Demonstration in Minsk.

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været fokus på uroen i Hviderusland, som ser ud til at presse nogle leverancer til Ukraine. Samtidig melder den ukrainske præsident, at planerne om et nyt statsejet flyselskab kører på skinner og snart bliver til noget.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 14. August til den 20. august. I ugen har vi på Ukrainenu blandt andet beskæftiget os med krisen i Hviderusland. Her har Ukraine blandt andet taget skarp afstand for politiets håndtering af demonstranterne i Hviderusland og hvor den ukrainske minister for digital transformation har inviteret de hviderussiske it-medarbejdere til Ukraine.

Derudover har vi kigget nærmere på, at Ukraines smittetal stiger og stiger, men det ser ikke ud til, at der kommer nye restriktioner, hvilket nok er godt for erhvervslivet i Ukraine. En ny undersøgelse viser også, at ukrainerne er ret pressede økonomisk og færre har råd til tøj.

Hos Ukrainenu har vi også skrevet om, at Dansk Kulturinstitut og Dansk Ungdoms Fællesråd er gået sammen om at skabe et nyt ungdomshus i Kyiv, og vi har også skrevet om, hvordan eksplosionen i Beirut kan gå hen og ramme de ukrainske landmænd på grund af nye krav.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Nyt fra landbruget

Godt vejr i den centrale og østlige del af landet har fået USDA til at opjustere forventningerne til Ukraines høst. UBN skriver, at de nu forventer, at høsten af hvede bliver på 27 millioner ton og på hele 39,5 millioner tons korn.

Samtidig melder Avangard, der er Ukraines største producent af æg, at de har måtte lukke 6 af dens 20 produktioner i landet. Det skriver Poultry World, der skriver, at det betyder et fald i produktionen på 20 procent, og at det kan resultere i fyringer af 2.500 medarbejdere. Ejeren har meldt ud, at lukningerne sker, da der er retssager imod ham, som forhindrer muligheden for at optage banklån.

Ukraine skaber eget flyselskab

Det har længe været den ukrainske præsidents drøm at starte landets eget statsejede flyselskab, og det ser nu ud til at blive til noget. Allerede næste år siger den ukrainske minister for infrastruktur Vladyslav Krykliy, at Ukraine vil være klar med indenrigsflyvninger, og selskabet skal benytte fly fra den ukrainske producent Antonov. Det skriver UBN.

“Fly fremstillet af Antonov vil blive brugt til regional transport,” sagde ministeren, der også fortalte, at momsen på indenrigsflyrejser vil blive fjernet for at få gang i indenrigsflyvningerne igen efter corona-krisen.

Nyt fra flysektoren

SkyUp regner med, at der snart bliver løftet på corona-restriktionerne rundt omkring i verden og vil starte syv nye internationale afgange. Det sker fra den 25. oktober, skriver UBN. Der vil være flyvninger fra Kyiv Boryspil til Amman, Belgrad, Bratislava og Stockholm. Derudover vil der også være afgange fra både Kharkiv, Kyiv og Lviv til Dubai.

I ugens løb er der også genoptaget flyvninger mellem Kyiv og Yerevan i Armenien og til Almaty i Kasakhstan. SAS er startet med flyvninger mellem Boryspil og Oslo igen, mens Wizz Air igen er på vingerne med afgangen mellem Lviv og flere destinationer i Italien.

Da EU endnu ikke ser ud til at ville åbne for rejser for ukrainere til EU på grund af de mange smittede, så har UIA udskudt genåbningen af 11 ruter til EU. Der er også tale om planlagte afgange til København.

Ukraine har lanceret en ny elektronisk platform, hvor du kan søge visum. For danskere er det ikke nødvendigt med visum på korte rejser til Ukraine, men det kan betyde en del for borgere i andre lande. Blandt andet vil borgere fra Indien, Filippinerne og Sydafrika nu kunne få visa elektronisk – både hvis det er for turisme og arbejde.

Nye tal fra State Statistics Service viser, at ukrainerne sidste år lavede 26 millioner rejser ud af landet. Udlændinge lavede 15 millioner rejser ind i Ukraine. Tallene viser også, at 1,5 procent af Ukraines BNP sidste år kom fra turisme, hvilket er lavere end andre lande i regionen.

Kinesiske investeringer i Ukraine

Kina har længe været interesseret i Ukraine, og landets investeringer ser kun ud til at tage til i fart. Det samme gør Ukraines eksport til Kina. I den første halvdel af 2020 er Ukraines eksport fordoblet, og det har betydet, at Ukraines handelsunderskud er reduceret til 1,3 milliarder dollar.

Ifølge State Statistics Service i Ukraine er eksporten til Kina steget med 93 procent i det første halvår i forhold til samme periode året før, mens eksporten til Polen er faldet med 14 procent. Eksporten til Rusland er også faldet med 17 procent, og Kina er derfor det store lyspunkt.

UBN skriver, at Kinas køb af skibs- og flydele fra Ukraines våbenproducent UkrOboronProm gør landet til den største køber af militært udstyr i Ukraine og slår derfor Tyrkiet, Pakistan og Indien på de næste pladser.

China Railway Construction Corporation har planer om at bygge en ny dybvandshavn i Ochakiv, der ligger ud til Sortehavet. Havnen bliver ifølge Smart Holding dobbelt så dyb som eksisterende havne i området. Derudover har CRCC, der er Kinas største statsejede konstruktionsvirksomhed underskrevet en aftale med det ukrainske ministerium for infrastruktur. Der er planer om at modernisere de ukrainske floder, så de kan bruges til fragt i større grad end i dag. Det kan gøre Ukraine mere attraktiv for virksomheder og sørge for at vejene bliver mindre belastede.

Uro i Hviderusland kan få betydning for Ukraine

Der er store demonstrationer i Hviderusland, og der breder sig en strejke på flere fabrikker. Sergiy Kuyun, der er direktør for A-95 Consulting Group, skriver på Facebook, at det kan få betydning for Ukraine.

“Objektivt er der intet, der erstatter hviderussiske volumener – og det er halvdelen af markedet. Russiske forsyninger er lukket,” skriver han og henviser til importen af asfalt, som kan ramme Ukraine.

Derudover kan Ukraine også komme til at mangle diesel og brændstof, hvor landet får en tredjedel af behovet dækket fra Hviderusland, lyder det fra Kuyun. Men er her Ukraine dog bedre stillet.

”For det første har vi levet med et enormt overskud af dieselolie og benzin i et halvt år. Forhandlere sælger det i bedste fald til nul, markedet er så overvældet. For det andet er det ukrainske marked åbent for forsyninger fra alle sider,” lyder det fra direktøren.

I denne uge har Ukraine også tilbagekaldt sin ambassadør i Hviderusland på grund af den hviderussiske præsidents beskyldninger mod Ukraine.

Mange tomme bygninger på auktion

State Property Fund i Ukraine, der står for privatiseringen af statslige virksomheder, har meldt ud, at 4.262 tomme bygninger på i alt 2,5 millioner kvadratmeter skal på digital auktion.

Næste omgang IMF-penge på vej

Den ukrainske Nationalbank har meldt ud, at de forventer, at næste del af IMF-lånet kommer som planlagt ved udgangen af året. Der har tidligere været bekymring over, hvorvidt IMF vil stppe låneudbetalingerne efter, at den tidligere guvernør fra Nationalbanken sagde op.

Store investeringer i Ukraine

UBN skriver, at norske og østrigske investorer har planer om at investere en milliard dollar i Zaporizhia, hvor de planlægger at bygge et datacenter og et hydrogen produktionsanlæg. Der er allerede skrevet under på en aftale med de ukrainske selskaber Ukrhydroenergo, Energoatom og den ukrainske minister for digital transformation.

River Wind Ukraine har også planer om at bygge anlæg til både sol- og vindenergi i Dnipro-regionen med en total kapacitet på 4 GW. Der skal være flydende solceller og bygges 155 til 172 vindturbiner.

Ny leder af toldvæsenet har store planer

Det ukrainske toldvæsen er en svær størrelse og bliver ofte nævnt som et af de mest korrupte instanser i Ukraine. Tidligere har flere med store planer om reformer knækket nakken i forsøget på at reformere toldvæsenet. Nu er Andrij Pavlovski tiltrådt som leder af toldvæsenet, og han har store planer. Han er den tredje i år på posten, ifølge UBN.

Han vil gerne introducere en flad told i stedet for forskellige toldsatser, som det er i dag. Derudover vil have reducere papirarbejdet for at krydse grænsen, øge lønnen for de ansatte, reducere den kontakt virksomheder skal have med toldpersonalet, stramme fængselsstraffen for at smugle og sørge for at lastbiler kan komme igennem på blot 15 minutter. Det bliver en svær opgave, men hvis det lykkes, vil det helt klart gøre det nemmere for danske virksomheder og reducere transporttiden.

”Tolderne er notorisk vanskelige at håndtere, da de har skabt enorme køer ved grænseovergangene, så længe man kan huske… toldforslaget har et enormt potentiale for positiv ændring,” lyder det fra Zenon Zawada, der er analytiker hos Concorde Capital ifølge mediet.

Svensk opkøb af spilvirksomhed

Den svenske virksomhed Embracer Group har købt den ukrainske spilvirksomhed 4A Games for 36 millioner dollars. 4A Games er udviklet i Kyiv af tre udviklere og har 150 medarbejdere. Blandt andet har de lavet spillet Metro om et postapokalyptisk Rusland efter en atomkrig.

Samarbejde med Qatar

Ukraines ambassadør i Qatar Andrii Kuzmenko har haft et møde med Qatars transportminister om en øget samarbejde. Der er ikke kommet meget konkret ud af mødet, skriver det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform, men mødet handlede om Qatars investeringer i den ukrainske transportsektor. Her har Ukraine store planer for modernisering.

Zelenskij: 500 kilometer nye veje i år

Den ukrainske regering og landets præsident Volodimir Zelenskij har store planer for at forbedre infrastrukturen i landet. Han vil blandt andet bygge flere veje, og ifølge Ukrinform, lover han at have bygget 500 kilometer nye veje ved årets udgang.

“Det vigtigste er, at folk kører på en normal vej. I alt skal 500 km veje af national betydning bygges fra slutningen af 2019 og ved udgangen af 2020. Zaporizhzhia viser nogle af de bedste resultater i Ukraine,” sagde præsidenten på en tur i Zaporizhzhia-regionen.

Ukraine importerer flere tobaksprodukter

Ukraine er en stor tobaksproducent, men nye tal viser, at landet også importerer mere tobak. Her er meget dog råprodukter, som så skal bearbejdes i Ukraine. Ifølge National Scientific Centre er volumen af importeret tobak steget med 18 procent fra januar til juni i år, sammenlignet med samme periode året før, til en samlet sum på 243 millioner dollar. Det kommer specielt fra Italien og Malawi.

”Tobaksråmateriale er fortsat hovedposten i udenlandske køb af tobaksvarer til Ukraine. I første halvdel af 2020 importerede Ukraine mere end 21.000 ton tobaksråvarer til en værdi af 115 millioner dollar. Den næststørste importvare er andre tobaksvarer og erstatter industriel produktion,” lød det fra centret ifølge Ukrinform.