Smagsprøver. Foto: Stefan Weichert

Ukrainenu samler her de største erhvervsnyheder fra ugen, der er gået. Ukraine har i denne uge annonceret endnu flere privatiseringer af statsvirksomheder, mens Ungarn også skal bygge en stor vej i landet. Få et overblik her.

Her får du et overblik over de største erhvervshistorier i Ukraine fra den 25. september til den 1. oktober. I ugen har vi på Ukrainenu skrevet om den danske landbrugsvirksomhed Goodvalley, og virksomhedens rejse i Ukraine, hvor de har mødt både store muligheder og udfordringer. Artiklen er en del af vores landbrugstema, som kører i de næste uger.

Derudover har vi også skrevet om, at de ukrainske grænser igen er åbnet, og hvad karantænen betyder for landets virksomheder lige nu. Blandt andet bliver der solgt færre bøger i Ukraine grundet karantænen.

Tidligere har der været en stor bekymring over de manglende reformer og antikorruptionsarbejdet i Ukraine, men nu vil den ukrainske præsident Zelenskij have vedtaget en ny fireårig plan mod korruption. Den nyhed kommer, som de ukrainske statsbaner gennemgår en større omvæltning for at komme korruptionen livs, og efter en større undersøgelse viser, at flere oligarker har svindlet for milliarder over en årrække.

”Samfundet forventer systematiske og koordinerede aktioner til forebyggelse af korruption og effektive resultater af aktiviteten i Ukraines antikorruptionsagenturer,” sagde præsidenten.

Derudover har vi på Ukrainenu også skrevet om det nylige flystyrt, der har kostet 25 soldater livet. Ukraine har i ugens løb også været ude og udtrykke bekymring over udviklingen i Aserbajdsjan.

Ugen bød også på andre nyheder, som vi ikke har dækket i dybden. Dem kan du få et overblik over her. Husk, at du kan få ugens økonomiske overblik allerede torsdag, hvis du skriver dig op til vores nyhedsbrev.

Flere privatiseringer

Den ukrainske regering har store planer om at privatisere store dele af de statslige virksomheder, og nu skriver UBN, at tre statslige destillerier i Ukraine – et i Kharkiv og to i Vinnytsia – skal på auktion i oktober. Det er første led i at privatisere dele af den statsejet alkoholproducent Ukrspyrt, som i alt regnes for at indbringe 75 millioner dollars.

Det er regerings mål, at der i alt vil blive solgt for statsejede virksomheder og ejendomme for 100 millioner dollar i år. Indtil videre er der solgt for 46 millioner, hvoraf salget af Dnipro Hotel stod for størstedelen på hele 40 millioner dollars. Til næste år har regering planer om at sælge for 430 millioner dollars.

Kyiv Post skriver, at Ukraine har planer om at sælge tre fængsler i Lviv, Odesa og Kyiv, som ikke bruges mere. De er ofte centralt placeret på attraktive grunde. Mediet skriver, at fængslerne ikke bruges mere, da antallet af fanger er faldet fra hele 137.000 i 2013 til 53.000 i dag.

Ukraine vil sælge havne

Ukraines Sea Ports Authority skriver, at de ukrainske myndigheder har planer om at privatisere ni havne i landet. Tre skal sælges, mens seks gives væk i en eller anden ordning.

Ny vej i samarbejde med Ungarn

UBN skriver, at Ungarn og Ukraine er blevet enige om at bygge en vej fra Zakarpattia til den ungarske hovedstad Budapest. Det er Ungarn, der skal stå for at bygge den nye motorvej på i alt 300 kilometer, som kan reducere rejsetiden til 2,5 time. I det ukrainske område findes en del ukrainere med ungarske rødder, og det er derfor, at Ungarn gerne vil finansiere byggeriet. Ifølge mediet har de også tilbudt at bygge et hospital i Berehove, men det kommer med en pris. Ungarn forventer, at Ukraine vil respektere områdets rettigheder til at tale ungarsk.

Halvdelen af vejene er bygget

Ukraine har gang i en større udbygning og renovering af landets infrastruktur, og ifølge den ukrainske præsident er man nu halvt færdig. Det skriver UBN. Sæsonen for at lægge asfalt stopper snart.

Nye investeringer i industrien

Kovalska Industrial and Construction Group, der er Ukraines største producent af byggematerialer, har planer om at investere omkring 444 millioner kroner til at bygge fem forretningscentre i Kyivs innovationspark Unit.City. Ifølge UBN bliver de fem byggerier på i alt 70.000 kvadratmeter.

Åslund siger stop

Anders Åslund, der er en anerkendt økonom hos Atlantic Council, har valgt at opsige sin stilling som medlem af The Supervisory Board hos den statsejede virksomhed Ukrzaliznytsia, der driver Ukraines toge. Det gør han efter to år og på grund af uenigheder. Han er frustreret over, at hans vejledninger aldrig bliver fulgt, og at der er problemer med lønudbetaling.

”Det grundlæggende problem er, at præsidenten og hans høje parlamentsmedlemmer ikke tror på god selskabsledelse. Fra præsidenten (den eneste ukrainske præsident, som jeg aldrig har mødt), modtager vi kun fornærmelser og forhindringer,” siger Åslund til Kyiv Post og peger på, at det er skadende, at der blandt andet er sat et loft over lønnen hos Ukrzaliznytsia, der betyder, at de kloge hoveder smutter.

Ukrzaliznytsia har hele 250.000 ansatte og er Ukraines største arbejdsplads. Virksomheden står for godstransporten via tog i Ukraine.

Ukraine har tidligere indgået et samarbejde med Deutsche Bahn, som det var planen skulle hjælpe med at modernisere de ukrainske statsbaner. Den nye direktør for Ukrzaliznytsia Volodimir Zhmak siger dog nu ifølge Ekonomischna Pravda, at det samarbejde er stoppet.

“I betragtning af den ekspertise, som jeg og mit team har, ser jeg ikke behovet for at involvere internationale konsulenter,” siger Zhmak.

Problemer med underskuddet i Ukraine

Det ukrainske statsunderskud ventes at blive 7,5 procent af BNP i år til et beløb svarende til 10 milliarder dollar, skriver UBN. Ifølge mediet er det et problem, da Ukraine skal holde underskuddet på seks procent ifølge en aftale med den International Valutafund, IMF. For at undgå problemer vil den ukrainske premierminister Denis Sjmygal nu starte forhandlinger med IMF, men det er usikkert, hvad det vil ende med.

Ifølge Maria Repko, der er vicedirektør hos Center for Economic Strategy så bør Ukraines underskud være blot tre procent for, at der vil komme vækst i samfundet. Det fortalte hun til Interfax-Ukraine.

”Forbindelserne med IMF er komplicerede, og finansministeriet foreslår at finansiere underskuddet på hjemmemarkedet, hvor de nødvendige midler muligvis ikke er tilgængelige,” siger hun til mediet.

Ekspert: Ukraine mangler kreditorer

Afkastet på den ukrainske regerings 12-årige euroobligationer er steget med 100 basispoint til 8 procent. Det skriver UBN. Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, skriver til mediet, at det er udtryk for, at investorer er bekymrede.

“(Ukraines) nuværende hold skal se på en udvidelse af Ukraines kreditspænd eller øgede låneomkostninger som en afspejling af, at markedet ikke sætter pris på, hvad de ser på reformfronten, og at der skal foretages ændringer. Jeg spekulerer bare på, hvor mange investorer der rent faktisk vil fortsætte med at finansiere Ukraine, hvis de tror, at det nuværende IMF-program ikke vil komme nogen vegne, hvilket er virkeligheden på dette tidspunkt,” skriver Ash til UBN.

Sjmygal: Efterspørgsel efter ukrainske madvarer

Den ukrainske premierminister Denis Sjmygal har i denne uge været ude at sige, at han oplever stor interesse for ukrainske landbrugsprodukter. Det skriver Ukrinform. Han forsøger at se, om han kan få flere lande til at aftage forarbejdede fødevarer og ikke kun råmaterialer.

”Da pandemien startede, startede vi forhandlinger om at deltage i vaccine- og medicininitiativer. Og vi blev spurgt: ‘Okay, vi sætter dig i kø, men sætter os i kø for mad’, da alle var bekymrede for en mulig fødevarekrise i foråret. Det betyder ikke nødvendigvis, at verden ikke allerede står over for sådanne risici. Mange ambassadører fra udenlandske stater anmodede os om at reservere visse andele af landbrugsprodukter, mad, korn og andre produkter og forsyninger til deres lande,” sagde Ukraines premierminister Denys Shmyhal.

Ukraine eksporterer flere fisk

Det ukrainske nyhedsbureau Ukrinform skriver, at Ukraines eksport af fisk er steget med 23,3 procent i årets første halvår. Den samlede værdi er dermed steget til 18,7 millioner dollars. Størstedelen af eksporten går til Tyskland og dernæst står Danmark som aftager for næstmest af eksporten til en samlet værdi af 3,5 millioner dollars.

Zelenskij vil have plan for bilproduktionen

Det ukrainske nyhedsbureau Unian skriver i denne uge, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij vil have udarbejdet en plan for at hjælpe bilproduktionen i landet. Det kommer efter, at franske Renault begynder at producere biler i Ukraine. Han siger, at det er vigtigt, at Ukraine får skabt en eksport af andet end landbrugsprodukter.

“Ellers vil vi altid halte bagefter andre, og dette kan ikke være vores valg. Så vi vil støtte branchen. Hvad angår formerne for sådan støtte, er vi nødt til at tænke meget grundigt over at komme ind på dette spørgsmål så rationelt som muligt,” sagde præsidenten.

Stor kinesisk fragt ventes gennem Ukraine

RailFreight.com skriver, at der ugentligt ventes stor transport af kinesiske containere via tog gennem Ukraine i oktober. Destinationen er Slovakiet, hvorfra det vil blive sendt rundt i EU på anden vis.

Sverige står for mere af Ukraines atomenergi

Westinghouse Electric CO’s har underskrevet en aftale med den ukrainske regering, så virksomheden i fremtiden skal levere 60 procent af det nukleare brændsel til Ukraines atomanlæg. Før var det tal 40 procent, og brændslen skal komme fra virksomhedens anlæg i Sverige. Dermed vil virksomheden levere til ni ud af Ukraines 15 reaktorer.

Dermed vil Ruslands levering af nukleare brændsel blive reduceret, som følger en trend siden 2014. I dag står atomenergi for cirka 53 procent af Ukraines samlede energiproduktion og er derfor en enorm vigtig sektor.

“Med denne store aftale udvider vi yderligere vores forpligtelse til Ukraines energisikkerhed og fokuserer på yderligere at forbedre den operationelle ekspertise i dets atomkapacitet,” siger Patrick Fragman, der er direktør for Westinghouse på et møde med den ukrainske præsident.

Ukraine har de højeste bygninger i Europa

En ny liste fra SkyscraperPage viser, at Ukraines hovedstad Kyiv har den højeste andel af høje bygninger i Europa. Der er tale om bygninger med mindst 12 etager, og der bygges i øjeblikket kraftigt i den ukrainske hovedstad. Kyiv har i øjeblikket 1.199 høje bygninger ifølge mediet.

På verdensplan er Kyiv kun overgået af New York, Toronto, Dubai, Tokyo, Hong Kong, Shanghai og Chicago.

Nyt om flytrafikken

UBN skriver, at Belavia igen vil flyve mellem Boryspil Lufthavn i Kyiv og til Moskva Domodedovo via Minsk. Der vil være afgange ugentlig.

UIA vil også genstarte flyvninger mellem Boryspil Lufthavn og London fra den 17. december med tre ugentlige afgange. Windrose Airlines starter daglige flyvninger mellem Boryspil Lufthavn og Uzhgorod. Derudover har de også planer om at flyve til Kherson i Ukraine.

Hurtigere test i lufthavnen

CSD Health Care sørger nu for hurtigere corona-test i landets lufthavne. I Boryspil Lufthavn i Kyiv kan du få svar efter blot seks timer, og hvis den er negativ, vil din 14-dages karantæne blive annulleret. Testen koster 53 dollars, omkring 1.500 UAH, og du kan få den i Terminal D.

Våbenudstilling er aflyst

Ukraine har hvert år en stor våbenudstilling, men den er i år aflyst på grund af coronavirussen. Det skriver International Exhibition Center. Det var meningen, at det skulle holdes i oktober, men den er nu flyttet til maj.

Porosjenko er syg med coronavirus

Tidligere var Julia Timosjenko syg med coronavirus, og nu har sygdommen også ramt den tidligere præsident Petro Porosjenko. Han skriver på Facebook, at han lige nu får behandling for coronavirus.

”Den er en sniger. Meget mere snigende. Så fra i dag bliver jeg behandlet derhjemme… (Jeg) opfordrer alle ukrainere til at beskytte sig selv!” lyder det fra den tidligere præsident.

Også lederen af partiet Voice, Kira Rudik, er smittet.

Amerikaner fra USAs ambassade død

Der trak store overskrifter i løbet af ugen, da det kom frem, at en amerikansk kvinde, der er ansat på USA’s ambassade i Kyiv, er fundet død med en hovedskade ikke langt fra ambassaden. Hun blev fundet nær nogle togskinner i området omkring Nivky park. Det skriver Espreso TV. Politiet er stadig ved at finde ud af, om der er tale om et uheld, eller om hun er blevet dræbt. Ifølge flere kilder ligner det, at hun er blevet dræbt.

Krim-halvøen er ved at løbe tør for vand

Ifølge det ukrainske nyhedsbureau Unian er Krim-halvøen, der blev annekteret af Rusland tilbage i 2014, i store problemer. Efter at Ukraine har lukket for vandet til halvøen, er flere steder ved at tørre ud, og søer er nu nærmest blevet til ørken, melder mediet. Det påvirker både borgere og virksomheder på halvøen, som har svært ved at klare sig.