Foto af John Schnobrich hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været en række nyheder omkring problemer med Ukraines Højesteret, og derudover har der været nyheder fra den ukrainske it-sektor. Hvideruslands præsident virker også til at have mistet tålmodigheden med Ukraine.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 30. oktober til den 5. november. I ugen har vi på Ukrainenu skrevet om urolighederne omhandlende Ukraines Højesteret, som finder en del af Ukraines antikorruptionsarbejde for forfatningsstridigt. Derudover vil domstolen også kigge nærmere på landreformen og bank-loven, som blev indgået efter krav fra Vesten tidligere på året.

“Beslutningen (højesterets, red.) sætter spørgsmålstegn ved en række internationale forpligtelser, som Ukraine påtog sig i forhold til sine internationale partnere, herunder EU. Vi opfordrer de ukrainske myndigheder til hurtigst muligt at genindføre de nødvendige betingelser for en effektiv funktion af antikorruptionssystem i Ukraine i overensstemmelse med Ukraines forfatning,” lød det i ugens løb fra EU-delegationen i Ukraine.

I ugens løb har EU og den Internationale Valutafond truet Ukraine med konsekvenserne, hvis der ikke bliver gjort noget ved Højesteretten. Det har været det store tema i ugens løb, og det har det også været hos Ukrainenu.

Men derudover har vi på Ukrainenu også skrevet om, at Kina og Ukraine har indgået et samarbejde om rumforskning. De vil arbejde sammen om 69 projekter til en samlet værdi af op til 70 millioner dollars, hvor Kina kan drage fordel af Ukraines teknologi på området, som er en af verdens førende.

Derudover er der også kommet nye tal, der viser, at 52 procent af regeringens corona-pulje, der skal bekæmpe coronavirussen er blevet brugt. Dog er langt fra alle pengene gået til bekæmpelse af corona. Størstedelen af pengene er i stedet blevet brugt på at forbedre landets veje.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Udlandet må byde på vejbyggeri

UBN har i ugens løb skrevet, at både nationale og udenlandske virksomheder må byde på offentlige kontrakter for i alt to milliarder dollars. Planerne er, at der skal bygges 1.500 kilometer motorvej i Ukraine frem til 2023 og her kan de byde ind. Det er planen, at det ukrainske ministerium for infrastruktur vil kigge på buddene næste år.

Projektet er en del af regeringens planer om at forbedre landets infrastruktur, hvor i alt 4.500 kilometer nye veje skal bygges. Første fase er at renovere eksisterende veje, og den del er regeringen i gang med. Her er det planen, at en del af vejene bliver betalingsveje, og at investorerne får deres penge igen gennem disse afgifter og betaling fra restauranter, tankstationer og andet, der bliver placeret ved vejene.

Ukravtodor, der er Ukraines statsejede virksomhed med fokus på veje, regner med at renovere 6.800 kilometer vej i Ukraine i løbet af næste år.

Hviderusland lukker grænserne til Ukraine

Demonstrationerne i Hviderusland fortsætter efter præsidentvalget tilbage i august, og nu har landets præsident Alexander Lukasjenko valgt at lukke grænserne til Ukraine, Polen og Litauen. Ifølge Hviderusland sker det på grund af de høje smittetal i nabolandene, skriver UBN. Det runger dog hult, da Rusland også har et højt smittetryk, men her forbliver grænserne åbne. Flere mener derfor, at det er en politisk beslutning.

Nye nøgletal fra økonomien

Ifølge den ukrainske Nationalbank er antallet af udenlandske investeringer i hryvnia-obligationer faldet med 32 procent siden januar.

Derudover viser tal ifølge UBN, at byggeriet på trods af corona-krisen er oppe med 0,2 procent i september – sammenlignet med samme periode året før. Det skyldes især anlæggelsen af nye veje. Derudover viser nye tal også, at skatteindtægterne fra køb af husholdningsprodukter og elektronik i år ventes at stige med en tredjedel på grund af øget salg.

På samme måde viser nye tal, at eksporten i september er 2,9 procent højere end samme periode året før, og der bliver fragtet mere gods gennem Ukraine end nogensinde før på tognettet, melder UBN.

”Vi bevæger os bevidst mod et niveau på en million tons,” sagde Volodimir Zhmak, der er direktør for Ukraines statsvirksomhed Ukrzaliznytsia, efter at virksomheden fragtede en rekordstor mængde gods på landets jernbaner i løbet af sidste uge på i alt 895.000 tons.

UBN skriver også, at nye tal viser, at den ukrainske stats indtægter fra virksomhedsskat er faldet med 3,3 milliarder dollar i første halvdel af året – sammenlignet med samme periode året før. Indtægten var især ramt i første kvartal, mens den rettede sig lidt i andet.

Ukraines finansminister frygter tilbagebetaling

Ukraines finansminister Sergii Marchenko har været ude at advare om, at det ikke kun er det nuværende IMF-lån, der er på spil i forbindelse med den nuværende sag om den Ukraines Højesteret, skriver UBN. Tidligere lån fra IMF og andre institutioner er også på spil. Her henviser ministeren til, at ødelæggelsen af antikorruptionsarbejdet kan få IMF og andre til at kræve, at Ukraine tilbagebetaler 13,3 milliarder dollar i lån lige nu.

“Uden en juridisk løsning på dette spørgsmål vil internationale partnere blokere alle økonomiske aftaler for os… Finansiel isolation: Det er, hvordan CCU (den ukrainske Højesteret) ødelægger Ukraines internationale omdømme,” lyder det fra ministeren.

”Ethvert af vores forsøg på at blokere for antikorruptionsreformer betragtes af vores partnere som et sort mærke… Disse resultater og aftaler, som er afgørende for staten, risikerer at blive afbrudt.”

Ny kontrakt om grøn energi

Power China og virksomheden Windfarm har underskrevet en aftale i ugens løb for konstruktionen af en 800 MW vindmøllefarm til en milliard dollar tæt ved Mariupol. Det skriver Windfarm. Det bliver det største landbaseret vindmølleprojekt i Europa, skriver virksomheden.

Mange ledige stillinger i it-sektoren

Tech.liga.net skriver, at der var 6.000 ledige stillinger i Ukraines it-sektor i løbet af september, hvilket er rekord over de sidste tre år. Denis Balatsko, der er vicepræsident hos GlobalLogic, siger til mediet, at det er et tegn på, at sektoren er ved at komme sig igen efter corona-karantænen.

Ukraine vil fremad på it-området

Det ukrainske ministerium for digital transformation har i ugens løb meldt ud, at målet er, at it-sektoren i landet i en nær fremtid vil stå for 10 procent af BNP. Det udtaler ministeren ifølge Ukrinform.

”Vi ønsker at øge andelen af it-sektoren i landets BNP fra tre til ti procent om få år, og vi gør vores bedste for at nå dette mål. Vi samarbejder med uddannelsesinstitutioner og uddannelsesministeriet for at uddanne flere og flere specialister, og vi vil skabe et virtuelt land (Diia City, red.), som vil hjælpe os med at etablere verdens bedste betingelser for at skabe it-virksomheder her,” lyder det fra Mykhailo Fedorov.

Profit skyldes reformer

Ukrinform skriver, at den ukrainske statsvirksomhed Ukrspyrt, der producerer alkohol, har haft en stigning i overskuddet i år på 63 procent – sammenlignet med sidste år. Det skyldes ifølge Denis Sjmygal, der er premierminister i Ukraine, at virksomheden er blevet reformeret.

“I løbet af de første ni måneder af 2020 genererede Ukrspyrt 63 procent mere overskud end i samme periode i 2019. Antallet af betalte skatter steg med 100 millioner UAH. Dette er resultatet af reformen af statsejede virksomheder, som nu arbejder for statsbudgettet, ikke individuelle forretningsmænd,” skrev premierministeren på Facebook.

Radisson Blu Hotel Ukraine taber penge

Ifølge UBN har Radisson Blu Hotel i Kyivs bydel Podil tabt 1,8 millioner dollar fra januar til september i år. I samme periode sidste år havde hotellet et overskud på 100.000 dollars.

Nu kan privatpersoner også gå konkurs

Advokatvirksomheden BezBorgiv skriver, at det nu endelig er lykkes for den første ukrainer at blive erklæret personlig konkurs. Tidligere har det kun været muligt for virksomheder og nogle andre særlige tilfælde. Konkursen kommer efter ny lovgivning, som blev vedtaget sidste år, som gør det muligt for privatpersoner at gå konkurs. Virksomheden melder, at der nu er yderligere 142 privatpersoner, som også vil erklæres konkurs.

”Retten skabte en præcedens, ifølge hvilken ukrainerne er i stand til at løse deres økonomiske problemer – skyldneren kan betale gælden efter en behagelig tidsplan og ikke miste sin ejendom… Ukrainerne har nu en lovlig mulighed for at nulstille deres gæld. Tidligere kunne kun juridiske enheder og private iværksættere gå konkurs i Ukraine,” sagde Georgy Grigoryan, der er medstifter af advokatfirmaet BezBorgiv ifølge UBN.

Dansk virksomhed får bøde i Ukraine

Censor.net skriver, at Ukraines Antimonopoly Committee, AMCU, har valgt at give Novo Nordisk en bøde på i alt 188 millioner UAH – omkring 41 millioner kroner. Beslutningen kommer efter, at AMCU har fundet frem til, at Novo Nordisk har hævet priserne på medicin i Ukraine mere end tilladt. Derudover har Novo Nordisk også udnyttet sin store position på markedet for diabetes medicin, lyder det fra AMCU.

Artiklen bringer ikke noget svar fra Novo Nordisk.

Mulig cykelfabrik kan åbne i Kyiv

Cykelproducenten Delfast, der producerer elektriske cykler, åbner muligvis en fabrik i Kyiv-området. I hvert fald skriver Daniel Tonkopiy, der er medstifter af virksomheden, på Facebook, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij har lovet at støtte hans projekt.

Større forbrug af 4G-netværk

Ifølge Ukrinform har KyivStar meddelt, at forbruget af 4G-netværk hos deres kunder er steget med 50 procent i tredje kvartal – sammenlignet med samme periode året før. Kyiv Star har i 25,8 millioner kunder i Ukraine, hvoraf 65 procent bruger data, oplyser virksomheden. Den store stigning i forbruget af 4G-netværk skyldes corona-tiden.

Mindre russisk gas

Ifølge nye tal fra Ukraines Gas Transmission System Operator er volumen af russisk gas i transit gennem Ukraine faldet med 38,4 procent i år indtil videre til samlet 45 milliarder kubikmeter. Det skriver Sergii Makogon, der er leder af styrelsen, ifølge UBN, på Facebook. Tallene kan nå at rette sig endnu, men de ventes at ende på et fald på 15 procent i år.

Corona-krisen er ved at skabe katastrofe i Ukraine

Smittetallet stiger og stiger i Ukraine, og ifølge Maxim Stepanov, der er Ukraines sundhedsminister, er situationen kritisk. Det skriver censor.net. Ifølge mediet har sundhedsministeren planer om at åbne nødhospitaler, og han beder befolkningen om at tage situationen seriøst.

”Vi er nået et punkt, hvor vi ikke kan komme tilbage og er tæt på en katastrofe. Situationen er ikke kun kritisk i Ukraine, men overalt i verden… Der er vanskelige tider i vente… Situationen udvikler sig hurtigt fra kompleks til katastrofal. Epidemien udvikler sig med orkan-hastighed over hele verden. Vi er nødt til at forberede os på det uundgåelige: det er umuligt at passere denne anden bølge let. Derfor er vores indsats rettet mod at overleve disse udfordringer med minimale tab,” siger ministeren ifølge mediet.

“Men uanset hvordan vi forsøger at øge antallet af senge, er der stadig en grænse, og hvis belægningen når 100%, bliver vi nødt til at… prioritere at yde lægehjælp til patienter med en høj chance for overlevelse. Dette vil betyde, at vores medicinske system ikke kan klare det, faktisk ville det være en katastrofe,” siger ministeren, der oplyser, at Ukraine ikke har nok læger, som situationen er lige nu, og at det derfor ikke isoleret set hjælper noget at øge antallet af senge i landet.

Flyselskaber fyrer 30 procent

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at de ukrainske flyselskaber har fyret 30 procent af deres medarbejdere over det sidste halve år. Fyringerne kommer efter, at corona-krisen har stoppet stort set alle rejse med fly og har ramt branchen hårdt.

Varmeste oktober måned giver muligheder

Denne oktober måned var den varmeste oktober måned i Ukraines historie, og det har fået den ukrainske minister for infrastruktur Vladislav Kriklii til at kigge på forbedringer af landets floder.

”Vores planer er at gennemføre sejlads på Dnipro hele året, hvis vejrforholdene er gunstige for dette,” siger Kriklii ifølge UBN.

Normalt lukker Ukraines floder for sejlads i vintermånederne, men det er muligt, at der ikke er brug for så lang en nedlukning i fremtiden. Ifølge statsvirksomheden Ukrvodshlyakh, der står for Ukraines vandveje, vil det koste mellem 20 til 40 millioner dollar at ændre systemet.

Færre kontanter og flere kort

Ukrainenu har tidligere skrevet om, hvordan corona-krisen har fået flere ukrainere til at droppe kontanterne og i stedet betale med kort eller digitale løsninger. Nye tal fra Ukraines Nationalbank viser, at den udvikling fortsætter. I årets første ni måneder var brugen af kort steget med 18 procent – sammenlignet med samme periode året før.

Guldmine kan åbne igen

Ukraine har en ikke særlig stor produktion af guld, men tidligere havde Ukraine en aktiv guldmine, og den vil Avellana Gold nu genåbne. Virksomheden vil investere fem millioner dollar i at fjerne 130.000 tons affald ved minen, så den igen kan åbne. Minen ligger i Uzhgorod-området. Foruden guld vil virksomheden også udvinde sølv, zink og bly.

“Metallet fra vores mine vil være nok til at producere 300.000 batterier om året og vil dække landets behov for zink-import,” lyder det.

Ukraine og Google indgår samarbejde

Ukrinform skriver i denne uge, at Ukraines State Agency for Tourism Development har indgået en aftale med Google om at udvikle og digitalisere turismesektoren i landet.

“Jeg er overbevist om, at arbejdet med digitalisering vil hjælpe med at tiltrække udenlandske turister til landet. På trods af bred adgang til internettet i hele Ukraine er der stadig en tendens til, at lokale turistkontorer ikke ved, hvordan de skal arbejde ordentligt med digitale værktøjer, inklusive alle Googles værktøjer, så det er vigtigt at organisere digitale træningssessioner,” sagde Mariana Oleskiv, der er leder af agenturet ifølge mediet, men kunne endnu ikke afsløre, hvad præcis samarbejdet med Google kommer til at betyde.

Dog oplyser hun, at Google og Ukraine går sammen om at skabe en række events, og at samarbejdet omhandler implementering af en række programmer og promovering af Ukraine.

Billigere visum elektronisk

De ukrainske myndigheder har valgt at sænke prisen for et elektronisk visum til Ukraine fra 85 dollars til blot 20 dollars. Prisen for et visum, hvor der er mulighed for dobbelt adgang, koster nu 30 dollars. Det er håbet, at det kan sætte gang i turismen i Ukraine.