PrivatBank er den største bank i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge handler det blandt andet om, at der er kommet en ny trussel mod IMF-lånet også er Kolomojski klar til at kæmpe med både næb og klør for at få PrivatBank tilbage. 

Fra mandag bliver karantænen i Ukraine lempet, og det er nok den største nyhed, som har optaget ukrainerne i ugens løb. Flere virksomheder får lov til at åbne igen, og de nyheder har også – i perioden fra den første maj til syvende maj – været det store tema hos Ukrainenu. Det store spørgsmål er så nu, hvor stor skade karantænen og corona-krisen har haft på den ukrainske økonomi, og det har vi også skrevet om hos Ukrainenu. 

Blandt andet er der kommet flere konkurser, men Ukraine er stadig et godt sted at outsource ifølge den danske ambassades handelskammer, og de ukrainske politikere skubber for yderligere reformer. Derudover ser det ud til, at de ukrainske sæsonarbejdere endelig får mulighed for at rejse ud af Ukraine til blandt andet Polen og Finland, mens den ukrainske energiforsyning måske kommer til at ændre sig drastisk på grund af en ny gasledning til Polen. Ukraine kan blive uafhængige af russisk gas. 

Derudover har Ukrainenu talt med Harald Jepsen, der arbejder for IFES i Ukraine, hvor han i sit arbejde understøtter landets udvikling. Jepsen kom første gang til Ukraine i 1995 og fortæller om sin oplevelse af landet. 

Men ugen har også budt på en række andre nyheder, som Ukrainenu ikke nåede at skrive om. Det kan du læse om nedenfor. 

IMF-aftalen er i fare

Der er en ny trussel til IMF-aftalen. Mens det ukrainske parlament på livet løs forsøger at få godtaget bank-loven, der er et krav fra IMF, hvis Ukraine skal få et stort lån, så er selvsamme parlament ved at overveje en anden lov, som skaber bekymring. Ukraine Business News skriver, at parlamentet vil gøre det nemmere at fjerne ledelsen af National Anti-Corruption Bureau of Ukraine, som nyder stor anerkendelse i vesten. Evropeiska Pravda skriver, at IMF har advaret præsidenten mod loven i et brev, hvor de lægger vægt på, at bureauets selvstændighed er et vigtigt element for IMF. 

Ny leder af State Tax Service

Ugen har også budt på udnævnelsen af Oleksiy Lyubchenko som landets nye leder af State Tax Service. Han var tidligere viceleder af State Tax Administration, men det er over et årti siden, og han bliver i flere medier kritiseret for manglende erfaring. Han afløser Serhii Verlanov, der nød stor anerkendelse i Vesten, men som for nyligt blev fyret. Det skriver Ukraine Business News.

Tørke giver mindre energi

Den ukrainske energiselskab Ukrhydoenergo PJSC regner med en 50 procent lavere energi-produktion i 2020 sammenlignet med årene før. Det skyldes, at selskabet, der laver vandkraft, er ramt af en faldende vandstand på grund af en mild vinter og varmt forår med lidt nedbør. Det skriver mediet censor.net, og peger på, at der ikke har været så stor mangel på vand i 140 år.

Kharkiv og Dnipro vil åbne metro

Borgmestrene i Kharkiv og Dnipro har planer om at åbne metroerne i byerne tirsdag, fordi de har svært ved at forstå, at metroen skal forblive lukket, når “ingen metro var lukket i noget land i verden – endda i Italien og Spanien fungerede metroen”, som Kharkivs borgmester udtrykte det. Det er endnu usikkert, om borgmestrene vil åbne metroerne, for regeringen har tidligere meldt ud, at metroerne i Dnipro, Kharkiv og Kyiv er det sidste, der vil åbne. Det skriver Ukraine Business News.

Foto af Marc Groth hos Unsplash

Fald i ukrainsk økonomi på 10,9 procent

Ifølge Reuters vil den ukrainske økonomi skrumpe med 10,9 procent i dette kvartal. Det viser mediets månedlige rundspørge blandt 11 analytikere. Ifølge dem faldt den ukrainske økonomi med et procent i første kvartal i år, mens det stadig er usikkert, hvor stort faldet bliver for hele året.

Restauranter i store problemer

Ifølge Nikita Poturaev, der er leder af parlamentets Committee on Humanitarian and Information Policy, har 12.000 af de i alt 30.000 restauranter og cafeer i Ukraine drejet nøglen om permanent. Der er altså ikke tale om midlertidige lukninger. Derudover oplyser han, at mediernes indtægter i Ukraine er faldet med 35 procent siden krisen startede.

Bank-loven skal vedtages hurtigt

Der er over 16.000 ændringsforslag til bankloven i parlamentet. Loven er et krav af IMF, hvis landet skal få et ti milliarder dollar stort lån. Det kan tage måneder at behandle, men ifølge Ukraine Business News er parlamentet kommet frem til, at loven skal hastebehandles.

Kolomojski vil hive dem i retten

Oligarken Ihor Kolomojski er slemt utilfreds med, at den ukrainske regering med den nye banklov forsøger at forhindre ham i at få PrivatBank tilbage, som han mistede i 2016. Han truer derfor nu med at trække Ukraine i den Europæiske Menneskerettighedsdomstol og blandt andet involvere Andrei Portnov, der er viceleder af præsidentens administration, i søgsmålet. Det skriver censor.net. Der er store kampe i parlamentet om bankloven, hvor flere parlamentsmedlemmer støtter Ihor Kolomojski.

Nye detaljer om Zelenskijs drøm

Det er ikke gået mange næser forbi, at det ukrainske flyselskab Antonov, der flyver med fragt verdens rundt, har ordrebøgerne fyldt godt op i disse krisetider, da landet har nogle af verdens største fragtfly. Netop derfor vil den ukrainske præsident nu lave et nationalt flyselskab, som står for indenrigsflyvninger i Ukraine. Præsidenten løftede i denne uge sløret for, at han forestiller sig, at Antonov kan levere flyene til selskabet. Det skriver Ukraine Business News.

Foto af Jason Wong hos Unsplash

Lang tid til flyene er på vingerne

Der har været mange spekulationer om, hvornår karantænen vil ende, og hvornår der vil blive åbnet op for flyene igen. Det sidste skal vi ikke forvente før engang i sommeren, lyder det fra den ukrainske udenrigsminister Dmitry Kuleba ifølge censor.net. I første omgang er det planer om at starte med indenrigsflyvningen, lyder det.

“I løbet af sommeren vil der ikke være nogen fuldstændig genoptagelse af internationale flyvninger… Det vil helt sikkert ikke ske,” sagde Kuleba.

Ukrainske rejseselskaber sadler om

Det er nok de færreste, der tror på, at turismen kommer til at køre på fulde drøn i det næste stykke tid, og det gør rejsebranchen i Ukraine heller ikke. Ifølge Ukraine Business News fokuserer en række ukrainske rejseselskaber derfor på at udvikle rejsepakker med fokus på Ukraine for de ukrainere, som stadig har mod på ferie, men som ikke kan rejse udenlands.

Lavere indtægter fra sæsonarbejdere

Den ukrainske nationalbank forventer, at indtægterne fra ukrainske sæsonarbejdere, som rejser til udlandet og sender penge hjem, vil falde i 2020 som resultat af corona-krisen. Banken forventer, at Ukraine tjener 10 milliarder dollar i år i modsætning til 12,5 milliarder året før. Det skriver censor.net.

Lån fra Verdensbanken

Verdensbanken har godkendt et 150 millioner dollar stort lån til Ukraine, som skal støtte de fattigste i befolkningen mod konsekvenserne af coronavirus. Pengene skal altså gå til økonomisk støtte af de fattigste. Verdensbanken skriver, at “tusindvis af ukrainske familier allerede har store udfordringer med betalingen for bolig og forbrug, fordi folk mister deres indkomst”. Det skriver Kyiv Post.

Naftogaz vil selv bore

Førhen har statsejede Naftogaz brugt andre selskaber, når der skulle bores efter energi, men det er nu slut. Ifølge censor.net vil Naftogaz nu selv bore i undergrunden og har stiftet selskabet Naftogaz Drilling LLC.

Færre nye byggerier

Byggebranchen i Ukraine er faldet med 13 procent i marts i år sammenlignet med samme måned i 2019. Det viser tal fra State Statistics Service ifølge Ukraine Business News. Det er især konstruktionen af beboelse, der trækker ned. Den oplever et fald på 25 procent.

Foto: Emil Filtenborg

Ukraine vil mine kryptovaluta

Det ukrainske ministerium for energi har planer om at bruge energi fra landets atomanlæg til at mine efter kryptovaluta, som der skal bruges store mængder energi på. Idéen kommer efter, at Ukraine har et energioverskud, skriver censor.net, og det er planen, at der skal bygges anlæg til foretagendet tæt på atomanlæggene.

Billige lån til små virksomheder

De ukrainske politikere vil hjælpe de små- og mellemstore erhvervsdrivende. Derfor gør regeringen sig nu klar til at låne en milliard dollar til de trængte virksomheder til en rente på mellem tre til fem procent, hvilket er lavere end renten i landet på otte procent. Det skriver Ukraine Business News.

Ukraine skal udvikle Tjernobyl

Endelig har Ukraine fået slukket branden i Tjernobyl, som er Ukraines største turistattraktion, og nu skal der gøres noget for området. Sådan lyder det fra landets præsident Volodimir Zelenskij ifølge censor.net. Mediet skriver, at han har bedt lederen af zonen med at komme med et forslag til, hvordan lignende brande kan forhindres. Derudover vil Zelenskij gerne have en plan for, hvordan området kan udvikles, så det kan tiltrække endnu flere turister. Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform har kigget nærmere på skaderne, som mediet siger er gået ud over en række af de områder, som turister normalt besøger.

Ny rørledning på vej

Ukraine Business News skriver, at Hviderusland vil bygge en ny rørledning mellem Ukraine og de baltiske lande, som skal stå klar i 2023. Den skal gøre det nemmere at få russisk olie fragtet rundt.

Flere arbejdsløse i Ukraine

Antallet af arbejdsløse stiger kraftigt i Ukraine. Mandag var der 48 procent flere arbejdsløse end samme tidspunkt sidste år, lyder det fra State Employment Center ifølge Ukraine Business News. Der er dermed hele 456.800 officielt arbejdsløse, men da en stor del af ukrainerne arbejder uden kontrakt og ikke melder sig arbejdsløse, ventes det, at tallet er langt højere.

Ny plan for grøn energi

Grøn energi står for cirka otte procent af Ukraines energi, men den koster landet 26 procent af elregningen ifølge National Commission for Regulation of Energy and Utilities. Det skriver Ukraine Business News. Det vil Ukraine lave om på, at der er derfor en nyt udkast til en rammeaftale for “grønne tariffer” på vej til den ukrainske premierministers bord. Det er endnu uklart, om hvad forslaget indeholder, og om det kan vise sig at få politisk opbakning.

Foto af Anna Jiménez Calaf hos Unsplash

Ingen pristigninger på mad

Ifølge det ukrainske ministerium for økonomi er der ikke sket en stigning i madpriserne i Ukraine som følge af coronavirussen. Det skriver censor.net, der peger på, at det modsatte faktisk er tilfældet for flere varegrupper.

Flere pakker sendes rundt

Pakke-selskabet Nova Poshta i Ukraine oplever fremgang i øjeblikket og havde sidste år vækst i profitten på hele 73 procent, og selskabet havde dermed 29 millioner dollar i overskud. Det blev båret frem af 22 procent flere leveringer. Det skriver Ukraine Business News.

Lav corona-støtte blandt oligarker

Ifølge censor.net endte præsidentens indsamling til kampen mod coronavirussen på omkring 14 millioner dollar, hvilket mediet regnede med ville have været større, når man tager de dybe lommer blandt de ukrainske oligarker i betragtning. Pengene er blandt andet gået til udstyr til hospitaler.

Akhmetov vil overtage energisektoren

Kyiv Post har i en længere artikel kigget nærmere på Ukraines planer om at lukke eller delvist lukke flere af landets atomanlæg og i stedet øge andelen af kul og vedvarende energi. Ifølge avisen kommer det specielt til at gavne oligarken Rinat Akhmetov, og der spekuleres i, hvorfor Ukraine vil lukke de billige atomanlæg for så at købe dyrere kul.

I en længere artikel har det ukrainske nyhedsbureau Unian også kigget nærmere på energisektoren i Ukraine, som generelt bevæger sig hen imod mere vedvarende energi, der dog giver højere energipriser.