Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine speaking in the "Special Address by Volodymyr Zelenskyy, President of Ukraine" session at the World Economic Forum Annual Meeting 2020 in Davos-Klosters, Switzerland, January 22, 2020. Congress Hall World Economic Forum / Boris Baldinger

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. De ukrainske virksomheder og borgere er hårdt ramt af krisen, men der ser nu ud til at være hjælp på vej. Læs ugens økonomiske overblik her, hvor også nye tal viser, at de ukrainske oligarker bliver fattigere.  

Der står i denne uge – ikke overraskende – coronavirus på langt størstedelen af de økonomiske nyheder i Ukraine. Hos Ukrainenu har det ikke været anderledes med fokus på ukrainernes økonomiske kvaler, der begynder at presse sig på. Dernæst har Ukrainenu kigget nærmere på, hvordan en ukrainsk underleverandør klarer sig i krisen, og på hvordan krisen kan vise sig at åbne muligheder for at tiltrække flere virksomheder til Ukraine. Landet kæmper hårdt for at få en ny banklov endelig godkendt i parlamentet, som skal åbne op for et stort lån fra den International Valutafond – IMF, der skal stabilisere Ukraine gennem krisen. Her er der knaster, da oligarken Ihor Kolomojski forsøger at bremse loven

Derudover har Ukrainenu skrevet om, at den nye ukrainske udenrigsminister vil vende fokus mod Asien, og at Ukraine lægger told på kul fra Rusland. Men der var også en masse historier, som Ukrainenu ikke nåede at skrive om. Her får du et overblik over de nyheder, og vi starter med et kig på coronavirussen. 

Mange forskellige aktører har forsøgt at spå om, hvor stor den økonomiske krise bliver i Ukraine på grund af coronavirussen. Denne uge er ingen undtagelse. Verdensbanken har meldt ud, at de forventer et fald i det ukrainske bruttonationalprodukt på cirka 3,5 procent og en stigning i inflationen til 8,9 procent. Det estimat er eksperter, der har snakket med Ukraines ‘Institute for Economic Research and Policy Consulting’, ikke enige i. Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform forventer de et fald på 5,9 procent i 2020, men dog med en inflation på omkring 7,5 procent i 2020. 

Corona-krisen koster penge

Ifølge det ukrainske ministerium for økonomi har Ukraine brugt omkring en milliard hryvnia – omkring 250 millioner kroner – på at købe udstyr til at bekæmpe virussen fra den 20. marts til den 4. april. Det er specielt masker og respiratorer. 

Ifølge Kyiv Post er de ukrainske virksomheder hårdt ramt, som Ukrainenu også har skrevet om i løbet af ugen. Ifølge avisen melder mange små virksomheder om tab i omsætningen på mellem 90 til 100 procent, mens seks procent er gået konkurs, og 29 procent har været nødt til at lukke ned midlertidigt. Avisen skriver også, at af de i alt omkring 50.000 cafeer og restauranter i Ukraine, som holdt åben i 2019, holder kun 20.000 åben nu i et eller andet omfang. 160.000 ukrainere i sektoren har mistet deres job, skriver avisen. 

Derudover er priserne for at leje i Ukraine faldet trefoldigt, da flere og flere flytter ud af de store byer såsom Kyiv og Lviv. Kyiv Post skriver også, at den ukrainske taxi-virksomhed Bond har tabt 30 procent af sine kunder på grund af karantænen, og at Ukraine har oplevet en 13 procent stigning i antallet af arbejdsløse til samlet 364.000 arbejdsløse i Ukraine. Antallet af ledige job falder, og de ukrainske domstole har været nødt til at udskyde 5.000 sager på ubestemt tid på grund af virussen, skriver avisen. Ifølge den ukrainske nationalbank er antallet af ledige job faldet med 34 procent. 

Kyiv Post skriver også, at sektorer såsom landbruget, som ellers har meldt sig næsten uberørt, begynder at være bekymret for, om de kan få nok arbejdskraft til høsten. 

“Da alt hos vores forretning sker på en gang i løbet af året, så er vi i permanent fare for at misse en del af driften på grund af karantænen. For eksempel ved enden af juni skal vi bruge 2.000 mennesker i vores marker. De kommer normalt fra det vestlige af Ukraine, selv om vi producerer i det østlige Ukraine. Hvis vi misser den del, så vil vi ikke kun få en mindre høst. Vi vil være nødt til at ødelægge 100 procent af vores årlige produktion,” sagde Romain Desthieux, der er generaldirektør hos Mas Seeds Ukraine til Kyiv Post. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto af Gozha Net hos Unsplash

Der er hjælp på vej

Dog er Ukraine ved at få styr på hjælpen til borgere og virksomheder. Ifølge den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij er en fond, der skal bekæmpe virussen næsten på plads og bliver på 2,43 milliarder dollar – omkring 16,6 milliarder kroner. 

“Pengene vil blive brugt på en betydelig stigning i betalingen til medicinske ansatte, der bekæmper COVID-19, og der vil også ske indkøb af medicinsk udstyr og udstyr til at håndtere det og betaling til borgerne i Ukraine, som på grund af karantænen, desværre, har mistet deres arbejde,” siger præsidenten ifølge Unian

Ifølge Ukrinform vil det ukrainske minister kabinet også gøre det muligt for de lokale myndigheder i Ukraine at trække midler fra deres puljer til social og økonomisk udvikling og bruge dem i kampen mod coronavirussen. 

Kyiv Post skriver, at EU også vil hjælpe de små erhvervsdrivende i Ukraine, som har det hårdest under krisen. EU arbejder på at afsætte omkring 10 millioner Euro – omkring 74 millioner kroner – som kan lånes af de små virksomheder i Ukraine. Verdensbanken vil også afsætte 50 millioner dollar – omkring 341 millioner kroner – til de svage borgere i Ukraine, som er ramt af krisen, skriver Kyiv Post. De skal blandt andet gå til pensionister, folk med et handicap og arbejdsløse.

Men hjælpen til Ukraines kamp mod coronavirussen kommer ikke kun fra myndigheder og udlandet. Flere ukrainske virksomheder har også givet donationer til blandt andet indkøb af medicinsk udstyr, skriver Kyiv Post. Blandt andet har supermarkedskæden Silpo givet omkring 3,7 millioner dollar – 25 millioner kroner – til kampen mod virussen.

Andre tal om krisens omfang

Ifølge det ukrainske medie censor.net, så fortsætter brændstofpriserne med at falde i Ukraine. Ifølge mediet er prisen i den forgangne uge faldet med 1,9 UAH for en liter diesel eller benzin, men det skyldes ikke kun coronavirussen. Olie-krigen mellem Rusland og Saudi Arabien spiller også ind på olie-prisen. 

Ukrainernes opsparinger på deres bankkontos falder, skriver Ukrinform. I den forgangne uge er de faldet med 2,7 milliarder UAH – omkring 680 millioner kroner – svarende til et fald på 0,8 procent af de samlede opsparinger. Den ukrainske nationalbank har tidligere garanteret, at den ikke vil fryse indeværende midler i banker, og det har ifølge Ukrinform haft betydning for det relativt lave fald. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: Jackmac34 / Pixabay.com.

Den ukrainske finansminister Serhiy Marchenko har meldt ud, at han vil skære i budgettet til kultur i år, hvilket vil gå ud over landets koncerter, forums, sportsarrangementer, forretningsrejser og generelt kulturelle arrangementer, skriver Ukrinform. Det er ikke meldt ud, hvor meget der skal spares. 

Nationalbanken holder ud

I starten af coronavirussen og karantænen i Ukraine var den ukrainske valuta hryvnia (UAH) hårdt ramt med en faldende kurs i forhold til dollaren. Siden har den rettet sig igen, og den ukrainske nationalbank, NBU, ser ud til at kunne holde kursen stabil for nu, lyder det fra flere medier. NBU melder, at de har 25 milliarder dollar tilbage i valutareserven – omkring 170 milliarder kroner – og at det niveau er stabilt. 

Det ukrainske nyhedsbureau Unian melder, at NBU’s samlede reserver er steget med 1,6 procent sammenlignet med 2019, men at reserverne er faldet med hele 9,5 procent i marts. Banken har dermed tabt valutareserve i løbet af krisen, påpeger Unian.

Den største bank i Ukraine PrivatBank melder, at de har øget andelen af lån til små og mellemstore virksomheder med 15 procent i marts måned. En stor del af de lån er også gået til landbrugssektoren, hvor banken melder at have finansieret 1.230 projekter i løbet af marts. Banken melder også, skriver Ukrinform, at de er i dialog med 32.000 virksomheder med lån i banken, som kan have brug for hjælp.

Andre nyheder om virussen

Det store spørgsmål i Ukraine er, hvor lang tid krisen kommer til at fortsætte. Den ukrainske premierminister Denys Schmygal har i løbet af ugen slået fast, at karantænen vil fortsætte mindste indtil maj – dog uden at sætte en dato. Det skriver censor.net.

“Igen vil jeg gerne slå fast, at Ukraine ikke har råd til at sidde på sofaen i yderligere to til tre måneder, så økonomien er nødt til at blive startet. Det er et ekstremt vigtigt punkt. Hvis der er måles et fald i forekomsten (af smittede med coronavirussen, red), så vil vi – men først i maj – begynde at snakke om en mulig svækkelse af karantænen. Det vil helt sikkert ikke ske fra den 14. april, som nogen falsk har rapporteret,” sagde premierministeren, men løftede ikke sløret for hvilke lempelser, der er tale om.  

I ugens løb har den ukrainske udenrigsminister Dmytro Kuleba også været ude at slå fast, at de diplomatiske forbindelser med Kazakhstan vil fortsætte på trods af coronavirussen. Det skriver Ukrinform. Der har ellers tidligere været spekulationer om, hvorvidt de ville blive sat på pause på grund af karantænen. Det er blevet aftalt, at der skal arrangeres møder mellem de to lande, hvor fokus er på øget handel.

Flere nyheder om energisektoren

Ukrainenu har i denne uge skrevet om, at de ukrainske myndigheder lægger told på kul fra Rusland, men ifølge Ukrinform overvejer de at gå endnu længere. ‘The National Commission for the State Regulation of Energy and Utilities of Ukraine; har godkendt en resolution, der kan gøre det muligt at lukke for al import af energi fra både Rusland og Hviderusland. Det skriver Ukrinform. Tiltaget begrundes med, at det kan stoppe smitten fra de to lande, men det er usikkert, om det træder i kraft.

Ifølge censor.net betyder den milde vinter, at den ukrainske gasreserver er 80 procent større end sidste år. Det er på grund af faldende forbrug. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Foto: gloriaurban4 / Pixabay.

Den ukrainske statslige gas-virksomhed Naftogaz er ved at forberede et søgsmål mod det russiske energiselskab Gazprom på 17,3 milliarder dollar – omkring 118 milliarder kroner. Naftogaz mener, at Rusland skylder Ukraine pengene på grund af annekteringen af Krim-halvøen, skriver Ukrinform

Den ukrainske sikkerhedsservice SBU har, ifølge censor.net, fundet ud af, at nogle virksomheder i Donetsk-regionen har brugt statens gas uden betaling. Det har stået på siden 2017. Det handler om et beløb på over 1,7 milliarder UAH – cirka 430 millioner kroner – melder SBU. 

“Lederne af Donetskoblgaz PJSC har overført gælden for energiforbruget, der er brugt af forretningsmænd, til regionens borgere. For at gøre dette har de udviklet og implementeret en software…” lyder det fra SBU.

Andre nyheder fra ugens løb

Det ukrainske ministerium for infrastruktur vil lancere et projektet, der skal udvikle den offentlige transport i Ukraines byer. Det sker sammen med European Investment Bank (EIB). Det skriver Ukrinform. Projektet lyder på i alt 400 millioner Euro – omkring tre milliarder kroner – og vil gå til at modernisering af sporvogne, elektriske busser og metro-vogne. I øjeblikket overvejes projekter det hvilke projekter, der skal have penge. 

Kyiv Post skriver, at forretningsmanden Oleksandr Yaroslavsky køber banken Bank Credit Dnipro af oligarken Victor Pinchuk. I øjeblikket har den ukrainske nationalbank modtaget dokumenterne om opkøbet, og NBU er ved at undersøge, om de vil godkende opkøbet.

En ny liste over verdens rigeste personer – lavet af Forbes – viser, at de ukrainske oligarker falder på rangstigen. Samtidig er antallet af ukrainere på listen faldet fra syv i 2019 til seks i 2020. Oligarken Rinat Akhmetov er god for mere end 2,4 milliarder dollar  – omkring 16,3 milliarder kroner – ifølge Forbes, men det er et fald på næsten 3,6 milliarder dollar – omkring 24,5 milliarder kroner – i forhold til året før, og han er derfor faldet 600 placeringer til en plads som nummer 875. Ifølge Kyiv Post ser ranglisten for ukrainerne nu sådan ud: 

  1. Rinat Akhmetov, værd 3,6 milliarder dollar, 875. plads på listen
  2. Victor Pinchuk, værd 1,3 milliard dollar, 1.670. plads på listen
  3. Hennadii Boholyubov, værd 1,2 milliard dollar, 1.81. plads på listen
  4. Yuriy Kosiuk, værd 1,1 milliard dollar, 1.966. plads på listen.
  5. Konstantin Zhevago, værd 1 milliard dollar, 1.991. plads på listen.
  6. Ihor Kolomoisky, værd 1 milliard dollar,  2.105. plads på listen.