Foto af SpaceX hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge er der kommet en række nye nøgletal for, hvordan det gik i 2021. Derudover ser det ud til, at IMF-lånet har en chance for at komme tilbage på sporet, og så har Ukraine nogle vilde planer.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 29. januar til den 04. februar. I denne uge har vi på Ukrainenu blandt andet interviewet den nye norske ambassadør Erik Svedahl, som mener, at Ukraines reformer kommer hele Europa til gode. 

“Men vores landes (de skandinaviske landes, red.) politiske dialog med Ukraine og orientering af vores udviklingssamarbejde, synes jeg er ret ensartede, og vores mål er det samme: et stabilt og demokratisk Ukraine. Dette skyldes, at vi – alle de nordiske lande – har meget til fælles, når det kommer til historie, politik, samfundsudvikling, kultur og værdier. Nordisk samarbejde er verdens ældste af sin art og internationalt er vi hinandens nærmeste venner og partnere,” sagde han. 

Derudover har vi på Ukrainenu også skrevet om, at den ukrainske regering nu har præsenteret seks infrastrukturprojekter, hvor udenlandske virksomheder kan byde ind. Der er tale om, at udenlandske virksomheder kan få lov til at renovere og bygge motorveje. 

Hos Ukrainenu har vi i ugens løb også beskrevet sagen om den svenske virksomhed Scania, som er endt i et retsligt opgør, hvor de står til at skulle betale et stort millionbeløb i erstatning til en ukrainsk virksomhed. Scania mener, at sagen er korrupt. 

“Vi er ret sikre på, at korruption har spillet en rolle i afgørelsen, fordi dommen er endt, som den er med en række underlige forhold, og fordi at dommeren annoncerede, at hun gik på pension samme dag efter sagen,” sagde Ints Krastins, der er CFO hos Scania i Ukraine.

I denne uge har den ukrainske regering også meldt ud, at de vil regulere energipriserne, og det kommer efter, at regeringen for nyligt også sagde, at de vil regulere gaspriserne. Det er noget, som en række udenlandske samarbejdspartnere såsom IMF er utilfredse med. 

Zelenskij har i ugens løb også startet et politisk opgør med den pro-russiske politiker, Viktor Medvedchuk. Han har valgt at sanktionere tre pro-russiske medier i Ukraine såsom 112 Ukraine, NewsOne og ZIK. Det ændrer medielandskabet i Ukraine og ventes at føre til en politisk magtkamp i parlamentet mellem Zelenskij og Medvedchuk.

Derudover har vi på Ukrainenu skrevet om, at der er kommet et foreløbigt punktum i sagen om den ukrainske militære virksomhed Motor Sich, som kinesiske virksomheder tidligere har købt. Salget blev blokeret af den ukrainske stat efter pres fra USA, og nu har den ukrainske præsident Zelenskij slået fast, at Motor Sich ikke må sælges til kineserne. 

IKEA har også åbnet deres første fysiske butik i Ukraine i denne uge. De har slået dørene op i Kyiv, og det er langt fra den sidste butik, som den svenske kæde har tænkt sig at åbne i Ukraine. “Virksomhedens udviklingsproces i Ukraine stopper aldrig. Vi ser et betydeligt potentiale i store ukrainske byer som Kharkiv, Kyiv, Odesa, Dnipro,” sagde Florian Mellet, markedschef hos IKEA Kyiv, ved åbningen af butikken i Kyiv.

Derudover er der nyt om corona-situationen. Den ukrainske sundhedsminister har været ude og bebrejde de ukrainske politikere for at så tvivl om vaccinerne. Derudover viser et nyt studie, at hotelbranchen i Ukraine er hårdt ramt af corona-krisen og har mistet en stor del af omsætningen. Dog holder de stadig skinnet på næsen og en del bruger situationen til at renovere hotellerne, så de er klar til fremtiden. 

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over nedenfor. Husk, at du kan få ugens økonomiske på mail, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev

IMF begynder på arbejdet i Ukraine igen

I denne uge er det også kommet frem, at den Internationale Valutafond, IMF; igen vil begynde at kigge på Ukraines fem milliarder dollar store låneprogram hos fonden. Det arbejde har ellers været skrinlagt i flere måneder, da IMF har været utilfreds med den ukrainske regerings reformarbejde. Det skriver UBN, som også peger på, at der igen for nyligt er opstået problemer mellem Ukraine og IMF omkring sænkningen af gaspriser.

”Det er afgørende for os at forblive inden for IMF-programmet. Vi er i aktive samtaler… Der er forventninger om, at vi i denne periode vil færdiggøre memorandummet,” sagde finansminister Sergii Marchenko ifølge mediet.

Ukrinform skriver, at Kirilo Shevchenko, der er guvernør i Ukrianes Nationalbank, forventer, at Ukraine vil modtage de resterende 2,2 milliarder dollars fra IMF-lånet i 2021. 

Ukraine diskuterer specielt retssystem med IMF

Den ukrainske Nationalbank diskuterer i øjeblikket med IMF om etableringen af et specielt retssystem i Ukraine. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform. Det nye system skal kunne bilægge tvister i banklån for at dæmme væksten i misligholdte lån. 

“Vi diskuterer nu muligheden for at oprette en specialret eller domstol i Ukraine, der vil behandle spørgsmål mellem kreditorer og låntagere såvel som mellem investorer og modtagere af investeringer,” siger Kirilo Shevchenko, guvernør i Ukraines Nationalbank. 

Ukraine vil udstede flere euroobligationer

Nationalbankens guvernør Kirilo Shevchenko har i ugen meldt ud, ifølge Reuters, at Ukraine regner med i år at udstede euroobligationer for 2,4 milliarder dollars, få udbetalt 2,2 milliarder dollars fra IMF-lånet og få en milliard i nye udenlandske investeringer til landet. 

“Der er en ny optimisme på de internationale markeder… Vi håber, at denne optimisme ikke vil omgå Ukraine,” sagde Shevchenko til Reuters. 

Timothy Ash, senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, er ikke så optimistisk, skriver UBN.

”Jeg elsker optimismen, men de forventer tre trancher i år? Held og lykke med det… De er gode til at tale deres sag, og jeg gætter på at de kan holde Eurobond-markedet varmt, så længe de holder IMF engageret og ikke skruer for meget op i den politiske front med globale markeder, der forbliver meget likvide. Så bør Eurobond-markedet forblive åbent og relativt billigt for udstedere som Ukraine,” spår Ash. 

Stigning i lønningerne

Ifølge State Statistics Service så steg reallønnen i Ukraine med 10 procent i 2020 – sammenlignet med lønnen i 2019. Gennemsnitslønnen lød på 506 dollars, hvilket er markant højere end den officielle mindsteløn, og gennemsnitslønnen var højest i Kyiv på hele 775 dollars. Lønningerne i Chernihiv er landets laveste med et gennemsnit på 390 dollars. Tallene viser, at gennemsnitslønnen især vokser i det vestlige Ukraine. 

Medarbejdere i sundhedssektoren var dem, der oplevede den højeste stigning i gennemsnitslønnen med hele 51 procent, mens folk, der arbejder i hotel- og restaurantbranchen oplevede et fald på seks procent. 

Fald i fragt-mængden

Tal fra State Statistics Service viser, at de ukrainske selskaber transporterede 11 procent mindre fragt i 2020 – sammenlignet med året før. Tallene viser, at det især var det statslige jernbaneselskab Ukrzaliznytsia, der transporterede en stor del af godset. De stod for cirka halvdelen – 305,5 millioner tons af de i alt omkring 600 millioner tons. Ukrzaliznytsia oplevede et fald på 2,4 procent, mens transporten via lastbiler faldt med 22 procent. 

Marriott International vil åben resort

Marriott International har meldt ud, at de har planer om at åbne det første Sheraton Hotel & Resort i Ukraine nær Kyiv Olympiysky Complex. Det var meningen, at det skulle være bygget for ti år siden, men det er først nu, at Marriott International har fået investeringen på plads. Hotellet vil være 14 etager og have 196 værelser og med parkering til 144 biler. 

Separatisterne har lukket grænsen helt ned

Kyiv Post skriver i denne uge, at grænsen til den besatte del af Donbas-regionen næsten helt er lukket. Før corona-krisen var der omkring 250.000 personer, som krydsede grænsen mellem Ukraine og den besatte del hver dag. Det tal er nu faldet til omkring 1.000 om dagen. Grænsen lukkede først på grund af corona-krisen, men den ser nu ud til at være mere eller mindre permanent lukket, og Kyiv Post beskylder separatisterne. 

Handelsunderskuddet er faldet 

Tal fra Ukraines Nationalbank viser, at Ukraines handelsunderskud i varer faldt til 6,1 milliarder dollars i 2020 fra 14,7 milliarder dollars i 2019. Generelt faldt Ukraines handelsunderskud for varer og tjenester med 86 procent til 1,7 milliarder dollars i 2020 fra 12,1 milliarder dollars i 2019. 

Ungarn låner penge til to broer i Ukraine

Ungarns regering har godkendt et 50 millioner euro stort lån til ukrainske Ukravtodor, som skal gå til at bygge to broer over floder i Ukraine. Broerne skal skaffe bedre forbindelse mellem Ungarn og Ukraine, skriver UBN

Mariupol Havn har mere at lave

Rusland har løftet en række restriktioner for fragten af gods gennem Azov Havet, og det betyder, at den ukrainske havn i Mariupol oplever øget aktivitet. Det skriver UBN. Eksporten af korn gennem Mariupol er steget med 20 procent i 2020 til 623.000 tons, og det forventes, at eksporten gennem havnen kan stige til omkring en million tons i 2021. 

Industripark: Kom – og få gratis forbindelse til strøm

Vinnytsia Industripark vil trække flere fabrikker til, og de tilbyder derfor nu gratis opsætning af forbindelse til elektricitetsnettet. Det er blevet muligt på grund af en 10 millioner dollar stor investering af Kness Group. 

Ukraine vil have fri industri-visum til EU

Ukrinfrom skrev i denne uge, at den ukrainske minister for økonomisk udvikling, handel og landbrug, Igor Patrashko, er i forhandlinger med EU om et “industrielt visumfrit regime”, som blandt andet inkluderer elektrisk udstyr med lav spænding, udstyr med elektromagnetisk kompatibilitet og maskiner.

“Et industrielt visumfrit regime er en af præsidentens og regeringens nøgleprioriteter. Aftalen åbner enorme nye muligheder for ukrainske producenter og eksportører. Derfor er det forberedende arbejde til indgåelse af denne aftale ekstremt vigtigt og kræver maksimal koordinering af alle involverede parters indsats,” sagde Petrashko ifølge mediet. 

Ukraine vil sende egen satellit ud i rummet

Censor.net skriver i denne uge, at Ukraine har planer om at ville sende en satellit ud i rummet i 2021. Oleg Urusky, der er minister for strategiske industrier, siger ifølge mediet, at Ukraine vil sende satellitten sich 2-30 (2-1) ud i rummet. Urusky mener, at satellitten blandt andet kan hjælpe Ukraines økonomi og de retshåndhævende myndigheder.

”Vi skal tage alle de nødvendige foranstaltninger for at få dette til at ske inden udgangen af 2021, året for 30-årsdagen for Ukraines uafhængighed. Og dette er ret realistisk, forudsat at vi arbejder så effektivt som muligt og ser det som et presserende behov,” sagde han.

“Der er en paradoksal situation: Ukraine har et betydeligt videnskabeligt og teknisk potentiale og praktisk talt alt for at have sin egen konstellation af rumfartøjer i kredsløb omkring jorden, men desværre er den fraværende. Der kan gives forskellige grunde til dette, men situationen skal ændres,” sagde han. 

Profitten i landbruget stiger på trods af lavere udbytte

Agrarian Economics Institute skriver, at profitten i landbruget i 2020 steg med hele 48 procent – sammenlignet med året før – på trods af et lavere udbytte. Priserne på råvarerne steg med omkring 55 procent, og det kompenserede for det lavere udbytte i 2020. 

Færre investeringer i sol og vind

Tal fra State Energy Efficiency Agency for 2020 viser, at udenlandske investeringer i sol- og vindprojekter i Ukraine faldt til 1,2 milliarder dollars fra de 3,7 milliarder dollars fra 2019. Det lavere niveau i 2020 kan blandt andet skyldes, at der har været stor uro i sektoren, da den ukrainske regering har reduceret den grønne støtte til produktionen og skabt stor uro. Staten mangler stadig at udbetale et stort beløb til virksomhederne. 

Kina advarer Ukraine efter Motor Sich-sag

Ukraine har indført sanktioner mod de kinesiske virksomheder, som har forsøgt at overtage den ukrainske virksomhed Motor Sich, som producerer motorer til fly og helikoptere. Købet har mødt modstand blandt andet USA og har fået den ukrainske regering til at aflyse købet. Det har nu fået talsmanden for det kinesiske udenrigsministerium Wang Wenbin til at sige:

“Vi bemærkede relevante rapporter. Kina modsætter sig som altid ensidige sanktioner over for kinesiske virksomheder fra udenlandske regeringer… Vi håber, at den ukrainske side vil opretholde de juridiske rettigheder og interesser hos kinesiske virksomheder og investorer.”

Færre flyvninger i landets lufthavne

Ikke overraskende rejste færre fra de ukrainske lufthavne i 2020 som følge af corona-krisen. Ifølge Kyiv Sikorsky Lufthavn – også kaldet Kyiv International Airport – så har de oplevet et fald i passagerer på 63 procent i 2020 – sammenlignet med antallet af passagerer i 2019. Den samme tendens ses i andre lufthavne, hvor Kharkiv Lufthavn for eksempel oplevede et fald på 51 procent – bedre end gennemsnittet i Ukraine på 64 procent, ifølge Center for Transportation Strategies.

Pavel Grigorash, administrerende direktør for den nationale sammenslutning af rejsebureauer, siger til Economic Truth, at branchen har tabt 70 procent i 2020. 

Corona eller ej: Folk er ude og handle igen

Den stramme corona-karantæne er hævet i Ukraine, og det kan mærkes hos det ukrainske shopping-kæde Epicenter, som havde hele 300.000 besøgende mandag – den første dag, at Epicenter igen måtte holde åbent. Folk købte især bilprodukter og kemikalier, skriver UBN, der også peger på, at det var ventet, at mange ville tage ud og handle.

EIB lavede store investeringer i Ukraine i 2020

Den Europæiske Investeringsbank, EIB, investerede hele en milliard euro i Ukraine i 2020 og har nu investeret mere end 7,5 milliarder euro i landet over årene, lyder det fra bankens repræsentant i Ukraine Jean-Erik de Zagon til bankens hjemmeside. Ukraine modtager 60 procent af alle pengene, som er øremærket af EIB til Eastern Neighborhood-programmet. 

Pengene i 2020 er blandt andet gået til at forbedre vandforsyningen og til børnehaver, skoler, hospitaler og regeringsbygninger. Det er der brugt hele 340 millioner euro på, mens der for eksempel også er brugt 300 millioner euro på at forbedre energieffektiviteten i regeringsbygninger. Derudover er penge også gået til at bygge veje og udbygge den offentlige transport i det østlige Ukraine, lyder det fra banken. 

I år vil EIB låne 270 millioner euro til at forbedre Ukraines største lufthavn Boryspil og derudover låner EIB Ukraine 50 millioner euro til at indkøbe vacciner. Der kommer højst sandsynligt flere projekter senere hen, men det er endnu usikkert hvad. 

Meget er på vej på auktion: Universiteter og fængsler

State Property Fund skriver i denne uge, at der snart vil komme lejekontrakter for omkring to millioner kvadratmeter af landets ledige offentlige ejendomme på auktion. Det er statens håb, at det vil skabe en større lejeindtægt for staten, når bygningerne kommer på auktion.

Derudover skriver UBN, at regeringen også har planer om at privatisere en række bygninger, som ikke længere bruges af universiteterne. Regeringen har også planer om at privatisere nogle fængselsbygninger, som der ikke længere er brug for, da antallet af indsatte falder. Det skyldes, at der er færre mænd i Ukraine, og at flere prøveløslades. 

Zelenskij fik ikke godkendt energiminister

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har i ugens løb for anden gang forsøgt at få den fungerende energiminister Juri Vitrenko godkendt i parlamentet, men det fejlede igen. Han fik 204 stemmer ud af de 226, som han havde behov for. Ikke alle i præsidentens eget parti stemte for. Vitrenko er kendt som stor modstander af oligarkerne, og der spekuleres i, at det er en af grundene til, at han ikke kan få et flertal, skriver UBN

”Dette er en afspejling af Vitrenkos baggrund som en gennemprøvet reformator og stærk tilhænger af markedsprincipper, plus også modstand fra oligarkiske forretningsgrupper i Rada… (Det) understreger de udfordringer, som Zelenskij møder gennem en pro-reform/markedsdagsorden… hvis Zelenskij vil genoplive reformen, så bliver han nødt til at genoprette sine alliancer i Rada,” siger Timothy Ash, senior strategier med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company.