Foto af Oleksandr Zhabin hos Unsplash

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. I denne uge har der været en række nyheder om Ukraines stabilitet, og der er problemer med IMF-lånet. Dog er der også godt nyt, da Ukraines økonomi klarer sig bedre end ventet.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 6. november til den 12. november. I ugen har vi på Ukrainenu blandt andet skrevet om, at en række ambassadører, inklusiv den danske, har givet udtryk for bekymring over udviklingen i den ukrainske energisektor, hvor en række virksomheder ikke får udbetalt grøn støtte.

“For at tiltrække investorer og faktisk for at beholde eksisterende investorer har Ukraine brug for et stabilt og forudsigeligt forretningsklima, der skaber tillid til Ukraine som en attraktiv investeringsdestination,” lød det i et brev til regeringen fra ambassadørerne fra Storbritannien, Danmark, Belgien, Canada, Frankrig, Tyskland, Holland, Norge, Sydkorea, Sverige og Tyrkiet.

I denne uge har vi også skrevet den sidste artikel i vores landbrugstema, hvor vi har kigget nærmere på den danske virksomhed Goodvalley, der producerer CO2-neutrale grise i Ukraine.

”Vi er vores egne leverandører og styrer hele bagenden af værdikæden. Det er en kæmpe fordel, fordi det er ekstremt svært at presse sine leverandører til at være bæredygtige og have ordentlig dokumentation,” siger Goodvalley.

Derudover har vi skrevet om, at Hviderusland truer med at stoppe al handel med Ukraine, da de to landes forhold er blevet forværret i den seneste tid efter urolighederne umiddelbart efter det hviderussiske præsidentvalg.

I ugens løb har Ukrainenu også skrevet om, at Ukraine bruger kryptovaluta i stor grad, når landets købekraft og internetforbrug tages i betragtning. De ukrainske politikere vil gerne gøre brugen lovlig, og det kan give den ukrainske Nationalbank en række muligheder, lyder det fra en ekspert.

Derudover er der også nyt om, at Ukraine gerne vil udvide associeringsaftalen med EU, så Ukraine kan komme til at eksportere flere varer såsom mere forarbejdede fødevarer, der har en større værdi.

“[…] Vi er allerede vokset ud af mængden af handel og adgang til EU-markederne, som blev fastlagt i dette dokument. Vores holdning blev forstærket af den forretningsposition, som vi konstant er i dialog med. Vores ambitioner inkluderer muligheden for at revidere aftalen om alle typer varer og tjenester samt udvide deres liste og medtage nye emner,” lød det fra en af Ukraines viceministre ifølge det ukrainske medie Interfax-Ukraine.

I Ukraine er der indført weekend-karantæne, men flere regioner kæmper imod. Blandt andet Lviv’s borgmester, som vi har skrevet om. Ø

Og regeringen melder i denne uge også, at årets mål for forbedring af landets infrastruktur næsten er i mål. Det er lige som frosten kommer.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Højestret er en trussel mod IMF-lån

Ifølge Kirilo Shevchenko, der er guvernør for den ukrainske Nationalbank, er den største trussel mod Ukraines IMF-lån den ukrainske Højesteret. Det fortæller han til Voice of America på et besøg i USA, hvor han har mødtes med både IMF og Verdensbanken. Derudover melder han også, at IMF er bekymret for Ukraines underskud på statsbudgettet og udskiftningen af ledelsen hos den ukrainske Nationalbank, der fandt sted i sommers.

Analytikeren Alexander Paraschiy ser det som et tegn på, at der ikke kommer flere IMF-penge i denne omgang. Det skriver UBN.

”Ingen IMF-tranche i 2020, hvilket betyder IMF-relateret finansiering af Ukraines budgetunderskud i 2020 (fra fonden, EU og Verdensbanken) for et samlet beløb på op til 2,5 milliarder dollar ikke vil ankomme i år. Derfor er den eneste levedygtige måde for Ukraine at forsøge at udfylde sit budgetunderskud uden sådanne penge et massivt spørgsmål om internationale euroobligationer. Så snart det bliver klart for regeringen, at der ikke kommer nogen IMF-relaterede penge snart, er det på høje tid for Ukraine at forberede sig på den nye obligationsudstedelse,” lyder det.

IMF kommenterer på Ukraine

Der er stor bekymring i Ukraine i disse dage over, at IMF måske ikke vil udbetale næste del af det fem milliarder dollar store lån i år. IMF er bekymret for udviklingen i Ukraine med manglende reformer, og hvor der er problemer med Ukraines Højesteret, der kæmper imod landets antikorruptionsarbejde.

I denne uge har IMFs direktør Kristalina Georgieva haft en samtale med den ukrainske præsident, og hun tweetede følgende, ifølge UBN.

”Konstruktiv samtale med præsident Zelenskij om IMFs programimplementering, Nationalbankens uafhængighed og antikorruptionsindsatsen. Fuld enighed om de nødvendige handlinger inden gennemgang af programmet,” skrev hun, mens Zelenskij kommenterede:

“Til dato er alle de strukturelle fyrtårne, der er leveret til revisionen af IMF-programmet, blevet opfyldt… Vores hold har stor tillid og arbejder tæt sammen for at byde IMF-missionen velkommen så hurtigt som muligt,” skrev Zelenskij.

Finansministeriet vil ikke udskrive obligationer

Ukraine skylder vestlige virksomheder et samlet beløb på 800 millioner dollar i støtte til deres produktion af vedvarende energi, og det er ved at skabe en krise, hvor flere truer med sagsanlæg og med at trække sig ud af Ukraine. Der har været spekulation om, hvorvidt Ukraine vil betale regningen ved at udskrive flere hryvnia-obligationer, men det afviser finansministeriet.

”Der vil bestemt ikke være statsobligationer. Det vil enten være statsbanker eller internationale donorer,” lyder det fra viceministeren i finansministeriet Juri Draganchuk til mediet Korespondent.net.

Ukraines økonomi klarer sig bedre

Den ukrainske økonomi har taget et hop op med 8,5 procent i tredje kvartal sammenlignet med andet kvartal i år, hvor økonomien var hårdt ramt med et fald på 11,4 procent. Det skriver UBN. Dermed faldt økonomien i tredje kvartal med 3,5 procent i forhold til samme periode i 2019, hvilket er bedre end Nationalbankens forventning. Banken forventede et fald på 6,2 procent.

EBRD vil låne Ukraine penge

Ifølge den ukrainske premierminister Denis Sjmygal er Den Europæiske Bank for Genopbygning og Udvikling, EBRD, klar til at låne Ukraine 200 millioner euro til at gennemføre en landsdækkende oversigt over mineralforekomster og forberede gunstige forekomster til minedrift.

Ukraine har store forekomster af mineraler, og det er i EU’s interesse, at Ukraine begynder at udvikle sektoren, hvor der blandt andet er mineraler, som er vigtige i produktionen af batterier til elektriske biler og busser. Sjmygal estimerer, at landets miner kan generere 400 milliarder dollar i økonomisk aktivitet over det næste årti, hvis der bliver gjort noget.

Den ukrainske regering vil sætte en række depoter med blandt andet rav, guld, kaolin og mangan på auktion i den nærmeste tid for at få gang i udvindingen. Det skriver State Service of Geology and Subsoil.

Store investeringer i regionale lufthavne

Ifølge Kirill Khomiakov, der er leder af State Agency for Infrastructure Projects, vil der i 2021 blive investeret 110 millioner dollar i 10 regionale lufthavne. Det vil primært gå til nye landingsbaner og bedre navigationsudstyr. Der er tale om lufthavne i Kherson, Cherkassy, Rivne, Vinnitsa, Uzhgorod, Ivano-Frankovsk, Chernivtsi, Poltava, Odesa og Dnipro.

Uddannelse er en stor eksport i Ukraine

Kyiv Post skriver i denne uge, at Ukraines universiteter sidste år havde 80.500 udenlandske studerende, der brugte hele 570 millioner dollar på at betale for deres uddannelse i Ukraine. Derudover kommer deres forbrug på fly, husleje, mad og andre udgifter, der får det samlede forbrug til at stige til over en milliard dollar, lyder det fra mediet. Mange byer i det vestlige Ukraine har blandt andet rigtig mange medicinstuderende.

Ifølge avisen kommer de fleste studerende fra Indien, Azerbaijan, Kina, Israel, Marokko, Nigeria, Tyrkiet, Turkmenistan og Uzbekistan.

Bedre med reguleret taxa-marked

I Ukraine findes der en række taxaselskaber og udenlandske tjenester såsom Uber, men der er ikke nogen reel regulering af markedet. I denne uge skriver UBN, at Georgy Sokolyansky, der er Ubers direktør for udvikling i Østeuropa, appellerer til, at der kommer en egentlig regulering. Han mener, at der kan laves yderligere 100.000 jobs, hvis der kommer et sæt regler, da, han anslår, 90-95 procent af alle chauffører i dag arbejder ulovligt.

Pro-vestlige reformatorer fyres i forsvarsindustrien

UBN skriver i denne uge, at tre pro-vestlige reformører i Ukraines forsvarsindustri er blevet fyret på blot seks uger. Den seneste i rækken er Volodimir Usov, der var leder af Ukraines Space Agency. Tidligere blev Oleksandr Los fyret som direktør for Antonov efter blot fire måneder på posten, og Aivara Abromovicius stoppede som direktør for Ukroboronprom i oktober. Alle tre ville forsøge at privatisere en del af industrien og sørge for at fokusere på de rentable dele af forretningen og eventuelt lukke resten.

Ifølge UBN er det vice-premierminister Oleg Uruskiy, der står bag fyringerne, og han er i gang med at lave en stort ministerium, som skal hedde Ministerium for Strategiske Industrier og indeholde en række forsvarsindustrier.

“Med valget af denne minister lavede Volodimir Zelenskij virkelig en fejl. Uruskiy er ikke kun ude af stand til at håndtere et raketkonstruktionsprojekt, men også i princippet at udføre elementære ting for at starte ministeriets arbejde… af de erklærede 330 ansatte i ministeriet, arbejder kun syv personer – ministeren, hans stedfortrædere og rådgivere – i øjeblikket… Ministeriet er nødvendigt for at blokere for reelle reformer i forsvarsindustrien,” lyder analysen fra Ivan Sergienko i Lenta.ua.

Antonov skal til at producere helikoptere

UBN skriver i denne uge, at Ukraine vil investere 70 millioner dollars i Antonov, så virksomheden kan genstarte produktionen af fly, men også så virksomheden kan begynde at producere helikoptere. Sådan lød det fra den ukrainske premierminister Denis Sjmygal, der slog fast, at pengene kun er første del af en stor investering på i alt 1,4 milliarder dollar over en årrække.

Kina vil sagsøge Motor Sich

Kinesiske investorer sagsøger i denne tid den ukrainske virksomhed Motor Sich. De vil have en kompensation på i alt 3,5 milliarder dollar, fordi de fik deres overtagelse af virksomheden blokeret af Ukraine. Nu har investorerne hyret tre kendte advokater, skriver deres ukrainske partner DCH. Der er tale om advokatvirksomhederne WilmerHale, DLA Piper og Bird & Bird.

Ny leder af State Customs Service

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver i denne uge, at Pavlo Riabikin ventes at tage over som leder af State Customs Service. Han har tidligere været leder af Boryspil Lufthavn. Udpegelsen kommer efter længerevarende diskussion om, hvem der skulle tage over. Der har været flere udskiftninger siden Zelenskij blev valgt som præsident sidste år. Ifølge mediet har Riabikin også tidligere arbejdet som Ukraines ambassadør i Danmark.

På trods af demonstrationer: Parlamentet vil have kasseapparater

I denne uge har det ukrainske parlament afvist et lovforslag, der udsætter indførelsen af kasseapparater hos små erhvervsdrivende, som allerede er godkendt. Det skriver Ukrinform. Der var ellers store demonstrationer foran parlamentet, da politikerne skulle stemme, hvor demonstranter forsøgte at blokere flere politikeres adgang. Det blev dog stoppet af politiet.

Parlamentet vil tvinge erhvervsdrivende til at bruge kasseapparater, som vil gøre det lettere at overvåge, om de små virksomheder betaler skat af hele deres forretning. Det har vist sig at være upopulært, men er regeringens seneste skridt for at komme korruptionen i Ukraine til livs.

Forsøg på energiaftale mellem Algeriet og Ukraine

Ifølge Ukrinform overvejer Algeriet og Ukraine et energisamarbejde, og derfor har den Ukraines ambassadør i Algeriet Maksim Subkh i denne uge besøgt den største energivirksomhed i Algeriet Al-Hayat Petroleum. Der blev også diskuteret muligheden for samarbejde i infrastrukturen, byggeri, turisme og udviklingen af medieteknologi, skriver mediet.

Nova Poshta hyrer nye folk

Der bliver handlet mere og mere online, og det har nu fået pakkevirksomheden Nova Poshta til at hyre yderligere 2.500 medarbejdere, som blandt andet inkluderer en række chauffører. De bliver hyret nu til julesæsonen, men vil blive fastansat. Det skriver UBN.

Global opvarmning hjælper til

I Ukraine har det vist sig, at global opvarmning har forlænget sæsonen, hvor der kan fragtes varer på Dnipro-floden helt frem til den første december. Det melder State Maritime & River Transport Service ifølge UBN. Sidste år blev der først rigtig dannet is på floden i januar, og det giver nye muligheder.

“Vores planer er at navigere i Dnipro hele året, hvis vejrforholdene er gunstige,” lyder det fra Ukraines minister for infrastruktur.

Flere lande vil have Ukraine optaget i EU

En ny internetundersøgelse lavet af New Europe Center viser, at 55 procent af de adspurgte fra Frankrig, Tyskland, Italien og Polen støtter Ukraines optagelse i EU. 43 procent peger på, at Ukraine problemer med korruption udgør den største barriere for at blive optaget, mens 12 procent tænker på krigen i Østukraine, når de tænker på Ukraine.

Færre udlændinge i Ukraine

Ikke overraskende er antallet af udlændinge, der kommer til Ukraine, faldet med 75 procent indtil videre i år – sammenlignet med samme periode sidste år. I år har 2,7 millioner udlændinge fundet vej til Ukraine, mens tallet sidste år var på 10,7 millioner på dette tidspunkt af året. Det skriver UBN. Det har også betydet noget for forbruget i turismen, hvor der er sket en reduktion i turisternes forbrug på 80 procent.

EU vil indgå luft-aftale med Ukraine

EU’s planer om at lave et samlet luftrum – det såkaldte “open skies” – i EU, og det ser ud til at have fået fornyet liv efter, at Storbritannien har valgt at forlade EU. UBN skriver, at det er meget muligt, at Ukraine bliver en del af det, og at det allerede kan ske i starten af næste år.

Sundhedsminister: Vi kan undgå fuld karantæne

Der er i øjeblikket indført weekend-karantæne i Ukraine, hvilket betyder, at alting på nær offentlig transport, apoteker og supermarkeder skal være lukket lørdag og søndag. Ukraine har cirka 12.000 nye smittede om dagen, og det nye tiltag skal reducere det. Ifølge Ukraines sundhedsminister Maksim Stepanov er det muligt, at weekend-karantænen er nok til at undgå en reel nedlukning, som Ukraine havde tilbage i marts og april.

“Vinteren vil efter min mening være meget alvorlig med hensyn til sygelighed og antallet af alvorligt syge,” advarede Stepanov dog til Reuters.

Politiet er klar på gaden

Det ukrainske politi er i denne tid mere aktive med at uddele bøder til folk, der ikke overholder reglerne om at bære maske i det offentlige rum. Smittetallet i Ukraine stiger og stiger, og derfor har den ukrainske regering bedt politiet om at være mere konsekvente med at få folk til at bære maske i blandt andet den offentlige transport. Derudover er politiet også travlt beskæftigede med at lukke virksomheder, som ikke overholder den nye weekend-karantæne. De melder at have inspiceret 17.000 virksomheder og lukket 1.355 indtil videre. Det tal ventes at stige yderligere.

Kyiv metro med færre passagerer

Ifølge nye tal er antallet af passagerer i Kyivs metro reduceret med 38 procent til samlet 132,8 millioner siden, at metroen genåbnede i maj efter første corona-karantæne. Det skriver UBN.

Iran trækker undersøgelse i langdrag

Ifølge vicechefanklageren i Ukraine Giunduz Mamedov er Iran ikke særlig ihærdige med at undersøge Irans nedskydning af UIA-flyet tilbage i januar. Det siger han til Reuters. Han forklarer blandt andet til mediet, at Iran ikke vil samarbejde, og at landet har afvist at straffe de ansvarlige for at skyde flyet ned med fængsel for livstid. 176 personer mistede livet i ulykken.