Ukrainenu samler her de største fra ugen, der er gået. I denne uge er IMF-lånet endelig er blevet godkendt, mens Ukraine så småt er ved at være tilbage igen med en normal hverdag efter corona-karantænen. Der ser også ud til at være styr på uoverensstemmelserne i den ukrainske energisektor.
Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 4. juni til 11. juni, hvor den helt store nyhed er, at Ukraine endelig har fået godkendt lånet af den Internationale Valutafond, og at der dermed er ved at være styr på økonomien.
Hos Ukrainenu har vi blandt andet også beskæftiget os med de mange ukrainske migranter, som hvert år sender et stort milliardbeløb til Ukraine. De er ved at være desperate efter at være strandet i Ukraine i flere måneder i løbet af karantænen, og der er en stor diskussion i Ukraine, om hvordan landet skal forsøge at holde på dem.
Derudover har vi på Ukrainenu kigget nærmere på den seneste ministerrokade, og der har været demonstrationer mod den siddende indenrigsminister, som langt fra alle er tilfredse med. Mediet Forbes har netop åbnet deres kontor igen i Ukraine, og mediet har kigget nærmere på de rigeste ukrainere. Selv om de har store formuer, så er de langt fra de rigeste danskere. Hos Ukrainenu har vi også skrevet en del om energisektoren, og i ugens løb så det også ud til, at konflikten mellem regeringen og de udenlandske investorer ville spidse til over den grønne støtte og ende med et sagsanlæg mod den ukrainske regering. Det er dog blevet afværget i sidste øjeblik med et kompromis mellem parterne.
I ugens løb er der også kommet nye tal for økologien i EU, hvor Ukraine er en af de største eksportører. Derudover har Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, fortalt Ukrainenu omkring udviklingen i landet, hvor der stadig er store udfordringer.
Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.
IMF-aftale giver flere penge
Det længe ventede IMF-lån er netop kommet på plads, og det har hurtigt kastet yderligere penge af sig. EU har sendt 500 millioner euro afsted til Ukraine. Det skriver Ukraine Business News. Derudover er 2,1 milliard dollar af det fem milliarder dollar store IMF-lån også snart i ukrainske hænder. De fem milliarder bliver udbetalt i rater. Der regnes også med, at Verdensbanken snart sender 250 millioner dollars afsted til Ukraine.
Anders Åslund, der er økonom og ekspert i overgangen fra planøkonomi i det gamle Sovjet til en fri markedsøkonomi, skriver i en artikel hos Atlantic Council, at han er godt tilfreds med IMF-lånet. Med lånet kan Ukraine “føle sig ret sikker i forhold til landets eksterne finansielle behov for resten af året”, skriver Åslund. Han peger også på, at lånet nok også betyder, at den ukrainske regerings ambitioner om at skifte ledelsen ud hos den ukrainske central bank er blevet skudt ned, hvilket er godt nyt, forklarer han.
Nord-Stream 2 er på vej
Rusland er tæt på at færdiggøre Nord-Steam 2, som blandt andet vil påvirke gas-transitten gennem Ukraine og dermed også den ukrainske økonomi. Ifølge Bloomberg er USA dog ved at kigge nærmere på at placere sanktioner på virksomheder, der hjælper til ved projektet. Ifølge mediet udtaler senatoren Jeanne Shaheen, at rørledningen “truer Ukraine, Europas energiselvstændighed og giver Rusland en mulighed for at udnytte vores allierede”.
Kinesisk virksomhed leverer toge til Kharkiv
Den kinesiske virksomhed CRRC Tangshan Co. har vundet en kontrakt til at levere fem toge til Kharkivs metro, som er ved at blive udbygget. Det skriver det kinesiske medie Xinhua. Virksomheden leverer også toge til andre lande i østen og ventes også at ville byde på at levere tog til de ukrainske statsbaner generelt set i løbet af det næste år.
Ifølge Kyiv Center for Transportation Strategies gør den ukrainske virksomhed Kriukiv Railway Car Building Works indsigelser imod beslutningen. Virksomheden mener, at den kinesiske virksomhed kun bød en procent under deres bud, og når der skal betales ekstra moms og told på importeret udstyr, vil det gå hen og blive dyrere.
Tab på fem procent i 2020
Mange er i denne tid uenige om, hvor meget den ukrainske økonomi kommer til at være mærket af corona-krisen. Ifølge ministeriet for økonomisk udvikling og handel blev tabet fra januar til april i år på fem procent, mens det ukrainske budget regnede med et fald på 3,9 procent i perioden. Det skriver Ukraine Business News.
Flyselskaber på vingerne igen
Der er megen tale om, hvornår flyselskaberne igen forventer at være på vingerne. Ifølge Ukraine Business News vil Turkish Airlines igen flyve mellem Boryspil Lufthavn i Kyiv og den tyrkiske storby Istanbul fra den 15 juni, mens SkyUp vil flyve til Tirana i Albanien og de fire italienske byer Bologna, Milano, Rom og Lamezia Terme fra Ukraine igen fra den 24. juni. Derudover regner WizzAir med at genstarte selskabet internationale rejser fra den 16. juni, selv om det er usikkert, hvilke destinationer selskabet vil åbne for.
Derudover skriver mediet, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij overvejer at lempe visumreglerne for rejsende fra Australien, New Zealand, Kina og de “arabiske lande” for at hjælpe turismen i gang igen i Ukraine.
Corona-pulje bliver til veje
Det ukrainske parlament har godkendt, at der kan blive brugt penge fra de afsatte corona-midler til de store infrastrukturprojekter i landet. Det skriver Ukraine Business News. Ifølge mediet sker omfordelingen, fordi parlamentet håber på, at de kan skabe jobs og gang i økonomien. Kyiv School of Economics har vurderet, at blot 20 procent af corona-midlerne er blevet brugt, og det betyder, at der stadig er 1,9 milliarder dollar tilbage, som parlamentet altså håber at kunne bruge på noget andet.

“Mus” får skylden for korn-mangel
I sidste uge kom det frem, at der er forsvundet 150.000 tons korn fra de ukrainske reservelagre, og det har skabt overskrifter i Ukraine. Der er nu blevet åbnet en sag, der skal forsøge at få kornet tilbage eller finde de skyldige for tyveriet. Ifølge Mykhailo Apostol, der er rådgiver hos det ukrainske indenrigsministerium, skal mus, der “har navne og jobtitler bringes til regnskab i overensstemmelse med loven”. Det skriver BBC. Mediet skriver, at der er forsvundet korn for i alt omkring 30 millioner dollars.
Mange vil arbejde hjemme
Ukraine Business News skriver på baggrund af en ny undersøgelse, at 37 procent af respondenterne hos et jobcenter vil foretrække at arbejde hjemmefra i fremtiden, når karantænen er ovre. Undersøgelsen er lavet af grc.ua, der skriver, at 48 procent gerne vil arbejde hjemmefra, hvis coronavirussen kommer helt under kontrol, mens 38 procent gerne vil komme på arbejde, men kun hvis deres virksomhed kan sørge for transport som gør, at de ikke behøver at tage metro eller busser.
Undersøgelse: Er Ukraine på vej frem?
En meningsmåling lavet af Kyiv International Institute of Sociology viser, at cirka halvdelen af ukrainerne mener, at Ukraine er på vej fremad, mens den anden halvdel mener, at Ukraine er stagneret. Det skriver Ukraine Business News. Meningsmålingen afslører også, at 46 procent mener, at Ukraine bør blive medlem af EU, mens 42 procent mener, at Ukraine bør blive medlem af NATO. Til sammenligning mener 13 procent af ukrainerne, at Ukraine bør blive medlem af Eurasian Economic Union, ledet af Rusland, og 12 procent mener, at Ukraine skal blive medlem af Moskvas Collective Security Treaty Organisation, som er Ruslands modsvar til NATO.
Iværksættere tilbage til før corona-krise
Ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal er antallet af nye iværksættere, som registrerer sig i Ukraine, tilbage til niveauet fra før corona-krisen. Det er ifølge ham et tegn på, at “regeringens anti-krise initiativer giver deres første resultater”. Ifølge ministeren er det ukrainske parlament ved at kigge nærmere på at gøre lån billigere i Ukraine.
Ukrainske banker åbner igen
89 procent af de ukrainske bankfilialer er åbnet igen, hvilket er en stigning fra i sidste måned, hvor antallet var omkring 70 procent. Det skriver den ukrainske national bank, der mener, at bankverdenen er på vej tilbage til normalen.

Kherson-regionen klarer sig godt
Den grønne omstilling i Kherson-regionen går godt. Det skriver mediet hersonweek, da regionen har fordoblet produktionen af vind- og solenergi siden 2018, som nu står for 40 procent af energien i regionen. Khersons vindenergi producerer 338 MW, mens solenergien står for samlet 401 MW.
Raiffeisen flytter til Kyiv
Raiffeisen Bank International, der allerede har mange banker rundt omkring i Ukraine, flytter det digitale bank-arbejde til Kyiv fra Wien. Det gør banken for at arbejde sammen med Edenlab, der er en softwarevirksomhed med omkring 70 medarbejdere.
Stor fangst i kontrol
De nye canadiske sensorer, der skal måle om lastbiler kører med overvægt, har været en stor succes i Ukraine siden sidste efterår. Ukraine Business News skriver, at de nye censorer har fundet overvægt hos 41 procent af de målte lastbiler på vejene. I alt målte sensorerne 1,15 millioner lastbiler i perioden, hvor 470.342 kørte med overvægt. Det ukrainske minister kabinet vil afsætte yderligere 15 millioner dollar til køb af flere sensorer.
Flere tal fra ugens løb
Ifølge Ukraine Business News faldt inflationen i maj til 1,7 procent fra 2,1 procent i april. Det skriver mediet på baggrund af tal fra State Statistics Service. Det var især naturgas med et fald i prisen på 53,5 procent, brændstof med et fald på 28 procent og grøntsager med et fald på 21 procent, som har presset inflationen ned. Imens steg prisen på frugt med 35 procent, vand med 25 procent og uddannelse med 13,5 procent og trak dermed inflationen op. Den ukrainske national bank regner stadig med, at inflationen for hele året bliver omkring fem procent.
Mediet skriver også, at investeringerne i Ukraine faldt med 35,5 procent i årets første kvartal, hvilket er en stor forskel fra samme periode i 2019, hvor de steg med 21 procent.
Leveomkostningerne stiger i Kyiv
En ny undersøgelse lavet af Mercer Index viser, at prisen for at leve i Kyiv stiger sammenlignet med andre byer verden over. Ifølge Mercer Index er den ukrainske hovedstad nu nummer 106 i verden, hvilket er 44 pladser højere end året før, hvor Kyiv var nummer 150. Den styrkede hryvnia gør, at Kyiv er steget så meget i undersøgelsen.
Første tog fra Kina
I ugens løb ankom det første fragttog nogensinde direkte fra Kina til Ukraine med en last på 41 containere. Toget har rejst 9.000 kilometer over 15 dage, og det er en stor forbedring i forhold til de 45 dage, som rejsen ville tage med skib. Det skriver Ukraine Business News. Mediet skriver, at det ukrainske selskab Ukrzaliznytsia, der står for togdriften i landet, håber på at udbygge den forbindelse, da det er en lukrativ forretning for Ukraine. Selv om toget er det første fra Kina til Ukraine, så har Kina gennem hele året sendt fragt via tog til Europa, hvor der bare i sidste måned ankom 1.033 containere til kontinentet. Det er 43 procent mere end i samme måned i 2019. Den fragt går dog ofte gennem Hviderusland og Polen, men der er pres på landenes jernbaner, og derfor håber Ukraine på, at landet kan tiltrække endnu flere toge gennem Ukraine.
IMF tror på stort fald i økonomien
Den Internationale Valutafond har meldt ud, at de tror på et fald i den ukrainske økonomi i 2020 på hele 8,2 procent, hvilket er højere end den tidligere prognose, hvor IMF regnede med et fald på 7,7 procent. Det skriver censor.net. Fonden regner også med, at det vil tage længere tid for Ukraine at komme sig igen end tidligere antaget. Væksten i 2021 regnes nu med at blive på 1,1 procent modsat tidligere 3,6 procent, mens fonden regner med, at den ukrainske økonomi vil stige tre procent i 2022.
Mediet skriver også, at Verdensbanken forventer, at den ukrainske økonomi vil falde med 3,5 procent i 2020, hvilket er bedre end forventningerne til verdensøkonomien, som ventes at falde med 5,2 procent. Banken regner med en vækst i den ukrainske økonomi i 2021 på tre procent, mens den globale økonomi vil stige 4,2 procent i 2021.
“Dybden af reduktionen vil afhænge af længden af den helbredsmæssige krise, arbejdet med at implementere de forventede reformer og evnen til at mobilisere tilstrækkelige midler til at møde betalingerne,” lyder det fra Verdensbanken.
EU vil forlænge sanktioner
Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver på baggrund af en udtalelse fra en journalist hos Radio Liberty, at EU regner med at give grønt lys for, at sanktionerne imod Krim-halvøen forlænges med yderligere et år. Det vil betyde, at der stadig er sanktioner imod at importere produkter, der kommer fra Krim-halvøen, og ingen EU-baserede virksomheder må købe ejendom og arrangere turisme på halvøen. Derudover må virksomheder, hvis sanktionerne forlænges, ikke eksportere nogle varegrupper og teknologier til området.
Nej til immunitet
Den ukrainske premierminister vil gerne have sikret sit ministerhold et års immunitet for at få arbejdsro, men det udkast blev sammen med en større økonomisk aftale forkastet af parlamentet i denne uge. Nu er forslaget tilbage på tegnebrættet, og det er usikkert, om Denis Sjmygal vil forsøge sig igen i en revideret version. Det ukrainske nyhedsbureau Unian har skrevet en længere analyse om situationen.
EU vil hjælpe til i kulsektoren
Den ukrainske kulsektor har længe været i problemer, og den ukrainske stat taber mange penge hvert år på den sorte energi. De ukrainske politikere har planer om reformer, og det arbejde melder det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform, at EU gerne vil hjælpe til med. Det er dog uklart, hvilken rolle EU kommer til at spille.
“EUs delegation i Ukraine har udtrykt deres parathed til at støtte Ukraine i landets reformer af kulindustrien,” lød det i en udtalelse fra det ukrainske ministerium for energi og miljøbeskyttelse, der vil forsøge at sikre nyt arbejde til de mange minearbejdere.
Ingen højere pensionsalder
Det længe ventede lån fra IMF kom på plads i denne uge, og ifølge den ukrainske finansminister Sergii Marchenko har Ukraine stået fast på, at pensionsalderen i landet ikke må stige. Det skriver Ukrinform. Ministeren slog også fast, at pengene fra IMF vil gå til at dække hullet i statens budget, som er under pres på grund af faldende indtægter og udgifter på grund af corona-krisen, som har sendt landet i økonomiske problemer.
Ukraine skal reparere pakistanske fly
UkrSpetsExport, der er en statslig ukrainsk virksomhed, som sælger våben, har vundet en kontrakt til at reparere de pakistanske Ilyushin II-78-fly, som har brug for en større overhaling. Det skriver Kyiv Post.
Lederen af Antonov er fyret
UkrOboronProm, der er en statslig forsvarsvirksomhed i Ukraine, har meldt ud, at Oleksandr Donets, der er leder af det succesfulde Antonov Airlines, er blevet fyret efter en større undersøgelse af virksomheden. Undersøgelsen er sat i gang af den ukrainske premierminister Denis Sjmygal og kommer på grund af bekymringer for, om Antonov Airlines har skadet Ukraines nationale interesser. Det er uklart præcist, hvordan virksomheden har gjort det. Nyheden er bragt i Kyiv Post.

Undersøgelse af Kolomojski
Der går ikke en uge uden nyheder om oligarken Igor Kolomojski, og denne uge er ingen undtagelse. Kyiv Post skriver, at en ny undersøgelse peger på, at oligarken har tjent penge på at sælge kul fra Rusland og separatisternes områder til den statsejede virksomhed Centrenergo. Ifølge undersøgelsen skulle han havde tjent 11 millioner dollar.
Virksomhed fra Kazakstan opkøber
Holdingselskabet Freedom Holding Corp. fra Kazakstan har i ugens løb købt 20 procent af den ukrainske vekselbørs. Med opkøbet står Freedom Holding Corp. stærkt i de gamle sovjet-lande og har 13 kontorer i Ukriane. Det skriver Ukraine Business News.
Oppositionspolitiker er medejer af 1+1
Censor.net skriver, at Viktor Medvedchuk, der er leder af partiet Opposition Platform i Ukraine og har den russiske præsident Vladimir Putin som gudfar til en af sine døtre, er blevet medejer af den ukrainske tv-kanal 1+1, som har stor indflydelse i Ukraine. Hans virksomhed skulle eje 24,6 procent af tv-kanalen, og ejerskabet bliver bemærket i Ukraine på grund af forbindelserne til Rusland, og da 1+1 ellers er ejet af oligarken Igor Kolomojski, der beskyldes for at styre den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij.