengestrømme,” lyder det.

På grund af tørke i år har solsikkehøsten været skuffende og er nede med 14 procent i forhold til sidste år, men ifølge direktøren hos Kernel, så kan det være, at stigende priser retter op på det.

”Konkurrencen om råvarer vil intensiveres. Den opadgående tendens i globale råvarepriser vil delvist opveje det nedadgående pres på rentabiliteten for alle vores segmenter i den nye sæson,” siger han.

Mere fragt i september

UBN skriver, at fragten gennem Ukraines havne er oppe med 3,7 procent i september sammenlignet med samme periode sidste år. Eksporten var oppe med 5,6 procent til 91 millioner tons, mens import var nede med 3,1 procent til 18 millioner tons. Antallet af containere var oppe med hele 8,3 procent til i alt 773.000 containere.

Efterspørgsel efter flere brugte biler

Flere nyheder i den seneste tid ser ud til at pege på, at Ukraine er ved at være stedet for brugte biler. Landet importerer flere brugte biler fra blandt andet USA – flere af dem skadede – og sætter dem i stand. Nye tal fra Ukrainian Motor Vehicle Manufacturers Association viser, ifølge Ukrinform, at importen af brugte biler steg med 82 procent i september – sammenlignet med samme periode i 2019. Det mest populære mærke var VW, mens Ford er det nærmest importerede bilmærke.

Flere bøder til lastbilchauffører

Ukraine har i den seneste tid gjort mere for at tjekke bilister for fartovertrædelser og lastbiler for at køre med overvægt. UBN skriver, at det nationale politi har stoppet 500.000 lastbiler, uddelt 10.500 bøder til en værdi af 3,5 millioner dollars blot i september. De fleste lastbiler med overvægt blev stoppet i Kherson, Mykolaiv og Odesa.

Ny undersøgelse viser frygt for ny krise

Det ukrainske nyhedsbureau Unian har i denne uge skrevet om, at en ny undersøgelse lavet af Union of Ukrainian Entrepreneurs viser, at 52 procent af iværksætterne i Ukraine er bange for den økonomiske krise. Frygten stammer især fra, at de oplever faldende indtægter. 68 procent føler sig presset af de konstante økonomiske forpligtelser. Ifølge undersøgelsen arbejder de ukrainske iværksættere i gennemsnit 47 timer om ugen, og 63 procent er trætte af skatterne og afgifterne i landet. 2.000 iværksættere i Ukraine deltog i undersøgelsen.

Akhmetov får lov til at droppe aftaler

Det ukrainske medie Censor.net skriver, at den ukrainske oligark Rinat Akhmetovs energivirksomhed DTEK får lov til at droppe en række leasingaftaler i forbindelse med statsvirksomheden Dobropolyeugol. DTEK slipper dog ikke helt ud af aftalen uden tab. De skal betale for leje og en række andre betalinger, lyder det ifølge mediet. Det forlyder, at Akhmetov gerne vil ud af flere aftaler i den ukrainske kulsektor, hvor det er svært at tjene penge i den nuværende energikrise og med den grønne omstilling.

Ny undersøgelse: Ingen er populær

En ny undersøgelse lavet af Center for Social Monitoring viser, ifølge UBN, at hverken den ukrainske præsident, Nationalbanken, regeringen eller parlamentet er særlig vellidt i blandt befolkningen. I alt har de 3.014 adspurgte været ret negative. 56,5 procent har lille eller ingen tillid til præsident Zelenskij, 65,3 procent til Nationalbanken, 71,5 procent til regeringen i Ukraine og 75 procent til landets parlament.

Nyt fra flytrafikken

Der er i øjeblikket udbrudt krig mellem Armenien og Aserbajdsjan, og det har fået UIA og SkyUP til at stoppe rejer mellem Boryspil Lufthavn i Kyiv til den armenske hovedstand Yerevan. Det sker, da der er frygt for, at de to landes antiluftskyts kan komme til at skyde et fly ned. Det skriver UBN.

UIA har tidligere meldt ud, at de vil starte med rejser mellem Kyiv og New York, men de planer er nu udskudt til april, skriver flyselskabet. Derudover har UIA meldt ud, at de stopper midlertidigt med rejser til Tel Aviv på grund af det høje smittetryk i Israel.

Ifølge UBN har Windrose Airline åbnet for flyvninger mellem Boryspil Lufthavn i Kyiv og Zagreb i Kroatien med to afgange om ugen. Air Arabia har genstartet afgange mellem UAE og Boryspil Lufthavn, mens SkyUp har planer om at flyve fra Lviv og Odesa til Amsterdam.

Mindre trafik i de ukrainske lufthavne

Den ukrainske regering lukkede grænserne for udlændinge sidste måned, og det har ikke overraskende haft betydning for flytrafikken. Ifølge Center for Transportation Strategies er passagertransporten i Boryspil Lufthavn i Kyiv blandt andet nede med to tredjedele i september til i alt fire millioner passagerer i løbet af året. UBN påpeger, at lufthavnen dermed kan se ud til at ramme niveauet fra 2006 på 4,6 millioner passagerer ved årets udgang, og det illustrerer krisens omfang.

Som en konsekvens vil UIA reducere flåden med 20 procent i Boryspil Lufthavn, forklarer selskabet præsident til Biznes.Tsenzoru.

Tager hotellerne to år at komme sig

Natalia Chystiakova, der er direktør hos Colliers International i Ukraine, siger i et interview med Interfax Ukraine, ifølge UBN, at det vil tage hotelbranchen i Ukraine to år at komme sige ovenpå Covid-19. Den melding kommer efter, at der på Kyivs hoteller var registreret 20 procent færre gæster i sommers – i forhold til normalen. Især de store hoteller, der satser på konferencer, har haft det svært, lyder det. Chystiakova forudser, at hoteller snart vil lukke, hvis der kommer nye restriktioner.

Tjernobyl vil åbne cykelrute

Ifølge UBN vil der næste forår åbne en 45 kilometer lang cykelsti i den lukkede zone omkring Tjernobyl, som hvert år besøges af tusindvis af turister. Turen vil gå gennem landsbyerne Kupovatoe, Opachichi, Otashiv og Plyutovishche, og det vil være en anderledes måde at se zonen på.

”Vi håber, at cykelruten vil give besøgende til ekskluderingszonen mulighed for at se Chornobyl-reservatets unikke verden,” siger Maksim Shevchuk, der er vicedirektør for zonen ifølge mediet.